Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Opt criterii de risc pentru care ANAF poate retrage unei firme codul de TVA

restaurant - TVA

Foto: Getty Images

Actul normativ analizat astăzi se adresează contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA ce înregistrează un risc fiscal pentru care autoritatea fiscală poate anula din oficiu codul de înregistrare fiscală, respectiv acelor contribuabili ce au codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat din oficiu din cauza riscului fiscal și doresc să se reînregistreze în scopuri de TVA.

Aceeași procedură se utilizează și în situația în care codul de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din cauza faptului că respectiva persoană impozabilă nu a putut justifica intenția și capacitatea de a desfășura activități în sfera TVA. 

În Monitorul Oficial nr. 0286 din 22 martie 2021 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, precum şi pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat.

Criteriile de risc avute în vedere la determinarea riscului fiscal sunt enumerate prin anexele nr. 5 și nr. 6 la normele de aplicare a Codului fiscal adoptate prin HG nr. 1/2016 cu modificări, pe care le amintim descrise succint:

  • Modul de deținere al sediului social – proprietate, închiriere, la sediul profesional al avocatului, etc;
  • Insolvență, faliment la alte societăți – administratorii și asociații ce dețin mai mult de 25% au participații la alte societăți cu insolvență sau faliment în ultimii 5 ani, iar societatea înregistrează obligații fiscale restante;
  • Inactivitate fiscală - administratorul sau asociații ce dețin mai mult de 25% au sau au avut participații la o altă persoană inactivă fiscal și nereactivată în ultimii 5 ani;
  •  Inactivitate temporară la Registrul Comerțului;
  •  Respingerea/anularea în scopuri de TVA la alte activități afiliate în ultimii 5 ani; 
  • Obligații fiscale restante – administratorul sau asociații ce dețin mai mult de 25% sau obligații fiscale restante ce depășesc 50.000 lei;
  • Administratorii sau asociații ce dețin mai mult de 25% înregistrează contravenții sau infracțiuni în cazierul fiscal;
  •  Alte criterii legate de veniturile administratorilor, activitatea desfășurată, salariați, modul de deținere a contabilității, neconcordanțe în declarațiile fiscale, etc.

Actul normativ analizat astăzi stabilește că la fiecare dintre aceste criterii se acordă un punctaj negativ, iar când se determină punctajul final se adaugă 100 de puncte. Criteriul prin care un contribuabil depășește analiza de risc este realizarea unui punctaj de minimum 51 de puncte.

Astfel, ținând cont de aceste criterii de risc au fost adoptate două proceduri:

- Procedura de anulare a înregistrării în scopuri de TVA;

- Procedura de reînregistrare în scopuri de TVA.

Desigur, procedurile sunt puse de acord cu alte prevederi în domeniul fiscal, cum ar fi:

  • Consultarea contribuabilului și posibilitatea estimării unui punct de vedere – exercitarea dreptului de a fi ascultat;
  • Posibilitatea aplicării procedurii contestației actului administrativ-fiscal;
  • Procedura de comunicare a actului administrativ-fiscal.

Am observat și o solicitare mai explicită când autoritatea fiscală ia o decizie fie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, fie de aprobare. Potrivit actului normativ analizat, aceste decizii de aprobare sau de anulare trebuie să cuprindă în mod concret motivele de fapt și de drept care au stat la baza respectivei decizii.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult