Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Orban, către bolnavii de covid: „Nu țineți cont de deciziile Curții Constituționale”. Întrebat ce a vrut să spună, a explicat că se referea la recomandările de protecție

Orban - In fata ta

Premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe pacienții cu Covid-19, internați în spitale, să nu țină cont de decizia CCR care a stabilit că izolarea și carantinarea sunt ilegale și că pacienții nu pot fi opriți să rămână în unitățile medicale, pentru a evita răspândirea virusului.

„Prima consecință a deciziei CCR e că pacienții pot fi externați la cerere și nu pot fi opriți și a doua consecință e că nu mai putem aplica măsura carantinării și izolării la domiciliu. De exemplu, dacă un pacient vrea să iasă din spital, nu mai poate fi oprit, după decizia CCR, și nici nu intră în izolare la domiciliu. Deci Curtea Constituțională a decis că o persoană cu covid poate circula liberă, lipsind autoritățile de a lua măsuri de restricție, măsuri adoptate în toate statele UE”, a declarat Orban la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, difuzată duminică.

Premierul a adăugat că CCR „nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile autorităților” pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. 

„Vă amintesc că, între starea de urgență și de alertă, a anulat toate amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare”, a subliniat premierul, care a recomandat cetățenilor să respecte toate regulile în vigoare, pentru că acestea există pentru a-i proteja. 

„Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane diagnosticate cu covid, iar în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare la domiciliu. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către toti cetățenii să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament", a declarat Orban, moment în care a fost întrerupt de unul dintre moderatori.

Moderator: Să nu țină cont de deciziile CCR?

Ludovic Orban:  Să țină cont de regulile care sunt normale și firești în astfel de situații.

Orban a mai explicat că, din momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR, dacă un pacient cu coronavirus cere să fie trimis acasă, el nu poate fi împiedicat de managerul spitalului, iar direcția de sănătate publică nu poate lua decizia carantinării. 

Autoritățile pregătesc un proiect de lege pentru remedierea situației, proiect care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cretinii astia de la CCR pur si simplu isi bat joc de toate eforturile care s-au facut pana in prezent pentru limitarea raspandirii bolii. Si fac asta in numele unor principii pur teoretice, care in sine sunt foarte bune, numai ca acum ne confruntam cu situatii exceptionale. Adica, un bolnav Covid simptomatic poate pleca din spital? sa raspandeasca boala cu seninatate prin cartier, prin oras, printre rude si prieteni? Si sa nu imi spuneti ca acela care pleaca din spital, bolnav fiind, are multa minte, bun simt sau spirit civic si o sa stea acasa, inchis intr-o camera, iar rudele ii vor lasa mancarea la usa si ii vor plati facturile!!! Genul de oameni care fug pur si simplu din spital este un gen binecunoscut de iresponsabili. De exemplu mamele care isi parasesc copiii dupa nastere. Sau ranitii care fug pentru ca urmeaza sa fie chestionati de politie, pentru ca s-au accidentat pe cand talhareau sau furau ceva. Sau pur si simplu oameni fara minte care nu se gandesc ce pericol reprezinta pentru altii.... Si toti astia pot pleca liber, sa azvarle boala incolo si incoace, pentru ca, nu-i asa, nu e constitutional sa ii rapesti omului libertatea, indiferent ca toate hotararile [rivind internarile, carantinarea samd. au fost luate de oameni care activeaza in domeniul sanatatii .... chiar cu riscul ca la sfarsitul unei zile sa ai vreo cateva zeci de infectati de pe urma lor. Greu e sa mai traiesti in tara asta, cu asemenea cretini la CCR....
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    CCR trăiește în spațiul rarefiat de deasupra tuturor. Unde legea și constituția există pentru ele însele. Așa, de amorul artei. Fără nici o legătură cu poporul pe care ar trebui să-l servească. Ori în camera slugilor. Slugi plătite boierește, dar tot slugi.
    Cum naiba să respecți o decizie slugarnică ori în cel mai bun caz desprinsă de realitate?
    CCR, psd, avocatul "poporului" ar trebui trimiși în judecată pentru genocid. Să nu uităm. E primul lucru ce trebuie făcut după ce psd va cădea.

    • Like 1
  • Sa ignoram numele bolii. CCR a decis că toți pacienții care pot reprezenta, datorita afecțiunii lor, un pericol public, pot umbla liberi pe strada? Hepatită? Tuberculoza? Sifilis? Necontagioase sunt bolile mintale, dar conform CCR, nebunii pot cere externarea?!? Că legislația e neconstituțională?!? De când mă știu aceasta a fost legislația. A descoperit, după cel puțin 40 ani, CCR-ul că internarea forțată e neconstituțională?
    Este Orban nebun? Înseamnă că sunt și eu.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult