Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Orban: Unii dintre bugetari vor intra în șomaj tehnic, câte 15 zile pe lună

Ludovic Orban - Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va fi introdus un mecanism de șomaj tehnic pentru unii dintre bugetari. 

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara la B1 TV că angajații din sectorul public, cu unele excepții, precum cei din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Sănătate și asistență socială, vor fi împărțiți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile pe lună, iar apoi să stea 15 zile în șomaj tehnic, plătit cu 75% din salariul brut de încadrare. 

„Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, la B1 TV.

„Acesta este mecanismul pe care l-am gândit. El trebuie să asigure, pe de o parte, funcționarea instituțiilor publice – repet, acele instituții publice din zona care nu este implicată direct în toate măsurile pe care le avem – și pe de altă parte să respectăm și rigorile de a reduce posibilitatea de răspândire a virusului. Practic, jumătate din angajați, fiind 15 zile într-o formă de șomaj tehnic, în care vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare, dacă există vreo persoană infectată, se poate identifica acea persoană și, practic, în perioada respectivă, care e aproape egală cu perioada de izolare la domiciliu, putem să ne asigurăm că de fiecare dată că pentru cei care asigură funcționalitatea instituțiilor publice riscul de a fi infectați este minim”, a adăugat premierul.

Măsura va fi valabilă atât pentru administrația centrală, cât și pentru administrația locală și pentru toate entitățile publice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte bine, si asa sunt foarte multi inutili in aparatul de stat, sa mai stea si ei pe acasa ca nu sunt indispensabili. In Germania, exista reglementari care permit statului ca in vremuri de stare de urgenta, etc., sa poata trimite din bugetari acasa chiar fara nici un salariu - iar acolo, aia de la statul "lor"nu se compara cu cei de la statul "nostru". Asa ca....
    • Like 1
  • Concluzia logica dupa aplicarea mecanismului e ca administratia functioneaza cu doar jumatate dintre angajati?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult