Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Orban: Unii dintre bugetari vor intra în șomaj tehnic, câte 15 zile pe lună

Ludovic Orban - Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va fi introdus un mecanism de șomaj tehnic pentru unii dintre bugetari. 

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara la B1 TV că angajații din sectorul public, cu unele excepții, precum cei din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Sănătate și asistență socială, vor fi împărțiți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile pe lună, iar apoi să stea 15 zile în șomaj tehnic, plătit cu 75% din salariul brut de încadrare. 

„Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, la B1 TV.

„Acesta este mecanismul pe care l-am gândit. El trebuie să asigure, pe de o parte, funcționarea instituțiilor publice – repet, acele instituții publice din zona care nu este implicată direct în toate măsurile pe care le avem – și pe de altă parte să respectăm și rigorile de a reduce posibilitatea de răspândire a virusului. Practic, jumătate din angajați, fiind 15 zile într-o formă de șomaj tehnic, în care vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare, dacă există vreo persoană infectată, se poate identifica acea persoană și, practic, în perioada respectivă, care e aproape egală cu perioada de izolare la domiciliu, putem să ne asigurăm că de fiecare dată că pentru cei care asigură funcționalitatea instituțiilor publice riscul de a fi infectați este minim”, a adăugat premierul.

Măsura va fi valabilă atât pentru administrația centrală, cât și pentru administrația locală și pentru toate entitățile publice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte bine, si asa sunt foarte multi inutili in aparatul de stat, sa mai stea si ei pe acasa ca nu sunt indispensabili. In Germania, exista reglementari care permit statului ca in vremuri de stare de urgenta, etc., sa poata trimite din bugetari acasa chiar fara nici un salariu - iar acolo, aia de la statul "lor"nu se compara cu cei de la statul "nostru". Asa ca....
    • Like 1
  • Concluzia logica dupa aplicarea mecanismului e ca administratia functioneaza cu doar jumatate dintre angajati?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult