Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ordonanța care liberalizează serviciile medicale a intrat în vigoare: care sunt cele mai importante schimbări pentru pacienții din România

spital - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

În Monitorul Oficial din data de 12 februarie 2020, a fost publicată OUG nr. 25/2020, ce aduce modificări Legii nr. 95/2006 privind sănătatea și OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile. 

Unele modificări sunt tehnice, altele pot fi discutabile, iar altele privesc un public larg. Să parcurgem modificările considerate de noi ca fiind relevante.

  • Se definește mai exact noțiunea de „derulare a unui program național de sănătate” ca fiind acele programe ce asigură tratamente specific pentru boli cu impact major asupra sănătății publice.
  • Furnizorii privați de servicii medicale pot participa la implementarea programelor naționale de sănătate cu decontarea sumelor de la buget.
  • În cazul în care furnizorii privați de servicii medicale participă la un program național de sănătate cu decontarea unor sume de la buget, aceștia nu au dreptul să solicite de la pacienți sume suplimentare față de cele decontate.
  • Spitalele private pot organiza servicii medicale private de urgență. Lista spitalelor private ce asigură servicii medicale de urgență va fi aprobată prin hotărâre de Guvern.
  • Se suspendă coplata serviciilor medicale când pacienții optează pentru furnizori privați de servicii medicale, până la data de 01 aprilie 2021. 
  • Se reglementează condițiile prin care un furnizor de servicii medicale poate semna un contract cu casele de sănătate. 
  • Se elimină obligația plății serviciilor medicale când îți aduci daune propriei sănătăți din culpă. Până acum, dacă un cetățean se lovea cu un ciocan peste deget în mod intenționat, era obligat să plătească serviciile medicale.
  • Când se stabilește stagiul de cotizare pentru concedii medicale, se recunoaște în România calitatea de asigurat în alt stat membru sau în Spațiul economic European sau confederația elvețiană.

Notă: pentru a beneficia de concediu medical, se impune să existe o activitate asigurată de minimum 6 luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediu medical. Dacă persoana a fost asigurată în alt stat membru, pe baza documentului emis de instituția de asigurare, se va cumula perioada pentru atingerea acelor 6 luni.

  • Se reglementează modul în care se determină veniturile care se iau în considerare la stabilirea indemnizației, când persoana asigurată a fost asigurată într-un alt stat membru, în spațiul economic European sau în Elveția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Etse bine ca toate unitatile sanitare sa poata oferi servicii de sanatate in toate domeniile pentru care sunt autorizate, asa poate mai scapam de mafiile din instititutiile de stat de profil, si de mizeria care ne paste la tot pasul in policlinicile si spitalele de stat. Am inteles insa ca problema este aceea a decontarii acestor servicii oferite, ca privatii nu mai primesc ca decontare decat suma care ar fi fost primita de unitatea de stat pentru interventia respectiva, astfel incat daca ei au costuri mai mari, diferentele nu mai pot fi acoperite.
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Roxana B check icon
      Da, asta ar fi o problema cu decontarea serviciilor medicale, ideea ar fi ca trebuie stabilit pretul corect.Care, cred eu, se apropie mai mult de cel practicat de privati,care urmaresc piata, nu de cel practicat de stat.
      Pe de alta parte, daca serviciile medicale sint decontate peste tot la valoarea practicata la stat, inseamna ca majoritatea va alege spitalele de stat, nu?
      Si atunci de ce atita grija ca privatii vor acapara pacientii statului?
      • Like 1
    • @ Roxana B
      Delia MC Delia MC check icon
      O grijă au: somitățile actuale ori în devenire și toți cei care profită (aka iau șpagă). Mai au o grijă unele sindicate agitate cred, de psd. Grija cea mai mare o au însă lătrăii de serviciu ( A 1,3, Ro tv) care bineînțeles sunt de partea celor de mai sus și împotriva PNL.
      Nu se știe. S-ar putea să aleagă în număr mare privatul, mai ales pentru consultații și tratamente ambulatorii.
      • Like 0
  • Cei care sunt împotriva dreptului de a -si folosi banii lor pt.sanatate,unde vor ei, gândesc cu partea corpului cu care stau pe scaun.(chiar și pe scaunul ,,tăcerii").
    • Like 4
  • Dorin check icon
    Sper să fie începutul sfârșitului pentru Baroniada din sănătate,gen Lucan,Beuran și alte specimene de sorginte comunistoidă.
    • Like 8
  • Cea mai mare schimbare, care a iritat matracucile roșii, este aceea că banii nu mai pot fi cheltuiți doar așa cum vrea partidul , prin cățelușii săi, unși în diferite funcții, fără concurs.
    • Like 7
    • @ Ion Popescu
      Sa inteleg ,ca de la 1 aprilie 2021 , toti pacientii onco, care trebuie sa faca , radioterapie la Clinicele private ,vor beneficia de ghratuitate ? Caci pana acum , un tratament costa 5 000 lei !!!
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Teodora check icon
      În toamna asta am facut radioterapie la o clinica privata absolut gratuit. Si chimioterapie la o altă clinica privata, tot gratuit. Nu asta e schimbarea. Intervențiile chirurgicale oncologice gratuite sunt noutatea în oncologie. Asa inteleg eu.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult