Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Orice politician care a furat vrea să-și vadă chipul pictat pe biserică

biserica - coronavirus

Foto Guliver/Getty Images

În '89 când am făcut revoluția am crezut că am scăpat de o dictatură, comunistă, și ne vom îndrepta spre democrația de tip occidental. Îmi aduc aminte cum părinții, vecinii, neamurile, toți oamenii mai în vârstă, erau foarte înfricoșați că acum se vor întoarce „moșierii”. Eram student și nu puteam concepe că ne-am expus gloanțelor ca să ne vină alți stăpâni. Nu credeam în ruptul capului că ne vom întoarce în timp exact acolo unde veniseră comuniștii, cu 50 de ani în urmă, la boieri, moșieri, biserică și rege. Lumea civilizată evoluase, noi oricum eram în urma Europei occidentale încă din perioada interbelică, nu se reușise nicio reformă serioasă a unei societăți profund agrare și conservatoare. În perioada interbelică, atât de lăudată astăzi, o duceau bine un număr extrem de restrâns de români. Conform domnului prof. univ dr. Scurtu, 70% din populația țării trăia în mediul rural. Nici la oraș lucrurile nu stăteau tocmai bine, mare parte a locuitorilor trăiau într-o sărăcie cruntă. Nu era acces la învățământ iar sistemul de sănătate nu exista. Corupția era în floare și dacă e să ne luăm numai după piesele lui Caragiale ne dăm seama de mizeria morală în care se trăia.

Cu toate astea asistăm la un reviriment inexplicabil al acelui tip de societate. Un ambalaj strălucitor pentru o lume anacronică. Oameni seduși de titluri de noblețe, de basme cu regi și împărați, de fastul unor vremuri ce nu au existat în fapt, se lasă manipulați pe drumul ăsta spre trecut. E jalnic să vezi cum urmașii iobagilor votează urmașii boierilor și nu pentru calităților lor de azi, ci pentru numele lor din trecut. Pe principiul „copiii șefilor noștri vor fi șefii copiilor noștri”. Nu e nimic mai detestabil decât să-ți renegi părinții, bunicii și strămoșii în general pentru că erau săraci. A mai apărut o categorie de parveniți, veritabili Dinu Păturică, îmbogățiții de după revoluție. Mulți dintre ei sunt proveniți din rândurile fostei securități sau ale activiștilor de partid, aceștia conduc astăzi România într-un mod ocult în folosul lor personal. Această gașcă dorește păstrarea situației așa cum este acum, sub nicio formă nu își doresc schimbări, sau dacă ar fi să-l parafrazăm pe Caragiale „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esențiale”. 

Ideologic vorbind se folosesc de două instrumente clasice, naționalismul și religia. Naționalismul spune că „aici noi suntem stăpâni’’, dar acel noi înseamnă de fapt „ei” și religia care îndeamnă la supunere, la acceptare, fără explicații. Grupusculele astea, naționaliștii fanatici, extremiștii de stânga și de dreapta, ultra-religioșii, au fost rejectate brutal și categoric prin votul popular. Cu toate astea, acești oameni și interpușii lor s-au infiltrat în toate structurile statului român. Liderii lor de opinie care nu reușesc să convingă pe nimeni vorbesc nonstop la toate posturile de televiziune, având timp alocat din belșug.

România a devenit fără să ne dăm seama un stat religios și nu unul laic. Biserica s-a infiltrat în educație, în sănătate, în toate instituțiile publice, a acaparat o bună bucată din bugetul țării și se bucură de facilitați fiscale nemaipomenite. Ora de religie din școli este predată de preoți ortodocși, toate spitalele au în incinta lor biserici ortodoxe, nu există birou fără icoane, cruciulițe sau mai știu eu ce alte însemne religioase. Ministrul de interne se consultă cu Preafericitul când ia o decizie. Politicienii se înghesuie să pozeze în enoriași evlavioși cu buzunarele pline de banii din bugetul statului. Toți se îngrămădesc să fie spălați de păcate, să-și vadă chipul pictat în biserică cu banii furați de la orfani, să obțină contra-cost binecuvântarea „vrednic este”. Sunt resurse nelimitate pentru construcții megalomanice inițiate de Biserică, însă nu sunt bani pentru spitale, pentru școli, pentru siguranța cetățeanului. Toate lucrurile astea sunt cunoscute, iar oamenii de rând s-au exprimat foarte clar pentru schimbare. O schimbare care să cutremure din temelie societatea noastră coruptă și putredă. Religia și naționalismul nu vor construi autostrăzi, nu vor construi spitale, nu vor face învățământul mai performant, din contră, vor polua spațiu de exprimare, astfel încât nu ne vom mai înțelege unii cu alții.

Îți recomandăm

Dacă te exprimi împotriva acestor tendințe arhaice ești catalogat ca fiind marxist, sexo-marxist sau neo-marxist. Etichetele astea nu fac decât să ascundă lipsa argumentelor. E un sistem de gândire rudimentar, binar, „cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Dacă vrei ca Biserica să rămână în rolul ei și să nu se extindă în întreaga societate ești catalogat că fiind necredincios, comunist, antihrist. Mă mir că nu au înființat o miliție spirituală, ar putea să interzică avortul și să ardă pe rug toate cărțile eretice.

Nu ne place cum arată România astăzi, „vrem o țară că afară”, păi nu cu lucruri d’astea de evul mediu o să reușim. Este pur și simplu absurd să considerăm că orice tiriplici de pe Dâmbovița poate să critice mediile universitare occidentale ca fiind neo-marxiste (adică inferioare lui) și noi să-l luăm în seamă. Noi ne-am întors în timp în timp ce lumea a evoluat enorm, religia nu mai reprezintă o miză decât în contact cu fanaticii musulmani, dar și acest conflict este privit din prisma unei societăți laice. 

Tocmai ce l-am auzit pe Rareș Bogdan somându-i pe cei de la USR care nu au jurat pe Biblie să declare dacă sunt creștini sau sunt anti-creștini. Exact ce am spus mai sus, sistem binar, alb sau negru, simplist. De aici până la o miliție religioasă nu mai e decât un pas.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cum BOR a cerut vot sa schimbe constitutia si sa stearga ideea de casatorie guy, asa putem cere vot sa ne opunem ca biserica sa mai primeasca vreun ban de la stat si de la taxe. Sunt peste 80% care vor vota....
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Sunt si eu ,printre cei 80% , Asa este, Parca Gigi Becali ,a platit si solicitat sa-i i picteze figura pe peretii unei biserici din comunitatea lui ,;
      ---Nici ,nu stiu ce sa mai zic, ? O fi ,bine ,o fi rau ? La cate a facut acest om , ma refer la faptele de buna credinta , Acum am inteles ca ,, a facut c-da la F-ca de confectii Braila ptr foarte multe masiti de protectie impotriva virusului Sars -cov,, Cati ,politicieni din Romania au facut ,,asa ceva ? Nu cunosc ,altul !
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Felicitări pentru articol. Într-adevăr popimea și-a luat mult nasul la purtare,ar cam fii timpul să-l tăiem până nu e prea târziu,E o pelagră religioasă în toate instituțiile statului.Se cred deasupra legii și nu respectă nici o regulă.Cred că bărboșilor din BOR le-ar lasa gura apa să înființeze un Corp de puritate ortodoxâ în felul Gardienilor Revoluției din Iran și să-i salte pe cei considerați neconformi.Ar cam fii timpul sa le reamintim că România e stat laic nu unul fundamentalist ortodox.
    • Like 3
    • @ Dorin
      Super like,, stimate Domn,, Asa este ,din pacate ,poporul roman, in majoritate, sustin ortodoxia cu mentalitate de Ev Mediu , Mentionez ca ;
      --NU sunt ateu , dar nici nu sunt adeptul ,a tot ce fac si intreprind ,acesti ,,nespalati ,barbosi-burtosi smecheri ,etc, si nimic de bun exemplu ,Ce fel de bun exemplu poate fi ,ala ,al Tomisului ,? Care ,jecmaneste , fura pana si din fondurile APIA , apoi ,se povestea pe aici ca , a mai facut o smecherie financiara ,prin Vatra-Dorrnei cu un Hotel !! Modifica , Ziua Pastelui, instiga oamenii ,sa nu respecte regulile Covid, etc, repet si nimc de bun exemplu, In plus EI NU vor sa auda de txe-impozite catre Stat ,dar ,dar ,culmea ,,tot ei pretind si cer ,sa li se dea ,bani,ca sa-si tremine , afacerile cu constr, bisericilor fara numar,, !
      • Like 2
  • Da, influenta religiei in societate astazi este clar exagerata. Chiar si insistenta stupida de a merge la pupat moaste in timpul unei pandemii(!) spune suficient de mult.
    • Like 3
  • Asa este. Falsii patrioti, patriotarzii ne sufoca cu aberatiile si pretentiile lor obraznice. Fost ratati care, in mod accidental, au ocupat functii decizionare in stat si nu au facut altceva decat sa fure si sa distruga vin, in campanii electorale si cu nesimtire cer sa fie votati, sa administreze ei ce mai e de administrat ca sa mai fure. E cazul intregului psd impreuna cu nemernicii ponta, tariceanu, oprea,aur care spera ca prostimea sa uite samavolniciile comise candva de ei. Si, din pacate prostime este inca multa. La prostire contribuie si institutia parazita numita biserica condusa de niste farisei, impostori, alcatuitorii bor. Credinta este libera dar jegurile astea nesatule vor sa domine. E cazul ca, prin vot daca se poate, sa li se puna stavila acestor personificari ale satanei. Biserica este dejectia societatii, alaturi de interlopi si marea parte a politicienilor. Aveti grija ce votati!
    • Like 4
  • antonia check icon
    Sa-i picteze, sa-i picteze, dar la Rubrica '' Asa NU ! "
    • Like 3
  • Corina check icon
    Corecte observații și semnale de alarmă. Impunerea semnelor și activităților religioase în viața de zi cu zi a unei societăți laice ar putea fi chiar în detrimentul credinței, pentru că i se răpește omului trăirea ei în libertate. Poate asta se dorește: constrângere și fanatism, nu credință trăită în libertate, singura autentică.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult