Foto: Profimedia
În SUA, TikTok a devenit un sac de box pentru congresmeni, aceștia spunând că aplicația deținută de compania chineză ByteDance este un „fentanil digital” ce ar trebui interzis. Pentru cine nu știe,fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general, cât și în tratamentul durerilor cronice și severe.
- Acum, această ostilitate față de TikTok se răspândește și în Europa, unde temerile legate de siguranța copiilor și rapoartele conform cărora TikTok a spionat jurnalişti alimentează o reacție din ce în ce mai negativă împotriva aplicației de partajare video folosită de peste 250 de milioane de europeni, conform unei analize realizată de Politico Europe.
Patru angajați din China și din SUA au accesat conturile unor jurnaliști pentru a afla ce oameni din companie le-au dat informații
- Luna trecută, o investigație internă a grupului ByteDance, cel care deține rețeaua socială TikTok, a scos la iveală faptul că patru angajați din China și din SUA au accesat conturile unor jurnaliști pentru a afla ce oameni din companie le-au dat informații confidențiale despre ce se întâmplă în cadrul TikTok. ByteDance a transmis că cei patru angajați găsiți vinovați au fost concediați. Ei au accesat conturile a doi jurnaliști, unul de la Financial Times și altul de la platforma americană Buzzfeed, care lucrau la investigații legate de ce se întâmplă în interiorul TikTok și modul în care sunt tratați angajații. În afară de conturile celor doi jurnaliști au mai fost accesate conturile câtorva persoane care au legătură cu ei.
- Investigația a pornit după un articol publicat de revista Forbes. Jurnaliștii acestei publicații au analizat documente interne de la ByteDance, care dezvăluie existenţa unui aşa-numit „Project Raven”, prin care sunt identificaţi angajaţii care scapă informaţii spre presă. Încă nu este clar dacă proiectul este pentru a găsi „cârtițele” din companie sau pentru a spiona jurnaliştii. Datele accesate de către angajaţii ByteDance au fost folosite inclusiv pentru a detecta mişcările fizice ale reporterilor. Au fost analizate IP-urile persoanelor care foloseau TikTok pentru a descoperi dacă se aflau în aceeaşi locaţie că angajaţii care transmiteau în exterior informaţii confidenţiale.
- Interesant este că investigația internă în cadrul TikTok confirmă în mare parte informațiile publicate de Forbes, deși la vremea publicării acesteia, TikTok a respins acuzațiile. Gigantul rețelelor de socializare a anunțat atunci pe Twitter că nu a fost niciodată folosit pentru a „ținti” guvernul american, activiști, personalități publice sau jurnaliști. De asemenea, TikTok a mai susținut că nu colectează date precise de localizare de la utilizatorii americani.
- Cu toate acestea, o parte din senatorii americani, precum Marco Rubio, au pus în mai multe rânduri presiune pe compania chineză şi tot citează utilizarea sa de către regimul de la Beijing ca o „armă”. O parte din analiștii occidentali spun că pot fi ridicate în mod rezonabil suspiciuni cu privire la accesul autorităților chineze la datele utilizatorilor, având în vedere tendințele de monopol și control, cât și atitudinea față de libertatea de exprimare practicată de regimul de la Beijing.
-Trecând Atlanticul, la Bruxelles are loc marți o întâlnire între CEO-ul TikTok (Shou Zi Chew) și Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Concurenţă. Întâlnirea a fost programată pe fondul unei reevaluări mai ample a legăturilor dintre UE cu China, dar și având în vedere faptul că TikTok se confruntă cu o serie de provocări juridice, de la cadrul de reglementare și până la cel de securitate în ceea ce privește desfășurarea activității în blocul comunitar, dar și ca urmare a criticilor publice din ce în ce mai dure, mai scrie Politico Europe.
Le Parisien: „TikTok - un pericol real pentru creierul copiilor noștri”
- Unul dintre cei mai puternici critici este președintele francez Emmanuel Macron, care a numit TikTok „înșelător” și o cauză de „dependență reală” în rândul utilizatorilor, precum și o sursă de dezinformare folosită de propaganda rusă. Asemenea comentarii au mers mână în mână cu ostilitatea presei franceze în raport cu TikTok, până în punctul în care cotidianul Le Parisien a publicat pe prima pagină a ediției din 29 decembrie titlul „TikTok - un pericol real pentru creierul copiilor noștri”.
- De altfel, Politico Europe dezvăluie că în timpul unei călătorii în Statele Unite în noiembrie, Macron le-a spus unui grup de investitori americani și directori generali francezi din sectorul tehnologiei că vrea să reglementeze TikTok.
- TikTok a negat argumentele folosite de francezi și a spus că nu este o aplicație dăunătoare, precizând și că are măsuri pentru a proteja copiii care folosesc aplicația.
- Deși nu este clar la ce reguli s-a referit Macron, pentru că Palatul Elysee nu a vrut să dezvăluie mai multe informații, observațiile președintelui francez s-au adăugat unui tablou din ce în ce mai sumbru pentru TikTok. Pe lângă două anchete în curs legate de confidențialitate la nivelul UE, TikTok trebuie să se confrunte cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al blocului comunitar european (DSA), care întră în vigoare la jumătatea acestui an, precum și cu posibilitatea de a respecta normele noului regulament al concurenței digitale din UE, Digital Markets Act (DMA).
- Înainte de vizita la Bruxelles, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton l-a avertizat pe CEO-ul TikTok cu privire la necesitatea de a „respecta integralitatea regulilor europene”.
- Un purtător de cuvânt al lui Margrethe Vestager a declarat că UE intenționează să „revizuiască modul în care compania chineză se pregătește să-și respecte obligațiile (posibile) în temeiul regulamentului nostru”.
- În cazul în care autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, care conduce investigațiile europene în curs legate de TikTok, constată că aplicația a încălcat regulamentul general privind protecția datelor al UE (GDPR), amenzile ar putea ajunge până la 4% din cifra de afaceri globală a grupului ByteDance. Sancțiunile pot fi chiar mai mari după ce intră în vigoare DSA.
TikTok este investigat pentru că a trimis în China date despre utilizatorii europeni
- Politico Europe mai atrage atenția că amenzile financiare ar reprezenta cea mai mică dintre probleme pentru TikTok în Europa, deoarece unii eurodeputați încep să adopte modelul colegilor americani și cer restricții mult mai dure asupra aplicației, pe fondul temerilor că datele colectate de TikTok pot fi folosite pentru spionaj.
- TikTok este investigat pentru că a trimis în China date despre utilizatorii europeni. Aceasta este una dintre cele două anchete conduse de Irlanda. Rapoartele conform cărora angajații TikTok din China au folosit datele colectate de aplicație pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile de spionaj, în special în Germania.
- Citând „lipsa de securitate și protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, un purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat din Germania (aflat la guvernare) a spus că interzicerea SUA asupra TikTok pentru telefoanele angajaților federali este „de înțeles”. „Cred că are sens să examinăm critic aplicațiile precum TikTok și, dacă este necesar, să luăm măsuri. Aș sfătui funcționarii publici, dar și fiecare cetățean, să nu instaleze servicii și aplicații nedemne de încredere pe smartphone-urile lor”, a mai adăugat oficialul german.
- La rândul său, purtătorul de cuvânt al grupului liberal FDP din parlamentul german a mers și mai departe, subliniind perspectiva unei interdicții totale a utilizării TikTok pe telefoanele guvernamentale. „Având în vedere riscurile de confidențialitate și securitate pe care le prezintă aplicația și drepturile de acces extinse ale aplicației, consider că interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale oficialilor guvernamentali americani este adecvată. Măsurile corespunzătoare ar trebui să fie examinate și în Germania”, a mai precizat oficialul.
- Pentru eurodeputatul Moritz Körner, riscurile potențiale legate de TikTok sunt mult mai mari decât cele legate de Twitter, tocmai din cauza bazei mai mari de utilizatori a aplicații chinezilor și a faptului că până la un o treime dintre utilizatorii săi au vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani. „Aplicația TikTok ar trebui să fie sub supravegherea specială a autorităților europene. Lupta dintre sistemele autocratice și cele democratice se va duce și prin intermediul platformelor digitale, iar Europa trebuie să se trezească”, a declarat Körner, membru Renew Europe.
- În Elveția, parlamentarii federali au cerut recent interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele oficialilor.
- Până acum, însă, niciun guvern sau organism public din UE nu a urmat exemplul SUA de a interzice utilizarea TikTok pe telefoanele oficialilor.
- Ca răspuns la o întrebare adresată de Politico Europe, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a scris că orice restricție privind utilizarea TikTok pentru funcționarii publici din UE „ar necesita o decizie politică și se va baza pe o evaluare atentă a preocupări legate de securitatea cibernetică privind protecția datelor”. Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că „nu există conturi oficiale ale Comisiei Europene” pe TikTok.
- La rândul său, un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că serviciile sale „monitorizează continuu” problemele de securitate cibernetică, dar că „din cauza naturii problemelor de securitate, nu pot fi făcute comentarii în detaliu legate de anumite platforme din social media”.
- „Pe baza a ceea ce știm din sursele disponibile, împărtășim, printre altele, preocupările guvernului SUA legate de TikTok și, prin urmare, ar fi bine ca agențiile guvernamentale din UE să se abțină de la utilizarea aplicației”, a mai spus același purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
- Acest lucru sugerează că cea mai imediată amenințare publică pentru TikTok în Europa este legată de confidențialitate. Dintre cele două anchete efectuate de autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, cea care se ocupă de siguranța copiilor atunci când utilizează aplicația este cea mai aproape de încheiere, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei irlandeze pentru protecția datelor.
- În funcție de rezultatul discuțiilor dintre autoritățile de reglementare a confidențialității din UE, TikTok ar putea să se confrunte cu noi cerințe legate de vârsta utilizatorilor europeni. Cealaltă anchetă, care analizează transferurile de date ale TikTok către China, se va încheia probabil la jumătatea anului sau spre sfârșitul anului 2023, a mai transmis Comisia Europeană.
Ce date colectează Tik Tok?
- Ce date știm că sunt colectate de TikTok? Platforma Decalex subliniază că, pe lângă filmulețele pe care le vizualizăm, cât timp le vizualizăm și ce alte acțiuni facem asupra lor (like, comment etc.), TikTok prelucrează, de asemenea, date despre țara în care aplicația este folosită, adrese IP, și tipul de dispozitiv utilizat. În plus, dacă îi oferiți accesul, va colecta inclusiv locația GPS (chiar și atunci când aplicația nu este folosită), detaliile de contact salvate pe dispozitiv, alte legături pe care le are utilizatorul cu rețelele de socializare, precum și vârsta sau numărul de telefon. Iar acestea sunt numai datele pe care TikTok menționează în mod oficial că le prelucrează.
- Toate aceste date construiesc un profil al utilizatorului ce îl va face ulterior o țintă a reclamelor personalizate. În plus, acest profil va fi folosit pentru a înțelege cine este utilizatorul cu adevărat, care este grupul de prieteni al utilizatorului, familia, ce îi place, ce găsește utilizatorul amuzant, dar și ce distribuie cu prietenii.
- Aceste tehnici sunt folosite de multe aplicații de telefon, în special de cele social media(Meta/Facebook), iar TikTok nu face excepție. Totuși elementul care ridică mai multe semne de alarmă în legătură cu această aplicație este faptul că nu avem posibilitatea de a verifica ce se întâmplă exact în spatele său. În infrastructura aplicației sunt utilizate anumite tehnici de encriptare ale activității pe care o desfășoară și ascunde de ochii publicului cum și ce alte date sunt prelucrate.
- Pentru a demonstra o oarecare preocupare pentru modul în care sunt prelucrate datele, setările de confidențialitate permit să oprești furnizarea reclamelor personalizate (chiar dacă sunt activate by default), însă acest lucru nu va opri aplicația să colecteze în continuare acele date care duc la crearea unui profil.
-Acum un an, profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA, mi-a explicat într-un interviu pentru podcastul #DigiContext că „mintea copiilor noștri a fost preluată în mare măsură și manipulată prin TikTok”. „Într-un mod iresponsabil nu luăm în calcul că pe baza accesului la datele pe care oamenii și le pun cu seninătate pe rețelele sociale se fac profiluri de generație, profiluri de țară și așa mai departe. Profiluri pe baza cărora manipularea prin teoriile conspirației se face foarte ușor, la țină, pentru că oamenii și-au oferit toate datele. Și, din nefericire, tânăra generație, pentru a se diferenția de generațiile precedente, a părăsit rețele sociale care aveau bazele în Statele Unite pentru cele chinezești. Și asta e o victorie importantă pentru regimurile autocratice”, mi-a mai spus atunci profesorul Pîrvulescu.
- TikTok este disponibil astăzi în 155 de țări, precum și în 75 de limbi. De asemenea, este aplicația de socializare cu cea mai rapidă creștere din lume și a fost descărcată de peste 3,9 miliarde de ori.
- De altfel, Politico Europe dezvăluie că în timpul unei călătorii în Statele Unite în noiembrie, Macron le-a spus unui grup de investitori americani și directori generali francezi din sectorul tehnologiei că vrea să reglementeze TikTok.
- TikTok a negat argumentele folosite de francezi și a spus că nu este o aplicație dăunătoare, precizând și că are măsuri pentru a proteja copiii care folosesc aplicația.
- Deși nu este clar la ce reguli s-a referit Macron, pentru că Palatul Elysee nu a vrut să dezvăluie mai multe informații, observațiile președintelui francez s-au adăugat unui tablou din ce în ce mai sumbru pentru TikTok. Pe lângă două anchete în curs legate de confidențialitate la nivelul UE, TikTok trebuie să se confrunte cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al blocului comunitar european (DSA), care întră în vigoare la jumătatea acestui an, precum și cu posibilitatea de a respecta normele noului regulament al concurenței digitale din UE, Digital Markets Act (DMA).
- Înainte de vizita la Bruxelles, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton l-a avertizat pe CEO-ul TikTok cu privire la necesitatea de a „respecta integralitatea regulilor europene”.
- Un purtător de cuvânt al lui Margrethe Vestager a declarat că UE intenționează să „revizuiască modul în care compania chineză se pregătește să-și respecte obligațiile (posibile) în temeiul regulamentului nostru”.
- În cazul în care autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, care conduce investigațiile europene în curs legate de TikTok, constată că aplicația a încălcat regulamentul general privind protecția datelor al UE (GDPR), amenzile ar putea ajunge până la 4% din cifra de afaceri globală a grupului ByteDance. Sancțiunile pot fi chiar mai mari după ce intră în vigoare DSA.
TikTok este investigat pentru că a trimis în China date despre utilizatorii europeni
- Politico Europe mai atrage atenția că amenzile financiare ar reprezenta cea mai mică dintre probleme pentru TikTok în Europa, deoarece unii eurodeputați încep să adopte modelul colegilor americani și cer restricții mult mai dure asupra aplicației, pe fondul temerilor că datele colectate de TikTok pot fi folosite pentru spionaj.
- TikTok este investigat pentru că a trimis în China date despre utilizatorii europeni. Aceasta este una dintre cele două anchete conduse de Irlanda. Rapoartele conform cărora angajații TikTok din China au folosit datele colectate de aplicație pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile de spionaj, în special în Germania.
- Citând „lipsa de securitate și protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, un purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat din Germania (aflat la guvernare) a spus că interzicerea SUA asupra TikTok pentru telefoanele angajaților federali este „de înțeles”. „Cred că are sens să examinăm critic aplicațiile precum TikTok și, dacă este necesar, să luăm măsuri. Aș sfătui funcționarii publici, dar și fiecare cetățean, să nu instaleze servicii și aplicații nedemne de încredere pe smartphone-urile lor”, a mai adăugat oficialul german.
- La rândul său, purtătorul de cuvânt al grupului liberal FDP din parlamentul german a mers și mai departe, subliniind perspectiva unei interdicții totale a utilizării TikTok pe telefoanele guvernamentale. „Având în vedere riscurile de confidențialitate și securitate pe care le prezintă aplicația și drepturile de acces extinse ale aplicației, consider că interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale oficialilor guvernamentali americani este adecvată. Măsurile corespunzătoare ar trebui să fie examinate și în Germania”, a mai precizat oficialul.
- Pentru eurodeputatul Moritz Körner, riscurile potențiale legate de TikTok sunt mult mai mari decât cele legate de Twitter, tocmai din cauza bazei mai mari de utilizatori a aplicații chinezilor și a faptului că până la un o treime dintre utilizatorii săi au vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani. „Aplicația TikTok ar trebui să fie sub supravegherea specială a autorităților europene. Lupta dintre sistemele autocratice și cele democratice se va duce și prin intermediul platformelor digitale, iar Europa trebuie să se trezească”, a declarat Körner, membru Renew Europe.
- În Elveția, parlamentarii federali au cerut recent interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele oficialilor.
- Până acum, însă, niciun guvern sau organism public din UE nu a urmat exemplul SUA de a interzice utilizarea TikTok pe telefoanele oficialilor.
- Ca răspuns la o întrebare adresată de Politico Europe, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a scris că orice restricție privind utilizarea TikTok pentru funcționarii publici din UE „ar necesita o decizie politică și se va baza pe o evaluare atentă a preocupări legate de securitatea cibernetică privind protecția datelor”. Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că „nu există conturi oficiale ale Comisiei Europene” pe TikTok.
- La rândul său, un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că serviciile sale „monitorizează continuu” problemele de securitate cibernetică, dar că „din cauza naturii problemelor de securitate, nu pot fi făcute comentarii în detaliu legate de anumite platforme din social media”.
- „Pe baza a ceea ce știm din sursele disponibile, împărtășim, printre altele, preocupările guvernului SUA legate de TikTok și, prin urmare, ar fi bine ca agențiile guvernamentale din UE să se abțină de la utilizarea aplicației”, a mai spus același purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
- Acest lucru sugerează că cea mai imediată amenințare publică pentru TikTok în Europa este legată de confidențialitate. Dintre cele două anchete efectuate de autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, cea care se ocupă de siguranța copiilor atunci când utilizează aplicația este cea mai aproape de încheiere, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei irlandeze pentru protecția datelor.
- În funcție de rezultatul discuțiilor dintre autoritățile de reglementare a confidențialității din UE, TikTok ar putea să se confrunte cu noi cerințe legate de vârsta utilizatorilor europeni. Cealaltă anchetă, care analizează transferurile de date ale TikTok către China, se va încheia probabil la jumătatea anului sau spre sfârșitul anului 2023, a mai transmis Comisia Europeană.
Ce date colectează Tik Tok?
- Ce date știm că sunt colectate de TikTok? Platforma Decalex subliniază că, pe lângă filmulețele pe care le vizualizăm, cât timp le vizualizăm și ce alte acțiuni facem asupra lor (like, comment etc.), TikTok prelucrează, de asemenea, date despre țara în care aplicația este folosită, adrese IP, și tipul de dispozitiv utilizat. În plus, dacă îi oferiți accesul, va colecta inclusiv locația GPS (chiar și atunci când aplicația nu este folosită), detaliile de contact salvate pe dispozitiv, alte legături pe care le are utilizatorul cu rețelele de socializare, precum și vârsta sau numărul de telefon. Iar acestea sunt numai datele pe care TikTok menționează în mod oficial că le prelucrează.
- Toate aceste date construiesc un profil al utilizatorului ce îl va face ulterior o țintă a reclamelor personalizate. În plus, acest profil va fi folosit pentru a înțelege cine este utilizatorul cu adevărat, care este grupul de prieteni al utilizatorului, familia, ce îi place, ce găsește utilizatorul amuzant, dar și ce distribuie cu prietenii.
- Aceste tehnici sunt folosite de multe aplicații de telefon, în special de cele social media(Meta/Facebook), iar TikTok nu face excepție. Totuși elementul care ridică mai multe semne de alarmă în legătură cu această aplicație este faptul că nu avem posibilitatea de a verifica ce se întâmplă exact în spatele său. În infrastructura aplicației sunt utilizate anumite tehnici de encriptare ale activității pe care o desfășoară și ascunde de ochii publicului cum și ce alte date sunt prelucrate.
- Pentru a demonstra o oarecare preocupare pentru modul în care sunt prelucrate datele, setările de confidențialitate permit să oprești furnizarea reclamelor personalizate (chiar dacă sunt activate by default), însă acest lucru nu va opri aplicația să colecteze în continuare acele date care duc la crearea unui profil.
-Acum un an, profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA, mi-a explicat într-un interviu pentru podcastul #DigiContext că „mintea copiilor noștri a fost preluată în mare măsură și manipulată prin TikTok”. „Într-un mod iresponsabil nu luăm în calcul că pe baza accesului la datele pe care oamenii și le pun cu seninătate pe rețelele sociale se fac profiluri de generație, profiluri de țară și așa mai departe. Profiluri pe baza cărora manipularea prin teoriile conspirației se face foarte ușor, la țină, pentru că oamenii și-au oferit toate datele. Și, din nefericire, tânăra generație, pentru a se diferenția de generațiile precedente, a părăsit rețele sociale care aveau bazele în Statele Unite pentru cele chinezești. Și asta e o victorie importantă pentru regimurile autocratice”, mi-a mai spus atunci profesorul Pîrvulescu.
- TikTok este disponibil astăzi în 155 de țări, precum și în 75 de limbi. De asemenea, este aplicația de socializare cu cea mai rapidă creștere din lume și a fost descărcată de peste 3,9 miliarde de ori.
- De altfel, Politico Europe dezvăluie că în timpul unei călătorii în Statele Unite în noiembrie, Macron le-a spus unui grup de investitori americani și directori generali francezi din sectorul tehnologiei că vrea să reglementeze TikTok.
- TikTok a negat argumentele folosite de francezi și a spus că nu este o aplicație dăunătoare, precizând și că are măsuri pentru a proteja copiii care folosesc aplicația.
- Deși nu este clar la ce reguli s-a referit Macron, pentru că Palatul Elysee nu a vrut să dezvăluie mai multe informații, observațiile președintelui francez s-au adăugat unui tablou din ce în ce mai sumbru pentru TikTok. Pe lângă două anchete în curs legate de confidențialitate la nivelul UE, TikTok trebuie să se confrunte cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al blocului comunitar european (DSA), care întră în vigoare la jumătatea acestui an, precum și cu posibilitatea de a respecta normele noului regulament al concurenței digitale din UE, Digital Markets Act (DMA).
- Înainte de vizita la Bruxelles, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton l-a avertizat pe CEO-ul TikTok cu privire la necesitatea de a „respecta integralitatea regulilor europene”.
- Un purtător de cuvânt al lui Margrethe Vestager a declarat că UE intenționează să „revizuiască modul în care compania chineză se pregătește să-și respecte obligațiile (posibile) în temeiul regulamentului nostru”.
- În cazul în care autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, care conduce investigațiile europene în curs legate de TikTok, constată că aplicația a încălcat regulamentul general privind protecția datelor al UE (GDPR), amenzile ar putea ajunge până la 4% din cifra de afaceri globală a grupului ByteDance. Sancțiunile pot fi chiar mai mari după ce intră în vigoare DSA.
TikTok este investigat pentru că a trimis în China date despre utilizatorii europeni
- Politico Europe mai atrage atenția că amenzile financiare ar reprezenta cea mai mică dintre probleme pentru TikTok în Europa, deoarece unii eurodeputați încep să adopte modelul colegilor americani și cer restricții mult mai dure asupra aplicației, pe fondul temerilor că datele colectate de TikTok pot fi folosite pentru spionaj.
- TikTok este investigat pentru că a trimis în China date despre utilizatorii europeni. Aceasta este una dintre cele două anchete conduse de Irlanda. Rapoartele conform cărora angajații TikTok din China au folosit datele colectate de aplicație pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile de spionaj, în special în Germania.
- Citând „lipsa de securitate și protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, un purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat din Germania (aflat la guvernare) a spus că interzicerea SUA asupra TikTok pentru telefoanele angajaților federali este „de înțeles”. „Cred că are sens să examinăm critic aplicațiile precum TikTok și, dacă este necesar, să luăm măsuri. Aș sfătui funcționarii publici, dar și fiecare cetățean, să nu instaleze servicii și aplicații nedemne de încredere pe smartphone-urile lor”, a mai adăugat oficialul german.
- La rândul său, purtătorul de cuvânt al grupului liberal FDP din parlamentul german a mers și mai departe, subliniind perspectiva unei interdicții totale a utilizării TikTok pe telefoanele guvernamentale. „Având în vedere riscurile de confidențialitate și securitate pe care le prezintă aplicația și drepturile de acces extinse ale aplicației, consider că interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale oficialilor guvernamentali americani este adecvată. Măsurile corespunzătoare ar trebui să fie examinate și în Germania”, a mai precizat oficialul.
- Pentru eurodeputatul Moritz Körner, riscurile potențiale legate de TikTok sunt mult mai mari decât cele legate de Twitter, tocmai din cauza bazei mai mari de utilizatori a aplicații chinezilor și a faptului că până la un o treime dintre utilizatorii săi au vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani. „Aplicația TikTok ar trebui să fie sub supravegherea specială a autorităților europene. Lupta dintre sistemele autocratice și cele democratice se va duce și prin intermediul platformelor digitale, iar Europa trebuie să se trezească”, a declarat Körner, membru Renew Europe.
- În Elveția, parlamentarii federali au cerut recent interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele oficialilor.
- Până acum, însă, niciun guvern sau organism public din UE nu a urmat exemplul SUA de a interzice utilizarea TikTok pe telefoanele oficialilor.
- Ca răspuns la o întrebare adresată de Politico Europe, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a scris că orice restricție privind utilizarea TikTok pentru funcționarii publici din UE „ar necesita o decizie politică și se va baza pe o evaluare atentă a preocupări legate de securitatea cibernetică privind protecția datelor”. Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că „nu există conturi oficiale ale Comisiei Europene” pe TikTok.
- La rândul său, un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că serviciile sale „monitorizează continuu” problemele de securitate cibernetică, dar că „din cauza naturii problemelor de securitate, nu pot fi făcute comentarii în detaliu legate de anumite platforme din social media”.
- „Pe baza a ceea ce știm din sursele disponibile, împărtășim, printre altele, preocupările guvernului SUA legate de TikTok și, prin urmare, ar fi bine ca agențiile guvernamentale din UE să se abțină de la utilizarea aplicației”, a mai spus același purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
- Acest lucru sugerează că cea mai imediată amenințare publică pentru TikTok în Europa este legată de confidențialitate. Dintre cele două anchete efectuate de autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, cea care se ocupă de siguranța copiilor atunci când utilizează aplicația este cea mai aproape de încheiere, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei irlandeze pentru protecția datelor.
- În funcție de rezultatul discuțiilor dintre autoritățile de reglementare a confidențialității din UE, TikTok ar putea să se confrunte cu noi cerințe legate de vârsta utilizatorilor europeni. Cealaltă anchetă, care analizează transferurile de date ale TikTok către China, se va încheia probabil la jumătatea anului sau spre sfârșitul anului 2023, a mai transmis Comisia Europeană.
Ce date colectează Tik Tok?
- Ce date știm că sunt colectate de TikTok? Platforma Decalex subliniază că, pe lângă filmulețele pe care le vizualizăm, cât timp le vizualizăm și ce alte acțiuni facem asupra lor (like, comment etc.), TikTok prelucrează, de asemenea, date despre țara în care aplicația este folosită, adrese IP, și tipul de dispozitiv utilizat. În plus, dacă îi oferiți accesul, va colecta inclusiv locația GPS (chiar și atunci când aplicația nu este folosită), detaliile de contact salvate pe dispozitiv, alte legături pe care le are utilizatorul cu rețelele de socializare, precum și vârsta sau numărul de telefon. Iar acestea sunt numai datele pe care TikTok menționează în mod oficial că le prelucrează.
- Toate aceste date construiesc un profil al utilizatorului ce îl va face ulterior o țintă a reclamelor personalizate. În plus, acest profil va fi folosit pentru a înțelege cine este utilizatorul cu adevărat, care este grupul de prieteni al utilizatorului, familia, ce îi place, ce găsește utilizatorul amuzant, dar și ce distribuie cu prietenii.
- Aceste tehnici sunt folosite de multe aplicații de telefon, în special de cele social media(Meta/Facebook), iar TikTok nu face excepție. Totuși elementul care ridică mai multe semne de alarmă în legătură cu această aplicație este faptul că nu avem posibilitatea de a verifica ce se întâmplă exact în spatele său. În infrastructura aplicației sunt utilizate anumite tehnici de encriptare ale activității pe care o desfășoară și ascunde de ochii publicului cum și ce alte date sunt prelucrate.
- Pentru a demonstra o oarecare preocupare pentru modul în care sunt prelucrate datele, setările de confidențialitate permit să oprești furnizarea reclamelor personalizate (chiar dacă sunt activate by default), însă acest lucru nu va opri aplicația să colecteze în continuare acele date care duc la crearea unui profil.
-Acum un an, profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA, mi-a explicat într-un interviu pentru podcastul #DigiContext că „mintea copiilor noștri a fost preluată în mare măsură și manipulată prin TikTok”. „Într-un mod iresponsabil nu luăm în calcul că pe baza accesului la datele pe care oamenii și le pun cu seninătate pe rețelele sociale se fac profiluri de generație, profiluri de țară și așa mai departe. Profiluri pe baza cărora manipularea prin teoriile conspirației se face foarte ușor, la țină, pentru că oamenii și-au oferit toate datele. Și, din nefericire, tânăra generație, pentru a se diferenția de generațiile precedente, a părăsit rețele sociale care aveau bazele în Statele Unite pentru cele chinezești. Și asta e o victorie importantă pentru regimurile autocratice”, mi-a mai spus atunci profesorul Pîrvulescu.
- TikTok este disponibil astăzi în 155 de țări, precum și în 75 de limbi. De asemenea, este aplicația de socializare cu cea mai rapidă creștere din lume și a fost descărcată de peste 3,9 miliarde de ori.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Altfel, textul este excelent si ii avertizeaza pe parinti de ceea ce, poate, nu stiu. Toltok e mult mai nociv si adictiv decat instagram sau facebook.