Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

OUG 114 a fost modificată. Dăncilă: Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea

Viorica Dancila la Guvern - gov.ro

(Foto gov.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri dimineață, la începutul ședinței de Guvern, că OUG 114 va fi modificată. 

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a citit de pe o foaie modificările OUG 114 adoptate în ședința de guvern.

„Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referință ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei cu rata variabilă de dobândă cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare”, a anunțat ministrul Finanțelor.

Măsura se va aplica, din data de 2 mai, la împrumuturile noi, dar si în cazul refinanțărilor.

Teodorovici spune că „pe întregul set de propuneri există acceptul Băncii Naţionale”. 

„A fost o consultare derulată cu toţi actorii din piaţă, cu Asociaţia Română a Băncilor. A fost informată, desigur, şi Banca Centrală Europeană. Am văzut că s-a discutat acest lucru şi în spaţiul public. Nu a dat un aviz, eu am spus că am informat această bancă centrală dar, având în vedere că nu dorim, ca Guvern, să taxăm băncile, şi, având în vedere avizul Băncii Naţionale, am decis în Guvern să aprobăm această Ordonanţă de Urgenţă ştiind foarte clar că şi avizul de la Banca Centrală Europeană va fi unul favorabil", a spus ministrul, notează News.ro.

STIREA INITIALA 

„Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședintei de guvern. ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR și se va aplica doar în cazul creditelor contractate de populație. 

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la zero a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite, a spus Dăncilă. 

Referitor la Pilonul II de pensii, premierul a anunțat suspendarea, până la sfârșitul lunii mai, a aplicării reglementărilor privind majorarea capitalului societăților de .administrare a fondurilor de pensii. 

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Astea se bat cap in cap-nu poti sa scazi costul creditelor(deci incurajezi creditarea sau indatorarea) si,in acelasi timp sa incurajezi economisirea.E una sau alta.Singurul motiv pentru care PSD-ul isi doreste credite “ accesibile” pentru populatie e sa mentina cresterea economica pe consum.Ca alte cresteri nu exista..Pina la alegeri,dupa aia potopul,o noua tragedie greaca.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult