Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

OUG 114 a fost modificată. Dăncilă: Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea

Viorica Dancila la Guvern - gov.ro

(Foto gov.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri dimineață, la începutul ședinței de Guvern, că OUG 114 va fi modificată. 

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a citit de pe o foaie modificările OUG 114 adoptate în ședința de guvern.

„Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referință ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei cu rata variabilă de dobândă cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare”, a anunțat ministrul Finanțelor.

Măsura se va aplica, din data de 2 mai, la împrumuturile noi, dar si în cazul refinanțărilor.

Teodorovici spune că „pe întregul set de propuneri există acceptul Băncii Naţionale”. 

„A fost o consultare derulată cu toţi actorii din piaţă, cu Asociaţia Română a Băncilor. A fost informată, desigur, şi Banca Centrală Europeană. Am văzut că s-a discutat acest lucru şi în spaţiul public. Nu a dat un aviz, eu am spus că am informat această bancă centrală dar, având în vedere că nu dorim, ca Guvern, să taxăm băncile, şi, având în vedere avizul Băncii Naţionale, am decis în Guvern să aprobăm această Ordonanţă de Urgenţă ştiind foarte clar că şi avizul de la Banca Centrală Europeană va fi unul favorabil", a spus ministrul, notează News.ro.

STIREA INITIALA 

„Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședintei de guvern. ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR și se va aplica doar în cazul creditelor contractate de populație. 

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la zero a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite, a spus Dăncilă. 

Referitor la Pilonul II de pensii, premierul a anunțat suspendarea, până la sfârșitul lunii mai, a aplicării reglementărilor privind majorarea capitalului societăților de .administrare a fondurilor de pensii. 

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Astea se bat cap in cap-nu poti sa scazi costul creditelor(deci incurajezi creditarea sau indatorarea) si,in acelasi timp sa incurajezi economisirea.E una sau alta.Singurul motiv pentru care PSD-ul isi doreste credite “ accesibile” pentru populatie e sa mentina cresterea economica pe consum.Ca alte cresteri nu exista..Pina la alegeri,dupa aia potopul,o noua tragedie greaca.
    • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult