Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

OUG 114 a fost modificată. Dăncilă: Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea

Viorica Dancila la Guvern - gov.ro

(Foto gov.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri dimineață, la începutul ședinței de Guvern, că OUG 114 va fi modificată. 

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a citit de pe o foaie modificările OUG 114 adoptate în ședința de guvern.

„Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referință ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei cu rata variabilă de dobândă cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare”, a anunțat ministrul Finanțelor.

Măsura se va aplica, din data de 2 mai, la împrumuturile noi, dar si în cazul refinanțărilor.

Teodorovici spune că „pe întregul set de propuneri există acceptul Băncii Naţionale”. 

„A fost o consultare derulată cu toţi actorii din piaţă, cu Asociaţia Română a Băncilor. A fost informată, desigur, şi Banca Centrală Europeană. Am văzut că s-a discutat acest lucru şi în spaţiul public. Nu a dat un aviz, eu am spus că am informat această bancă centrală dar, având în vedere că nu dorim, ca Guvern, să taxăm băncile, şi, având în vedere avizul Băncii Naţionale, am decis în Guvern să aprobăm această Ordonanţă de Urgenţă ştiind foarte clar că şi avizul de la Banca Centrală Europeană va fi unul favorabil", a spus ministrul, notează News.ro.

STIREA INITIALA 

„Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședintei de guvern. ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR și se va aplica doar în cazul creditelor contractate de populație. 

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la zero a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite, a spus Dăncilă. 

Referitor la Pilonul II de pensii, premierul a anunțat suspendarea, până la sfârșitul lunii mai, a aplicării reglementărilor privind majorarea capitalului societăților de .administrare a fondurilor de pensii. 

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Astea se bat cap in cap-nu poti sa scazi costul creditelor(deci incurajezi creditarea sau indatorarea) si,in acelasi timp sa incurajezi economisirea.E una sau alta.Singurul motiv pentru care PSD-ul isi doreste credite “ accesibile” pentru populatie e sa mentina cresterea economica pe consum.Ca alte cresteri nu exista..Pina la alegeri,dupa aia potopul,o noua tragedie greaca.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult