Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ovidiu Lipan Țăndărică: Povestea unei evadări dintr-un lagăr numit România. Cum am fugit din țara lui Ceaușescu ascunși de Nicu Covaci în niște boxe

Ovidiu Lipan Tandarica

Foto: captura emisiunea „În fața ta”

Ovidiu Lipan Țăndărică, în vârstă de 69 de ani, toboșarul trupei Phoenix, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre fuga din România în Germania, împreună cu alți membri ai trupei, în 1977, ascunși în boxele de concert, despre viața pe care au dus-o peste hotare, dar și despre speranța lui ca vechea trupă să se reunească să cânte din nou pentru fani.

Cel mai celebru toboşar al României, cunoscut de generații întregi de români, a rememorat perioada în care trupa Phoenix ajunsese să fie un fenomen, iar ulterior avea să fie interzisă în concerte, la televiziune și la radio, de cenzura comunistă.

„Noi cântam foarte mult, aveam foarte multe concerte pe stadioane, făceam cu filarmonici, cu cluburi sportive și câștigam destul de bine. (...) La un moment dat Nicu Covaci avea o mantie orientală, feudală, cu broderii până în pământ, părul mare, pieptul dezvelit. Eu aveam o cămașă din paiete. Se întâmpla prin anii 75-76. (Adrian Păunescu) venea si la concertele noastre, era acolo să vadă care e sistemul, cum se face. După aceea am fost și la el la Cenaclul Flacăra, la Costinești câteva concerte. (Reactia lui Păunescu a fost?) A spus; Nu intrați așa. Și Nicu a spus: dle, dacă nu, strângem și plecăm”, a povestit Țăndărică.

Muzicianul a spus că ani întregi trupei i s-a refuzat ieșirea din țară, pentru a participa la concerte unde erau invitați să cânte. „În perioada Roșu și Negru nu mi s-a dat viza nici măcar să ies în Bulgaria. Nu ni s-a dat viză să ieșim nicăieri. A fost momentul de încrâncenare culturală, eram foarte buni, foarte avansați. (...) Am avut contracte și în America și în Mexic, nu ni s-a dat voie”, a rememorat Țăndărică la emisiunea „În fața ta”.

Astfel că la un moment dat printre membrii formației a apărut dorința de a părăsi țara, pentru a demonstra că nu sunt de acord cu „colivia de aur” în care trăiau.

În 1976, cu un an înainte de fuga trupei în Germania Federală, Nicu Covaci - care reușise să plece în Olanda unde se căsătorise și renunțase la cetățenia română - a venit în România să își ia instrumentele, dar și pe instrumentiști. Planul: să treacă granița, ascunși în boxe.

„În 1977 a venit în România să își scoată instrumentele. Eu i-am spus în tren, când am mers cu vagonul de dormit spre Timisoara. Eu am fost susținător de familie, eram pe toate afișele, aveam 23 de ani când am plecat. M-am căsătorit și mi-a venit citație de la armată. Ce facem? Hai să facem cumva să ieșim. Nu că nu aș fi făcut armata în România... Și Ioji - Josef „Ioji” Kappl - și mulți dintre noi nu au făcut -o. Eram încă într-o formă extraordinară de concert, de cultură, într-o perioadă în care nu ne vedeam cu arma în mână... era și perioada flower power. 

Nicu mi-a spus: lasă că vorbim când ajungem. Din momentul ăsta nu mai dați niciun telefon acasă. Astea sunt boxele, mama lui Nicu a tăiat niste pânză, a pus în fața găurilor de la difuzoare. Aveam greutatea 75-77 kg, cât cântăreau boxele cu difuzoare. Înăuntru în chiloți, aveam hainele de scenă. Am avut o geantă aruncată în mașină. Și a început aventura. (Cine era în boxe?) Eu, Erland Krauser, Ioji Kappl și o femeie însărcinată, nu știu cine”, a rememorat Țăndărică momentul fugii din România, în 1977.

Camionul Phoenix a pornit spre granița cu Serbia, urmând să iasă din țară pe la vama de la Drobeta Turnu Severin.

Înainte de granițe, Nicu Covaci se ocupa să strângă zecile de șuruburi la boxele unde erau ascunșii ceilalți trei membri ai Phoenix.

„S-a dat la un moment dat semnalul și Nicu strângea 40 de șuruburi la fiecare, înainte de graniță cu vreo 5 km și când treceam granița. După vreo 10 km, iar dă-i, își făcea rană la mână să ne scoată. Aveam la noi șunci, cârnați bănățeni și niște blăni de lup netăbăcite. Erau câinii ăia la graniță terminați (râde)

La graniță ne-au controlat. Eu eram primul, cum deschizi microbuzul, în usă. Și mi-au luat boxa unde eram, dintr-o parte în alta, s-au așezat cu fundul pe boxă, fluierau a pustiu, că era noapte când am ieșit din România. Grănicerii, cu baioneta scoasă. 

Tot momentul ăsta a fost sub o lumină divină, eu nu pot să îmi imaginez cum am trecut noi și cum s-au întâmplat toate lucrurile astea. Vă dați seama, dacă unul din noi strănuta, sau o mișcare greșită...”, a rememorat cu emoție toboșarul Phoenix. 

Drumul a durat din 1 iunie, până pe 6 iunie, când au ajuns cu toții la destinația finală, o localitate din Germania, lângă granița cu Olanda.

„Eu am simțit că am lăsat un mare gol în țară, după plecare, pentru foarte mulți tineri, generația care a ascultat în continuare muzica Phoenix, chiar și când am fost interziși. Se cumpărau albumele pe sub mână, făceau educație muzicală copiilor și acum, nepoților cu muzica Phoenix.”

Odată ajunși în Germania, după petrecerile pe care le-au făcut, de bucurie că au ajuns în libertate, banii strânși aveau să se termine în curând.

Nu îi cunoștea nimeni. „În Germania m-am simțit ca într-o imensă închisoare cultural spirituală în libertate”, avea să mărturisească într-un interviu Lipan Țăndărică. 

„Acolo a fost greu. La un moment dat, s-au dus banii, făceam chefuri de venire în Germania care au durat vreo 2 săptămâni, după care ne-am trezit la realitate. Câștigam foarte puțin din concertele pe care le cântam în săli unde se joacă copiii tenis de masă. Astea erau concertele”, spune el.

Timp de un an, membrii formației au stat împreună, apoi fiecare a încercat să lucreze ceva, ca să își câștige existența.

„La un moment dat ne-am despărțit. Muzica nu aducea (bani), nu puteam să câștigăm, să ne întreținem. Noi am rămas în relații bune, fiecare și-a găsit o altă perspectivă în viață, să poată supraviețui. Am încercat diferite stiluri (de muzică), am avut un producător la un moment dat, dar Nicu nu s-a înțeles cu el, a rămas pe structura să cântăm muzica așa cum o cântam noi și să nu schimbăm”, a continuat Ovidiu Lipan Țăndărică.

Spune că nu a regretat niciodată că a fugit din țară. „Ioji a rămas în Germania, s-a căsătorit. Nicu și-a găsit calea, l-a întâlnit pe Mani Neumann, a continuat. Eu am continuat cu trupe de rock. Am cântat în aceeași sală, repetam, ne-am împietenit cu Scorpions, eram în emulația asta de rock. Pe lângă asta, îmi câștigam bani cu turnee de dans internaționale, acompaniam cu big band turnee de dans internaționale.

„Noi am avut curiozitatea, o curiozitate de a trăi viața și de a lăsa cumva divinitatea să lucreze”, vede el.

Imediat după revoluție, Ovidiu Lipan Țăndărică a început să vină în România să susțină concerte. Din anul 2000, trăiește mai mult în România: „Asta mi-am dorit, m-am întors în România”.

În vara anului trecut, Țăndărică a cântat în concertul aniversar Phoenix 60, cu Nicu Covaci, la Timișoara.

Ar putea să renască Phoenix în formula de aur din anii 70? Ce stă în calea refacerii formulei care a avut așa mare succes în România? a fost întrebat Țăndărică la emisiunea „În fața ta”. „Au fost niște divergențe, niste procese între ei, de muzică, de cine are voie să cânte, cine nu are voie să cânte. Dar eu am zis că am ajuns la o vârstă remarcabilă în care ar trebui să avem înțelegere unul pentru celălalt și să lăsăm mărunțișurile care au devenit foarte importante pentru politica și cultura energetică a planetei, să le dăm la o parte si să încercăm să give peace a chance”, a explicat muzicianul.

Poate reușiți să îi împăcați pe membrii trupei? a mai fost întrebat de moderatori. „Am fost un liant, dar eu cred că și Ioji vrea, și Baniciu vrea, și Mani Neumann vrea. Noi am ajuns la o concluzie, rămâne să găsim formula, cum o prezentăm. Pentru că Nicu (Nicu Covaci -n.n.), având o formație nouă cu care continuă, e foarte greu să combini astea două - un original care a făcut toate discurile și a cântat, și o formație nouă care să continue... Iar Nicu vrea să facă acum un album nou, am înțeles, Vlad Țepeș, cu formația nouă. Asta e un lucru foarte bun, el va duce mai departe, e o locomotivă feroce care va trece prin zid și prin toate și va duce mai departe istoria asta și povestea Phoenix. (...) Eu cred că într-o bună zi o să cântăm împreună iarăși niște concerte frumoase”, a mai spus Ovidiu Lipan Țăndărică. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult