Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pacientă suspectă de coronavirus, despre condițiile de la Victor Babeș: toaletă înfundată, săpun lipsă și mâncare manevrată cu mănuși folosite și la alte activități

Imagine Victor Babeș - crop

Melina are 28 de ani și pe 16 martie a fost luată de acasă și transportată la Spitalul Victor Babeș din București acuzând simptome de coronavirus pe care e posibil să-l fi luat de la soțul de-abia întors din Norvegia, dintr-o zonă cu multe cazuri.

I se face testul pentru confirmarea virusului, iese negativ. E transferată în secție cu cei infectați de coronavirus, la etajul 1. Primește o mască de la cei din ambulanță, singura pe care o folosește în toate cele trei zile de stat în spital și pe care și-a dat-o cu spirt pentru a o dezinfecta.

Cât a stat în spital a putut constata că:

  • Toaleta era înfundată și nu exista hârtie igienică, trebuia să turnăm apă cu găleata;
  • Nu era săpun, deși cea mai importantă măsură de prevenție, și mai ales într-un spital, este spălatul des pe mâini, i-a adus cineva;
  • Mâncarea era manevrată cu aceleași mănuși folosite pentru toate celelalte operațiuni;
  • Coșul de gunoi era plin și nu-l lua nimeni;
  • Pe jos era mizerie;
  • A purtat aceeași mască trei zile, și aceea nu de la spital;
  • A avut nevoie de absorbante, a implorat asistentele să o ajute, chiar contra cost, i s-a râs în nas;
  • A stat fără apă o zi și jumătate;

A fost externată în data de 18 martie cu diagnostic pneumonie și cu rețetă pentru Algocalmin și Vitamina C. 

Știu că în aceste perioade este nevoie să evidențiem eforturile cadrelor medicale și ale tuturor celor care au grijă să ne protejeze sub orice formă. Dar sunt cazuri ca acesta în care te întrebi de ce nu poți fi tratat omenește indiferent dacă ești bolnav sau doar suspect. Ce trebuie să faci tu, ca individ, ca să primești nu confort, că până la urmă nu te aștepți la condiții de lux într-un spital de stat, dar minimum de decență, cum ar fi apă, săpun și puțină bunăvoință? De ce pleci mai mereu dintr-un spital din România cu gustul amar al celui care muncește, cotizează și nu știe unde i se duc taxele și impozitele?

Știm toți deja lipsurile din sistemul sanitar, starea la nivel național nu este una pozitivă, iar aceste carențe și în sistem, și în oameni, s-au acutizat. Nu mai putem permite ca o regulă de bun simț, cea a igienei, primordială, să fie încălcată chiar de cei care o promovează și care ar trebui să fie primii și la implementare. Să ajungi în secolul 21 în spital, în condiții de criză la nivel global, în secția de infectați și să nu beneficiezi de apă și săpun iese din sfera decenței și intră în sfera lipsei de responsabilitate și inconștienței.

Cunosc o mulțime de oameni de peste tot, din toate ramurile economiei, care ajută cum pot – unii cu spații pentru carantină, unii cu bani, unii cu mâncare, alții cu măști, alții cu voluntariat, alții cu echipamente, mulți dintre noi cu statul acasă, fiecare după posibilități. Poate este momentul să conștientizăm că în aceste zile grele prin care toată lumea trece individul face diferența și umanul din noi trebuie să primeze, dincolo de orgolii personale, interese, politică, egoism etc. Azi, mai mult decât oricând, trebuie să fim #împreună, solidari, pentru a depăși această criză. Și să respectăm regulile impuse. De la primul până la ultimul. Altfel ne punem viețile în pericol atât nouă, cât și celor din jur. Va trebui să reînvățăm lecția responsabilității, a asumării, a bunului simț, a altruismului, a respectului, a bunătății și a solidarității pentru că zilele acestea ne-au arătat clar că pentru unii oameni aceste valori sunt străine, dar fără ele nu vom reuși să o scoatem la capăt. La fel cum nu vom reuși să avem mâinile curate fără apă și săpun! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce este mizerie in spital? Pentru ca acesta este nivelul nostru de normalitate,"cultivat" de-a lungul timpurilor si continuat pana in zilele noastre,cand in zonele rurale si nu numai, nivelul de civilizatie a ramas ca in evul mediu,iar oamenii din aceste zone iubesc aceasta traditie,chiar si dupa ce se muta la oras.Nu au fost invatati nici la scoala nici in alta parte cum se poate trai altfel.
    • Like 0
  • Ăsta este omul. Nu vă așteptați de la om la ceva bun. Sunt și excepții cate uimesc, dar marea masă așa este. Până nu pui biciul pe ei, la propriu, nu fac nimic bun. Doar fură, chiulesc, fentează și revendică drepturi, bănești cu prioritate. Din păcate si actuala conducere este ezitantă, timorată de nemernici, acum când ar trebui să dea dovadă de fermitate. Tot se laudă cu multele amenzi aplicate, cu majorarea lor, dar nu spune o vorbă despre ce se întâmplă dacă nu o plătești. Vreau să vad ce le vor face țiganilor care,cu siguranță nu vor plăti!
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Zugravu Mircea ,,asa este stimate domn ,Tiganii sunt de felul lor indiciplinati , ( putini sunt care face exceptie ) si nu respecta regulile impuse ptr carantina ,raspandesc boala si apoi plang ca ;;Nu au avut noroc !! Cat despre amenzi ,,asa este , nu platesc ,ca nu au ,,cu ce ? Asa spun dar cand-i vezi seara in ce castele se retrag iti vine ,sa -i strangi de gat , sau cu ce masini se plimba ?? Apropo de D-l Primar D. Florea de la Tg Mures , care multi ,l-au judecat gresit ,ori acest Domn ,a dorit sa corecteze ceva in Societatea noastra ,cat se mai poate !!
      • Like 0
  • Cea mai importantă lecție,lecție care de mai multi ani nu se mai preda nici în școală, este lecția BUNULUI SIMT.Unde bun simt nu e,rușine nu e,NIMIC nu e!
    • Like 2
  • nu cumva la acest spital e manager d-l Streinu cercel?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult