Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Palatul episcopal din Oradea a fost renovat. Cum arată acum și cum arăta imediat după incendiul din 2018

Palatul episcopal Oradea

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat vineri că s-au încheiat lucrările de reabilitare a faţadelor şi acoperişului Episcopiei Greco-Catolice, la doi ani de la incendiul care a distrus această clădire emblematică a oraşului.

Edilul a mulțumit orădenilor, care au contribuit cu 2 milioane de euro, din taxe și impozite, pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare.

„Nu puteam să lăsăm această clădire încărcată de istorie, din centrul oraşului, fără s-o readucem cât mai repede posibil la starea iniţială. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au făcut donaţii, tuturor celor care au contribuit financiar la reabilitarea clădirii. Orădenii sunt cei mai mari donatori, ei contribuind cu o sumă de aproximativ 2 milioane de euro, atât cât reprezintă până acum costul total al reabilitării, din impozitele și taxele plătite de toți orădenii către bugetul local”, a scris Bolojan pe Facebook.

În această toamnă, obiectivul Primăriei Oradea este să găsească finanțare pentru continuarea lucrărilor, fie din bani europeni, fie din fondul de patrimoniu național pe care îl gestionează Ministerul Culturii sau din bugetul local, într-o formă de cofinanțare. 

„Sper că în următorii ani această clădire va reintra în toată splendoarea ei în circuitul public din Oradea, devenind un centru de cultură care să-i deservească pe orădeni”, a adăugat Bolojan. 

Clădirea a fost grav afectată de incendiul de acum doi ani. 

Imagini din interiorul Palatului Episcopal după incendiul din vara anului 2018:

(foto Facebook/Institutia Prefectului Bihor)

Lucrările de reabilitare din interior vor dura între 2 și 3 ani. Primăria Oradea caută soluții pentru finanțare 

Ilie Bolojan a menționat vineri că urmează a treia etapă, de reabilitare a interioarelor palatului. În prezent se lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea spațiilor interioare din palat. În cursul lunii septembrie, studiul ar urma să fie finalizat. Având în vedere nivelul de degradare din interior, se estimează că lucrările de reabilitare vor dura între 2 și 3 ani, iar Primăria Oradea caută soluții pentru finanțarea acestor lucrări: fonduri europene, fonduri din programele naționale de conservare a patrimoniului sau bugetul local.

Foto oradea.ro

„Seara, în 25 august 2018, s-a întâmplat o tragedie. Eram atunci cu toţii în lacrimi, unii cu lacrimile pe faţă şi alţii cu lacrimile în suflet. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi în care vedem această clădire reprezentativă a Oradiei din nou în splendoarea ei. Eu cred că Dumnezeu face minuni. Şi aceasta este o minune", a spus vineri episcopul Virgil Bercea, scrie ebihoreanul.ro.

Episcopul greco-catolic le-a mulţumit primarului Ilie Bolojan, echipei din Primăria Oradea, constructorilor, dar şi orădenilor pentru această realizare. "Eram atunci emoţionaţi cu toţii, eu sunt emoţionat şi acum, până la lacrimi. Niciodată nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine, dar dacă într-adevăr credem că Bunul Dumnezeu ne-a lăsat aici pe pământ, atunci suntem convinşi că trebuie să lăsăm ceva în urma noastră. Toţi aceşti oameni pe care i-am pomenit au încercat să lase aceste urme", a mai spus episcopul greco-catolic. 

Foto ebihoreanul.ro

În acest weekend, timp de trei zile (21-23 august), între orele 12-20, vor fi organizate Zilele Porţilor Deschise la Palatul Episcopal. În cadrul acestora, vizitatorii vor putea vedea o serie de imagini din timpul incendiului, din perioada lucrărilor, dar și diverse obiecte recuperate după incendiu, toate expuse în cadrul unei expoziții.

Foto oradea.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bolojan e Barbat! Felicitari, Oradea se ridica frumos si constant. In 10 ani va surclasa Clujul daca intelege reteta. Oradea beneficiaza de o mostenire remarcabila si de un relief si resurse care ii permit dezvoltarea. Are insa nevoie de o Universitate adevarata, gen Szeged sau Cluj. Aici trebuie sa se concentreze, asa vor veni tineri care vor ramane si investitori care vor gasi forta de munca calificata. Setati strategia pe Universitate, restul le-ati cam rezolvat (parcuri indurstriale, aeroport, turism balnear care poate fi complementar Universitatii).
  • Like 1
 • Liberty check icon
  renovat, nu construit!
  e o mare diferenta...
  si, nimic romanesc...!
  • Like 0
 • Oradea este un oras cu o arhitectura minunata, ma bucur ca are um primar gospodar care nu se gandeste la beculete de Craciun sau alte nimicuri, ci incearca sa faca ceva cu adevarat....
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon