Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum a fost salvată de la prăbușire casa copilăriei compozitorului George Enescu, din Mihăileni, Botoșani. GALERIE FOTO

casa enescu - combo

Sursa foto: Pro Patrimonio

Un acoperiș spart prin care ploua înăuntru, pereți care stăteau să cadă, crăpături de puteai băga pumnul, pânze groase de păianjen. Pe scurt, așa arăta acum șapte ani, într-un colț uitat de țară, la Mihăileni, județul Botoșani, casa compozitorului George Enescu. 

Este ultima casă în care a locuit și lucrat marele muzician român, înainte de a pleca din țară, în toamna anului 1946. Aflată într-un stadiu avansat de degradare, casa a fost salvată de la prăbușire și restaurată printr-o amplă acțiune civică, iar în viitorul apropiat aici vor răsuna glasuri de copii.

Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea casei Enescu a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

În proces au fost implicate aproximativ 100 de persoane, între care voluntari din toată țara, comunitatea și administrația centrală și locală - Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani - dar și meșteri locali și o firmă de design interior.

Ca să nu mai plouă în interior, mai întâi casa a primit un acoperiș temporar

În 2014-2015 a avut loc punerea în siguranță a casei - sprijiniri, acoperire temporară ca să nu mai plouă în interior, consolidarea subsolului, demontarea tâmplăriei pentru a putea fi reparată în ateliere specializate, transportarea mobilierului la un atelier de profil din Botoșani pentru restaurare. În perioada următoare au avut loc etape succesive de restaurare efectivă, combinate cu campanii de strângere de fonduri. Lucrarea nu s-a făcut în mod continuu, atât din cauza dificultăților de a aduna sumele necesare, cât și a tehnicilor de construire.

Mulți dintre săteni s-au adunat și au participat la lucrări. Au fost organizate 3 clăci pentru repararea pereților de lut. Prima, în august 2015, pentru umplerea cu lut cu paie a pereților, după reparația structurii de lemn. A doua, în iunie 2016, pentru prima mână de tencuială de lut pe pereți, iar a treia clacă în august 2016 - „mâna bună” pentru stratul fin de lut pentru tencuiala pereților. După fiecare etapă a fost nevoie de un timp de așteptare, pentru uscare. 

În 2016 au fost finalizate lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei. Pentru lucrări a fost contractată și o echipă de meșteri locali. Din 2019 lucrările de restaurare le execută o firmă de design interior. Ultimele lucrări se vor finaliza în acest an, în cursul lunii iulie.

De la început au participat voluntari atât pentru lucrări efectiv, cât și pentru promovare, strângere de fonduri și supraveghere lucrări. 

Aproape 100.000 de euro - pentru intervenția de urgență, restaurare și rezolvarea problemelor juridice

Intervenția de urgență a costat circa 20.000 euro, din fonduri strânse în comun de către organizațiile partenere, prin diferite evenimente caritabile, precum concerte și expoziții. Restul lucrărilor de restaurare se ridică în prezent la 65.000 euro, la care se adaugă și circa 8000 euro pentru rezolvarea problemelor juridice ale proprietății și întregirea acesteia sub un singur proprietar, fundația Pro Patrimonio. 

„Proiectul de salvare a Casei Enescu din Mihăileni a pornit şi continuă ca un efort comun, în care entităţi private, persoane fizice şi juridice, sprijină financiar sau în natură tot efortul de restaurare. Din 2014 până acum au avut loc peste 15 evenimente care au strâns donaţii în favoarea casei George Enescu de la Mihăileni. Au fost ţinute concerte caritabile la București, Paris și Londra de către violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Raluca Ştirbăţ. Anul trecut am primit sprijin financiar salutar din partea familiilor boiereşti vechi, reprezentate de către d-na Ileana Kripp, dl. Mihai Ghyka, dl. Constantin Şerban Cantacuzino, d-na Irina Cantacuzino şi dl. Grigore Ghyka cu ajutorul cărora am putut cumpăra ultima treime a casei, Fundaţia Pro Patrimonio devenind proprietarul unic al monumentului”, potrivit reprezentanților Pro Patrimonio.

Parteneriat cu UiPath Foundation

Reabilitarea Casei Enescu se va face prin crearea „Academiei de Muzică și Studiul Sunetului George Enescu din Mihăileni”, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Casa va găzdui rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.

Într-un parteneriat cu UiPath Foundation, Pro Patrimonio a pornit în acest an un proiect educațional comun care va implica copiii din şcolile gimnaziale din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural inedit.

„Ne-am alăturat Fundației Pro Patrimonio în această inițiativă unică și credem că potențialul copiilor din mediul rural poate fi pus în valoare prin crearea de oportunități educaționale în mijlocul comunităților de care aparțin. Ne extindem în 2020 intervenția în județul Botoșani, cu o abordare centrată pe facilitarea accesului la educație pentru copiii vulnerabili din comunitățile din jurul Casei George Enescu de la Mihăileni. Pachetul de sprijin educațional, pe care deja îl oferim în București, Cluj, județele Galați și Vaslui, ia în calcul nevoile complexe cu care se confruntă copiii din familii vulnerabile în călătoria lor către un viitor mai bun, a declarat Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al UiPath Foundation.

„Mulţi dintre localnici au lucrat în străinătate şi odată întorşi acasă îşi doresc şi pentru copiii lor sisteme educative comparabile şi multidisciplinare”

„În urma dezvoltării parteneriatului cu UiPath Foundation, avem deja un partener local, un profesor de muzică şi un profesor asistent cu care vom dezvolta programul de educaţie muzicală dedicat copiilor din comunităţile locale limitrofe. Sperăm ca după ce se va linişti această perioadă afectată de epidemia de COVID-19 să putem porni împreună Future Acceleration Program, proiect de sprijin integrat pentru acces la educație în care 20 de copii din familii vulnerabile care provin din comunitățile din jurul Casei George Enescu să poată fi susţinuţi să aibă acces la educaţie de calitate”, a declarat Raluca Marțiș, PR & communication officer la Fundația Pro Patrimonio.

Casa George Enescu din Mihăileni este singura casă memorială a lui George Enescu din România care onorează memoria compozitorului prin educație și cultură muzicală activă, valorificându-i în mod creativ moștenirea. „Procesul de salvare a casei de la Mihăileni a fost unul iterativ, prin paşi mici, ascultând şi încercând să înţelegem nevoile şi dorinţele localnicilor. Mulţi dintre ei au lucrat în străinătate şi odată întorşi acasă îşi doresc şi pentru copiii lor sisteme educative comparabile şi multidisciplinare, chiar şi în mediul rural”, adaugă sursa menționată.

Casa Enescu va deveni locul în care mari muzicieni se vor conecta cu tineri talentati, la începutul drumului.

CLIC PE POZA DE MAI JOS PENTRU A DESCHIDE GALERIA FOTO:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aventura casei Enescu a pornit cu mulți ani în urmă, când un fotograf japonez, bine documentat cum sunt ei, a pornit pe urmele lui Enescu în România. El a fost cel care a tras semnalul de alarmă asupra stării casei. Știrea a ajuns la Ministerul Culturii și a fost demarată procedura de clasare (din păcate autorul dosarului de clasare, arhitectul Liviu Brătuleanu, nu mai e printre noi, el ar fi putut să spună de câte greutăți și neîncredere s-a lovit). Dacă nu ar fi fost acel japonez casa ar fi fost de mult o grămadă de lemne și lut. Și a mai fost un noroc: cel legat de inițiativa privată. Dacă ar fi rămas pe mâna autorităților, indiferent care, ne-am fi plâns iar că am mai pierdut o dovadă a istoriei noastre.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult