Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Panama Papers: Lista personajelor care și-au ascuns banii în paradisuri fiscale

The Panama Papers - Suddeutsche Zeitung

photo icon Publicația germană Suddeutsche Zeitung a primit în urmă cu un an un mesaj de la o sursă anonimă care voia să facă dezvăluiri Sursa: Suddeutsche Zeitung

Panama Papers este o investigație internațională de amploare, care a fost realizată în comun de peste 100 de publicații și care a pornit de la o scurgere masivă de informații din arhivele secrete ale societății de consultanță Mossack Fonseca din Panama, o societate de avocatură specializată în consultanță pentru crearea companiilor off-shore. International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informațiile de la o sursă anonimă – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.

Consultați lista bogaților lumii care și-au ascuns averile în paradisurile fiscale

Panama Papers înseamnă:

  • 11,5 milioane de documente „scurse” de la firma Mossack Fonseca din Panama
  • 140 de politicieni din 50 de țări
  • conectați prin firme off-shore în 21 de paradisuri fiscale
  • șefi de stat, miniștri, politicieni, rudele acestora, sportivi de top, oameni de afaceri

Panama Papers - totul a pornit de la un mesaj anonim primit de publicația Süddeutsche Zeitung

„În urmă cu un an, o sursă anonimă a contactat Süddeutsche Zeitung și a trimis documente criptate „de uz intern” ale Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama care vinde companii offshore pretutindeni în lume. Aceste firme fantomă le permit proprietarilor lor să-și ascundă afacerile, indiferent de cât de tenebroase ar fi ele. În următoarele luni, au continuat să ne vină documente într-un volum mult mai mare decât cel inițial. În cele din urmă, Süddeutsche Zeitung a primit 2,6 terabiți de date, ceea ce înseamnă că această scurgere de documente intrată în posesia jurnaliștilor este cea mai mare de până acum. Sursa nu a dorit bani și nimic altceva decât unele măsuri de protecție. Aceste date fac lumină într-o lume care stă în umbră. Ele vorbesc despre o industrie globală condusă de marile bănci, firme de avocatură sau companii, care manageriază bunurile celor bogați și faimoși: de la politicieni, oficiali FIFA, persoane care comit fraude financiare sau fac trafic de droguri, până la celebrități și sportivi de performanță”. (Sursa)

Printre numele vehiculate în Panama Papers se numară președintele rus Vladimir Putin (Schema de drenare a 2 miliarde de dolari de apropiați ai lui Putin, pe larg în The Guardian), premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri, premierul pakistanez Nawaz Sharif și fostul premier ucrainean Pavlo Lazarenko.

Lor li se alătură alți șefi de stat sau politicieni influenți, dar și sportivi de top, precum fotbalistul argentinian Lionel Messi și președintele suspendat al UEFA, Michel Platini.

Panama Papers - filiera românească

Pentru filiera românească, urmăriți investigația jurnaliștilor de la Rise project. „Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale”, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Panama Papers - reacții

Premierul Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, s-a aflat în conflict de interese şi a deţinut o companie offshore în Insulele Virgine Britanice, înregistrată de Mossack Fonseca, potrivit Panama Papers. Compania Wintris Inc, înfiinţată în 2007, a fost deţinută, iniţial, în proporţii egale de premier şi de soţia sa, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. În 2009, Gunnlaugsson i-a transferat soţiei participaţia sa în 2009, pentru un dolar. Compania Wintris deţinea, la momentul crash-ului bancar din Islanda, obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de coroane islandeze (aproximativ 4 milioane de euro), ale mai multor bănci din ţară. În 2008, când sistemul bancar islandez s-a prăbuşit, compania actualului premier a devenit creditor în falimentele acestor bănci. Gunnlaugsson a susţinut, ca premier, decizia de a nu plăti datoriile către creditorii străini rezultate în urma colapsului băncilor islandeze, însă nu a spus niciodată că ar avea un interes direct în această problemă.

Luat pe nepregătite de întrebarea privind apariția numelui său pe lista celor care și-au ascuns averile în paradisuri fiscale, premierul Islandei a reacționat în felul următor:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca Victor Viorel Ponta i-ar fi dat clasa acestui pesonaj :) nici macar n-ar fi clipit :))
    • Like 2
  • check icon
    „ Lista personajelor care și-au ascuns banii în paradisuri fiscale...”

    Eu nu mă aflu la curent... /// E ceva ilegal a-ți duce bani acolo? /// Apoi. /// E verificabilă știrea? // Căci, dacă dumnealor mă trec și pe mine între fericiții cu bănet caymanian, păi pas! a le putea demonstra, că mă aflu de fapt păduche...
    • Like 0
  • Paradisul fiscal...schema de a micșora taxele plătite în tarile de obârșie!
    Conform mesajului transmis...subliminal...toți sunt infractori! Poate chiar și armatorii care și-au înregistrat vasele în Panama.
    A avea o firma off-shore, nu este ilegal! Ilegale pot fi sumele care nu pot fi justificate!
    Ce ușor denigram și arătam cu degetul...fără o minima documentare!
    DA...dar este o ȘTIRE care trebuie exploatata!
    • Like 1
    • @ Ciobanu Vasile
      check icon
      Cred că mă aflu de acord cu dumneata.
      • Like 0
  • Ati incurcat unitatile de masura. Bitul nu este tot una cu byte-ul, nu stiu de ce apare atat de frecvent eroarea asta. Daca trebuie neaparat un termen romanesc, atunci exista si el: octet.
    • Like 5
    • @ Valentin Tutu
      Aveti dreptate, in acest caz, se putea spune - 2,6 teraocteti.
      • Like 1
    • @ Valentin Tutu
      Asta a fost cel mai important lucru pe care l-ati retinut din articol ?
      Cool !!
      • Like 0
  • ProBono check icon
    Acestea nu sunt scurgeri de informații, ci o acțiune de manipulare media utilizând scurgeri CONTROLATE de informații. Scopul este crearea de presiune asupra Uniunii Europene în contextul rediscutării sancțiunilor asupra Rusiei. Inițiatorii acțiunii de manipulare media doresc ca Uniunea Europeană să nu ridice sancțiunile asupra Rusiei, argumentând public cu aceste "scurgeri" de informații - un secret al lui Polychinelle. Principalele argumente sunt: persoanele implicate - toate legate de Rusia sau de favorizarea intereselor Rusiei, timingul, lipsa oricărei referințe la băncile americane -cele care au creat și utilizează pe scară largă paradisurile fiscale. Așadar este o acțiune politică cel mai probabil nu a guvernului Statelor Unite ci a celor de mai sus.
    Decât o părere...

    • Like 0
    • @ ProBono
      Exact! Avand in vedere ca in spatele accestor "scurgeri" de informatii se afla Soros ne putem da seama de adevaratele intentii. O super manipulare, asta este! http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=693466&title=dezvaluirile-panama-papers-facute-de-international-consortium-of-investigative-journalists-icij-un-ong-finantat-de-george-soros-de-alti-miliardari-ai-lumii-si-de-usa-aid
      • Like 0
  • "Though the president’s name does not appear in any of the records, the data reveals a pattern... " cam asta e deocamdata in guardian. sa vedem ce urmeaza
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult