Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Paradisul fiscal îngroapă paradisul nordic. Premierul Islandei demisionează spunând „Bless, Bless” („Pa, pa”)

Panama Papers este citat ca fiind cel mai mare proiect jurnalistic transfrontalier care a existat vreodată. Sute de jurnaliști au muncit pe o perioadă lungă de timp să pună cap la cap documente scurse din sertarele și serverele firmei de avocatură Mosseck Fonseca din Panama. 

Documentele demonstrează acțiuni de plasare a capitalului în paradisuri fiscale. Avem o listă lungă a evazioniștilor fiscali de top care se eschivează sistemelor financiare din care fac parte. 

Süddeutsche Zeitung și International Consortium of Investigative Journalists au fost entitățile care au primit anonim aceste informații și care le-au făcut publice la început de aprilie.  

Faptul că printre vedetele mondiale care și-au ascuns banii prin intermediul acestei firme avem fii de oligarhi, dictatori, miniștri și prim miniștri nu e ceva nou. Președintele Ucrainei este în aceeași oală cu cei trei copii ai premierului Pakistanului, fotbalistul Messi sau fratele fostului rege al Spaniei. Scandalos e puțin spus.

Dar ce se întâmplă atunci când cele mai bine văzute state din lume sunt și ele aruncate în acest tăvălug al evaziunii fiscale? Nu mă refer la SUA și Canada, ci la statele scandinave și nordice despre care în ultimii ani s-a spus că pot fi modelul de societate care ar putea crea șanse egale pentru cei mai mulți cetățeni. Norvegia și Suedia sunt și ele implicate în acest scandal. Cele mai mari bănci nordice, Nordea – în toată Scandinvia și DNB în Norvegia au intermediat prin birourile lor din Luxemburg, crearea de companii paravan pentru în jur de 500 de clienți suedezi și norvegieni, în vederea evitării plăților de taxe în statele de proveniența.

Dacă în Suedia și Norvegia, vorbim de instituții care și-au periclitat imaginea, subminând structura unui regim fiscal atât de bine pus la punct și față de care aprope orice scandinav are un respect profund și la care contribuie cu conștiinciozitate, transformând această solidaritate fiscală în religia secolului XXI, Islanda ne surprinde și mai mult.

Tocmai premierul Islandei (care a demisionat ieri) este implicat în acest mare scandal. Să fim clar înțeleși, nu guvernul ca instituție, ci comportanetul trufaș al premierului Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, atât înainte de fi numit premier, cât și în perioada mandatului.

Foto: Guliver Getty Images

În urma acestui scandal de implicare în evaziune fiscală masivă a premierului islandez, luni, 4 aprilie, a avut loc un protest zgomotos în Reykjavik în față Parlamentului. 22.000 de oameni au protestat intens într-un mod foarte original: au cerut demisia premierului, au venit cu fumigene și au aruncat cu ouă în Parlament (ceva mai finuț decât la ultima revoluție când au aruncat cu oale și tacâmuri). 

 Explic cazul pe scurt, citând din publicația norvegiană Aftenposten, care prezintă foarte bine cele întâmplate:

«În spatele protestelor, avem o poveste despre o soție bogată, enorm de mulți bani și o campanie micuță într-un paradis fiscal în Insulele Virgine Britanice. După colapsul bancar din 2008, Gunlaugson s-a arată foarte potrivnic creditorilor străini. Redacția Aftenposten are documente care certifică faptul că printre acești creditori se află, de fapt, și propria lui familie. După criză financiară, toți acești creditori au fost în negocieri cu autoritățile pentru a ajunge la o soluție. Cu alte cuvinte, Gunnlaugsson și familia lui avea două roluri: una de reprezentant oficial al autorităților, iar alta ca pagubaș (creditor) în relație cu bancă. În Islanda, lumea se întreabă acum de ce prim- ministrul nu a spus nimic despre faptul că familia sa deținea o companie în Insulele Virgine Britanice?

În 2007, Gunnlaugson a cumpărat compania Wintris împreună cu soția sa, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. Wintris era înregistrată în Insulele Virgine Britanice și avea menirea de a fi folosită pentru a investi 8.400.000 Euro. În ajun de Anul Nou în 2009, Gunnlaugson a vândut soției cu un dolar toate acțiunile pe care el le avea în această companie. Cu un an înainte, economia Islandei intrase în colaps total. Cele trei mari bănci islandeze: Landsbanki, Glitnir și Kaupthing erau aproape de faliment, iar economia -țării era în criză. În 2013 Gunnlaugson a fost ales premier, mizând pe nemulțumirea populației față de cerințele creditorilor străini. Unul dintre creditori era însăși compania familiei prim ministrului. Creditorii cereau sume exorbitante de la băncile care erau pe cale de a fi falimentate. Niciodată nu a spus nimic despre acest lucru, nici alegătorilor săi și nici autorităților din Islanda».

În cadrul interviului, am aflat perspectiva prim ministrului asupra persoanelor care comit evaziuni ficale, răspunsul primit a fost: «societatea este un proiect măreț, la care fiecare cetățean trebuie să participe, iar dacă cineva ar trișa, acest lucru trebuie luat în serios». Scena care urmează va fi folosită decade bune de către specialiștii în comunicare politică

Cu foarte puțin timp înainte de a se publica Panama Papers, jurnaliștii suedezi de la SVT care au fost colaboratorii celor de la International Consortium of Investigative Journalists au avut onoarea să fie primiți pentru un interviu cu premierul Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. În cadrul interviului, am aflat perspectiva prim ministrului asupra persoanelor care comit evaziuni fiscale, răspunsul primit a fost: «societatea este un proiect măreț, la care fiecare cetățean trebuie să participe, iar dacă cineva ar trișa, acest lucru trebuie luat în serios». Scena care urmează va fi folosită decade bune de către specialiștii în comunicare politică: jurnalistul întreabă insistent dacă prim ministrul are sau a avut vreo legătură cu companii paravan care facilitează evaziunea fiscală. Premierul evită contactul vizual. Răspunde vag. Jurnalistul insistă. Premierul începe să se bâlbâie puternic, nu mai are control asupra discursului. Jurnalistul amintește de compania Wintris. Premierul spune că se simte hărțuit și acuzat. Este o situație ridicolă. Premierul se înflăcărează și simte că pierde teren. În două secunde intervine un jurnalist islandez care explică cu și mai mare claritate situația de netransparență și evaziune fiscală, totul în limba islandeză. Premierul neagă tot și pleacă din sala unde se desfășura interviul.

Culmea situației, premierul provine din partea partidului Framsóknarflokkurinn, un partid naționalist împotriva integrării europene a Islandei și care pretinde că apără interesele naționale și ale industriei pescuitului mai mult decât orice alt partid. Un fel de țărăniști de altădată în România.

Dincolo de morala pe care o trage fiecare din acesta descoperire, este interesant să observăm reacțiile islandezilor de acest fapt. Luni 4 aprilie, 22.000 de oameni protestează în fața parlamentului Islandei – iar cel mai mare ziar din Islanda, Frettabladid, care se distribuie gratis aproape fiecărui islandez, acoperă cu mare exactitate această reacție. Marți, 5 aprilie, premierul demisionează și cere președintelui republicii să dizolve parlamentul și să se organizeze alegeri anticipate. Morgunblaðið, presa aservită marilor industriași din industria pescuitului, dar și partidului lui Gunnlaugson, nu amintește nimic despre proteste, ci îl citează pe premier ieșind de la întâlnirea cu președintele și spunând: „Bless, bless”, care nu înseamnă binecuvântări, ci doar “Pa, pa”.

Partea bună a lucrurilor: în noiembrie scriam de pirații din Islanda care au devenit peste noapte cel mai mare partid, tocmai datorită exigențelor privind mai multă transparență. A venit vremea ca Islanda să întoarcă spatele tehnocraților și bancherilor și să primească cu aplauze reprezentanții societății civile: o prim-ministră poetă din partea Partidului Piraților înconjurată de miniștri IT-iști.

Pentru că Islanda are o democrație milenară, are capacitatea să managerieze în asemenea mod astfel de crize, dar se va întâmplă oare la fel cu președintele Ucrainei sau cu premierul pakistanez? Mă îndoiesc. Haiducii sunt în continuare la putere.

P.S. Marti seara au avut loc din nou proteste, oamenii au aruncat cu banane in parlament. Peste noapte premierul afirma ca doar face un pas in spate pentru un anumit timp, deci nu demisioneaza inca. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    "Un fel de țărăniști de altădată în România." :) si de aici incolo nu am mai citit ... daca autorul Iulian Bulai poate explica acesta propozitie scurta in contextul economic actual ar putea lua premil Nobel, dar domnul contribuitor face numai politica pe bani si va lua un premiu acordat curent de taximetrist, nu, nu este Pulitzer, este altceva .... :) Intrand in subiect exista 2 elemente primordiale in judecata care va urma A. exista 3 mottouri : 1. "omul este dator să încerce" si 2. "tot ce este omenesc nu-mi este străin" 3. " Nu intotdeauna ceea ce este legal este si moral" ... care vin din pct de vedere moral in sprijinul vinovatilor de incalcarea legislatiei din tara in care au facut declaratiile financiare. B. apoi aspectul legal, respectiv situatia regelui Salman bin Abdulaziz care conduce Arabia Saudita conform unei monarhii absolute cu caracter Unitar Islamic, sa exemplificam : toti cei nascuti din cetateni ai Arabiei Saudite devin automat cetateni ai acestei tari si primesc drept la viata de la rege, impreuna cu apa, carburant, 1 camila, 1 capra si drept de folosinta asupra unui teren, plus o remuneratie pe viata, la care se adauga o serie de indatorii, odata incalcate indatoririle regele poate retrage diferite drepturi pana la dreptul de viata :). cum este posibil asa ceva ? intregul teritoriu al Arabiei Saudite apartine familiei regale, toata populatia Arabiei Saudite este descendenta familiilor care au depus act de supunere totala familiei regale .... in concluzie, intre premierul islandei sau presedintele rusiei si familia regala Saudita este o diferenta majora, familia regala investeste banii personali iar ceilalti pomeniti de mine investesc ca si ponta sume ce provin din bugetul statului mutata succesiv in diferite departamente pana la disparitia lor :) ... intele g ca si dumneavoastra Iulian Bulai sunteti un spalator de cadavre politice si incercati salvarea unui borfas ... va doresc succesuri netarmurite pe taramul propasirii literaturii inchinate celor ce incalca legea si ani multi ca sa intelegeti raul pe care il faceti natiei in care traiti !
    • Like 0
    • @
      AdiM check icon
      Cunoasteti (legende din) istoria KSA, dar nu istoria Romaniei... interesant. V-as fi dat "Dislike" dar butonul lipseste.
      • Like 0
    • @ AdiM
      check icon
      daca doriti pot posta cateva chestiuni interesante proprii romaniei legate de "activitatile financiare" (atat legislative cat si bancare) derulate de comunisti (pmr, pcr, fdus, psd) si cred ca nu au reusit taranistii (pt, pnt, pntcd) in 5 ani (1928-1933) la guvernarea romaniei sa egaleze nici ca sume si nici ca moralitate, mai ales avand in vedere programul comunistilor :), cei 54 de ani de guvernare comunista enintrerupta, dar repet : nu vad legatura "Un fel de țărăniști de altădată în România." si "Panama Papers" ... daca totusi doriti sa extrapolati putem merge pana in grecia antica si republica romana sa gasim sinonimii, dar cred ca nu puteti da "Dislike" istoriei si indeosebi culturii si asta va frustreaza la maxim, cu simpatie pentru cei la care se face referire in Luca 23/34. Isus zicea: "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!"
      • Like 0
    • @ AdiM
      check icon
      in a gesture of sympathy I suggest that you can enjoy an understanding of a different culture just reading "Saudi Arabia: The Shape of a Client Feudalism" By Geoff Simons, price and preview : https://books.google.ro/books?id=zMJsCwAAQBAJ&pg=PA6&lpg=PA6&dq=rights+enjoyed+by+citizens+of+saudi+arabia&source=bl&ots=KaLGeb18LI&sig=HXUFMObtLWOlLF9XBIfp1FqVQJM&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjajqLclvrLAhXiFJoKHcRgB0kQ6AEILjAD#v=onepage&q=rights%20enjoyed%20by%20citizens%20of%20saudi%20arabia&f=false
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult