Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Parcarea în Mamaia, cât o noapte de cazare. Iată și alternativele de transport local

Mamaia -

Obișnuiesc să folosesc alternative de transport local atunci când vine vorba despre vacanțele pe care le programez, iar autoturismul personal este ultima alternativă. Din păcate, nu este vorba despre planurile de călătorie pentru România, pentru că lipsa transportului interjudețean sau local din multe zone mă împinge să aleg mașina personală. Am făcut această introducere pentru că vreau să vă faceți un calcul foarte clar dacă v-ați programat vacanța în Mamaia și vreți să veniți cu mașina personală. Începând cu 18 iunie, toate parcările publice din stațiunea Mamaia sunt taxate 24 de ore din 24, iar tarifele sunt cele mai mari din municipiul Constanța.

Șase zile de parcare în Mamaia costă mai mult decât o noapte de cazare la un hotel de patru stele

Stațiunea Mamaia este considerată zona zero din punctul de vedere al tarifelor care vor fi practicate în tot orașul, la fel ca și perimetrul Cazino Constanța, loc preferat de turiști pentru plimbare. Conform recensământului locurilor de parcare din 2015, în stațiune sunt 5939 de locuri de parcare publice, iar spații de cazare peste 30.000 . Cu alte cuvinte este un raport de aproape 1/5, adică un loc de parcare la cinci spații de cazare. Restul de patru – Dumnezeu cu mila!

În cazul în care veniți cu mașina în stațiunea Mamaia vă zic din start că ar fi bine să alegeți un spațiu de cazare care vă asigură și un loc de parcare pe perioada vacanței. Altfel veți scoate din buzunar cel puțin 442 de lei pentru șase zile de parcare într-un spațiu public semnalizat aferent. Și acum să explic de am spus cel puțin 442 de lei. Pentru a vă achita parcarea aveți la dispozitie aplicația dedicată pentru parcare (click pe sistemul pe care îl folosiți IOS / ANDROID), varianta SMS și tichete răzuibile.

Am calculat pornind de la următoarea situație: O familie care alege stațiunea Mamaia pentru un concediu de șase nopți, iar hotelul/vila/apartamentul ales nu pune la dispoziție sau nu mai are disponibil și un loc de parcare pentru autoturism. Am presupus că zilnic această familie folosește mașina 6 ore pentru diverse deplasări, iar restul de 18 ore autoturismul va sta în parcare.

VARIANTA 1 – PLATA CU CARD PRIN APLICAȚIE

În cazul în care folosiți aplicația de parcare costurile sunt următoarele:

 • Primele 3 ore – 10 lei ( total)
 • Restul de 108 de ore– 432 de lei

La acestă oră, în aplicația Primăriei nu ai posibilitatea să achiți o singură dată pentru toate cele 111 de ore. Cu alte cuvinte, nu uitați să vă fixați alarma la telefon inclusiv noaptea ca să achitați parcarea.  

Panoul informativ cu tarife

Dacă folosiți acest sistem, veți avea de achitat 442 de lei pentru cele șase zile.

VARIANTA 2 – PLATA PRIN SMS

 • Primele 3 ore – 2,3 euro
 • Restul de 108 de ore – 93,02 euro

Calculat la cursul valutar din 16.06.2021, costul celor șase zile de concediu va fi de 457 de lei pentru parcarea autoturismului. În cazul în care sunteți abonat ORANGE atunci mai adăugați 0.06 euro în plus la fiecare sms trimis. Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, “taxarea prin SMS se va face la numărul 7475 valabil momentan în rețelele Vodafone și Orange, cu precizarea că codurile SMS nu sunt încă disponibile pentru rețelele Digi și Telekom”.

PS: Analizând regulamentul de parcare, în fiecare zi trebuie să dați 16 de sms-uri. Primul sms pentru 3 ore, apoi 15 de sms-uri a câte o oră fiecare.

VARIANTA 3 – TICHETE RĂZUIBILE

109 tichete răzuibile a câte 4 lei – total 436 de lei

Deși am întors regulamentul pe toate fețele, nu am găsit niciun articol în care să fie precizat dacă poți cumpăra tichete și pentru perioade mai lungi ( de exemplu șase zile cum am făcut eu calculul), ceea ce înseamnă că ești obligat, zilnic, să răzuiești și să amplasezi pe bord cele 18 tichete de câte o oră. Nu uitați că Poliția Locală va verifica toate autoturismele parcate în stațiune.

Modelul de tichet prezentat de Primăria Constanța

Trebuie precizat că aceste tichete pot fi achiziționate, începând de vineri, 18 iunie, în următoarele locații:

– sediul SC Confort Urban SRL – strada Vârful cu Dor, nr. 10, luni-vineri, între orele: 07:30-15:30;

– parcul de ridicări auto- strada Caraiman, nr. 1, luni-duminică, între orele: 00:00-24:00;

– parcarea supraetajată din zona Spitalului Județean Constanța- strada Nicolae Iorga, luni-duminică, între orele 00:00-24:00.

– punctele de vânzare CT BUS.

Alternative pentru un concediu în stațiunea Mamaia fără să veniți cu autoturismul personal

În cazul în care nu vreți să plătiți pentru parcare mai mult decât o noapte de cazare la un hotel de 4 stele, nu uitați că de la Gara Constanța aveți la dispoziție mai multe autobuze spre stațiunea Mamaia, iar programul acestora îl găsiți AICI. Pentru deplasările locale aveți la dispoziție CT BUS, UBER, BOLT, trei companii de trotinete electrice, biciclete gratuite oferite de autoritățile locale prin intermediul unui card eliberat de SPIT.

Și dacă totuși veniți cu mașina și nu vreți să achitați parcarea publică atunci aveți la dispoziție trei spații private unde vă puteți lasa autoturismul.

Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cat va platesc agentiile de turism care au interes sa vand excursii in afara țării???
  Cunosc clar situatia si la aceste parcaru3prezentate sunt la Summerland in fata cluburilor unde se sta 3-4 ore si se pleaca
  De asta sunt pline trotuarele si terenuriile libere cu masini ca plateste lumea parcările primariei?
  Cine pune boticul la vrajeala voastra prostii .... Mamaia are preturi ptr toate buzunarele

  Am fost in Grecia cu Gandaci in camere si Turcia 5 stele in poze realitate 2 si mancare prafuri si carne ieftina ... PRAJITURI aspectuoase si vomitai la cata margarina aveau in ele si dulciuri siropoase cu zahar la kg in ele .

  • Like 0
 • Fac încercări disperate ca să-mi dau seama cum poate un om întreg la minte să se ducă tocmai în Mamaia dacă vrea să se scalde în mare.

  Prețuri exorbitante.
  Servicii îndoielnice în comparație cu banii plătiți.
  Tumult, agitație, înghesuială de nedescris.
  Poluare vizuală prin kitch-ul afișat și asumat.
  Mizerie, gunoi.
  Muzică invazivă, cu sonorul dat la maxim peste tot.
  Intimitate zero.
  Parada bogătașilor și pseudobogătașilor, sub egida prostului gust și a formei fără fond.

  Chiar nu sunt destule plaje decente la noi, în țările apropiate sau chiar la Balaton, la vecinii noștri?
  • Like 3
  • @ Bíró Zoltán
   tocmai bogatasii si pseudobogatasii se duc la Mamaia. Si astia vor plati si parcarea aia.
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Liviu check icon
   Se duc si familii normale care prefera apa sa fie mica si sa aiba si alte variante de distractie a indemana (delfinariu, cinema, concerte, centru vechi Constanta) in afara de stat la sezlong.
   Zona de asa numite "fite" e summerland, unde oricum nu prea e de mers si la care se refera acest articol. Mai departe spre Navodari (asa numita Mamaia Nord) nu e chiar asa plina de "bogatasi".

   • Like 0
 • O intreprindere de-a dreptul imbecila si negandita, ca mai toate intrepriderile autoritatilor romane de stat sau locale. In goana cretina de a implementa masuri din statele dezvoltate, autoritatile romane nu ofera conditii dar jecmanesc de bani individul. In alte cazuri, mult mai importante, se tergiverseaza si se denatureaza luarea masurilor. Lumea a inebunit, iar romanii in mod deosebit, cu 'incalzirea globala". Acest fenomen este UN FENOMEN NATURAL care s-a petrcut ciclic in istoria pamantului si se va petrece indiferent de vointa omului. Totul este facut doar din interesele materiale ale unor potentati de moment. Totul va degenera. Ce veti face cu statele care supravietuiesc doar din exploatarea si comercializarea petrolului? Nimeni nu spune.
  • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Total de acord cu implementarile de "succes" ale statului roman in diversele lui forme, insa comentariul despre incalzirea globala este idiot si demonstreaza doar cat de putin intelegeti despre lumea in care traiti.
   Si nu, fapul ca sunteti mai multi rupti de realitate, nu inseamna ca aveti dreptate, inseamna doar ca sunteti multi care aveti probleme grave de intelegere dar in acelasi timp suficient tupeu si zero simt al ridicolului, incat sa va credeti experti in toate, incepand de la vreme si pana la problema acestor zile, expertii virusologi de pe facebook.
   • Like 1
  • @ Moftangiu
   Tare scris! Ce sa zic, esti toba de cunostinte si "combati bine". O intrebare: nu ai auzit de glaciatiunile si incalzirele terrei de-a lungul existentei ei? Ia mai cauta si afla! In rest, trec, peste obraznicia cu care mi te-ai adresat. Ai carente si culturale si educationale.
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Da, ani tociti pe banci si in domenii pe care nu le intelegi asa cum ai demonstrat, imi spun ca bati campii cu gratie iar daca vrei sa stii, personal obraznicie mi se pare tupeul si aroganta cu care deschizi gura si faci afirmatii false in timp ce in realitate esti ignorant si rupt de realitate.
   • Like 0
  • @ Moftangiu
   Si cam care ar fi acele domenii care iti dau dreptul sa desfiintezi opiniile altuia, opinii bazate nu pe "ore de cercetare" ci pe cultura generala? Cred ca toate "calitatile" atribuite mie iti apartin in totalitate. Gata. Mi-am pierdut prea mult tip cu replici la adresa ta.
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Si cu toate astea raspunzi, ca sa demonstrezi ca si cu gramatica stai prost, nu doar cu intelegerea diferentelor dintre schimbarile climatice si incalzirea globala, pe care clar le faci praf si crezi ca-s la fel.

   Schimbarile provocate de glaciatiuni au fost analizate iar din analiza a rezultat ca intre ele, planeta s-a incalzit cu 5-7 grade in 5000 de ani dupa terminarea lor.

   Incalzirea globala din ultimul secol a fost de 0.7 grade, ceea ce raportat la modelul anterior, inseamna o crestere de cam 8 ori mai rapida fata de procesul normal.

   Asta este primul lucru care spune ca ceva este in neregula si singura diferenta majora fata de trecut este prezenta noastra.

   Al doilea motiv este ca nimic din ceea ce se monitorizeaza si face parte din evenimentele naturale (soare, El Nino, oscilatiile de temperatura din Pacific, etc) nu sunt suficiente ca sa justifice incalzirea curenta.

   Nu in ultimul rand, acumularea de CO2, care este uriasa si care comparata cu ultimii 800k de ani, unde media a fost sub 300 ppm, azi este la peste 400 ppm si avem zero motive sa credem ca nu are influenta in incalzire, fiind un gaz ce ajuta efectul de sera pe care il simtim cu toti.

   Nu-ti dau documentatie sa citesti ca sunt convins ca ceea ce este mai complicat decat eticheta de la bere te plictiseste si oricum, povestile astea sunt pentru prosti, create de iluminati, reptilieni, masoni, bla bla iar tu stii oricum mai bine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
sound-bars icon