Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Partidul, banii noștri, propaganda lor

Nicolae Ciuca - Antena3

sursa foto: captura Recorder

Propaganda de partid – mai ales a PSD și PNL, dar nu numai – se revarsă zilnic de pe ecrane, se aude la radio, se vede pe platforme online, bloguri și rețele sociale. Multe structuri media încasează bani de la partide. Bani pe care formațiunile politice și i-au dat singure din bugetul de stat. Liviu Dragnea a crescut de zece ori finanțarea pentru partide în 2018. Între timp el ajuns la pușcărie, dar măsura lui în favoarelor politicienilor sindicalizați a fost apreciată, așa că băieții cu săgeți și trandafiri au păstrat-o. Partidele mainstream vor să mențină monopolul politic, să păstreze și eventual să extindă publicul captiv, iar rețelele de propagandă să ofere breaking news-uri apocaliptice, să producă subiecte irelevante, să inventeze competențe acolo unde este doar nepricepere sau prostie pură, să mute atenția de la ceea ce este important pentru societate pe nonsubiecte, pe bârfe de bodegă.

Aflăm de la trompetele vopsite jurnalistic că avem o guvernare de nivel european, că avem creștere economică fără egal, că viitorul nostru este promițător. Ni se spune că președintele Klaus Iohannis are o imagine internațională fără cusur, că e îndreptățit să se creadă un fel de monarh fără coroană, că ar merita un post înalt la NATO, chiar dacă asta ar însemna să părăsească funcția de președinte al României înainte de termen. Premierul Nicolae Ciucă ar fi un mare patriot, chiar dacă duce în raniță un scandal de plagiat și are un vocabular de recrut care confundă Guvernul cu GAZ-ul. Președintele Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu ar fi oameni serioși, competenți, piloni ai stabilității politice, construiesc autostrăzi în Moldova, care ar merita să le poarte și numele, chiar dacă ei sunt doar niște mediocri tari în coate. 

Bogdan Aurescu ar fi un nou Titulescu la Externe, deși omul nu a făcut decât să schimbe găști politice și să jure credință unora mai puternici. Lucian Bode de la Interne ar fi un ministru cu mână forte, chiar și când se face că nu știe că serviciul secret din subordinea lui își depășește atribuțiile, ori că șoferul personal încalcă regulile de circulație sub ochii săi. Petre Daea ar fi un agricultor priceput și mare apărător al gastronomiei strămoșești, deși este un biet șef de colhoz, rătăcit în politică.

Mai aflăm din propaganda de partid și de stat că problemele noastre interne au drept cauză exclusiv războiul din proximitate, că tocmai de aceea nu trebuie să schimbăm nici premierul, nici coaliția, eventual să se conserve totul până la judecata de apoi. Din alte locuri aflăm că speranța de schimbare este AUR-ul, că nu contează din ce galerii sau râuri a răsărit acesta. Iar prostiile și falsurile debitate de simionii cu chimir și chinezării înflorate sunt prezentate drept dovezi de devoțiune patriotică. Naționaliștii urlători zburdă în voie pe câmpiile și în munții patriei, în piețe și pe ulițe.

În schimb, în spațiul nostru public se discută puțin despre creșterea puterii serviciilor secrete, despre castrarea justiției, despre corupția extinsă, despre sinecuri și nepotism, despre dezastrul din educație, despre plagiate, despre prăbușirea demografică, despre incompetența administrativă, despre lentoarea cu care se fac investițiile publice, despre interzicerea accesului la documentele istorice din Arhivele Naționale care fuseseră accesibile până în luna mai a.c. Despre problemele administrației centrale sau locale mai aflăm câte ceva doar pentru că unele – puține – publicații se încăpățânează să-și facă treaba, să informeze publicul, să chestioneze puterea și să-i devoaleze nefăcutele, adică să facă presă.

Investigațiile sau articolele publicate de câteva platforme media – Europa liberă, Recorder, G4Media, Spotmedia, PressHub etc. –, pozițiile publice ale asociațiilor civice – Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum, ActiveWatch, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei ș.a. –, textele de opinie ale unor jurnaliști critici sau activiști civici au atras atenția asupra cumpărării unei bune părți a presei de către partide. Oricât s-ar bate cu pumnul în chept, la televiziunile sau pe site-urile cumpărate, ciutacii, gâzii, ciuvicii, chiriacii, burcii și alți mercenari de serviciu, iar de cealaltă parte a mesei iohannișii, ciucii, ciolacii, rareșbogdanii, murarii și fireapandelii vopsiți în roșu sau galben, realitatea poate fi lesne văzută de oricine care nu este mufat la banii partidelor sau nu își pune ochelari de tablă. Reducerea la tăcere, controlarea câinelui de pază al democrației reprezintă o vulnerabilitate majoră pentru România. Celor din partidele corupte le convine situația actuală, pentru că este un mediu în care ei pot înăbuși concurența, unde se pot reproduce, unde pot prospera. Însă pe aceia dintre noi care se vor cetățeni și nu supuși ar cam trebui să-i intereseze ce se întâmplă cu viața și cu banii lor.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E foarte adevărat ceea ce au devoalat investigatorii, dar ceea ce nu se spune e faptul că mai sunt câteva partide care fac la fel (mai ales atunci când sunt /au fost la putere. Mai mult despre campaniile la prezidențiale nu se vorbește deloc. Eu nu cred că doar 2-3 televiziuni au primit bani mascați , unde sunt celelalte? nici un post de radio? Nici un site? și numai PSD și PNL? Și de ce au vorbit doar Ciolacu și Orban?
  • Like 0
 • Oare suntem cenzurati ? Scrisesem un comentariu indraznet si nu mi-a fost publicat.
  • Like 1
 • Aveti absoluta dreptate, vraistea din politica romaneasca e endemica si nimic nu merge cum ar trebui. Dar nu spuneti si de ce. Nu spuneti ca, de fapt, prin agentii rusilor din toate structurile statului roman, au fost tergiversate schimbarile in bine catre civilizatie si bunastare alaturi de statele dezvoltate din vest, pentru ca Moscova si-a ghidonat CONSTANT si cu viclenie oamenii de aici, incat sa nu cumva sa carmeasca tara asta din starea de vasalitate fata de Kremlin. Deci de-asta vedem, oripilati, cum trec anii si politicienii nostri isi dau cu dreptul in stangul si invers, ca niste impiedicati, neavand nimic clar in cap, pentru ca EI NU SUNT DE CAPUL LOR!!! INDICATIILE SUNT DE LA MOSCOVA. Dar nimeni nu indrazneste sa spuna lucrurilor pe nume!!!!!!!!
  • Like 0
 • ....sunt rare momentele în care mai dau la posturile românești, apoi trec repede peste fiindcă îmi fac greață...exemplu prelipcenilor de azi dimineață în care minute lungi de emisie prezentau succesul uriaș al serviciilor prin reținerea unui individ care a păgubit cu cinci mii de lei câțiva naivi pe internet prin vânzarea fictivă de tricouri ale unor cluburi
  • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  Da, stimat domn, este dezastru. Nu mai stii unde e adevarul. Totul e apa tulbure, plina de nisip, iar multi au interesul sa agite si mai mult nisipul acesta.
  Nu mai avem acces la arhive? (Istoricii, in speta) Poate ar fi bine sa scrieti un articol special despre asta. Eu auzisem vag de asa ceva. Cine se teme de scormonirea adevarului? Istoria e scrisa de invingatori, desigur. Si in narativa asta mi se pare firesc sa nu vrei a se sti una sau alta.
  Asa cum nu se vrea a se sti adevarul despre Ucraina. Stiu ca aici nu suntem pe aceeasi lungime de unda (v-am mai citit uneori). Dar dvs, ca istoric, nu sunteti sensibil la minciuna ucrainienilor, ca acele teritorii revendicate de rusi ar fi ale lor? De cand Harkovul lui Anton Pavlovici Cehov este ucrainian? Ca sa intelegem?
  Din pricina unei astfel de manipulari, cei numiti separatisti prorusi (in fapt, rusi la ei acasa), au fost ostracizati, persecutati si uneori ucisi de ucrainieni dupa Euromaidan. Rusia a intervenit cum ar fi facut-o Romania in tinutul “secuiesc”, daca ne-ar fi fost luat de unguri.
  Da, inteleg, poate ca nu avem chef de revizionism istoric si vrem sa ramanem la un status quo din 89 (sa zicem, desi putem impinge mai departe putin). Dar este halucinant si efectiv manipulator sa mergi pe inocenta totala a ucrainienilor (nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase), cand numai noi, de ex, romanii, am experimentat raptul de teritorii in urma dictatului de la Viena din 40. Cat de manipulat sa fii ca popor, sa ai teritorii luate cu japca de ucrainieni si tu sa crezi in imacularea lor? Am rude in zona Ismail-Odessa. Romani din Bugeac. Nu mai credeti tot ce spune la tv. Asta o data. In al doilea rand: poate si istoria asta conteaza la ceva. Daca nu conteaza, dati, fratilor, si Harghita, Mures, Covasna, ungurilor, ca dupa mintea unora nu conteaza dreptul istoric.
  • Like 0
  • @ Rucs
   Confundati nationalitatea cu cetatenia.
   • Like 2
  • @ Ovidiu Grigore
   Rucs Rucs check icon
   Credeti? Cetatenia se impune de cei puternici si se accepta de cei slabi, chiar si in detrimentul dreptului istoric. Vezi teritorii ale Mexicului luate de statul California. Si alte exemple. Unii impun, altii se supun. Noi (romanii) nu avem chef de razboi la usa noastra si nu ne convine nici criza economica. Dar ce te faci daca unii destul de puternici (rusii) hotarasc ca isi vor inapoi teritorii? Noi nu avem aceasta ambitie nici macar pe cale de negocieri diplomatice (recuperarea Bucovinei, Basarabiei, Bugeacului). Statul roman nici nu a dat burse si ajutoare cum o face Ungaria in inima Transilvaniei (fara drept istoric). Ca atare oricum e tardiv in Bugeac si N Bucovinei, unde ucrainienii au dus o manifesta politica de desnationalizare. Nu stiu cati se mai simt romani acolo- sunt niste idealisti pe cale de disparitie, dezgustati si de Romania, pe care o acuza de abandon. O ruda a mea a fost numita de tatal ei Luminita. Cand s-a dus la evidenta populatiei, sa ii scoata certificat de nastere, i s-a spus sa o numeasca Svetlana (functionarul probabil era tot roman de vreme ce stia ca Svetlana e un fel de Luminita la noi; sveti=lumina).
   Ce te mai faci cand pretentiile de recuperare de teritorii sunt justificate de rusi cu exemplificare de persecutare a populatiei care prin nationalitate (da, nu prin cetatenie) se considera rusa? Si persecutiile astea sunt pe alocuri atestate si de vestici. Mai nou si de Amnesty International, care s-a trezit cu ditamai scandalul pentru ca a indraznit sa complice situatia si sa faca dificila separatia ingeri (ucrainienii)-demoni (rusii). Lucrurile sunt in nuante de gri acolo, nicidecum alb-negru.
   In plus, nu e deloc cum ni se spune noua in Romania. Majoritatea rusilor il sustine pe Putin pana in panzele albe. Il asculta in picioare cu mana la inima, de la Moscova la Vladivostok. Foarte bun articolul lui CTP, unul recent:
   https://republica.ro/meritam-apocalipsa
   Acolo, CTP afirma ca pentru rusi valoarea suprema nu este viata. In mentalitatea lor, exista alte valori supreme, pentru care merita sa mori. Patria e una din ele. In al Doilea Razboi Mondial, Rusia a avut 20 de milioane de morti. Va dati seama, majoritatea rusilor au un bunic/strabunic mort pe front! Pentru ei nici macar nici nu se numeste Al Doilea Razboi Mondial, ci Marele Razboi de Aparare. Rusia a vazut Europa venind de doua ori peste ea. Odata prin Napoleon, a doua oara prin Hitler. Imaginati-va ce spun Putin si ceilalti de dimineata pana seara: invadarea Ucrainei e un act de aparare, pt ca Nato nu a lasat o fasie neutra, tampon. Europa vrea sa vina peste noi din nou, asa cum a mai facut-o de doua ori. E manipulare? Eu zic ca este si foarte multa manipulare (de ambele parti), dar trebuie sa intelegem ca rusul de rand crede,l ad litteram ce i se spune, pentru ca: 1) s-a mai ars de doua ori. 2) vede o multime de rusi din Ucraina fugiti in Rusia, care povestesc grozaviile adversarilor (ucrainieni). Asa cum ucrainienii fug de razboi in Vest, cei care se simt rusi (in afara de cei ramasi sa lupte), au fugit in Est, la rusi.
   Acolo e un razboi civil groaznic, cu mii de oameni nenorociti, din ambele tabere. Cel mai gresit este sa li se decida soarta de la Londra, Washington sau Bucuresti. Noi habar nu avem ce e acolo, dar ii inarmam sa se omoare ca chiorii intre ei. Frumos. Nobil. Maret.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Vad ca tare va e grija de maretul popor rus. Uitati ca Ucraina a fost stabilit ca stat idependent, cu NISTE GRANITE clare, in 1991, da? De ce nu au revendicat rusii atunci teritoriile cu rusi de-ai lor?!!! Vine Putin si acuza acum Ucraina ca e nazista? Ei, care iau cu forta teritorii pretinzand ca au votat cetatenii locali cu Rusia, au procedat corect?!!! Indrazneste o tara care se pretinde civilizata si nobila sa trimita omuleti verzi sa-i faca treburi murdare intr-o tara vecina si pe urma s-o invadeze efectiv, cu tancuri? De ce au semnat tratatul prin care se consfinteau granitele Ucrainei sub acea forma?! Acum, efectiv, Rusia e tara agresoare. Nu greseste nimeni care afirma asta. Ati sarit sa nuantati in favoarea rusilor, asta ati facut, cand acest articol este despre tradarea politicienilor ROMANI, care, se vede cu ochiul liber ca o scalda si nu sunt pro-occidentali, nu lupta pentru civilizarea tarii. Acesta era subiectul articolului, nu cine are dreptate intre rusi si ucrainieni. Dar, cu oameni ca dumneavoastra, chiar ca nu ma mir ca Romania nu merita sa mearga alaturi de vestici. Romanilor nostri au avut viclenia rusii sa le bage in cap dispretul fata de occident, sa nu si-i piarda de musterii....
   • Like 3
  • @ Adriana Negruti
   Rucs Rucs check icon
   Aveti zero argumente, doar inflamare si acuze. Emotia e manipulatoare. Ratiunea mai putin.
   Eu va vorbesc de un razboi civil acolo si de drepturi istorice, de crime de ambele parti, iar dvs intrebati de ce nu s-au trezit in 1991 sa conteste atunci? Care e legatura? Noi de ce nu ne-am trezit atunci? Na, ca ei s-au trezit acum, mai ales ca in Rusia nivelul de trai era mai ok ca in Ucraina. Si din oportunism economic, oamenii s-au trezit prorusi si au inceput sa se uite spre Rusia. In 1991 era presedinte Gorbaciov, probabil cel mai detestat om in Rusia, considerat un las si un tradator. A trait sub paza in Rusia, realmente, pentru a nu fi linsat de conationali. Ati auzit de mitul pesterii, de Platon? Cand ne zice cineva si altceva, cand ne tulbura putin umbrele de pe perete ale prejudecatilor noastre, lumea sare ca arsa. Ce am zis gresit in ce am zis? Care din afirmatii face obiectul urii si al inflamarii? Nu am nicio treaba cu rusii, dar am o treaba cu adevarul. Am avut doi bunici care au luptat pe front in al Doilea Razboi Mondial. Strabunic in Primul Razboi. Strastrabunic in Razboiul de Independenta. Am acasa livretul de militar al unui bunic, din 43, un ordin de rechizitie catre familie (sa predea pentru razboi cal si caruta). Imi iubesc tara si sunt dintr-o familie cu jertfa pentru ea, nu vorbe. Dar nu pot sa numesc adevarul miniciuna si invers.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Da, e clar, sunteti un pro-rus prafuit. Din pacate, periculos !
   • Like 3
  • @ Rucs
   https://republica.ro/cauta/articole/ostaciuc/
   • Like 1
  • @ Vasile Ostaciuc
   Rucs Rucs check icon
   Ce se poate discuta cand dvs afirmati ca trebuie pastrate grantitele chiar si nedrepte, ca sa fie pace? Pai de ce atunci, daca vor pace, nu accepta ucrainienii noile granite, daca e pacea asta asa de importanta? Nu, nu e. Si ei tin la granite, ca si rusii si sunt gata sa moara. Cu alte cuvinte, dvs ziceti: lasa-te batut, abuzat, eventual cu casa furata/invadata, apoi nu protesta, ca sa fie pace. In Crimeea a fost rezistenta la bolsevici, nu la rusi ca atare. Cramul (noi asa ii zicem, in cronicile noastre) a fost tataresc si rusesc, nu ucrainian.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Dorin check icon
   Cumătră se pare că mori de grija mujicilor ruși și nu știu de ce băntui pe aici,nu e mai bine să te cari pe la Kremlin , nu de alta dar la cât de supărat e Putinel că o ia pe coajă, abia așteaptă să fie pupat în fund de specimene ca tine.
   • Like 2
  • @ Rucs
   Jigodie, ești ori troll pe copeici ori dai în gropi.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult