Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Partidul, banii noștri, propaganda lor

Nicolae Ciuca - Antena3

sursa foto: captura Recorder

Propaganda de partid – mai ales a PSD și PNL, dar nu numai – se revarsă zilnic de pe ecrane, se aude la radio, se vede pe platforme online, bloguri și rețele sociale. Multe structuri media încasează bani de la partide. Bani pe care formațiunile politice și i-au dat singure din bugetul de stat. Liviu Dragnea a crescut de zece ori finanțarea pentru partide în 2018. Între timp el ajuns la pușcărie, dar măsura lui în favoarelor politicienilor sindicalizați a fost apreciată, așa că băieții cu săgeți și trandafiri au păstrat-o. Partidele mainstream vor să mențină monopolul politic, să păstreze și eventual să extindă publicul captiv, iar rețelele de propagandă să ofere breaking news-uri apocaliptice, să producă subiecte irelevante, să inventeze competențe acolo unde este doar nepricepere sau prostie pură, să mute atenția de la ceea ce este important pentru societate pe nonsubiecte, pe bârfe de bodegă.

Aflăm de la trompetele vopsite jurnalistic că avem o guvernare de nivel european, că avem creștere economică fără egal, că viitorul nostru este promițător. Ni se spune că președintele Klaus Iohannis are o imagine internațională fără cusur, că e îndreptățit să se creadă un fel de monarh fără coroană, că ar merita un post înalt la NATO, chiar dacă asta ar însemna să părăsească funcția de președinte al României înainte de termen. Premierul Nicolae Ciucă ar fi un mare patriot, chiar dacă duce în raniță un scandal de plagiat și are un vocabular de recrut care confundă Guvernul cu GAZ-ul. Președintele Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu ar fi oameni serioși, competenți, piloni ai stabilității politice, construiesc autostrăzi în Moldova, care ar merita să le poarte și numele, chiar dacă ei sunt doar niște mediocri tari în coate. 

Bogdan Aurescu ar fi un nou Titulescu la Externe, deși omul nu a făcut decât să schimbe găști politice și să jure credință unora mai puternici. Lucian Bode de la Interne ar fi un ministru cu mână forte, chiar și când se face că nu știe că serviciul secret din subordinea lui își depășește atribuțiile, ori că șoferul personal încalcă regulile de circulație sub ochii săi. Petre Daea ar fi un agricultor priceput și mare apărător al gastronomiei strămoșești, deși este un biet șef de colhoz, rătăcit în politică.

Mai aflăm din propaganda de partid și de stat că problemele noastre interne au drept cauză exclusiv războiul din proximitate, că tocmai de aceea nu trebuie să schimbăm nici premierul, nici coaliția, eventual să se conserve totul până la judecata de apoi. Din alte locuri aflăm că speranța de schimbare este AUR-ul, că nu contează din ce galerii sau râuri a răsărit acesta. Iar prostiile și falsurile debitate de simionii cu chimir și chinezării înflorate sunt prezentate drept dovezi de devoțiune patriotică. Naționaliștii urlători zburdă în voie pe câmpiile și în munții patriei, în piețe și pe ulițe.

În schimb, în spațiul nostru public se discută puțin despre creșterea puterii serviciilor secrete, despre castrarea justiției, despre corupția extinsă, despre sinecuri și nepotism, despre dezastrul din educație, despre plagiate, despre prăbușirea demografică, despre incompetența administrativă, despre lentoarea cu care se fac investițiile publice, despre interzicerea accesului la documentele istorice din Arhivele Naționale care fuseseră accesibile până în luna mai a.c. Despre problemele administrației centrale sau locale mai aflăm câte ceva doar pentru că unele – puține – publicații se încăpățânează să-și facă treaba, să informeze publicul, să chestioneze puterea și să-i devoaleze nefăcutele, adică să facă presă.

Investigațiile sau articolele publicate de câteva platforme media – Europa liberă, Recorder, G4Media, Spotmedia, PressHub etc. –, pozițiile publice ale asociațiilor civice – Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum, ActiveWatch, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei ș.a. –, textele de opinie ale unor jurnaliști critici sau activiști civici au atras atenția asupra cumpărării unei bune părți a presei de către partide. Oricât s-ar bate cu pumnul în chept, la televiziunile sau pe site-urile cumpărate, ciutacii, gâzii, ciuvicii, chiriacii, burcii și alți mercenari de serviciu, iar de cealaltă parte a mesei iohannișii, ciucii, ciolacii, rareșbogdanii, murarii și fireapandelii vopsiți în roșu sau galben, realitatea poate fi lesne văzută de oricine care nu este mufat la banii partidelor sau nu își pune ochelari de tablă. Reducerea la tăcere, controlarea câinelui de pază al democrației reprezintă o vulnerabilitate majoră pentru România. Celor din partidele corupte le convine situația actuală, pentru că este un mediu în care ei pot înăbuși concurența, unde se pot reproduce, unde pot prospera. Însă pe aceia dintre noi care se vor cetățeni și nu supuși ar cam trebui să-i intereseze ce se întâmplă cu viața și cu banii lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte adevărat ceea ce au devoalat investigatorii, dar ceea ce nu se spune e faptul că mai sunt câteva partide care fac la fel (mai ales atunci când sunt /au fost la putere. Mai mult despre campaniile la prezidențiale nu se vorbește deloc. Eu nu cred că doar 2-3 televiziuni au primit bani mascați , unde sunt celelalte? nici un post de radio? Nici un site? și numai PSD și PNL? Și de ce au vorbit doar Ciolacu și Orban?
    • Like 0
  • Oare suntem cenzurati ? Scrisesem un comentariu indraznet si nu mi-a fost publicat.
    • Like 2
  • Aveti absoluta dreptate, vraistea din politica romaneasca e endemica si nimic nu merge cum ar trebui. Dar nu spuneti si de ce. Nu spuneti ca, de fapt, prin agentii rusilor din toate structurile statului roman, au fost tergiversate schimbarile in bine catre civilizatie si bunastare alaturi de statele dezvoltate din vest, pentru ca Moscova si-a ghidonat CONSTANT si cu viclenie oamenii de aici, incat sa nu cumva sa carmeasca tara asta din starea de vasalitate fata de Kremlin. Deci de-asta vedem, oripilati, cum trec anii si politicienii nostri isi dau cu dreptul in stangul si invers, ca niste impiedicati, neavand nimic clar in cap, pentru ca EI NU SUNT DE CAPUL LOR!!! INDICATIILE SUNT DE LA MOSCOVA. Dar nimeni nu indrazneste sa spuna lucrurilor pe nume!!!!!!!!
    • Like 0
  • ....sunt rare momentele în care mai dau la posturile românești, apoi trec repede peste fiindcă îmi fac greață...exemplu prelipcenilor de azi dimineață în care minute lungi de emisie prezentau succesul uriaș al serviciilor prin reținerea unui individ care a păgubit cu cinci mii de lei câțiva naivi pe internet prin vânzarea fictivă de tricouri ale unor cluburi
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Da, stimat domn, este dezastru. Nu mai stii unde e adevarul. Totul e apa tulbure, plina de nisip, iar multi au interesul sa agite si mai mult nisipul acesta.
    Nu mai avem acces la arhive? (Istoricii, in speta) Poate ar fi bine sa scrieti un articol special despre asta. Eu auzisem vag de asa ceva. Cine se teme de scormonirea adevarului? Istoria e scrisa de invingatori, desigur. Si in narativa asta mi se pare firesc sa nu vrei a se sti una sau alta.
    Asa cum nu se vrea a se sti adevarul despre Ucraina. Stiu ca aici nu suntem pe aceeasi lungime de unda (v-am mai citit uneori). Dar dvs, ca istoric, nu sunteti sensibil la minciuna ucrainienilor, ca acele teritorii revendicate de rusi ar fi ale lor? De cand Harkovul lui Anton Pavlovici Cehov este ucrainian? Ca sa intelegem?
    Din pricina unei astfel de manipulari, cei numiti separatisti prorusi (in fapt, rusi la ei acasa), au fost ostracizati, persecutati si uneori ucisi de ucrainieni dupa Euromaidan. Rusia a intervenit cum ar fi facut-o Romania in tinutul “secuiesc”, daca ne-ar fi fost luat de unguri.
    Da, inteleg, poate ca nu avem chef de revizionism istoric si vrem sa ramanem la un status quo din 89 (sa zicem, desi putem impinge mai departe putin). Dar este halucinant si efectiv manipulator sa mergi pe inocenta totala a ucrainienilor (nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase), cand numai noi, de ex, romanii, am experimentat raptul de teritorii in urma dictatului de la Viena din 40. Cat de manipulat sa fii ca popor, sa ai teritorii luate cu japca de ucrainieni si tu sa crezi in imacularea lor? Am rude in zona Ismail-Odessa. Romani din Bugeac. Nu mai credeti tot ce spune la tv. Asta o data. In al doilea rand: poate si istoria asta conteaza la ceva. Daca nu conteaza, dati, fratilor, si Harghita, Mures, Covasna, ungurilor, ca dupa mintea unora nu conteaza dreptul istoric.
    • Like 0
    • @ Rucs
      Confundati nationalitatea cu cetatenia.
      • Like 2
    • @ Ovidiu Grigore
      Rucs Rucs check icon
      Credeti? Cetatenia se impune de cei puternici si se accepta de cei slabi, chiar si in detrimentul dreptului istoric. Vezi teritorii ale Mexicului luate de statul California. Si alte exemple. Unii impun, altii se supun. Noi (romanii) nu avem chef de razboi la usa noastra si nu ne convine nici criza economica. Dar ce te faci daca unii destul de puternici (rusii) hotarasc ca isi vor inapoi teritorii? Noi nu avem aceasta ambitie nici macar pe cale de negocieri diplomatice (recuperarea Bucovinei, Basarabiei, Bugeacului). Statul roman nici nu a dat burse si ajutoare cum o face Ungaria in inima Transilvaniei (fara drept istoric). Ca atare oricum e tardiv in Bugeac si N Bucovinei, unde ucrainienii au dus o manifesta politica de desnationalizare. Nu stiu cati se mai simt romani acolo- sunt niste idealisti pe cale de disparitie, dezgustati si de Romania, pe care o acuza de abandon. O ruda a mea a fost numita de tatal ei Luminita. Cand s-a dus la evidenta populatiei, sa ii scoata certificat de nastere, i s-a spus sa o numeasca Svetlana (functionarul probabil era tot roman de vreme ce stia ca Svetlana e un fel de Luminita la noi; sveti=lumina).
      Ce te mai faci cand pretentiile de recuperare de teritorii sunt justificate de rusi cu exemplificare de persecutare a populatiei care prin nationalitate (da, nu prin cetatenie) se considera rusa? Si persecutiile astea sunt pe alocuri atestate si de vestici. Mai nou si de Amnesty International, care s-a trezit cu ditamai scandalul pentru ca a indraznit sa complice situatia si sa faca dificila separatia ingeri (ucrainienii)-demoni (rusii). Lucrurile sunt in nuante de gri acolo, nicidecum alb-negru.
      In plus, nu e deloc cum ni se spune noua in Romania. Majoritatea rusilor il sustine pe Putin pana in panzele albe. Il asculta in picioare cu mana la inima, de la Moscova la Vladivostok. Foarte bun articolul lui CTP, unul recent:
      https://republica.ro/meritam-apocalipsa
      Acolo, CTP afirma ca pentru rusi valoarea suprema nu este viata. In mentalitatea lor, exista alte valori supreme, pentru care merita sa mori. Patria e una din ele. In al Doilea Razboi Mondial, Rusia a avut 20 de milioane de morti. Va dati seama, majoritatea rusilor au un bunic/strabunic mort pe front! Pentru ei nici macar nici nu se numeste Al Doilea Razboi Mondial, ci Marele Razboi de Aparare. Rusia a vazut Europa venind de doua ori peste ea. Odata prin Napoleon, a doua oara prin Hitler. Imaginati-va ce spun Putin si ceilalti de dimineata pana seara: invadarea Ucrainei e un act de aparare, pt ca Nato nu a lasat o fasie neutra, tampon. Europa vrea sa vina peste noi din nou, asa cum a mai facut-o de doua ori. E manipulare? Eu zic ca este si foarte multa manipulare (de ambele parti), dar trebuie sa intelegem ca rusul de rand crede,l ad litteram ce i se spune, pentru ca: 1) s-a mai ars de doua ori. 2) vede o multime de rusi din Ucraina fugiti in Rusia, care povestesc grozaviile adversarilor (ucrainieni). Asa cum ucrainienii fug de razboi in Vest, cei care se simt rusi (in afara de cei ramasi sa lupte), au fugit in Est, la rusi.
      Acolo e un razboi civil groaznic, cu mii de oameni nenorociti, din ambele tabere. Cel mai gresit este sa li se decida soarta de la Londra, Washington sau Bucuresti. Noi habar nu avem ce e acolo, dar ii inarmam sa se omoare ca chiorii intre ei. Frumos. Nobil. Maret.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Vad ca tare va e grija de maretul popor rus. Uitati ca Ucraina a fost stabilit ca stat idependent, cu NISTE GRANITE clare, in 1991, da? De ce nu au revendicat rusii atunci teritoriile cu rusi de-ai lor?!!! Vine Putin si acuza acum Ucraina ca e nazista? Ei, care iau cu forta teritorii pretinzand ca au votat cetatenii locali cu Rusia, au procedat corect?!!! Indrazneste o tara care se pretinde civilizata si nobila sa trimita omuleti verzi sa-i faca treburi murdare intr-o tara vecina si pe urma s-o invadeze efectiv, cu tancuri? De ce au semnat tratatul prin care se consfinteau granitele Ucrainei sub acea forma?! Acum, efectiv, Rusia e tara agresoare. Nu greseste nimeni care afirma asta. Ati sarit sa nuantati in favoarea rusilor, asta ati facut, cand acest articol este despre tradarea politicienilor ROMANI, care, se vede cu ochiul liber ca o scalda si nu sunt pro-occidentali, nu lupta pentru civilizarea tarii. Acesta era subiectul articolului, nu cine are dreptate intre rusi si ucrainieni. Dar, cu oameni ca dumneavoastra, chiar ca nu ma mir ca Romania nu merita sa mearga alaturi de vestici. Romanilor nostri au avut viclenia rusii sa le bage in cap dispretul fata de occident, sa nu si-i piarda de musterii....
      • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Rucs Rucs check icon
      Aveti zero argumente, doar inflamare si acuze. Emotia e manipulatoare. Ratiunea mai putin.
      Eu va vorbesc de un razboi civil acolo si de drepturi istorice, de crime de ambele parti, iar dvs intrebati de ce nu s-au trezit in 1991 sa conteste atunci? Care e legatura? Noi de ce nu ne-am trezit atunci? Na, ca ei s-au trezit acum, mai ales ca in Rusia nivelul de trai era mai ok ca in Ucraina. Si din oportunism economic, oamenii s-au trezit prorusi si au inceput sa se uite spre Rusia. In 1991 era presedinte Gorbaciov, probabil cel mai detestat om in Rusia, considerat un las si un tradator. A trait sub paza in Rusia, realmente, pentru a nu fi linsat de conationali. Ati auzit de mitul pesterii, de Platon? Cand ne zice cineva si altceva, cand ne tulbura putin umbrele de pe perete ale prejudecatilor noastre, lumea sare ca arsa. Ce am zis gresit in ce am zis? Care din afirmatii face obiectul urii si al inflamarii? Nu am nicio treaba cu rusii, dar am o treaba cu adevarul. Am avut doi bunici care au luptat pe front in al Doilea Razboi Mondial. Strabunic in Primul Razboi. Strastrabunic in Razboiul de Independenta. Am acasa livretul de militar al unui bunic, din 43, un ordin de rechizitie catre familie (sa predea pentru razboi cal si caruta). Imi iubesc tara si sunt dintr-o familie cu jertfa pentru ea, nu vorbe. Dar nu pot sa numesc adevarul miniciuna si invers.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Da, e clar, sunteti un pro-rus prafuit. Din pacate, periculos !
      • Like 3
    • @ Rucs
      https://republica.ro/cauta/articole/ostaciuc/
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Rucs Rucs check icon
      Ce se poate discuta cand dvs afirmati ca trebuie pastrate grantitele chiar si nedrepte, ca sa fie pace? Pai de ce atunci, daca vor pace, nu accepta ucrainienii noile granite, daca e pacea asta asa de importanta? Nu, nu e. Si ei tin la granite, ca si rusii si sunt gata sa moara. Cu alte cuvinte, dvs ziceti: lasa-te batut, abuzat, eventual cu casa furata/invadata, apoi nu protesta, ca sa fie pace. In Crimeea a fost rezistenta la bolsevici, nu la rusi ca atare. Cramul (noi asa ii zicem, in cronicile noastre) a fost tataresc si rusesc, nu ucrainian.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Dorin check icon
      Cumătră se pare că mori de grija mujicilor ruși și nu știu de ce băntui pe aici,nu e mai bine să te cari pe la Kremlin , nu de alta dar la cât de supărat e Putinel că o ia pe coajă, abia așteaptă să fie pupat în fund de specimene ca tine.
      • Like 3
    • @ Rucs
      Jigodie, ești ori troll pe copeici ori dai în gropi.
      • Like 0
    • @ Rucs
      si daca ungurii, majoritari in Harghita si Covasna, vor schimbarea frontierelor, ce parere aveti?
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Rucs Rucs check icon
      Normal ca nu mi-ar conveni. Dar nu asta e chestiunea. Eu am scris aici, pt ca m-am saturat de minciuni. Daca am fi ceva mai bine si mai onest informati, as putea crede in buna credinta a presei. Noua ni se spune aici in Romania ca un stat agresor (Rusia) a invadat un stat suveran (Ucraina). Dar nu ni se vorbeste mai nimic de doua probleme foarte complicate. In primul rand, nu ni se spune ca in Ucraina de est prorusii sunt majoritari. Se scrie de “referendumuri” intre ghilimele, ca si cand ar fi falsificate cum s-au falsificat la noi alegerile din ‘48. Fals, oamenii aia realmente, majoritar, simt ca identitar apartin Rusiei.
      Revin la Hg si Cv, de la noi. Poate ca la un referendum ar rezulta ca majoritar vor alipire de Ungaria, dar mai este si dreptul istoric, care e de partea Romaniei. Referendumul incearca sa raspunda dreptului autodeterminarii. Uneori, comunitatea internationala il recunoaste, alteori, nu. De ex, nu il recunoaste in Tara Bascilor sau in Catalania. Dar, ce sa vezi, l-a recunoscut in Kosovo, pt ca asa au vrut SUA si Nato, care au bombardat Serbia. Kosovo nu e pamant albanez/kosovar. Istoric, e inima Serbiei. Numai ca albanezii kosovari sunt musulmani, au cate 7-8 copii, spre deosebire de sarbi (care au natalitate mica, precum noi). Kosovarii musulmani s-au inmultit si au pus mana pe un pamant care istoric nu e al lor, dar in care ei au devenit majoritari. Comunitatea internationala le-a recunoscut dreptul autodeterminarii. Romania nu a recunoscut Kosovo, iar presedintele Basescu a refuzat asta tocmai pe baza asemanarii cu HG si CV de la noi. Basescu e proeuropean si pronato, dar este, in unele chestiuni, un om principial si nu a acceptat sa se faca pres si sa spuna ca albul e negru sau invers.
      Dar in Rusia nu avem aceeasi situatie ca in Kosovo. Adica oamenii aia se simt rusi si, ce sa vezi, le mai da dreptate si istoria. La ei dreptul autodeterminarii coincide cu dreptul istoric (ceea ce nu e deloc situatia in Cv si Hg).
      Daca doriti sa va puneti realmente pe ganduri, in ceea ce priveste situatia Rusia-Ucraina, incercati sa urmati reteta de demontare a fake newsurilor. Se pare ca, atunci cand le convine, oamenii din media nu ne-o mai reamintesc, desi e abc-ul jurnalismului. Un fake news se demonteaza prin verificare si prin cautarea faptului brut (deci nu opinii sau editoriale), din surse alternative si antagonice. Altera pars audiatur. Nu va temeti, nu va trimit la Russia today sau sputnik, ci la Vice. Poate ati auzit de Vice international, e un trust american cu acoperire in foarte multe tari (inclusiv Romania). Agenda progresista, american democratica. Ei au zeci, poate sute de filmari in Ucraina de est, de acum 7-8 ani. Le gasiti pe toate pe youtube, sub numele Vice Russian Roulette.

      https://youtu.be/CW6LznHN_Ys
      (Aici filmarea se deschide cu o scena greu de indurat. Un barbat plange peste cadavrul unei femei. Este prorus si civilii ii acuza pe paramilitarii ucrainieni ca ucid oameni nevinovati. Spre final, un sat asista la inmormantarea unui tanar separatist prorus)

      https://youtu.be/fi575J_wYdM
      (Aici - titlul Hunting separatists in eastern Ukraine. La min 0:43 se poate vedea un paramilitar care are pe brat steagul ucrainian, iar pe umar are steagul Germaniei. Prizonierul sau prorus are un sac in cap, iar mainile ii sunt legate cu un cablu)

      https://youtu.be/wMMXuKB0BoY
      (Aici, despre gruparile paramilitare anarhiste ucrainiene)

      https://youtu.be/lzO7gIT5GYU
      (Aici, acum 2 ani, locuitorii din Crimeea afirma ca ei nu sunt sub ocupatie, ci aceea e dorinta lor)

      https://youtu.be/1kXprJk8hm4
      (Aici, Azov - grupare din armata ucrainiana. Nu e prea interesant, decat la final. Mai tot videoul ii filmeaza pe azovisti si reporterul ii intreaba de ce le spune lumea nazisti. Ei afirma ca e o prostie, un zvon. Dar…au un fel de zvastica, unii sunt skinheads, au steagul german etc. La final, de la min 10, cam asa, e interesant: o femeie spune ca lumea ii uraste, ca ei sunt DPR - Dontesk Popular Republic si daca rebelii rusi ar veni, multa lume i-ar sustine. Ca ei se simt urati de ucrainieni, ca sunt prea multe crime si nu mai e o Ucraina unita)

      https://youtu.be/_9glPPNLQyg
      (Rebelii din Donetsk - armata separatista prorusa a autoproclamatei republici Donetsk- organizeaza un concurs de frumusete- femei luptatoare proruse. Steagul Donetsk e aproape identic cu al Rusiei; are negru in loc de alb, sus)

      Sunt zeci de filme vice russian roulette. Veti vedea singur, fara recomandarile mele, ca sunt acolo proucrainieni, dar ca majoritari sunt prorusii. Veti vedea ca e razboi civil. Ca se urasc civilii intre ei (proucrainieni si prorusi) si ca si-au facut intre ei viata extrem de mizerabila, astfel incat situatia nu mai putea continua asa. Butoi de pulbere e putin spus.

      Cel mai important documentar e insa acesta. Important si controversat, dar nu inteleg de ce musamalizat. Are subtitrare in engleza:
      https://youtu.be/b8j0tJsKltg

      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Rucs Rucs check icon
      I

      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult