Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Partidul-stat a devenit o amenințare pentru democrație

mana ridicata in Parlament

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tocmai mi-a parvenit și mie un sondaj, „sondajul de la miezul zilei”, care arată că românii nu mai vor deloc alegeri, îi cer lui Marcel Ciolacu să se facă președinte ziua și lui Nicolae Ciucă să se facă președinte noaptea și își doresc la televizor un singur canal la care să vadă nonstop Cântarea României color.

În Uniunea Sovietică, tovarășii au decis la un moment dat că un râu poate curge din aval în amonte dacă așa hotărăște Partidul. Pentru asta a fost nevoie de abrogarea legilor fizicii și de băgarea multor ingineri șovăielnici în pușcării până când s-au găsit unii cu un înalt nivel politic care să execute directivele politice.

Așa și acum: niște tovarăși au decis noaptea că alegerile îi încurcă și a doua zi sondorii au executat o analiză care arată că asta este dorința poporului.

Alunecăm periculos în autoritarism. Partidul-stat devine tot mai arogant, tot mai sfidător, tot mai agresiv și tot atât de periculos pentru democrație pe cât este partida zis „extremistă” Simion-Șoșoacă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Abia acum o să vedem ce hram poartă CCR-ul. Este o entitate independentă sau glugă de coceni (răspunde la comenzile politice)?
  În rest, comasate sau nu (eu am scris că o să fie comasate de câteva luni), nu cred că va schimba foarte mult procentajele. Cine știe că vrea să voteze cu X, va vota cu X indiferent de comasare sau nu.
  Cât despre campania electorală, sigur că da, ar trebui să aibă durata stabilită conform legii, pentru fiecare rundă de alegeri. Întrebarea care se pune este dacă mai crede cineva ceva din ce se promite în campaniile electorale, pentru care oricum nimeni nu răspunde ulterior de modul de îndeplinire.
  • Like 1
 • RazvanP check icon
  Genul acesta de retorică nu face decât să confirme tezele "jurnalismului cu agendă" și să discrediteze complet o astfel de poziție.
  Nu există nici un argument obiectiv împotriva comasării, aruncatul cu milioanele de euro doar de dragul păstrării unor locuri călduțe nu inspiră vreo dragoste de democrație ci doar disperare...
  • Like 0
  • @ RazvanP
   Diana N. check icon
   Ba există.
   Se numește "campanie electorală" și înseamnă să discutăm aplicat despre subiectul alegerilor, despre programe și candidați, despre agenda efectivă de care se ocupă cei pe care ii alegem.
   Cum fiecare rând de alegeri este despre alte funcții, cu alte domenii de competență, orice comasare este o greșeală. Una este primarul, altă este consiliul județean, alta este parlamentarul de la București, cu totul altceva este europarlamentarul și unul este președintele. Nu e despre cât costă, ci despre ce fel de campanie facem (adică despre ce soluții propunem).

   Din atitudinea acestor partide care se cred "proprietare de electorat" reiese că nu interesează pe nimeni campania... Ar fi bine să observe că în ultimii 10 ani au apărut forțe politice noi, care au făcut ceea ce nu fac ei.
   • Like 3
  • @ Diana N.
   RazvanP check icon
   1. Pe cine interesează europarlamentarele, mai concret? Restul alegerilor au fost comasate încă din '90 și n-a murit nimeni, au putut să-și facă numărul, pardon, campania.
   2. Nu cred că vreți să intrăm în discuția despre ce "au făcut" acele forțe politice noj, decât dacă vreți să discutăm despre zerouri.
   Parte din actuala poveste despre "partidul unic" este "capodopera" imaturității acelor forțe politice noi...
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Mhai Nai check icon
   Partidul unic este in primul rand rezultatul ipocriziei, marlaniei, lipsei de educatie si de verticalitate a acelor vietati care paraziteaza parlamentul guvernul, dar si entitati mai mici cum ar fi prefecturile si primariile. Aici nu este vorba despre alte partide, deci nu schimbati vorba. Iar ideea cu n-a murit nimeni este o palma data peste ochi tuturor celor care intradevar au murit din cauza sistemului de sanatate, din cauza soselelor, din cauza lipsei educatiei, a celor care au fost nevoiti sa plece din tara pentru a trai intr-un mediu curat (adica liber de microbi PNL/PSD) si pentru a realiza ceva fara sa-si terfeleasca principiile. Daca tie ti se pare OK sa mananci din gunoi si apoi sa te lauzi ca e bine cai nu se moare de foame, tine-o pt. tine.
   • Like 2
  • @ RazvanP
   Eu împărtășesc aceeași opinie, considerând că guvernarea USR poartă vina, cam pentru orice bazaconie facuta de echipa de acrobati si contorsionisti Ciucio. Chiar și în viitor, fie că PSD și PNL ne "fură chiloții" de pe noi în următorii 4 ani, tot USR sau AUR vor fi de vina. Si probabil Soros daca nu moare pana atunci. Daca moare, o sa fie vina lu ala micu' .Deci noi sa fim sanatosi si sa avem pe cine sa punem vina.
   • Like 0
  • @ Mhai Nai
   RazvanP check icon
   Eu am votat un partid care a promis marea cu sarea, schimbarea, salvarea etc. Am plecat în concediu, la decolarea era o coaliție stabilă DE DREAPTA, la aterizare am aflat de o criză politică (wtf??) care s-a soldat în final cu "monstruoasa coaliție" PE CARE NU AM VOTAT-O!
   In my book vinovați sunt imaturii care au pus propriile orgolii deasupra votului meu.
   Chestie pe care nu o uit.
   • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   RazvanP check icon
   Simplist...
   Oricâte acrobații stilistice s-ar face, realitatea este cât se poate de simplă: o alianță PNL-PSD nu se putea face câtă vreme exista o alianță PNL-USR. Și nu PNL-ul a plecat de la guvernare trântind ușa.
   End of story!
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Daca m-ar da un magar afara din casa in care m-a invitat , as pleca cu siguranta trantind usa . Dumneata ?
   • Like 2
  • @ RazvanP
   Cum să nu plece USR-ul de la guvernare dacă nu era lăsat să facă nicio reformă? Trebuia să stea frumos la guvernare (să facă sluj!?), să vadă cum îi sunt trimiși toți miniștrii la plimbare?
   Long story short, USR le-a stat în coastă PNL-iștilor și ăștia au făcut tot ce le-a stat în putință să scape de ei. PNL-iștii s-au simțit mult mai bine în stabilitatea lor la ciolan cu cei împotriva cărora au luptat cu aplomb în campania electorală. Greață totală!!!
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult