Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Pașteți fericiți!

Cristian Tudor Popescu

Iisus Hristos este Mântuitorul. El ia asupra Sa vina acestei lumi și suferă pedeapsa în locul ei.

Golgota, răstignirea și moartea Nazarineanului răscumpără păcatele tuturor, chiar și pe ale celor ce au trăit înainte de venirea Lui pe lume, începând cu Adam și Eva.

Asta e frumos, nobil, distins, cutremurător, dar v-ați întrebat vreodată dacă e și drept? Dumnezeu s-a întrupat în om ca să aducă pe pământ dreptatea?

Nicidecum. 

Preluarea păcatelor altora ca pe niște creanțe transferabile este un act profund nedrept. Drept este ca fiecare să-și primească pedeapsa după faptele sale. Strâmb este ca răufăcătorul să nu pățească nimic și un inocent sau mai mulți să sufere în locul lui. A lua asupra ta vina altcuiva, când ești, asemenea lui Iisus, fără de păcat, înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât obstrucționarea Justiției.

Un tâlhar rămâne nepedepsit pentru că i se iartă păcatele, e mântuit. Iisus presupune că acesta va da slavă lui Dumnezeu, se va pocăi și va duce o viață cucernică în vederea Judecății de Apoi; dar respectivul poate și să continue să tâlhărească mai cu spor, că tot a văzut că-i merge.

Pe lumea asta nu există păcat fără pedeapsă. Dacă păcătosul este iertat, pedeapsa cade implacabil asupra altuia. Iisus poate șterge păcatul, nu și pedeapsa.

O campanie hristică de mântuire en-gros face, de doi ani încoace, PSD-ALDE. Toate modificările operate asupra Codurilor Penale, asupra legilor Justiției converg spre același scop: micșorarea, dacă se poate până la anulare, a pedepselor pentru infractori.

Pedeapsa în sine, însă, este ireductibilă. Îl scoți pe unul din închisoare sau nu-l bagi deloc, nu deoarece s-ar fi căit pentru ce a făcut, ci fiindcă s-au scurtat termenele de prescripție, fracțiile pentru eliberare condiționată, au scăzut sancțiunile pentru abuzul în serviciu, a fost dezincriminată neglijența în serviciu de către majoritarii lui Dragnea și Tăriceanu. Pedepsele neexecutate cad astfel asupra victimelor omorurilor, violurilor, furturilor, prin nedreptatea care li se face.

Dacă prin reducerea termenului de prescripție Dragnea scapă în procesul „Bani luați de la copii și dați la Partid”, cei pedepsiți sunt copiii din Teleorman. Și vor fi, nu numai cei de atunci, ci și cei de mâine, oriunde în România, căci vor prinde curaj și alții să facă ce-a făcut Dragnea.

După legea recursului compensatoriu, dată de Toader, Iordache, Nicolicea et comp., criminalii eliberați au asasinat, au violat, au lovit și tâlhărit din nou, pe întrecute.

Legea a pedepsit astfel victimele: iertând vinovații, nenorocești nevinovați.

Există, totuși, o oareșicare deosebire între Domnul Iisus și Domnul Dragnea, cu toate că marele om s-a autorăstignit deja, de câteva ori, în ochii electoratului, începând cu episodul celor 4 gâzi veniți să-i ia gâții la Athénée Palace. Lui Dragnea nici prin gând nu-i trece să ia asupra sa păcatele altora, dimpotrivă, năzuiește să le arunce pe ale lui în capul tuturor.

Principiul său este: „Mai bine să scape 1000 de criminali, decât să fac eu o zi de pușcărie”.

Deci, dragi Republicani, întrucât Domnul Dragnea ne vrea pe toți miei de sacrificiu, urarea lui pentru popor ar trebui să fie nu „Paște fericit!”, ci „Pașteți fericiți!”.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  "Adevarat a inviat!"
  • Like 0
 • Eu nu sunt republican ci regalist! Dragnea temporarul va dipărea curând....să vedem ce cretini mai vin după el....
  • Like 3
 • Felicitari pentru articol, domnule gazetar Popescu! Se vede ca aveti condei si gandire logica! In timp ce altii se preocupa de obiceiurile culinare specifice sarbatorilor, dvs ati gasit de cuviinta sa incercati sa mai faceti ceva pentru poporul roman! Frumoasa conexiune, frumos construit, frumos scris! N avem decat sa iesim la vot! Sarbatori fericite!
  • Like 1
 • Excelent articol.
  • Like 1

 • Buna ziua, am scris ieri un comentariu si eu la acest articol al domnului C.T.Popescu. A fost poate cenzurat ? Intreb pentru ca e posibil si sa fi fost o neregula tehnica. Multumesc !
  • Like 1
 • Oare supara pe cineva, daca utilizez o virgula,o cratima,ghilimele sau alte semne de punctuatie ? Poate ca trebuia sa scriu caligrafic ,in stilul vechi,cu penita "clps" !!!
  • Like 0
 • remesh
  Prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul. El nu crede ca cineva poate exprima o idee mai bine decat el, asa ca nu citeaza niciodata cuvintele unuia mai destept. De fapt, nici nu le intelege... :))
  • Like 0
  • @
   https://www.romedic.ro/oligofrenia
   • Like 0
  • @
   Cred că marele Khayyam considera că omul normal poate identifica prostia fără să facă teste de IQ. Într-unul din faimoasele sale rubaiate multicentenare zice:
   “ De te-nhaiți cu proștii, parte ai de blam,
   deci ascultă sfatul lui Omar Khayyam:
   ia din mâna celui înțelept otravă,
   nu primi din mâna prostului balsam.”
   P.S. Sper că nu mă-ntrebi și cum se recunoște un înțelept... :))
   Sănătate și Paște fericit !
   • Like 0
  • @
   Sănătatea e bună și pentru catolici, iar credința e aceeași. Sunt doar mărunte diferențe de cult.
   • Like 1
  • @
   Mulțumesc mult !
   Musulmanii pe care i-am cunoscut erau din Constanța și erau zdraveni la cap. Sper că cei care s-au țicnit sunt totuși o minoritate.
   • Like 1
  • @
   Pe timpul lui nea Nicu era un banc. Unitatea de masura a inteligentei era tianul (de fapt, tzianul). Avea ca multipli, decatzianu, hectotzianul si kilotzianul iar submultiplii, decitzianul, centitzianul si militzianul.
   • Like 2
 • Imi plac comentariile CTP-ului, dar, de data asta, dadu rau cu mucii in fasole. Nu-l poate apropia, nici macar in comentarii, pe Cristos de Dragnea, asa cum nu si-ar putea apropia imaginea doamnei Popescu (mama lui) de imaginea curvei de cartier. Cred ca imbatraneste CTP-ul, se simte, da rateuri. O sa-mi spuna ca si Milton era cam batran cand a scris "Paradisul pierdut". Asa e, dar nu pe toti ne tine mintea pana la plecare.... P.S. Voi citi si de acum inainte textele lui. Poate ca va trece peste ratacirea pascala. Si e normal sa iertam gresitilor nostri... (Nu vreau sa se inteleaga ca vreau sa-l iertam si pe Dragnea.) De ce ?
  "Dacă tot îi iertăm pe toţi hoţii şi pe toţi tâlharii, s-ar putea să rămânem, cu toate bogăţiile acestei ţări, nu numai în sapă de lemn, dar şi fără pământul care ne-a mai rămas, şi din care rupe fiecare ce vrea şi cât vrea"
  (Academician Alexandru SURDU, filosof, doctor în filosofie, Preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române)
  Sa auzim de bine !
  • Like 4
 • Nu cred ca asta e calea. Nu cu nervi, nu cu fiere, nu cu patima. Nu este cool ! Uitati-va la Dragnea, Viorica, Nicolicea, ala cu ciorapul pe figura...cum ii zice...varcolacul ala gras si dezosat care colectioneaza...vedeti la toti acesti terfeliti non-stop vreo grimasa sau vreo retragere? Dimpotriva! Cu cat sunt terfeliti mai tare cu atat le este mai bine! Rezistenta lor la suturi, este Calea lor. Lumina care-i calauzeste. Hai sa nu-i mai bagam in seama prea mult (lasa-i sa scape de parnaie de exemplu ca asta nu va fi de durata), lasa-i si uita-i o vreme si vei vedea cum se vor stresa si vor deveni anxiosi si vor incepe sa faca EI - de data asta - spume la gura ca nu-i mai injura nimeni. Sa vorbim mai mult de Simona Halep si de PNL, USR, meteo, foarte mult de UE, de Soros si de Patagonia. Sa uitam pur si simplu sa ne mai enervam. Sa nu uitam nicio clipa ca spumele la gura noastra ii fac fac din ce in ce mai tari.
  • Like 1
 • Alaturarea aceasta dintre gandirea crestina si gandirea psd (puneti ghilimelele unde doriti) o pot face multi- cat de dreapta, de corecta credeti ca poate fi ? Cu voia si cu rabdarea voastra, ne putem opri la doar doi dintre ei: autorul si psd insusi. Pentru ultimul cred ca totul e clar pentru cei mai multi (din pacate nu pentru cei care 'conteaza' !) Printre cele din urma ale lor isprave (de la prava) e deajuns sa luati pozitia de aparator crestin al valorilor traditionale, aici la noi si atitudinea, pe dos, favorizanta sau chiar entuziast progresista, acolo "la ei" (rapoartele Estrela, Lunacek, Zuber etc)
  Cu Dvs e destul de complicat: e aproape imposibil de crezut ca nu ati sti; ca ironia- ce loveste la mai multe capete, e altcumva decat in cunostinta de cauza. Luand-o pe ocolite, un ocol de 1700 de ani, despre Arie ne putem intreba acelasi lucru. Sa fie acesta itinerariul oricarui om ultra-rational? Si Arie spunea ca Hristos este omul la superlativ: frumos, nobil, distins, cutremurător. Si atat. Si a luat o palma la Niceea, de la blandul Nicolae (care a primit si el pedeapsa pentru aceasta) Hristos a luat vina noastra ? Ne-a luat pedeapsa ? Nicidecum. Sau, pentru ca oricum suntem in zona paradoxalului, nu asta e esentialul. Astea stau doar in potential, ca sabia Justitiei, care-i tinuta in jos. El iarta. Dar accentul cade pe iarta "dar nu ca om". Bezna. Ca oameni, intre oameni toate stau, ce frumos si ce banal, sub semnul imperfectiunii. Themis este intruchiparea unui ideal rational, o personificare a unui concept. Mai bine era sa fie reprezentata, stiu eu, cu ochii cat cepele, semn al ratiunii atotvazatoare. Hristos este intruparea Cuvantului. A Cuvantului Viu (iarasi, bezna) Themis judeca dupa fapte, dupa ceea ce merita fiecare; cu toate astea compatriotul si contemporanul nostru Shakespeare spunea, nu-i asa, ca daca toti am fi judecati dupa ceea ce meritam, cati oare am scapa de biciuire. Hristos nu judeca dupa ceea ce meritam; cu toate astea Dismas, talharul, singurul locuitor dinainte de Inviere al lumii mantuite, primeste vestea in chiar timpul pedepsei lui; iar cainta vine dinainte de primirea vestii. (de ce le inversati toate acestea dle Popescu?)
  Impostorii si sfintii nu fac parte din acesta lume, unii pentru ca vor s-o aiba, ceilalti, pentru ca au invins-o; cu toate acestea vor fi vesnic confundati , cu buna, rea vointa, stiinta etc. (inchei cu etc)
  • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult