Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Patriarhia Română se dezice de AUR și condamnă huliganismul și apologia legionară: Creștinismul autentic asimilat nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public

AUR - biserica

Foto Facebook George Simion

Patriarhia Română se distanțează de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și condamnă huliganismul și apologia făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale, fără să nominalizeze formațiunea politică.

„Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public”, se arată într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. 

Aceeași sursă adaugă că creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. „Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.

Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat”, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.

Într-un alt comunicat de presă transmis săptămâna trecută, Vasile Bănescu spunea că amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime în istorie, criticând partidul AUR, tot fără a-l nominaliza. Biserica a reacționat astfel după solicitările de poziționare față de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu mă convinge. Nu suficient.
  BOR s-a amestecat demult în politică. Cu psd. Via psd era bun. Acum, creația/pupila psd, AUR, tinde să-și depășească și detroneze maestrul. Era bun AUR pe când Șoșoacă era membru de partid și conducea, inveșmântată în drapel, procesiunea de preoți de la sărbătoarea Sf. Paraschiva la Iași în 2020 în plină pandemie.
  Biserica s-a dat mereu cu cei puternici, încă din vremurile demult apuse când unii preoți " slujeau " și la mănăstirea secu. Apoi s-au dat cu psd. La început au văzut în AUR un aliat de nădejde apoi și-au dat seama că s-au înșelat.
  Biserica trebuie scoasă total înafara politicii și repusă în rolul ei exclusiv de păstor de suflete.
  • Like 0
 • Ion check icon
  E bine să avem și noi basbuzucii noștri atâta timp cât nu sar de 25%, precum și biserici puternice. Eu la cine apelez dacă cineva vrea să-mi impună marile "beneficii" ale "socialismului democratic"?! La cine apelez dacă cineva hotărăște că eu trebuie să îmi schimb modul de viață sau să renunț la anumite libertăți pentru nu știu ce bazaconie care n-are legătură cu ce-mi doresc eu?! Eu nu-mi pun toate ouălele în același coș!
  • Like 0
 • Altă vrăjeală a mafiei BORâților, pe față dau comunicate precum prezentul, iar în biserici îndeamnă poporul să voteze cu partidul aur-olacilor. BOR ar trebui să facă ordine și curățenie în ograda proprie. Ce-ar fi să înceapă cu desființarea pe vecie a cuibului legionaro-fascist petru vodă???
  • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Dan check icon
   Subscriu total Stimate Domn ,
   ---La ,,patru-voda ,, asa este ,un Cuib de Viespi ,,BOR--fani , smecherie multa , opulenta cat incape in pielea lor ,,,groasa,,
   --Eram la Cluj la o mare Clinica ,poate cea mai scumpa din tara ,( eram invizita la un prieten bolnav ) ,si a venit ,,un microbuz Mercedes cu nr de BC , din care au coborat niste calugari , burtosi , barbosi cu lanturi si cruci mari de aur la gat,, tinand de brat pe un batranel ,care abia se misca, In fine ,,il aduce in salon ,( era de fapt tatal unui ,calugar ) ,L-au internat,, apoi , o calugarita venita cu ei a primit ordin sa stea langa el si sa-l vegheze,
   --la care ,medicul de garda ,Nu a fost de acord ,
   --- Calugarul -fiul ,a platit fara comentarii o suma destul de mare ,, pretul era in euro ,trasf, in lei , etc,,
   --Apoi ,batranelul a povestit ,cum se joaca acolo popicii cu banii fraierilor ,,si a ramas sa fie operat la prostata de catre echipa lu luncan ,,etc,,No coment,
   • Like 0
 • Corina check icon
  Acest al doilea mesaj e și mai clar împotriva huliganismului aurist și o minunată cateheză concentrată. Le amintește tuturor ce e creștinismul, făcându-i pe auriștii agresivi, cu simpatii legionare și pe simpatizanții lor naivi sau nu, să apară într-un contrast flagrant și rușinos cu ceea ce trebuie să fie creștinul conform unei definiții valabile de când există el.

  De asemenea, se alungă din scepticismul celor care au crezut că modul de a comunica al BOR e voit sofisticat și ermetic, pentru a nu fi înțeles și a nu produce efecte în societate. Da, nu e simplu nici acum, dar se ghicește voința de a răzbate până la cât mai mulți posibil.

  Sper să continue perseverent, oricât e nevoie, și să fie un semnal de mobilizare pentru toți. Instituțiile să facă dreptate, să aplice legile, iar noi să nu ne lăsăm intimidați sau copleșiți de sondajele (nesolicitate și inutile vieții noastre din prezent) care vor să ne convingă că barbaria va conduce România, că e o fatalitate asta. Nici vorbă!
  • Like 0
 • Ion check icon
  DEZÍCE, dezíc, vb. III. Tranz. A contrazice, a nega, a tăgădui (o afirmație); a retracta. ♦ Refl. A nu mai recunoaște un lucru spus, a-și retrage cuvântul. [Var.: deszíce vb. III] – Din fr. dédire (după zice).
  • Like 0
  • @ Ion
   Corina check icon
   Alte definiții pentru varianta reflexivă, a se dezice, pe aceeași pagină: a se desolidariza, a se lepăda de.
   dexonline.ro/definitie/dezice
   • Like 1
 • Auch,cred că asta va durea...
  • Like 1


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult