Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Patru indivizi mergeau cu maşina. Au început să fumeze o ţigară cu „legale”, iar şoferul a înţepenit cu mâinile pe volan. Legea privind etnobotanicele, la vot azi în Parlament, permite deținerea acestor substanțe

droguri - SWNS / SWNS / Profimedia

Foto: SWNS / SWNS / Profimedia

Miercuri se votează la Senat legea ce modifică reglementarea privind drogurile şi etnobotanicele. Se va primi votul final. Ea fusese trimisă la promulgare, dar a ajuns din nou în Parlament în urma cererii de reexaminare formulată de Preşedintele ţării. Acum, însă, se renunţă la a interzice deţinerea de etnobotanice, ceea ce este o mare greşeală.

Aceste substanţe, numite „etnobotanice” sau „legale” şi care sunt altceva decât ceea ce numim droguri, s-au vândut în mod liber în România, în „magazine de vise”. Pentru că tinerii deveneau dependenţi, dar mulţi s-au îmbolnăvit sau chiar au decedat, a apărut Legea nr. 194/2011 ce le-a interzis. Aşa că se mai puteau vinde doar pe ascuns. Cei care le produc folosesc diverse substanţe amestecate: mătrăgună, acetonă, clin de geamuri, otravă de şoareci. Efectele sunt: ameţeli, vărsături, halucinaţii, liniştire, amorţirea membrelor, paralizie temporară. Dependenţa se obţine imediat. Preţul unui pliculeţ cu 1 gram este de 25 lei, la jumătate faţă de cannabis. Logic, piaţa este mai extinsă.

Ani de-a rândul, DIICOT a prins şi tribunalele au condamnat nu doar vânzătorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, la un moment dat, a apărut decizia nr. 10/2018 a ICCJ - CDCD care a declarat că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerată infracţiune. Pur şi simplu celor care fumează aceste substanţe pe stradă nu ai ce să le faci. Aţi văzut pe net filmuleţe cu tineri înţepeniţi pe stradă sau în parcuri – efectul de "zombi"... Am condamnat un dealer din Câmpia Turzii care a vândut astfel de substanţe la zeci de tineri. Procurorii au probat peste 1000 de acte de vânzare. Am audiat consumatori – aveau creierul prăjit (formula le aparţine).

În anul 2019, un grup de parlamentari a vrut să îndrepte situaţia şi a promovat un proiect de lege: să mărească pedepsele pentru trafic de droguri şi trafic de etnobotanice şi să introducă pedepse pentru deţinere de etnobotanice. Legea aprobată a fost criticată de mulţi care nu ştiau ce scrie în ea, temându-se că vor creşte pedepsele pentru deţinerea de cannabis. Eu şi VeDem Just am salutat noua lege, care prevedea pedepse mai mari pentru faptele cele mai grave, nu şi pentru deţinerea de droguri pentru consum propriu (mare problemă a unei astfel de reglementări). Cu privire la etnobotanice, s-a prevăzut atunci că este infracţiune deţinerea lor în vederea consumului propriu, ceea ce ar fi putut duce, din nou, la sancţionarea consumatorilor.

Doar că acum, la reexaminare, constat că se renunţă la această infracţiune: practic, se va permite cumpărarea şi consumul etnobotanicelor, la fel ca în ultimii doi ani, de la apariţia deciziei ICCJ până în prezent. Oamenii legii nu au fost întrebaţi – or, noi, cei care urmărim sau judecăm astfel de fapte ştim realitatea fenomenului. Nici cei de la Agenţia Naţională Antidrog nu au fost întrebaţi – ei sunt nu doar îngroziţi, ci pur şi simplu depăşiţi de amploarea fenomenului. Nici poliţiştii de la BCCO nu au fost întrebaţi – ei se plâng de pedepsele mici pentru tot ce ţine de etnobotanice, mult mai periculoase decât drogurile. Nici medicii din spitalele de psihiatrie nu au fost întrebaţi - ei primesc din ce în ce mai mulţi dependenţi de asemenea substanţe.

Văd că unele legi se fac după păreri, nu după studii, statistici sau sfaturile specialiştilor. Eu voi respecta legea, aşa cum o va da Parlamentul. Dar, vreau să relatez un caz soluţionat de mine: Patru indivizi mergeau cu maşina. Au început să fumeze o ţigară cu „legale”. La un moment dat, şoferul a înţepenit cu mâinile pe volan, de la ceea ce inhala. S-au izbit toţi într-un zid. Acum, întreb pe cei care vor vota miercuri această lege: cum ar fi dacă ei sau rudele lor s-ar nimeri pe direcţia spre care se îndreaptă o maşină cu astfel de indivizi?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Un judecator trebuie sa fie discret. Nu are ce cauta cu astfel de articole in spatiu public. Dar la acest individ nu am astfel de asteptari.
    • Like 0
    • @ Ionel
      Ce tampenie.Pai e o problema mare.Cum n-are ce cauta in spatiul public.Informeaza mai nene.Uitati ce se intampla.Vorba ''cap e ...minte nu-ti mai trebuie''.
      • Like 0
  • O lista cu etnobotanice ar fi prea lunga. Mai mult, ar fi și incompleta deoarece se va găsi mereu o soluție pentru a eluda o asemenea lista. Mai este și medicina naturalista care va putea transfera elemente intr-o parte sau alta a listei a ceea ce poate fi permis sau interzis.. Cred ca soluția ar fi aceea de a identifica la individ a stării de prezenta și a reflexelor. Asta ar contribui și la acoperirea stării de conștientă alterata care poate surveni in urma îngerarii excesive ar unor medicamente așa ca antinevralcele sau prezenta in organism a unor anestezice..
    • Like 0
    • @ Alex Bacall
      ;-)))))))))))))))))))))))))).Logica de la Tandarei.Adica tandari.Pai , de ex, la soferul care a intrat in zid , cum mai identifici starea de constienta alterata...ca e alterata ..definitiv.Ce mai identific.Cred ca erai intr-o stare d'asta , onorabile, cand ai elucubrat raspunsul elaborat.E ...de laborator.Raspunsul.Legal;-).Hai ca e nitel delir acolo.Ia mai lectureaza ce redactasi.
      • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Literatura bună, arta în general, dragostea, prietenia, sportul, hobby-uri - astea-s droguri demne de om !
    • Like 0
  • @Autorului
    Salutări, tuturor!

    -Un comentariu de //neam prost//: Prohibiția scade inhibiția.
    Greu îi să se mențină talerele în echilibru.
    • Like 1
    • @ Purice Narcis-Teofil
      Decat ca e vitza verceam cum zicea Birlic.Cand tragi ''d'alea'' sau bei sau...echivalente , scad inhibitiile adica se inhiba centrii inhibatori si tu esti...pe campii.Cum e de ex raspunsul asta.Nu e de ''neam''.E de restul;-)
      • Like 0
  • Asta este una din "marile realizari" ale promovarii irationale a drepturilor omului. O "cucerire" a uniunii europeene si nu numai. Singura metod este condamnarea la moarte a producatrilor vanzatorilor si, in ultima instanta, chiar si a consumatorilor inraiti si irecuperabili. Tarile care aplica aceasta metoda sunt ferite, in mare masura, de acest flagel. Buruienile se plivesc, adica se inlatura, nu se protejeaza. Este singura metoda.
    • Like 5
    • @ Mircea Zugravu
      De fapt, lumea ar fi mai buna fara oameni ca dvs., care condamna la moarte "din pix", fiind evident complet paralel cu subiectul, dar avand ca orice romanas, pareri de expert in privinta solutiilor. Singura concluzie dupa ce am citit comentariul dvs.: o lume de drogati ar fi INFINIT mai buna decat o lume de zugravi :)
      • Like 5
    • @ Mircea Zugravu
      Asa cum exista masini, si accidente asa exista droguri, ca si tutunul si drogati, de exemplu funmatorii.

      In ambele cazuri exista excese.

      Nu cred ca tine de drepturile omului, mai mult de idea de a fi crestin si ati iubii vecinii, si imi amintesc cu groza de cazul de la Iasi unde unul a intrat in apartament la vecini, i-a omorat si apoi se aproviziona de la ei, trecand si la propriu si la figurat peste cadavrele lor.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Ba, pe bune, esti zdravan?Sau crezi ca esti?Ia mai vezi pe la un psiholog , ceva.Ca s-ar putea sa ''Gogule..probleme''(B.D.).;-)
      • Like 0
    • @ Liviu Dan Baltatu
      Minte luminata;-).De unde aparusi?E vorba de interzicerea traficului unor substante TOXICE .Daca in cazul drogurilor ''conventionale'', recunoscute , cum vrei sa le zici, medicii mai stiu ce sa faca in caz de supradoza la astea habar nu au.Pentru ca nu stiu ce au bagat cretinii in ei.Si doctorul atunci....ce trateaza?Si unii mor.De la astea.
      • Like 0
  • Din pacate, comertul cu etnobotanice si droguri pare sa fie acum in floare mai ales printre elevi si studenti, chiar in unele ""unitati de invatamant""... Tinerii isi distribuie - pe bani sau gratis - unii altora aceste ""generatoare de placeri"" inedite, creatoare de DEPENDENTA si DEREGLARI PSIHICE pe tot parcursul vietii.... Tinerilor nu le pasa de viitor (CARPE DIEM) desi este vorba de viata lor, Massmedia noastra ahtiata de senzational si scandal nu informeaza si cu privire la consecintele consumului de etnobotanice si droguri.. . Pentru minori exista cateva asociatii care fac ce le permite ;legea adica MUNCA DE LAMURIRE cu duhul blandetii, cu tinerii identificati drept consumatori (nult mai putini decat cei practicanti)... Pentru tinerii majori care se drogheaza exista cateva organizatii care fac tot numai ceea ce le permite legea dar NUMAI CU CONSIMTAMANTUL DROGATULUI! De buna voie si nesilit de nimeni! Ce mai pot face parintii cu copii majori consumatori de droguri care beneficiaza nonsalant de generozitatea legislatorilor ??????.... Tot MUNCA DE LAMURIRE? Multumesc parlamentarilor care au decis - si in acest domeniu - legi STUFOASE dar INEFICIENTE/ INAPLICABILE si Consiliului Legislativ pentru PASIVITATE si INEFICIENTA...
    • Like 4
  • Domnule Judecător Danileț, degeaba le bateți dv obrazul... Traficul de droguri și rețelele de prostituție merg mână în mână (cred că vă râdeți în barbă și mulțumiți Cerului că nu sunteți președinte de instanță la Olt, pe dosarul Dincă - Caracal).
    O reamintire necesară: această crimă cu „etnobotanicele” a fost introdusă și susținută de FAMIGLIA BĂSESCU: o așa zisă comisie de pe lângă Instituția prezidențială a „recomandat” dezincriminarea comerțului / consumului, în timp ce o jună pe nume Eba și l-a introdus în „programul” ei de viitor parlamentar european... Cu asta și cu sprijinul mafioților” (din care numai monica Iacob Ridzi a ajuns unde trebuia - în pușcărie, dar pentru altceva) „proasta tatii” s-a și ales, atunci.Cum zic nu numai martorii din instanță: Așa să le ajute Dumnezeu!
    • Like 2
  • Rucs Rucs check icon
    M-am uitat la filmuletele puse ca link in articol. Sunt de groaza.
    Sper ca politicienii nu se vor face responsabili de asemenea orori. Daca ele vor continua, clandestin, vor fi sigur in numar mai mic decat daca li se da verde.
    • Like 5
  • Treaba asta cu etnobotanicele a aparut ca raspuns la faptul ca drogurile "reale" care sunt cunoscute si mai putin daunatoare, nu sunt legale. Si astfel, aparand cica lumea de un rau, s-a facut un rau si mai mare, din cauza incapatanarii si conservatorismului idiot al societatii / politicienilor. Poate cineva da un motiv real, rational, pt. care canabisul ar trebui sa fie interzis? Mai ales cand vedem ca in tarile unde s-a legalizat (ex. Canada, Uruguay), nu a venit apocalipsa, nu s-a intamplat nimic deosebit. Nu mai vorbim de faptul ca se propaga ideea asta complet gresita, ca trebuie interzis, interzis, interzis si pedepse cat mai aspre, cand restul lumii civilizate a inteles ca e imposibil practic de eradicat, mereu vor exista vanzatori dispusi sa riste (profiturile sunt mari pt. ca ilegalitate) si bineinteles, mereu vor exista consumatori. Singura solutie e reglementarea acestor substante astfel incat sa se minimizeze riscurile asupra consumatorilor (educatie, informare, etc.), fara a exista consecinte penale pt. consumatori. Dar nu se va intampla prea curand pt. ca prea multi la noi sunt ignoranti in ceea ce priveste drogurile, ce-s ele, de ce tipuri sunt, ce efecte au, care provoaca dependenta si care nu, nu-i intereseaza, pur si simplu iau de-a gata ca "drogurile" (termen general folosit de ignoranti, care nu include tutunul sau alcoolul care sunt si ele droguri dar nu-s considerate de catre prostime) sunt "rele" ca asa au auzit ei la televizor toata viata si nu-si mai pun intrebari daca abordarea curenta e corecta (nu e).
    • Like 3
    • @ Eazy-TreE
      Rucs Rucs check icon
      Un motiv real pentru care cannabisul e interzis? Eu am un prieten care a devenit schizofrenic. Putem spune...aaa, avea predispozitie, era ceva latent etc. Serios, stim sigur? Si, chiar daca sa admit ca ar fi avut predispozitie (desi nimeni in familie nu are boala asta), de ce trebuia declansata prin iarba? Pana la 25 de ani, omul era perfect sanatos, vesel, absolvent de facultate, plin de initiativa (un ong cu care vizitase mai toata Europa). El insusi mi-a spus toata povestea, recunostea ca iarba l-a distrus, nu dadea vina pe nimic altceva.

      Dincolo de asta: o cautare pe youtube “quit weed”. Sa ne uitam ce zic oamenii aceia (marturisiri cu sutele, cred). Este foarte adictiv, foarte greu sa te lasi. Apoi, cand consumi, si daca nu te imbolnavesti, devii apatic, lenes, nu mai ai alte dorinte puternice decat sa ajungi cat mai repede acasa (de la serviciu, scoala) ca sa poti fuma in tihna. Ai momentul acela de euforie, cand esti ca pe baterii duracel, dar daca nu fumezi la timp apar frustrarea, nervii; iti dinamiteaza ambitia, nu mai esti disciplinat, iti erodeaza relatiile sociale (te intelegi bine numai cu consumatori), iti pericliteaza viata de familie (Liam ii reprosa lui Miley Cyrus faptul ca e consumatoare. Apoi Miley s-a lasat; exista si marturia ei pe net). Ce e interesant e ca miile de comentarii de la aceste video-uri de pe youtube sunt cutremuratoare si ele. Marturii ale unei lupte, ale unui cosmar.
      • Like 6
    • @ Rucs
      Aha, deci e un motiv real faptul ca 0.001% din consumatori au reactii negative puternice, precum declansarea schizofreniei. Sute si sute de marturii de genul asta sunt suficiente contra SUTELOR DE MILIOANE care au consumat si nu au patit nimic? Orice substanta pe lumea asta comporta niste riscuri, orice medicament, vaccin, chiar si unt de arahide, va produce reactii extreme intr-un mic procent din populatie. Sa nu mai vorbim ca aceleasi argumente pot fi date si pt. alcool (stai toata ziua si bei, nu mai faci nimic, crapi de nervi daca nu bei etc.) si cu o proportie mai mare de adictie decat canabisul.
      Si lasand toate astea la o parte, e ok sa bagam oamenii in puscarie pt. alegerile personale, pt. ceea ce aleg sa introduca in corpul lor? Probabil pt. cineva care gandeste ca dvs., da. Eu zic sa recunoasteti ca aveti pur si simplu o aversiune fata de un lucru (drogurile) despre care vi s-a bagat toata viata in cap ca e raul absolut, si va legati de absolut orice exceptie pt. a va confirma convingerile. De altfel cam toti oamenii ca dvs. au aceleasi argumente. Teama irationala de necunoscut + refuzul schimbarii convingerilor (stiu eu mai bine, nu-mi zici dumneata ca am fost prost o viata intreaga), justificate prin ceea ce par argumente rationale (dar nu sunt, dupa cum v-am demonstrat, desi sunt absolut convins ca nu o sa intelegeti nimic din asta si o sa stiti in continuare dvs. mai bine :)
      • Like 2
    • @ Eazy-TreE
      Rucs Rucs check icon
      (Later edit: am sters linkul catre profilul de fb al tanarului mort din cauza drogurilor. M-am gandit ca, desi e unul public, si desi nu cred ca s-ar supara sa dea astfel un avertisment post-mortem, totusi...)

      Al doilea caz (cunoscut de mine) cu deznodamant tragic - acest tanar a murit. L-am cunoscut personal, era un baiat extraordinar. Intr-una din poze il putem vedea cu un joint. A murit de la droguri.
      Daca eu, un om obisnuit, cunosc 5 oameni cu viata facuta praf de droguri (dintre care unul decedat), vi se pare ca e vorba de 0,001 la suta? Alt caz: copilul unui coleg, intrat cu bursa la o facultate grea, o abandoneaza dupa primul an si sta aproape numai in casa, cu jaluzelele lasate, jucandu-se pe calculator toata noaptea si consumand. Acum s-a mai domolit, are perioade mari de abstinenta - inclusiv pentru ca a fost citat ca martor intr-un dosar pt trafic. Deci perspectiva de a sta la inchisoare l-a cam speriat; ca si disperarea familiei.
      Cazuri concrete, din jur. Pe majoritatea acelora pe care nu ii omoara sau nu ii imbolnaveste, ii vulnerabilizeaza drastic: scaderea vointei (dupa mine cel mai grav simptom), insomnii, depresie, apatie, lipsa de pofta de mancare etc.
      De ce vorbim de sute de milioane de consumatori satisfacuti si fericiti, cand asta nu e conform cu realitatea? De ce aproape toti incearca sa se lase la un moment dat, daca e asa bine?
      Nu am nicio prejudecata. Am oameni in jur distrusi de iarba si etnobotanice. Ma supun evidentei.
      • Like 4
    • @ Eazy-TreE
      Ce demers ferm de partea diavolului ! Oricât ai ”ciripi” sau ”lătra”, atât consumul cât și deținerea trebuie condamnate ! Fermitatea din demersul lui E-T ne demască un consumator înrăit.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      Regretabil.
      DAR: uleiul de cannabis se vinde azi pe scara largă contra tulburărilor de somn ori durerii ( se vinde public, în drogherii, în țări unde nu și-ar fi închipuit nimeni că ar fi odată posibil ).
      Medicii au constatat că marihuana ameliorează simptomele bolii Parkinson și diminuează durerile.
      Din toți care consumă, și consumă mulți, un procent pot deveni dependenți. Ori se pot apuca de droguri "tari".
      Odată am crezut și eu că e bine să interzici definitiv orice consum, exact pe această bază. Dar stați, mulți fumează un joint pe săptămână și rămâne așa. Asta ca asta. Dar pentru cei cărora le face viața mai bună? Nu mai tremură, durerile se diminuează, etc. Știți cum e să trăiești cu dureri?
      Și nu e nici o comparație cu "etnobotanicele". Medicii la camera de gardă sunt depășiți fiindcă nu stiu cu care substanțe au de-a face! La cannabis ori mai știu eu ce, se știe, există protocoale. La etnobotanice nu, fiindcă substanțele sunt necunoscute. Îți moare pacientul fiindcă nu știi ce a consumat și n-ai cum să-l ajuți. Nu poți nici măcar să-l sedezi fiindcă nu răspunde la tratament și e super-agresiv. De aia etnobotanicele sunt mult, mult mai periculoase decât drogurile "clasice".
      Nu sunt pentru. Dar e un fenomen de nestăvilit. Alte țări s-au luptat cu acest flagel și au conchis, strictețea totală duce doar la o și mai mare rezistență. Așa cum prohibiția nu a redus consumul de alcool. Așa că au permis ceva ca să "nu fie mai rău".
      • Like 0
    • @ Eazy-TreE
      E o tampenie.Aia care au legalizat marijuana si etc o sa aibe niste generatii de prajiti.USA deja are probleme grave care se vad.
      • Like 0
    • @ Eazy-TreE
      Vrei dumneata sa spui ceva, dar nu prea stii ce , si atunci mai mult baigui decat sa zici.Si drogurile si alcoolul si tutunul intra in categoria substantelor psihoactive.Dar efectele sunt nitel diferite.E mult mai usor sa faci o supradoza de la droguri decat sa ajungi in coma alcoolica.Din motive tehince.De la heroina nu ai mahmureala si nici nu-ti e rau, de ex, si poti sa ''bagi'' imediat ce s-a incheiat un ''ciclu''pana iti e rau definitiv.Sau sa mori de la tampeniile astea''legale''pentru care doctorii nu au remedii cand cretinii ajung la spital.Ca nu se stoe ce substanta a bagat cretinul in corp.Asta era discutia, de fapt.Despre asta era vorba;Iar alea de fumat care sunt ilegale in RO au efecte devastatoare, in timp.De la alcool s-ar putea sa faci ciroza.In timp.De la alea.....se tampesc mai rau .Ca am avut ocazia sa observ fumatori de diverse.In ani de zile.Devin imbecili definitivi, unii.Cu heroina, cocaina, la fel , ajung un fel de zombi, care se tarasc de colo-colo.Dar nu asta era discutia.Si e rau ce fac astia, legiuitorii.Or fi fumat....zic.Da' in cazul dumitale e evident ca e ceea ce se cheama o pledoarie ''pro domo'', asa ca ....Bun, oricum , era altul subiectul.Etno.
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Cererea de reexaminare...s-a facut exact in directia in care sa se obtina actuala forma a legii? Adica spre dezincriminarea comertului si consumului? Ca sa stim... practic ce a cerut dl presedinte.
    Statul de mult nu mai protejeaza cetateanul; daca poate sa il afunde mai tare, cu atat mai bine.
    Singura nadejde de educatie si protejare este in familie (numai ca si aceasta isi ia mana de pe tineri si ii lasa de capul lor, in confuzia generala).
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult