
foto: Profimedia
Inițial remunerați cu 12.500 lei brut/lună, membrii consiliului de administrație al TAROM au primit în luna mai 2025 (ministru Transporturi Sorin Grindeanu) o dublare a indemnizației, ajungând la 24.148 lei, prin votul Ministerului Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București. De ce Ne explică Ministerul Transporturilor “Operatorul aerian a raportat profit în 2024, o performanță neatinsă în ultimii peste 10 ani”. Serios?
Hai să înțelegem de unde vine “profitul record din 2024” - doar pentru că s-au vândut 4 aeronave și un slot valoros (Londra), adică s-au lichidat active strategice. E un artificiu singular pentru care membrii consiliului de administrație și-au dublat veniturile lunare (recurente)! Pentru așa motiv, trebuia acordat maxim un bonus singular. Mă întreb retoric: când Tarom a avut pierderi în fiecare an al existentei sale, membrii consiliului de administrație au fost penalizați? Sau primesc bonuri prin creșterea salariului doar când mai reușesc să vândă niște avioane și slotul mega strategic București - Londra, pe care nu au știut cum să-l exploateze eficient?
Dar problema e mai mare, mult mai gravă, sistemică
O analiză recentă făcută la nivel național (Asociația Companiilor Aeriene Românești Carpathia) cu toate CA-urile relevante din aviație (108 oameni în total), a relevat că:
- Doar 17% dintre membrii CA-urilor din aviație au pregătire în domeniu (OCDE recomandă 30-40%);
- Peste 40% au legături directe, asumate, cu partide politice;
- 27% au mandate simultane în mai multe CA-uri, uneori și 3 deodată.
În tot acest timp:
- La Timișoara, pe locul 4 ca trafic național în 2024, un membru CA încasează ~2.500 euro net/lună;
- La Constanța, aeroportul de pe locul 12, indemnizația e chiar mai mare: ~2.800 euro net/lună.
Mai am eu un exemplu, sau o întrebare despre numiri evident politice unde mă întreb dacă sunt corecte sau justificate Aeroportul Craiova - director este Manda Maria Sorin, cumnatul Olguței Vasilescu, primarul din Craiova. încasează lunar 20.000 lei! Vedeți CV-ul aici. NU are nicio treabă cu aviația! Cum a primit acest job? Vrem să vedem și noi concursul și cine a luat decizia.
Ce avem azi este o industrie blocată de numiri politice, rețele de interese și impostură profesională, în timp ce se vorbește de reformă doar în conferințe de presă. Este momentul să dăm exemple concrete de măsuri ferme pentru eliminarea acestor sinecuri și reforma adevărată în companiile de stat, cu numiri profesioniste, fără imixtiuni politice. Pestele de la cap se împute …
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.