Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pe drum între București și Budapesta, unde e „acasă” pentru muzicianul AG Weinberger. „Când am mers la administrația lor financiară nu trebuia să mă aplec în fața ghișeului si am rezolvat treaba în 8 minute”

AG Weinberger

 (Foto credit: Vlad Basca)

Muzicianul AG Weinberger, care s-a mutat „pe jumătate” anul trecut în Ungaria, spune că în acolo artiștii se bucură de un statut mai bun, în timp ce în România din păcate, „lucrurile se duc într-o altă direcție, față de ce și-ar dori”.

„Noi nu mai avem acces la media, în '90 aveam două emisiuni de radio, la România 3 si la Contact, am avut 2 emisiuni la TVR în 2013, iar acum la TVR nu mai există nicio emisiune muzicală, educativă și astfel publicul nu mare are repere”, a spus AG Weinberger la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În Ungaria lucrurile se întâmplă diferit în domeniul artistic, vede el. „Este o altă tradiție acolo, este o inflație de talente, există un respect social, un statut al celor ca noi, aici nu există acest lucru”, a adăugat muzicianul.

Cât privește publicul, omul meloman este la fel în toată lumea, vine curios și se așteaptă să fie convins cumva de cel de pe scenă. „Diferența este în împachetarea acelui eveniment, cum împachetezi tu, ca infrastructură. La noi pleacă de multe ori dezamăgit, pentru că ori nu găseste loc de parcare, ori intră în noroi până la gleznă”, a explicat artistul.

Cei 850 de kilometri între București și Budapesta spune că îi face cu mașina în 10 ore, iar pe o bucată de 200 de kilometri nu este autostradă, între Pitești-Sibiu și între Deva și Făget. 

Rugat să facă o comparație cu Ungaria, muzicianul a povestit o experiență cu fiscul de acolo. 

„Sunt un observator atent. Acolo, când am mers la administrația lor financiară, nu trebuia să mă aplec în fața ghișeului și am rezolvat treaba în 8 minute”. 

Și în ce privește circulația rutieră AG Weinberger a remarcat diferențe: „Un respect care vine și din tradiție”. „Nu am văzut oameni care parchează dublu, triplu, nu am văzut lume care să nu își respecte banda de circulație”, a continuat artistul de blues şi jazz.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    "Muzician" conservator. Alooo, vinde dracului mașina că ne omori pe toți. Sau măcar ia una electrică sau hibridă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult