Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pe drum între București și Budapesta, unde e „acasă” pentru muzicianul AG Weinberger. „Când am mers la administrația lor financiară nu trebuia să mă aplec în fața ghișeului si am rezolvat treaba în 8 minute”

AG Weinberger

 (Foto credit: Vlad Basca)

Muzicianul AG Weinberger, care s-a mutat „pe jumătate” anul trecut în Ungaria, spune că în acolo artiștii se bucură de un statut mai bun, în timp ce în România din păcate, „lucrurile se duc într-o altă direcție, față de ce și-ar dori”.

„Noi nu mai avem acces la media, în '90 aveam două emisiuni de radio, la România 3 si la Contact, am avut 2 emisiuni la TVR în 2013, iar acum la TVR nu mai există nicio emisiune muzicală, educativă și astfel publicul nu mare are repere”, a spus AG Weinberger la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În Ungaria lucrurile se întâmplă diferit în domeniul artistic, vede el. „Este o altă tradiție acolo, este o inflație de talente, există un respect social, un statut al celor ca noi, aici nu există acest lucru”, a adăugat muzicianul.

Cât privește publicul, omul meloman este la fel în toată lumea, vine curios și se așteaptă să fie convins cumva de cel de pe scenă. „Diferența este în împachetarea acelui eveniment, cum împachetezi tu, ca infrastructură. La noi pleacă de multe ori dezamăgit, pentru că ori nu găseste loc de parcare, ori intră în noroi până la gleznă”, a explicat artistul.

Cei 850 de kilometri între București și Budapesta spune că îi face cu mașina în 10 ore, iar pe o bucată de 200 de kilometri nu este autostradă, între Pitești-Sibiu și între Deva și Făget. 

Rugat să facă o comparație cu Ungaria, muzicianul a povestit o experiență cu fiscul de acolo. 

„Sunt un observator atent. Acolo, când am mers la administrația lor financiară, nu trebuia să mă aplec în fața ghișeului și am rezolvat treaba în 8 minute”. 

Și în ce privește circulația rutieră AG Weinberger a remarcat diferențe: „Un respect care vine și din tradiție”. „Nu am văzut oameni care parchează dublu, triplu, nu am văzut lume care să nu își respecte banda de circulație”, a continuat artistul de blues şi jazz.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    "Muzician" conservator. Alooo, vinde dracului mașina că ne omori pe toți. Sau măcar ia una electrică sau hibridă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult