Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pe drum între București și Budapesta, unde e „acasă” pentru muzicianul AG Weinberger. „Când am mers la administrația lor financiară nu trebuia să mă aplec în fața ghișeului si am rezolvat treaba în 8 minute”

AG Weinberger

 (Foto credit: Vlad Basca)

Muzicianul AG Weinberger, care s-a mutat „pe jumătate” anul trecut în Ungaria, spune că în acolo artiștii se bucură de un statut mai bun, în timp ce în România din păcate, „lucrurile se duc într-o altă direcție, față de ce și-ar dori”.

„Noi nu mai avem acces la media, în '90 aveam două emisiuni de radio, la România 3 si la Contact, am avut 2 emisiuni la TVR în 2013, iar acum la TVR nu mai există nicio emisiune muzicală, educativă și astfel publicul nu mare are repere”, a spus AG Weinberger la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În Ungaria lucrurile se întâmplă diferit în domeniul artistic, vede el. „Este o altă tradiție acolo, este o inflație de talente, există un respect social, un statut al celor ca noi, aici nu există acest lucru”, a adăugat muzicianul.

Cât privește publicul, omul meloman este la fel în toată lumea, vine curios și se așteaptă să fie convins cumva de cel de pe scenă. „Diferența este în împachetarea acelui eveniment, cum împachetezi tu, ca infrastructură. La noi pleacă de multe ori dezamăgit, pentru că ori nu găseste loc de parcare, ori intră în noroi până la gleznă”, a explicat artistul.

Cei 850 de kilometri între București și Budapesta spune că îi face cu mașina în 10 ore, iar pe o bucată de 200 de kilometri nu este autostradă, între Pitești-Sibiu și între Deva și Făget. 

Rugat să facă o comparație cu Ungaria, muzicianul a povestit o experiență cu fiscul de acolo. 

„Sunt un observator atent. Acolo, când am mers la administrația lor financiară, nu trebuia să mă aplec în fața ghișeului și am rezolvat treaba în 8 minute”. 

Și în ce privește circulația rutieră AG Weinberger a remarcat diferențe: „Un respect care vine și din tradiție”. „Nu am văzut oameni care parchează dublu, triplu, nu am văzut lume care să nu își respecte banda de circulație”, a continuat artistul de blues şi jazz.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    "Muzician" conservator. Alooo, vinde dracului mașina că ne omori pe toți. Sau măcar ia una electrică sau hibridă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult