Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pe limba lui Dragnea: de ce colegii lui, socialiștii din PES, nici nu s-au mai obosit să-și pună căștile pentru traducere

Socialiștii europeni

Foto: captură Libertatea

Liviu Dragnea a participat sâmbătă la Congresul Socialiştilor Europeni care a avut loc la Madrid. Aici, el a simțit nevoia să vorbească în limba română.

Când Nichita Stănescu afirmă: Patria mea e limba română, îi împărtășesc deplin bucuria de a locui în limba română. Alexei Mateevici spunând: Limba noastră-i o comoară exprimă cu delicatețe comuniunea cu acest miez al românității noastre, pe care însă nu îndrăznește a și-l însuși.

Liviu Dragnea o face cu brutalitate, anunțând teatral și cinic de la microfon: Voi începe să vorbesc în limba mea, astfel încât oamenii din țara mea să mă înțeleagă. Folosind repetitiv posesivul „mea”, el pretinde să se instaleze ca un stăpân, maculând singura comoară a noastră, a tuturor, care nu este materială, nici nu poate fi apropriată. Am simțit oroare, ca atunci când cineva dă buzna peste tine trântind ușa de perete. Aici nu se intră așa. Se intră pe vârful picioarelor, dacă ți-a mai rămas o fărâmă de bun simț.

Colegii de partid europeni îl priveau cel puțin ca pe un ciudat, majoritatea mici nu și-au mai pus căștile pentru traducere, semn că nu dădeau doi bani pe ceea ce îndruga el acolo, pe limba lui. Intervenția eurodeputatei Anei Gomes a arătat că ei știu. Viorica Dăncilă, în sală, avea privirea vinovată a unuia care știe că ceilalți știu. Impostura acestor indivizi este grotescă, propria familie politică se rușinează și se scutură de ei: „Afară cu corupţii! Nu vrem corupţie şi corupţi în PES şi în S&D”.

Că limba lui nu e aceeași cu limba noastră este evident; asta simt mulți români, care au rămas în țară sau care au plecat deja. Chiar emigranți, ei păstrează în comun cu cei de acasă acea zonă inefabilă, care lui Dragnea îi rămâne inaccesibilă. Așa cum majoritatea participanților la Congres au refuzat să-și pună căștile pentru a-i asculta alocuțiunea în traducere, tot astfel românii au dreptul de a se deconecta de la gălăgia malignă a politicii PSD, pentru ca individul din fruntea partidului să priceapă că nu va locui niciodată în aceeași limbă, nici în aceeași țară cu noi, după cum noi nu vom fi niciodată „poporul lui”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu Dragnea a aruncat cu mucii in fasolea PES, asta e tot. Nici nu te-ai putea astepta la altceva de la un penal prost (da, da, el nu e inteligent cu adevarat, are smecheria aia scarboasa a limitatului, a tziganului care joaca alba-neagra la marginea drumului....), De aceea nici nu e in stare sa invete o limba straina ca lumea (a vorbit in romana nu numai din obraznicie, ci si pentru e plictisit de a invata una ca lumea, in micul sau for interior plin de ganduri la tranzactii financiare dubioase si smenuri de partid). Hotarul viziunii lui este vesnicul Teleorman de lumea a treia, unde probabil niscai tarani redusi mintal i-ar pupa si mana, ca boierilor..... Preocuparea lui de capatai este latifundia Belina si "biznis"-ul imputitului sau Teldrum... . Pe de alta parte, PES-ul european, daca chiar vrea sa pozeze in partid serios, ar trebui pur si simplu sa ii excluda pe astia din PSD din gasca. Simplu, clar si cat se poate de dur - cu de-alde Dragnea nu ajunge numai sa nu iti pui castile pe urechi sau sa il huidui. Raul trebuie curmat din radacina.
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      check icon
      De acord cu esența mesajului, dar am o observație pe care nu pot s-o suprim nicicum:
      Ce înseamnă ”o limbă străină ca lumea”? Limba română e la fel de ”ca lumea” ca mai toate limbile! Ba chiar, dacă sunteți cumva pasionat de matematică, să știți că e mai analitică decît oricare din limbile de circulație internațională!
      Analitic vrea să însemne că se supune, strict, unor reguli (și prin urmare, odată înțelese regulile, poți stăpîni exprimarea în limba respectivă). La polul opus, sunt ”limbile pe care le știi doar dacă le știi”, ca să zic așa.
      Pe lîngă avantajul cel mai bine exprimat de celebra replică ”monsieur se scrie, monsieur se citeste”, limba română are și alte avantaje (de pildă plasarea, în condiții normale, a adjectivului DUPĂ substantiv etc).
      Desigur, din acest punct de vedere, limba română nu este nici ea perfectă, un mic exemplu: sunetele pe care noi am convenit să le reprezentăm grafic prin ”chi”, s-ar cuveni reprezentate prin ”ci” (căci asta reiese prin repetarea lui ”c” urmat de un ”i”). Iar pentru ce reprezentăm acum prin ”ci” ar trebui, probabil, să-i alocăm un simbol separat (așa cum au rușii). Aceeași problemă și pt ”ghe”-”gi” (unde rușii nu mai au nici ei). Iar după '89, Academia a introdus (total nefericit, după opinia mea - și puteți observa că NU le respect) încă alte reguli total artificiale. Oricum, mai sunt și multe altele.
      • Like 0
    • @
      Nu am vrut sa spun ca limba romana nu e"ca lumea" (doar e limba mea materna). Am vrut sa spun de fapt ca dl. Dragnea nu e interesat sa invete ca lumea o limba de circulatie internationala - ca replica cum ca "vorbesc in romana ca sa fiu inteles de poporul meu" e caraghioasa la intrunirea PES. Daca vrea sa vorbeas ca in romana sa il inteleaga poporul lui sa vina sa vorbeasca in Piata Victoriei din Bucuresti - sau acolo singurul limbaj aplicabil sunt gazele lacrimogene?
      • Like 0
  • Cosmin check icon
    Chiar un zeu,nu. E tătucul care le aruncă peste grad,ciozvârta cu ce a mai rămas pe ea.
    • Like 2
  • Din nefericire,pentru alegatorii săi chiar nu conteaza in ce limba vorbeste sau ce spune. Pentru ei e un zeu. Si se pare ca sunt multi care il aduleaza,foarte multi,prea multi. Nu vreau absolut deloc sa am dreptate dar se va vedea la alegerile din acest an ce ne asteapta si cati oameni chiar nu gandesc mai departe de ziua de maine. Sper,imi doresc sa nu am dreptate dar...
    • Like 1
    • @ Iustin Grama
      Nu ai dreptate, dupa cum bine stii. Sa incepi sa scrii mesaje de-astea deprimante, ca nu mai avem nicio sansa, ca draknea si psd inseamna Romania, reprezinta o forma de manipulare de manual, ce va duce la absenteism electoral, asadar abtine-te, daca nu esti postac psd, si-o zici intentionat!
      UE nu a vrut sa-l asculte, nici noi nu vrem sa-l mai ascultam, reactia este aceeasi ca atunci cand nimeresti cu telecomanda pe vreo latrina tv, si nu stii cum sa pleci mai repede de-acolo! Sa vina mai repede alegerile, ca sa le dam cu stampila-n cap si sa se duca naibii, psd-draknea-alde!
      • Like 5
    • @ Gabriela Constantinescu
      Nu ai inteles ce am zis. Ca sa poti lupta cu cineva trebuie sa stii cu cine lupti. Cum stii cu cine lupti? Informabdu-te. Priveste in jur,uita-te la audientele tv,arunca din cand in cabd cate un ochi pe paginile suporterilor psd si vei intelege despre ce virbesc. Te vei ingrozi cand vei vedea ca nu doar pensionarii si asistatii sociali ii sustin. Eu nu am spus niciodata sa nu votam,sa nu luotam impotriva lor dar pentru a reusi este nevoie de informare si mai ales de cineva care sa convinga oamenii sa iasa la vot. Ultima data asta s-a intamplat:nehotaratii nu au fost convinsi de niciun partid sa voteze. Vreau din tot sufletul sa ma insel .
      • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    Pentru ca nu-l cred... dar nici Dragnea nu se adreseaza lor ci celor d-acasa ! Are loc un dialog al surzilor: noi ne facem ca vorbim, voi va prefaceti ca ne ascultati si ne dati dreptate, iar la final plecam fiecare acasa cu parerile proprii. Oamenii acestia se intalnesc, doar pentru ca trebuie sa se intalneasca, nu pentru ca au ceva de comunicat unii, altora.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult