Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pe mine nu mă sperie domnul Călin Georgescu, pe mine mă sperie votanții lui Călin Georgescu

Afiș cu Florin Georgescu

Foto: Mihai Marginean/ Alamy/ Profimedia

Pe mine nu mă sperie domnul Călin Georgescu, pe mine mă sperie votanții lui Călin Georgescu. Noi am mai avut candidați de genul ăsta, poate vă mai amintiți de dl Mudava, care avea un fenomen de nu știu câți metri, dar atunci am râs toți de el și n-a luat decât câteva procente. Acum însă nu mai râdem de un personaj identic. S-au tot făcut speculații, că sunt tinerii fără scoală, că acum se vede rezultatul sistemului de învățământ, că au votat din teribilism, că au fost păcăliți.

Dacă ne uităm pe statistici o să vedem că nu tinerii au votat cel mai mult, cel mai mult au votat cetățenii cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani urmați de cei de 65 de ani și peste, mult peste procentul tinerilor. Nu puteau tinerii să voteze, doar ei, un parlament suveranist de 30% și în plus sunt foarte mulți tineri care n-au votat extremist. Din analiza pe care am văzut-o cei între 31 și 60 de ani au votat majoritar AUR. Pensionarii de peste 65 de ani votat, cum era de așteptat, PSD. Nici teoria potrivit căreia au votat cei fără școală nu e valabilă. Cei care nu au liceul au votat PSD urmat de AUR. Chiar dacă tinerii au votat partide extremiste, votul masiv a venit de la persoanele de peste 31 de ani până la 64 de ani cu o educație medie. Chiar dacă aparent AUR este pe locul doi în preferințele lor numărul de voturi este foarte mare.

În condițiile astea nu mai discutăm despre faptul că nu știau ce fac, nu au fost informați, nu au fost educați în școală. E mult mai grav, știau, s-au informat, și-au ajuns la concluzia că trebuie să voteze partide neo-legionare, pro-ruse, în cea mai mare cunoștință de cauză. Nu e un vot de revoltă, e un vot de răzbunare, de ură. Am încercat să înțeleg ce vor, le-am urmărit argumentațiile, i-am întrebat care e motivația pentru opțiunile lor politice, i-am urmărit pe internet să le văd postările și comentariile să pricep care sunt așteptările lor. Prima concluzie la care am ajuns e că sunt foarte inflexibili, acum nu știu de ce, poate că nu vor să recunoască că au greșit cu prețul de a mai greși o dată. Ura lor nu este îndreptată împotriva unor partide, a unor lideri politici, e îndreptată împotriva întregii societăți și a statului. O altă concluzie e că acești oameni nu au niște solicitări concrete, pragmatice, consideră că au fost mințiți, furați, înșelați de toată lumea. Nici măcar în partidele astea noi, pe care le votează, n-au încredere, dar vor să facă o revoluție, să producă un cutremur, o demolare a statului.  

Am vorbit cu un om la vreo 50 de ani de la țară. Lucrează ‘’la pază’’. Era supărat că tocmai ce-l dăduseră afară și de-acolo șeful de tură. I-am spus să-și caute în altă parte, la o altă firmă de pază. Mi-a răspuns că era singura firmă de pază care trimitea o mașină să-i ia de-acasă altfel, cât ar da pe transport și cât câștigă, nu se merită să meargă la altă firmă. Am încercat încercat să-l conving că nu e bine să voteze partide extremiste. I-am spus că acum sunt o grămadă de oportunități, să muncească la oraș, să călătorească, să-și facă cumpărăturile la mall, etc. I-am explicat că există pericolul să fim ocupați de ruși. Mi-a răspuns că el nu a simțit nicio schimbare de când a căzut regimul comunist, el își face cumpărăturile din sat, își cumpără țigări, pâine și băutură, nu a călătorit nicăieri și nici nu intenționează, nu are cum să muncească la oraș pentru că n-are unde să stea, și că nu-l deranjează dacă ne ocupă rușii, pentru el va fi la fel. În sufletul acestor oameni e un pustiu împietrit, nu crește nimic, nici măcar un bob de speranță. Am încercat să-i vorbesc de viitorul copiilor, al soției. Nu are soție iar copiii sunt plecați ‘’pă Italia și pă Spania’’, nu l-au mai căutat de ani buni și probabil că și ei votează tot ca el.

Când au fost alegerile locale la țară am încercat să-mi conving rudele să voteze USR-ul pentru o politică nouă, modernă, pentru integrarea europeană și nord-atlantică. Ghinion, USR-ul nu avea candidați în comună și nici măcar organizație. În schimb prin toate satele era plin de bannere ale AUR. Din păcate asta e realitatea din satele romanești, degeaba încearcă unii și alții să ne-o prezinte într-o formă idilică. Se pare că de foarte multe ori politicienii uită că acolo trăiesc 50% dintre cetățenii României. 

Oamenii care sunt profund dezamăgiți de ultimii 35 de ani nu mai au speranțe, e prea târziu pentru speranțe. Poate au greșit și ei, poate a greșit și societatea, dar acum suntem în acest punct. Și eu sunt extrem de speriat și pesimist în ceea ce privește votul de duminică. Eu voi vota pentru integrarea europeană, pentru NATO, însă eu am doar un singur vot.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Blorin check icon
    Votanții lui Călin Georgescu nu sunt influențabili nici măcar de investigații de presă care anulează toate ”calificările” din CV-ul lui.
    https://ziaristii.com/curg-dezmintirile-calin-georgescu-si-a-inventat-o-biografie-falsa-n-a-fost-in-clubul-de-la-roma-n-a-lucrat-la-onu-n-a-fost-recomandat-de-malita-si-matusa-sa-n-a-lucrat-pentru-nicolae-iorga/
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    e o cina la care merg toti oamenii. cei educati sau cei care vor sa para educati respecta niste etichete. stiu sa manance pate cu furculita si lingura, stiu ce vin se bea la peste, stiu sa foloseasca betisoarele pentru a manca sushi. dar majoritatea baga mana si mananca direct cu mana sau cu furculita. dar isi dau seama de inapoierea lor prin comparatie cu ceilalti. cat timp stateau la ei acasa unde toti mancau mamaliga cu mana nu ii deranja, dar acum cand au un termen de comparatie se simt inferiori. un complex de inferioritate. iar oamenii de genul asta sunt tot timpul tematori sa nu se rada de ei. de asta de cele mai multe ori reactioneaza in extreme. ori fac scandal ori se izoleaza de tot.

    la cina asta oamenii astia isi dau seama de nivelul lor si in loc sa incerce sa creasca se enerveaza, frustrati ca altii pot si stiu, iar ei nu si incep sa sparga toate farfuriile sa rastoarne mesele si sa sparga sticlele de bauturi. daca nu se pot bucura ei bine nici altii sa nu se bucure.

    la fel si romanasii care voteaza cu aur si sos sau tovarasul georgeski. ei oricum nu au nimic de pierdut. cei din romania nu au profit aproape deloc direct de ue sau nato. s-au obisnuti asa tare cu niste lucruri incat le cred vesnice. iar cei din strainatate sunt tratati ca cetateni de mana a doua si vad cum ue nu ii protejeaza
    • Like 3
  • Blorin check icon
    Spunea, cineva nu mai știu pe unde, că ”imaginea lui CG este a unui prost care așa își închipuie că arată oamenii inteligenți”. Din păcate, cred că majoritatea votanților lui CG așa își închipuie că arată un om inteligent...
    • Like 0
  • mg check icon
    ..e votul frustrării.
    Sărăcie. lipsa unor locuri de muncă pe măsura pregătirii, tot felul de inechități sociale, corupție cât încape, nepotism, pilăraie mai ceva ca pe vremuri și (mai ales) adâncirea prăpastiei dintre pălmași și cei care țin hățurile..

    Eu unul mă tem de vremuri și mai tulburi, mai ales că PSD, PNL și USR n-au înțeles nimic din votul de la turul întâi. Doar câteva declarații panicate, atunci la cald. Din cele 2 demisii a rămas una, iar PSD promite continuitate.. !!

    Există riscul copierii turbulențelor din Franța, acea Mișcare a jachetelor galbene, care risca să răstoarne ordinea constituțională și care nu s-a potolit nici în ziua de azi. Avem și noi suficienți turbulenți gata să dea foc..
    • Like 3
  • Începeți cu un titlu concluziv, segregaționist, veleitar. Încheiați cu o afirmație dramatică, aceea că este ”prea târziu pentru speranță”. Nu este matur să desconsiderați ceea ce nu corespunde reperelor și aprecierilor dvs. personale. USR s-a dovedit imatur și incapabil de conviețuire cu cei care au opinii diferite de opiniile lor. Mă tem să nu aibă problema asta Lasconi sau Georgescu.

    Electoratul s-a săturat de un stat român ticălos, îmbuibat, discreționar, injust, ticălos. Doar asta s-a întâmplat!
    • Like 1
    • @ Niculae Moromete
      "Electoratul s-a săturat de un stat român ticălos, îmbuibat, discreționar, injust, ticălos. Doar asta s-a întâmplat!"

      Da. Si solutia e sa votezi extremisti, o persoana de la casa de nebuni. Urlatori apropiati de Rusia.
      E ca si cum ai inlocui un director de scoala corupt cu un pedofil.
      • Like 9
  • Ați punctat foarte bine, ne aşteaptă vremuri întunecate, vă pot spune doar că nu sunteți singur, mai suntem câțiva - destul de mulți, totuşi - care vor vota pentru democrația europeană, NATO şi libertățile pentru care s-a murit la revoluție.
    • Like 5
  • SAO check icon
    Dap, nu ai nevoie de un doctorat să observi că puterea au folosit-o în scop personal iar administrația țării a fost pe un plan secund chiar terț! Aparent uitată, abandonată, sfâșiată de spasmele schimbărilor mioritice date de ciclurile electorale, populația a fost alimentată tot timpul pe toate canalele, fiecăruia după cât il ducea capul, cu ideologia, ipocrizia și aburerile partidelor în care au investit...Unii omorâți la propriu de lipsa spitalelor promise de pe vremea lui Iliescu, ar muri la loc dacă ar auzi că PSD nu are candidat în turul 2!
    Azi, bau-bau-ul este luat în serios de clasa politică osificată în rele de aproape 4 decenii... Prea târziu.

    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult