Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pene masive de curent în Ucraina după bombardamentele rusești. „Fetița aceasta a trebuit să meargă la o benzinărie pentru a-și încărca inhalatorul și a-l face să funcționeze”

- Jumătate din capitala Ucrainei nu dispune în continuare de energie electrică în urma bombardamentelor rusești care au lovit infrastructura critică, ceea ce a dus la pene masive de curent în toată țara.

- Deputata ucraineană Lesia Vasylenko a postat o poză pe twitter cu o fetiță care își încarcă inhalatorul într-o benzinărie. „Fetița aceasta a trebuit să meargă la o benzinărie pentru a-și încărca inhalatorul și a-l face să funcționeze. Situația ei Este la fel de sfâșietoare ca operația pe cord pe care medicii i-au făcut-o unui copil în timpul bombardamentelor. Viața continuă, dar cei mai vulnerabili sunt expuși celui mai mare pericol”, a transmis Lesia Vasylenko.


- La rândul său, Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său de joi seară către națiune despre „teroarea energetică” a Rusiei, spunând că aceasta încearcă în mod repetat să elimine infrastructura energetică a țării. Liderul de la Kiev a denunțat „crime împotriva umanității” pe măsură ce se apropie iarna. „Cu temperaturi sub zero grade, milioane de oameni fără alimentare cu energie, fără încălzire și fără apă, aceasta este evident o crimă împotriva umanității”, a ținut să precizeze președintele ucrainean..

- Totodată, Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru Financial Times că noua strategie a Rusiei de distrugere a infrastructurii Ucrainei nu va slăbi hotărârea țării de a elibera toate teritoriile ocupate, descriind conflictul ca fiind un „război al forței și al rezistenței”.

- Autoritățile ucrainene din domeniul energiei nucleare au transmis că Rusia a riscat să provoace o „catastrofă nucleară și radioactivă”, lansând săptămâna aceasta atacuri în care toate centralele nucleare ale Ucrainei au fost deconectate de la rețeaua electrică pentru prima dată în 40 de ani.

- Pe de altă parte, Forbes Ucraina a estimat că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari, adică un sfert din bugetul său anual, pentru războiul din Ucraina. Forbes precizează că această estimare include costurile directe care sunt necesare pentru a sprijini operațiunile militare, dar nu include cheltuieli stabile pentru apărare sau pierderi legate de economie.

- Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat într-un interviu pentru BBC că ucrainenii vor rezista iernii grele care vine, în ciuda frigului și a întreruperilor de curent provocate de atacurile rușilor, subliniind în același timp că „fără victorie nu poate exista pace”.

- NATO va continua să sprijine Ucraina și, de asemenea, va intensifica ajutorul neletal pentru această țară, a declarat vineri secretarul general Jens Stoltenberg, în timp ce ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a încurajat Ucraina să mențină presiunea împotriva Rusiei și să continue atacurile asupra forțelor lui Vladimir Putin. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ucraina sufera pentru ca un evreu a invitat dusmanii Rusiei (NATO) in aceasta tara. Nu exista nici o conspiratie evreieasca, binenteles, sunt doar teorii. Iliescu, Brucan, Roman, Ana Pauker, Zelensky, Monica aia cu oralul, Lenin... si altii din umbra.
    • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Dan check icon
      Pe lângă că este un troll putinist, care susține terorismul de stat, „Ciobanu Florin” mai este și antisemit. Poate că există totuși moderatori pe „Republica” și observă astfel de comentarii.
      • Like 2
    • @ Dan
      N-ai nimerit-o cu nici una. Trolii occidentali au liber la latrat. Eu personal urasc occidentul pentru ce ne-au facut 25 de ani (1982-2007). Traim in imperiul evreiesc cu bune si cu rele iar Zelensky e cumva... ucrainiean?
      Traim in propaganda occidentala care e induiosatoare dar nepasatoare la... revoltele chinezilor de la fabrica i-phone. Daca europenii ar fi 1% principiali cu chinezii aia de dorm 3 in acelasi pat in schimburi !!! ca sa faca niste jucarii scumpe numite telefoane, ar refuza sa mai cumpere marca aia dar... europa e o CURVA iar sionul principalul client.
      • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Dan check icon
      Poate trollii putiniști nu sunt în stare să perceapă realitatea. Nu au ei căderea să aibă exprimări precum „troli occidentali”. Europenii și occidentalii nu vor decât să fie liberi, nu sclavi precum cei care „latră” în apărarea lui Putin. Așa că apărarea libertății nu e trolaj, e doar ceva de bun simț.
      În plus, văd că insistă cu exprimări care arată tuturor că acest Ciobanu Florin este un antisemit.
      Așa că nu ar mai fi nimic de spus. Dacă ar avea bun simț, și-ar lua tălpășița de pe un forum care e citit de oameni liberi, nu poate păcăli pe nimeni. Iar dacă stăpânii lui nu i-au explicat asta, antisemitismul e pasibil de sancțiuni penale în țările civilizate, inclusiv în țara noastră. Sau poate că se simte în siguranță de la Tiraspol, cine știe...
      • Like 2
    • @ Ciobanu Florin
      cu troll-ii putinisti nu se poate discuta rational. asa ca nu iti ramane decat: du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock, sau mai pe scurt, pasol na sibir
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult