Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin trece la un nou nivel de îndoctrinare a studenților. În facultățile din Rusia se va preda putinismul științific

V Putin.

Foto: Caters News / Profimedia

Jurnalistul rus Andrei Kolesnikov a scris un articol foarte bun despre [putinismul științific și modelarea ideologiei oficiale în Rusia] pe platforma Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională din Washington.

- Spune Kolesnikov că Putin a reușit să convingă o mare parte a rușilor că invazia rusă lansată în Ucraina pe 24 februarie, pe care Kremlinul o numește „operațiune specială”, este o continuare firească a celui de-al Doilea Război Mondial. În esență, este un război existențial între civilizația rusă și Occident.

- Există credința că elita rusă sub Vladimir Putin a fost interesată doar de bani. Cu toate acestea, regimul militant, anti-liberal, anti-occidental, izolaționist, paternalist și aspru autoritar al lui Putin a avut întotdeauna o ideologie, punctează Kolesnikov.

- Această ideologie nu este sistematizată, dar există, iar fragmente din ea pot fi găsite în discursurile, articolele și interviurile lui Putin. 

Acum, războiul din Ucraina a necesitat o ideologie mai articulată. Prin urmare, inițiativa de sistematizare și codificare a [putiniului] a dus la un decret prezidențial care enumeră „valorile spirituale și morale tradiționale” rusești, dar care face și referire la dezvoltarea unui nou curriculum ideologic pentru sistemul universitar din Rusia.

- Andrei Kolesnikov spune că nu mai este suficient să fie îndoctrinați copiii ruși în grădinițe și școli, ci acum este timpul „să fie unificate viziunile despre lume” ale studenților. Acest tip de curs a fost predat în timpul erei sovietice și a fost cunoscut sub numele de „Comunism științific”.

- Numele noului curriculum ar putea fi și mai absurd și mai oximoronic: „Putinism științific”. Titlul său oficial este: „Fundamentele statului rus”, după cum explică Kolesnikov, și are patru teme majore:

◾ „Istoria” - adică impunerea unei versiuni oficiale mitologizate a istoriei, care este unul dintre instrumentele de manipulare a conștiinței de masă a rușilor.

◾ „Coduri culturale” - prin asta se înțeleg valori spirituale și morale tradiționale, pe care Putin le-a ordonat organismelor guvernamentale federale și regionale să le facă cunoscute studenților.

◾ „Rusia și lumea” - adică predarea unei justificări a izolaționismului, anti-occidentalismului și jingoismului. Pentru cine nu știe, jingoismul înseamnă un naționalism sub forma unei politici externe agresive și proactive. Adepții jingoismului consideră că propria țară este superioară celorlalte.

◾ „Viziunea pentru viitor” - adică predarea ipotezelor în care va arăta Rusia pe viitor.

- Un astfel de curriculum justifică cultul personalității și ideea eroismului prin sacrificiu, inclusiv „moartea eroică” despre care Patriarhul Kirill a spus că va spăla orice păcat dacă ea este înfăptuită într-un „război de eliberare”. 

- Kolesnikov adaugă că acest curriculum este, de asemenea, în concordanță cu discursul religios conform căruia Rusia luptă cu forțele răului și cu Satana. Acest discurs este ilustrat de declarațiile liderilor religioși de la Moscova, care spun că „operațiunea militară specială” din Ucraina este un „război al armatei Arhanghelului Mihail împotriva diavolului”.

- Cu toate acestea, putinismului științific îi lipsesc câteva componente cheie, remarcă Andrei Kolesnikov: obiectivele prin care să se dezvolte și o viziune corespunzătoare pentru viitor.

Foto: Caters News / Profimedia

- Problema pentru această ideologie constă în faptul că este mai degrabă o ideologie a trecutului decât una a viitorului. În timpul președinției lui Dmitri Medvedev (2008-2012) au existat echipe care lucrau la o ideologie orientată spre viitor și făceau foi de parcurs bazate pe ideea că Rusia va accelera modernizarea statului și a societății. Ideologia pusă în practică de Putin este, însă, contrară oricărei modernizări.

- Războiul lui Putin este, de fapt, conceptul aplicat al superiorității „esenței spirituale” a națiunii ruse față de „Occidentul în descompunere”, care a fost alimentat timp de decenii și chiar secole de naționalismul rus agresiv amestecat cu imperialismul și mesianismul rusesc.

- Desigur, modernizarea pe care a experimentat-o ​​Rusia intră în conflict cu acest tradiționalism, limitând totul la conceptul de fundamentalism, la fel ca interesele pragmatice ale unei societăți ruse care s-a adaptat la o economie de piață în urma tranziției din anii ‘90.

- Cu toate acestea, pe măsură ce regimul său s-a maturizat, Putin a reușit să convingă o parte semnificativă a populației că Rusia trebuie să-și recapete statutul de mare putere și că Rusia este atacată de Occidentul liberal și „cârtițele trădătoare” din interior.

- Pe măsură ce regimul său a devenit din ce în ce mai autoritar, ideologia lui Putin a devenit din ce în ce mai arhaică, propaganda lui tot mai ostentivă, iar speranțele pentru reluarea modernizării s-au diminuat. 

-Ideologiile servesc la unificarea conștiinței de masă și a percepțiilor asupra istoriei și ordinii politice și folosesc ritualuri pentru a consolida credințele de masă. O ideologie care se construiește din mituri istorice, culturale și religioase, tradiții false și resentiment caută să legitimeze un regim autoritar și să îi delegitimize pe cei care se opun acestuia și nu împărtășesc noțiunile privind [realitatea] ale regimului.

- O astfel de ideologie face posibilă etichetarea nonconformiștilor drept dușmani, „agenți străini”, activiști LGBT și „trădători naționali” și împărțirea oamenilor în „noi” și „ei”.

-„Noi” suntem spirituali, tradiționaliști, autentici, unici, dispuși la sacrificu și suverani. „Ei” sunt lipsiți de spiritualitate, raționali și „cosmopoliți”.

- Divizarea în „noi” și „ei” nu oferă doar un marker pentru auto-identificare și o oportunitate pentru cei care o folosesc de a se ascunde în cadrul grupului și de a funcționa în societate fără probleme. De asemenea, servește la convingerea publicului că există o anumită majoritate de la care nu ar trebui să se abată. În acest sens, „noi” este în același timp o tehnologie politică, publicul țintă al acestei tehnologii politice și un construct ideologic.

Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

- În trecut, singura cerință pentru a face parte din „noi” era sprijinul pasiv, tăcut, conformist. Astăzi, însă, acest lucru nu este suficient: rușii trebuie să aleagă să devină carne de tun în războiul sfânt al liderului suprem împotriva forțelor „sataniste” din Occident. Acesta nu mai este autoritarism, ci totalitarism, spune în continuare Kolesnikov.

- Imperialismul și colonialismul sunt componente cheie ale putinismului și factori cheie în război. Nu este nimic nou în această ideologie. Ea se inspiră foarte mult din stalinism și din narațiunile eurasiatice și slavofile anterioare. Războiul este considerat drept o încercare de a restabili corectitudinea istorică și prezentat ca unul „defensiv”, „preventiv” și „eliberator”. Potrivit lui Putin, pământul imperiului trebuie „restituit și consolidat”.

- În doar câțiva ani, regimul actualului lider de la Kremlin a evoluat de la un cult al victoriei din 1945 la un cult al războiului în sine, iar Putin a reușit să convingă o mare parte din ruși că „operațiunea specială” din 2022 este o continuare naturală a Marelui Război Patriotic (așa cum este numit Al Doilea Război Mondial în Rusia). În esență, este un război existențial între civilizația rusă și Occident.

- Putin a început să se refere la Rusia ca la o întreagă civilizație. Statul nu este doar sacru și demn de sacrificiul suprem, ci este şi o civilizaţie separată şi superioară. Această civilizație de stat are o cale specială și o „istorie de mii de ani”. În această istorie, codurile culturale sunt transmise din generație în generație ca parte a ADN-ului politic al țării. Această civilizație de stat are propriul său panteon de eroi, care este neschimbat de la epoca sovietică până la epoca Putin: Alexandru Nevski, Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare, Iosif Stalin sau Iuri Gagarin.

- Conform putinsimului științific, de-a lungul „istoriei sale de o mie de ani” această civilizație de stat a fost întotdeauna atacată de „invidioși și dușmani”. Această stare de conflict permanent este critică și nu se limitează la câmpul de luptă. Statul trebuie să câștige în toate aspectele: de la cultură la sport și până la războiul împotriva Ucrainei și împotriva Occidentului.

- În acest context, un concept important pentru putinismul științific este suveranitatea, care este interpretată de Kremlin ca o autarhie și ca guvernare politică și represivă fără limite în interiorul țării.

- [Suveranitatea] Rusiei este folosită de Putin și de toți actorii de propagandă ai Moscovei atunci când se vorbește despre adversarii regimului care doresc să o slăbească și să distrugă astfel Rusia. Tot [suveranitatea] este folosită și atunci când se vorbește la Moscova despre atacuri hibride din exterior și sabotaj din interior. 

Pentru a apăra suveranitatea acestei civilizații de stat, Kremlinul se bazează pe serviciile de securitate sau pe siloviki. [Siloviki] este un termen folosit în general pentru a descrie rețelele de figuri influente din rândul oligarhiei, armatei și al serviciilor secrete în cercul interior al Kremlinului.

- Aceștia primesc fonduri suplimentare și acțiunile lor sunt întărite de spini și așa-numiții „jurnalişti” în serviciul Kremlinului.

- Ministerul rus al Culturii, organul de pază al comunicațiilor Roskomnadzor, dar și alte instituții precum Biserica Ortodoxă Rusă (care apără „valorile tradiționale”), devin ele însele siloviki de facto, deoarece au dreptul să blocheze sau interzică mass-media, să restricționeze vânzările de cărți ale autorilor care se opun războiului sau să decidă cine poate juca pe scenele de teatru.

- Ideologia lui Putin a devenit o realitate, susținută de acte politice și militare, precum anexarea Crimeei și războiul împotriva Ucrainei. Pe scurt, operațiunea ideologică specială a lui Vladimir Putin este în desfășurare și pare să funcționeze mai bine decât cea „militară specială” de pe frontul din Ucraina, concluzionează Andrei Kolesnikov.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Foarte bine. La o asa natie numai ideologii de dobitoci functioneaza.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult