Foto Inquam Photos
Despre pensiile speciale, cu „cifrele pe masă”, care spun următoarele:
- Venituri publice încasate din contribuții (CAS și CASS), în creștere cu 9% în 2022, la 139 miliarde de lei … puțin, mai ales că avem creșterea salariului mediu cu 13% și scăderea șomajului cu -5%. Efectele optimizărilor fiscale permise de lege, PFA-uri prin care se înlocuiesc contracte de muncă cu taxe de 6-7 ori mai mici („că e mai bine așa”)
- Cheltuieli publice pentru asistența socială, +18% în 2022, la 174 miliarde de lei. Să țineți minte aceste cifre când auziți „avem bani pentru pensii”. Da, avem, pentru că ne împrumutăm și plătesc generațiile viitoare.
- Pensiile speciale ne costă 0,85% din PIB, circa 12 miliarde lei. Dacă adăugăm și dobânzile aferente datoriei publice, însumăm 40 miliarde lei. Fix cât sunt cheltuielile de capital (investițiile din fondurile naționale)
- Încasăm mai puțin de 30% din PIB la venituri publice în fiecare an din ultimele decenii. Media europeană este 40%. Am pierdut anul trecut 142 miliarde lei bani la buget din cauza economiei subterane și a codului fiscal ciuruit de excepții, dar se discută despre supraimpozitarea companiilor mari cu venituri peste 100 milioane euro cu până la 1% din cifra de afaceri … cică nu sunt „solidare”. Dar cele 373 companii vizate au investit în ultimii 5 ani aproape 230 miliarde lei în economia românească, în timp ce statul doar 150 miliarde lei din fonduri naționale. Cine nu este solidar? Cine nu își face treaba?
- 86% din veniturile fiscale încasate de statul român se duc pe salariile din sectorul public și transferuri sociale (pensii). Suntem campioni. Am înfrânt.
Soluții: plafonarea pensiilor speciale la nivelul contribuțiilor. Ai contribuit un leu, ai încasat un leu. Ce poate fi mai corect decât atât? Punct.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Legea pensiilor in vigoare este clar un jaf national. Fostii generalii , coloneii, etc. din armata , politie magistratura se pensioneaza la 50 si ceva de ani, iar mie la intocmirea dosarului de pensie nu mi-a fost recunoscut stagiul militar obligatoriu(desi am atasat livertul militar!).
La ce foloseste aceasta obligativitate (atasarea livretului milita!) cata vreme perioada stagiului militar OBLIGATORIU nu conteza ca vechime in munca? Dupa 38de ani de activitate, am fost" amendat" timp de un an pierzand o suma din pensia cuvenita conform principiului contributivitaii. Mentionez ca ca am fost nevoit sa ma pensionez anticipat la 61 de ani independent de vointa mea ca urmare a deciziei patronatului.
Tot in acesta lege a pensiilor nu au fost incluse nici veniturile din acordul global neinregistrate in cartea de munca, dar existente in registrele comerciale ale firmelor de dinainte de 1989.
Astfel cei care au inteles ca sunt furati au luat calea lunga a proceselor in instantele romanesti pentru a-si castiga dreptatea.
Semnalez aceste abuzuri grave in legea pensiilor in vigoare cu speranta ca aceste nedreptati vor fi indreptate.
Rog cercetare riguroasa si raspuns competent care sa dovedesca ca institutia numita”Avocatul Poporului”isi merita numele si rolul in societatea tarii noastre.
Astept ca in temenii legali sa primesc un raspuns multumitor si decizii reparatorii fata de aceste abuzuri evidente. Am primit un raspuns dat de ïnteligenta artificiala"la care "avocatul poporului"da raspunsuri in serie fara a spune nimic. Pot reproduce raspunsul "inteligentei artificiale"dar nu cred ca merita lectura.