Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pensiile speciale, cu „cifrele pe masă”. Soluția? Plafonarea lor la nivelul contribuțiilor. Ai contribuit un leu, ai încasat un leu. Ce poate fi mai corect decât atât?

CCR-

Foto Inquam Photos

Despre pensiile speciale, cu „cifrele pe masă”, care spun următoarele:

- Venituri publice încasate din contribuții (CAS și CASS), în creștere cu 9% în 2022, la 139 miliarde de lei … puțin, mai ales că avem creșterea salariului mediu cu 13% și scăderea șomajului cu -5%. Efectele optimizărilor fiscale permise de lege, PFA-uri prin care se înlocuiesc contracte de muncă cu taxe de 6-7 ori mai mici („că e mai bine așa”)

- Cheltuieli publice pentru asistența socială, +18% în 2022, la 174 miliarde de lei. Să țineți minte aceste cifre când auziți „avem bani pentru pensii”. Da, avem, pentru că ne împrumutăm și plătesc generațiile viitoare.

- Pensiile speciale ne costă 0,85% din PIB, circa 12 miliarde lei. Dacă adăugăm și dobânzile aferente datoriei publice, însumăm 40 miliarde lei. Fix cât sunt cheltuielile de capital (investițiile din fondurile naționale)

- Încasăm mai puțin de 30% din PIB la venituri publice în fiecare an din ultimele decenii. Media europeană este 40%. Am pierdut anul trecut 142 miliarde lei bani la buget din cauza economiei subterane și a codului fiscal ciuruit de excepții, dar se discută despre supraimpozitarea companiilor mari cu venituri peste 100 milioane euro cu până la 1% din cifra de afaceri … cică nu sunt „solidare”. Dar cele 373 companii vizate au investit în ultimii 5 ani aproape 230 miliarde lei în economia românească, în timp ce statul doar 150 miliarde lei din fonduri naționale. Cine nu este solidar? Cine nu își face treaba?

- 86% din veniturile fiscale încasate de statul român se duc pe salariile din sectorul public și transferuri sociale (pensii). Suntem campioni. Am înfrânt.

Soluții: plafonarea pensiilor speciale la nivelul contribuțiilor. Ai contribuit un leu, ai încasat un leu. Ce poate fi mai corect decât atât? Punct.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Serj check icon
    Inca o problema ar fi ca specialii astia traiesc si mult... deh, viata buna!
    • Like 2
  • Mhai Nai check icon
    In Romania contributia la pensie e doar o TAXA si nimic mai mult.
    • Like 0
  • In ciuda opacitatii raspunsurilor date de oficialitatile romane consider ca e important TOTI cei care se considera nedreptatit(jefuit e de fapt termenul corect!) e important ca romanii sa -si cera drepturile prin petitii si reclamatii, altfel vom fi perceputi ca o turma usor manevrabila.
    • Like 1
  • Buna ziua! In accord cu tema articolului dvs. eu am facut si o petitie catre avocatul poporului pe care o expun cititorilor aici: Buna ziua!
    Legea pensiilor in vigoare este clar un jaf national. Fostii generalii , coloneii, etc. din armata , politie magistratura se pensioneaza la 50 si ceva de ani, iar mie la intocmirea dosarului de pensie nu mi-a fost recunoscut stagiul militar obligatoriu(desi am atasat livertul militar!).
    La ce foloseste aceasta obligativitate (atasarea livretului milita!) cata vreme perioada stagiului militar OBLIGATORIU nu conteza ca vechime in munca? Dupa 38de ani de activitate, am fost" amendat" timp de un an pierzand o suma din pensia cuvenita conform principiului contributivitaii. Mentionez ca ca am fost nevoit sa ma pensionez anticipat la 61 de ani independent de vointa mea ca urmare a deciziei patronatului.

    Tot in acesta lege a pensiilor nu au fost incluse nici veniturile din acordul global neinregistrate in cartea de munca, dar existente in registrele comerciale ale firmelor de dinainte de 1989.
    Astfel cei care au inteles ca sunt furati au luat calea lunga a proceselor in instantele romanesti pentru a-si castiga dreptatea.

    Semnalez aceste abuzuri grave in legea pensiilor in vigoare cu speranta ca aceste nedreptati vor fi indreptate.

    Rog cercetare riguroasa si raspuns competent care sa dovedesca ca institutia numita”Avocatul Poporului”isi merita numele si rolul in societatea tarii noastre.
    Astept ca in temenii legali sa primesc un raspuns multumitor si decizii reparatorii fata de aceste abuzuri evidente. Am primit un raspuns dat de ïnteligenta artificiala"la care "avocatul poporului"da raspunsuri in serie fara a spune nimic. Pot reproduce raspunsul "inteligentei artificiale"dar nu cred ca merita lectura.
    • Like 1
  • Da, doar contributivitatea iti da sansa de a spera la o pensie atunci cand varsta nu te mai ajuta sa ti pasul cu ritmul nevoilor societatii. O lege corecta este bazata doar pe principiul contributivitatii. Se platesc pensii necuvenite unor categorii care nu au avut niciodata ca baza acest principiu. Smecherii din parlament ajutati de o clica de profitori din magisratura au impus reguli care contravin flagrant nu doar principiul sacru-contributivitatea dar si bunului simt. Legea pensiilor in vigoare ascunde prin tertipuri si false argumente nenumarate ilegalitati si abuzuri perpetuate inca din vremea epocii ceausiste. Astfel o masa de fosti angajati au fost si sunt furati si in prezent doar printr-o " eroare"si anume neinregistrarea in cartea de munca aveniturilor cuvenite prin asa zisul acord global , sau neluarea in considerare ca vechime in munca a stagiului militar obligatoriu. Sunt sigur si alte abuzuri nestiute de mine, dar la fel de pagubitoare pentru cei care au muncit onest o viata. Sunt recompensate in schimb nemunca -pensionare la varste de 40-50 de ani plus privilegii inaccesibile marei mase de contributori. Asta contine actuala lege a pensiilor cea atat de mult aparata de beneficiarii abuzurilor nenumarate stiute sau nu opiniei publice generale, masei cetatenilor.
    • Like 1
  • alexxmit check icon
    Ce ma amuza discutiile astea despre corectitudine in ceea ce priveste pensiile speciale. Pai corect inseamna putin ca bani si specialii nu vor putin astfel ca guvernul va arunca bugetul in aer pt salvarea privilegiilor si privilegiatilor. Punct.
    • Like 0
  • Hcm27 check icon
    De ani de zile se discuta și totul se învârte în jurul pensiilor magistratilor și personalului auxiliar din instante.Ati facut un calcul cât consuma ăștia, numai sunt?Consuma cât aproape toți militarii pensionați.Side ce ei trebuie sa aibă procent 80%, iar ceilalți 65 sau 45?Au cumva patru perechi de oua?Tare sunt curios sa vad cine ar mai apara România în cazul unei invazii ruse sau de alta natura?Cred ca toată lumea va fugi precum potarnichile.Si-au bătut joc parlamentarii ăștia de tot ce cuprinde domeniul militar, la adus la nivelul ridicolului.Generali și Chestori mai mulți decât soldați și subofițeri sau ofițeri, care nu justifica cu nimic numărul lor.Faceti, Doamne iarta-ma, o lege pentru toți, de la magistrat la soldat, care sa între în vigoare în sase luni, un an și terminați cu prostiile astea.UE nu ne va lăsa să facem românește legea.Luati una dintr-o tara UE, copiati-o, dacă nu sunteți în stare s-o faceți și aplicati-o și terminați pentru totdeauna cu poveștile astea.Sau modificați paragrafele din Constituție care nu va lăsa să umblați la lege și gata.Daca vrei, poți!Gregorian Rizzo.Dar pentru toți la fel:nu pentru unii muma, iar pentru alții ciuma.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Plafonarea este prima masura dar ar trebui sa urmeze si altele cum ar fi varsta de pensionare. In mod normal respectivii ar trebui sa primeasca o renta cand isi parasesc activitatea dar de pensie ar trebui sa beneficieze in rand cu restul populatiei. Pana atunci fie raman pe post, daca este posibil sau isi cauta alta activitate avand renta respectiva ca sprijin financiar. Dar pensie, care sa creasca procentual cu cea a pensionarilor de rand care au cotizat un numar de ani dublu, este incorect si aberant.
    • Like 4
  • De fapt pentru un leu contribuit, pensionarul de rînd ia cam 70-80 bani, dacă am înțeles bine. Măcar să se oprească pensiile specialilor la nivelul salariului ȘI VÎRSTA DE PENSIONARE la nivelul celorlalți pensionari!
    • Like 5
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Bună ziua! Cum se calculează / de unde rezultă chestiunea cu 1 leu și cei 70-80 bani? Mulțumesc.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult