Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Ciucă încasează anual, din pensia de la Armată, peste 210.000 lei: Pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale

Nicolae Ciucă - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale, așa că nu pot fi supraimpozitate. 

„Pensiile militare, indiferent de domeniul unde îşi desfăşoară activitatea, sunt pensii militare de stat, sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”, a afirmat șeful Executivului, potrivit Agerpres.

Întrebat într-o conferință de presă despre impozitarea pensiilor speciale, Nicolae Ciucă a spus că în acest moment nu poate fi luată această decizie.

"În momentul de faţă, aţi văzut care a fost conţinutul ordonanţei de urgenţă. Impozitarea, aşa cum arată lucrurile acum, este un aspect care trebuie foarte bine corelat cu digitalizarea sistemului din Ministerul de Finanţe, astfel încât să putem să avem un sistem care să ne dea cu adevărat imaginea a tot ceea ce înseamnă partea de venituri şi în felul acesta să se stabilească nivelul de impozitare. Aşa cum arată lucrurile acum, nu putem să luăm această decizie", a adăugat premierul. 

Premierul Nicolae Ciucă a încasat, în 2020, din pensia militară, venituri de 215.880 lei, potrivit declarației de avere consultate de Economedia. Comisia Europeană a cerut Guvernului să introducă și pensiile militare în reforma legii pensiilor, care se va baza pe contributivitate, notează aceeași sursă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot felul de jonglerii cu vorbele: pensii speciale, pensii militare, pensii de serviciu. Pensiile militarilor, polițiștilor, magistraților, diplomaților, parlamentarilor și ale altora asemenea acestora sunt stabilite pe baza unor legi SPECIALE, care îi exceptează de la legea GENERALĂ a pensiilor. Acesta este unicul criteriu după care o pensie trebuie să fie numită SPECIALĂ. Nu trebuie să fii doctor în științe juridice ca să pricepi (chiar fără să le citești! - eu le-am citit) că legile pentru pensiile SPECIALE au fost adoptate pentru acordarea de privilegii interzise de art. 16 din Constituția României referitoare la egalitatea cetățenilor în fața legilor și în primul rând în fața Legii legilor, a Constituției. Așadar alături de pensiile SPECIALE chiar și legile SPECIALE sunt NE-CON-STI-TU-ȚI-O-NA-LE!
    Și vă rog să remarcați că toți beneficiarii de pensii speciale fac parte din categorii profesionale care care au salariile/veniturile cele mai mari, cărora chiar și legea GENERALĂ a pensiilor le-a fi asigurat pensiile cele mai mari. Mai atrag atenția că avizarea, aprobarea și... apărarea legilor pentru pensii SPECIALE a fost asigurată de oameni (?) aflați în conflict de interese. Un excelent specialist în economie, d.l. Iancu Guda, a publicat chiar în această ediție a „Republicii” noastre un articol intitulat „Pensiile speciale, cu „cifrele pe masă””. Pentru cei dintre noi care nu se prea descurcă în înțelegerea cifrelor fiscale propun discuția „Despre pensiile SPECIALE cu bunul simț pe masă alături de Art. 1, al. 3 și Art. 16” din Constituția României, singura LEGE aprobată într-un referendum de întregul popor.
    • Like 0
  • E normal să introducă pensiile militare în reforma pensiilor ceruta de Comisia Europeană devreme ce nu respecta principiul contributivitații. Puteți sa le spuneți și ajutor social sau pensii de serviciu că e același drac dacă nu se plătesc din ceea ce s-a reținut din salariu ci vin direct de la bugetul de stat. Mulți încearcă abureala că și militarii plătesc CAS ceea ce e adevărat doar ca uita să spună că pensia ridicată de ei e mult peste ce s-a reținut prin CAS. Pe urmă când faceți calculul la pensiile speciale de 2,5 mrd € (cam 12 mrd de lei ) vă rog să adăugați și cca 38 mrd lei dobânzi la creditele luate pentru plata lor că au fost plătite din împrumuturi , bugetul nefiind în stare să le plătească din venituri proprii pentru că nu poți plăti o pensie de 4000-10000 de lei lunar unor speciali prin taxarea unor salarii de 3500-5000 de la oamenii obișnuiți și pe aceștia să-I lași la 65 de ani cu o pensie de 1700 de lei.
    • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Adrian check icon
      Militarii cotizează aceleași procente ca și ceilalți lucratori din România. Diferența dintre militari și civili este ca obligațiile financiare cotizate de militari sr duc în bugetul de stat iar cele colectate de la civili de duc la asigurările de stat. Pana prin anii 2000 și militarii au cotizat la bugetul de asigurări dupa care statul a schimbat destinația sau buzunarul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult