Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pensionarul cu garsonieră pe Magheru, milionarul cu vilă în Snagov și impozitul pe proprietate. „Gândirea impozitării trebuie schimbată, pentru că oamenii bogați nu mai stau în centru”

Centrul Vechi - imagine de sus

Noua variantă a Codului Fiscal își propune să modifice regulile după care sunt impozitate clădirile într-un fel dezavantajos pentru microîntreprinderile care își au sediul social în locuințele micilor antreprenori, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România

Astfel, acestea vor fi nevoite să plătească mai mult, chiar dacă nu desfășoară niciun fel de activitate la sediul social, ci la punctul de lucru al clientului, cum se întâmplă, de pildă, în cazul dirigenției de șantier, a declarat Jianu în emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, la Digi24. 

„99% dintre microîntreprinderi au sediul social acasă la unul dintre asociați. (...) Această schimbare, de fapt, nu va mai face diferența între existența unei activități economice în spațiul respectiv sau inexistența ei, ci se va lua după înregistrarea de la Registrul Comerțului, fiind extrem de nelalocul ei o astfel de abordare, pentru că de fapt mărești fiscalitatea în acest mod. Paradoxul e că la ieșirea de la Guvern (n.r. unde a participat la consultări) ne-am întâlnit cu primarii, cu reprezentanții asociației primarilor, care mergeau și ei la o întâlnire cu Guvernul. Culmea e că nici ei nu erau mulțumiți cu acest lucru și cereau să rămână la fel impozitarea pe proprietate, pentru că e una sigură, cu care s-au obișnuit. Chestiunea cu mutarea impozitului pe grila notarială iarăși nemulțumește pe toată lumea, pentru că introduce foarte multe necunoscute în ecuație”, a afirmat Jianu. „Toată lume pierde. Microîntreprinderile care nu aveau activitate la sediul social și lucrau la client vor plăti de câteva ori mai mult în acest moment”.

Chiar dacă impozitele pe proprietate sunt mici în România, felul în care sunt ele gândite dă naștere unor situații inechitabile „Am avut chiar o discuție cu un primar, care îmi spunea în felul următor: Gândirea impozitării trebuie schimbată, în ce sens: oamenii bogați nu mai stau în centru. Ei s-au dus la periferie, și-au construit piscine, case, cartiere întregi”, a mai spus președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

„Și pe filosofia asta fiscală, plătesc mai puțin decât un posesor de garsonieră pe Magheru”, a punctat Florin Negruțiu.

„Exact. Mult mai puțin. Uitați-vă încă o dată, că ăsta e un indicator, la spațiile comerciale de Calea Victoriei care sunt goale, pentru că impozitarea este foarte mare, chiriile sunt foarte mari și nimeni nu mai vine. Se duc în malluri, se duc în alte părți. Mallurile nu sunt centrul Bucureștiului sunt în cartiere. Trebuie schimbată filosofia”, a declarat Florin Jianu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "spațiile comerciale de Calea Victoriei care sunt goale, pentru că impozitarea este foarte mare, chiriile sunt foarte mari și nimeni nu mai vine."
  Paradoxal spatiile stau goale. Adică avem un proprietar care prefera sa tina spațiul gol și să plătească un impozit imens decât să-și reducă macar pierderea și să-l vândă sau sa închirieze la orice preț.
  Cine o fi tâmpitul acela de proprietar?
  Sau stai, de fapt altundeva este eroarea. Oare unde?!? O fi logica lui Jianu greșită? E prost sau încearcă să prostească pe cineva?
  Amestecați impozitul pe PJ cu cel pe PF. Va aduc aminte că ultimul este cam de 10 ori mai mic... De aceea avem pensionari "săraci" cu garsoniere pe Magheru. Cam cat de săracă este o persoana daca are proprietăți de 3-400 000 euro?
  • Like 1
  • @ Mircea Rusu
   Mircea are dreptate , spațiile stau goale nu din cauza impozitelor ci a chiriilor. Nu există pensionari "săraci" cu garsonieră pe Magheru. Chiar dacă presupunem că un pensionar cu pensie modică a moștenit o garsonieră acolo preferă să o închirieze cu 400-500 de euro lunar în timp ce la fisc declară o chirie de 10-100 de lei și el se mută în Berceni sau Titan asta apropo de grila notarilor. Recunosc că și breasla acestora suferă de lăcomie și numai criza din 2008-2009 le-a mai redus din tarife dar nu am văzut pe nici un site de vânzări cu proprietăți scoase la vânzare sau închiriere prețuri modice ( de săraci) între Unirii și Victoriei.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult