Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pensionarul cu garsonieră pe Magheru, milionarul cu vilă în Snagov și impozitul pe proprietate. „Gândirea impozitării trebuie schimbată, pentru că oamenii bogați nu mai stau în centru”

Centrul Vechi - imagine de sus

Noua variantă a Codului Fiscal își propune să modifice regulile după care sunt impozitate clădirile într-un fel dezavantajos pentru microîntreprinderile care își au sediul social în locuințele micilor antreprenori, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România

Astfel, acestea vor fi nevoite să plătească mai mult, chiar dacă nu desfășoară niciun fel de activitate la sediul social, ci la punctul de lucru al clientului, cum se întâmplă, de pildă, în cazul dirigenției de șantier, a declarat Jianu în emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, la Digi24. 

„99% dintre microîntreprinderi au sediul social acasă la unul dintre asociați. (...) Această schimbare, de fapt, nu va mai face diferența între existența unei activități economice în spațiul respectiv sau inexistența ei, ci se va lua după înregistrarea de la Registrul Comerțului, fiind extrem de nelalocul ei o astfel de abordare, pentru că de fapt mărești fiscalitatea în acest mod. Paradoxul e că la ieșirea de la Guvern (n.r. unde a participat la consultări) ne-am întâlnit cu primarii, cu reprezentanții asociației primarilor, care mergeau și ei la o întâlnire cu Guvernul. Culmea e că nici ei nu erau mulțumiți cu acest lucru și cereau să rămână la fel impozitarea pe proprietate, pentru că e una sigură, cu care s-au obișnuit. Chestiunea cu mutarea impozitului pe grila notarială iarăși nemulțumește pe toată lumea, pentru că introduce foarte multe necunoscute în ecuație”, a afirmat Jianu. „Toată lume pierde. Microîntreprinderile care nu aveau activitate la sediul social și lucrau la client vor plăti de câteva ori mai mult în acest moment”.

Chiar dacă impozitele pe proprietate sunt mici în România, felul în care sunt ele gândite dă naștere unor situații inechitabile „Am avut chiar o discuție cu un primar, care îmi spunea în felul următor: Gândirea impozitării trebuie schimbată, în ce sens: oamenii bogați nu mai stau în centru. Ei s-au dus la periferie, și-au construit piscine, case, cartiere întregi”, a mai spus președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

„Și pe filosofia asta fiscală, plătesc mai puțin decât un posesor de garsonieră pe Magheru”, a punctat Florin Negruțiu.

„Exact. Mult mai puțin. Uitați-vă încă o dată, că ăsta e un indicator, la spațiile comerciale de Calea Victoriei care sunt goale, pentru că impozitarea este foarte mare, chiriile sunt foarte mari și nimeni nu mai vine. Se duc în malluri, se duc în alte părți. Mallurile nu sunt centrul Bucureștiului sunt în cartiere. Trebuie schimbată filosofia”, a declarat Florin Jianu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "spațiile comerciale de Calea Victoriei care sunt goale, pentru că impozitarea este foarte mare, chiriile sunt foarte mari și nimeni nu mai vine."
  Paradoxal spatiile stau goale. Adică avem un proprietar care prefera sa tina spațiul gol și să plătească un impozit imens decât să-și reducă macar pierderea și să-l vândă sau sa închirieze la orice preț.
  Cine o fi tâmpitul acela de proprietar?
  Sau stai, de fapt altundeva este eroarea. Oare unde?!? O fi logica lui Jianu greșită? E prost sau încearcă să prostească pe cineva?
  Amestecați impozitul pe PJ cu cel pe PF. Va aduc aminte că ultimul este cam de 10 ori mai mic... De aceea avem pensionari "săraci" cu garsoniere pe Magheru. Cam cat de săracă este o persoana daca are proprietăți de 3-400 000 euro?
  • Like 1
  • @ Mircea Rusu
   Mircea are dreptate , spațiile stau goale nu din cauza impozitelor ci a chiriilor. Nu există pensionari "săraci" cu garsonieră pe Magheru. Chiar dacă presupunem că un pensionar cu pensie modică a moștenit o garsonieră acolo preferă să o închirieze cu 400-500 de euro lunar în timp ce la fisc declară o chirie de 10-100 de lei și el se mută în Berceni sau Titan asta apropo de grila notarilor. Recunosc că și breasla acestora suferă de lăcomie și numai criza din 2008-2009 le-a mai redus din tarife dar nu am văzut pe nici un site de vânzări cu proprietăți scoase la vânzare sau închiriere prețuri modice ( de săraci) între Unirii și Victoriei.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult