Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pensionarul cu garsonieră pe Magheru, milionarul cu vilă în Snagov și impozitul pe proprietate. „Gândirea impozitării trebuie schimbată, pentru că oamenii bogați nu mai stau în centru”

Centrul Vechi - imagine de sus

Noua variantă a Codului Fiscal își propune să modifice regulile după care sunt impozitate clădirile într-un fel dezavantajos pentru microîntreprinderile care își au sediul social în locuințele micilor antreprenori, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România

Astfel, acestea vor fi nevoite să plătească mai mult, chiar dacă nu desfășoară niciun fel de activitate la sediul social, ci la punctul de lucru al clientului, cum se întâmplă, de pildă, în cazul dirigenției de șantier, a declarat Jianu în emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, la Digi24. 

„99% dintre microîntreprinderi au sediul social acasă la unul dintre asociați. (...) Această schimbare, de fapt, nu va mai face diferența între existența unei activități economice în spațiul respectiv sau inexistența ei, ci se va lua după înregistrarea de la Registrul Comerțului, fiind extrem de nelalocul ei o astfel de abordare, pentru că de fapt mărești fiscalitatea în acest mod. Paradoxul e că la ieșirea de la Guvern (n.r. unde a participat la consultări) ne-am întâlnit cu primarii, cu reprezentanții asociației primarilor, care mergeau și ei la o întâlnire cu Guvernul. Culmea e că nici ei nu erau mulțumiți cu acest lucru și cereau să rămână la fel impozitarea pe proprietate, pentru că e una sigură, cu care s-au obișnuit. Chestiunea cu mutarea impozitului pe grila notarială iarăși nemulțumește pe toată lumea, pentru că introduce foarte multe necunoscute în ecuație”, a afirmat Jianu. „Toată lume pierde. Microîntreprinderile care nu aveau activitate la sediul social și lucrau la client vor plăti de câteva ori mai mult în acest moment”.

Chiar dacă impozitele pe proprietate sunt mici în România, felul în care sunt ele gândite dă naștere unor situații inechitabile „Am avut chiar o discuție cu un primar, care îmi spunea în felul următor: Gândirea impozitării trebuie schimbată, în ce sens: oamenii bogați nu mai stau în centru. Ei s-au dus la periferie, și-au construit piscine, case, cartiere întregi”, a mai spus președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

„Și pe filosofia asta fiscală, plătesc mai puțin decât un posesor de garsonieră pe Magheru”, a punctat Florin Negruțiu.

„Exact. Mult mai puțin. Uitați-vă încă o dată, că ăsta e un indicator, la spațiile comerciale de Calea Victoriei care sunt goale, pentru că impozitarea este foarte mare, chiriile sunt foarte mari și nimeni nu mai vine. Se duc în malluri, se duc în alte părți. Mallurile nu sunt centrul Bucureștiului sunt în cartiere. Trebuie schimbată filosofia”, a declarat Florin Jianu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "spațiile comerciale de Calea Victoriei care sunt goale, pentru că impozitarea este foarte mare, chiriile sunt foarte mari și nimeni nu mai vine."
    Paradoxal spatiile stau goale. Adică avem un proprietar care prefera sa tina spațiul gol și să plătească un impozit imens decât să-și reducă macar pierderea și să-l vândă sau sa închirieze la orice preț.
    Cine o fi tâmpitul acela de proprietar?
    Sau stai, de fapt altundeva este eroarea. Oare unde?!? O fi logica lui Jianu greșită? E prost sau încearcă să prostească pe cineva?
    Amestecați impozitul pe PJ cu cel pe PF. Va aduc aminte că ultimul este cam de 10 ori mai mic... De aceea avem pensionari "săraci" cu garsoniere pe Magheru. Cam cat de săracă este o persoana daca are proprietăți de 3-400 000 euro?
    • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      Mircea are dreptate , spațiile stau goale nu din cauza impozitelor ci a chiriilor. Nu există pensionari "săraci" cu garsonieră pe Magheru. Chiar dacă presupunem că un pensionar cu pensie modică a moștenit o garsonieră acolo preferă să o închirieze cu 400-500 de euro lunar în timp ce la fisc declară o chirie de 10-100 de lei și el se mută în Berceni sau Titan asta apropo de grila notarilor. Recunosc că și breasla acestora suferă de lăcomie și numai criza din 2008-2009 le-a mai redus din tarife dar nu am văzut pe nici un site de vânzări cu proprietăți scoase la vânzare sau închiriere prețuri modice ( de săraci) între Unirii și Victoriei.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult