Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru EURO 2020 avem de realizat 33 de obiective. Am bifat unul: ne-am lăsat de fumat

Acum, că s-au încheiat depunerile de candidaturi, încep să răsară platformele program. Până la alegeri, multe vorbe se vor rostogoli peste alegători și puține se vor transforma în proiecte după alegeri. C-așa a fost până acum. Măcar să nu se respecte tradiția! Mă uit însă pe textele și sloganurile electorale și nu-mi pare a se anunța vreo schimbare. La fel cum nu văd nici candidatul tip manager de proiect care îi trebuie Bcureștiului. Dar, din nou sper să mă înșel. Ba, chiar vreau să ajut.

În ultima vreme, am tot răsfoit un document aparent „subțire”, fără pretenții de strategie de guvernare locală. Este vorba de Planul de acțiune pentru organizarea Turneului Final de fotbal EURO 2020 la București. Întâi de toate că nu e chiar o foaie volantă. E angajamentul asumat de Guvern și Primăria Capitalei în vederea organizării a patru meciuri de la EURO 2020 la București. UEFA ne-a acordat această onoare cu condiția îndeplinirii mai multor obiective până atunci. Și ai noștri au semnat că le fac. Trecând peste acest angajament oficial, mai e de remarcat ceva: planul de acțiune nu e despre meciuri de fotbal, este despre București, modernizarea acestuia și chiar a țării.

Acum să vedem cum stăm. Protocolul are 19 capitole de acțiune (dosare, cum ar veni), care adună 33 de obiective de realizat. De un an și jumătate de când am primit găzduirea EURO 2020 am închis un singur dosar: am interzis fumatul în locurile publice și asta pentru că s-a întâmplat tragedia de la Colectiv. În rest, mai nimic. Unele dosare nici n-au fost deschise.

Revin acum la candidații la Primăria Capitalei. Mulți probabil nici nu știu că dacă vor ajunge acolo au deja temele puse pe birou, ce să mai vorbim să le includă în platformele program. Planul pentru EURO 2020 chiar e unul de dezvoltare a Capitalei și ar fi mănușă ca strategie electorală. UEFA a gândit acțiunile, repet, nu neapărat pentru cele patru meciuri promise, ci pentru ca orașul gazdă să poată fi la un standard de civilizație adecvat evenimentului. De exemplu, a pus condiția ca minimum 80% dintre fani să poată ajunge la Arena Națională cu transportul în comun sau cu bicicletele. Asta înseamnă metrou de la Otopeni, reabilitarea mai multor străzi și trasee de tramvai (în fapt regândirea întregului transport public), parcări subterane în zone aglomerate de unde se poate activa transportul în comun spre stadion. Pentru bicicliști este prevăzut un veloparc în perimetrul stadionului. Apoi, ne-am mai angajat să construim o sală polivalentă în zona Arenei pentru Centrul Media. Sala ar rămâne după aceea bucureștenilor, care n-au parte decât de o sală tristă din anii `70, când populația era pe jumătate. Așadar, sunt atinse mai toate punctele nevralgice ale Capitalei, de parcă UEFA ar fi în campanie, nu partidele românești. Nu mai zic de obiectivele asumate de Guvern pentru EURO 2020: autostrada Pitești – Sibiu, construirea a 400 de terenuri de fotbal în toată țara, modernizarea a patru stadioane în București și a mai multor spitale pentru a face față situațiilor de urgență și altele încă.

Multe proiecte importante s-au realizat în România pentru că ni le-au cerut alții: ba NATO, ba UE, ba americanii. Nu-i bai, măcar să se facă. E acum rândul UEFA să ne împingă de la spate și zău că mi-ar plăcea să văd o dezbatere în această campanie despre cum să facem să nu pierdem acest EURO 2020. Nu mai e mult. Prin toamnă UEFA va face o primă evaluare a Planului de acțiune să vadă dacă ne mai păstrează pe harta evenimentelor sportive europene de mare anvergură.

PS. Ca să evit legitime întrebări, răspund în avans: cerințele fotbalistice pentru EURO 2020 au fost asumate de către FRF. Din opt programe de dezvoltare a fotbalului, patru deja funcționează, trei sunt în pregătire și doar unul nu e început. Ține de colaboararea cu un minister și e mai greu...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua ! Cred ca daca finala Europa League din 2012 nu s-ar fi organizat la Bucuresti, lucru stabilit in ianuarie 2010, nici azi nu s-ar fi finalizat lucrarile la Arena Nationala. Bine, un pic am exagerat, dar cu siguranta stadionul nu era inaugurat in septembrie 2011. In ceea ce priveste infrastructura, nu cred vom putea realiza atatea lucruri pana in 2020, datorita birocratiei. Sunt constructor si m-am lovit de fiecare data de unele lucruri pe care nici pana acum nu le inteleg.
    • Like 0
  • check icon
    Ha,ha,ha să te strici de râs nu alta,nici în glumă nu o să realizăm măcar 50% din ce a zis UEFA în București(în țară nici nu are rost să mai vorbim) până în 2020,poate până în 2220,așa da.La noi se schimbă borduri,gropile din asfalt de peste iarnă se lărgesc în continuare, se ciuntesc arborii aiurea după criterii enigmatice, se fură din spațiul verde, etc., Bucureștiul nu o să mai arate niciodată civilizat în secolul ăsta și cu oamenii actuali,să fim serioși, pe zi ce trece devine o cloacă poluată,chicioasă,plină de rable auto, cu oameni nespălați sau spălați dar care aruncă gunoaiele pe jos sau din mașină,mănâncă semințe nedecojite pe stradă,etc.
    • Like 0
  • check icon
    Ha,ha,ha să te strici de râs nu alta,nici în glumă nu o să realizăm măcar 50% din ce a zis UEFA în București(în țară nici nu are rost să mai vorbim) până în 2020,poate până în 2220,așa da.La noi se schimbă borduri,gropile din asfalt de peste iarnă se lărgesc în continuare, se ciuntesc arborii aiurea după criterii enigmatice, se fură din spațiul verde, etc., Bucureștiul nu o să mai arate niciodată civilizat în secolul ăsta și cu oamenii actuali,să fim serioși, pe zi ce trece devine o cloacă poluată,chicioasă,plină de rable auto, cu oameni nespălați sau spălați dar care aruncă gunoaiele pe jos sau din mașină,mănâncă semințe nedecojite pe stradă,etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult