Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Pentru o viață confortabilă și liniștită, am decis să respectăm aceste reguli de organizare a casei și a vieții în familie

Fată făcându-și patul

Foto: Getty Images

Viața este mult mai simplă când ai doar obiectele de care ai nevoie, când fiecare lucru este la locul lui, iar fiecare membru al familiei știe ce are de făcut și respectă spațiul celuilalt. Am luat pe rând fiecare cameră, categoriile mari de obiecte din casă, nevoile fiecăruia dintre noi și am făcut un set de reguli care să fie respectate în fiecare cameră de toată lumea, adult sau copil. 

Punctul de plecare este felul în care vreți să arate fiecare încăpere, utilitatea pe care trebuie să o servească, felul în care ar trebui să fie organizată și felul în care ar trebui să se comporte fiecare pentru a vă atinge scopul propus. Pentru ca lucrurile să funcționeze, trebuie să stabiliți din capul locului cine este responsabil pentru ce, iar toți membrii familiei trebuie implicați. Pentru ca lucrurile să funcționeze cu adevărat, nu trebuie făcute excepții.

Sufrageria

Sufrageria pentru noi este în primul rând spațiu de luat masa, apoi spațiu de lucru și de relaxare. Asta înseamnă că masa se strânge IMEDIAT ce terminăm de mâncat sau de lucrat. În acest fel, camera este tot timpul în stare neutră, adică perfectă.

Întrucât nu este spațiu de joacă, joaca este permisă doar cu regula că jucăriile dispar la locul lor imediat ce se termină joaca, iar joaca se produce doar dacă nu are nimeni nimic de lucru sau nu vrea să citească/ vadă film etc.

Sufrageria este un spațiu comun și trebuie să ai mereu grijă să nu fie preluată de copii. Poate părea dificil la început, dar odată stabilite regulile, devine simplu.  

Dormitoarele

Regulile noastre pentru dormitoare sunt: 

  • Toată lumea bate la ușă când vrea să intre într-un dormitor.
  • Nu se lasă obiectele personale în spațiul altuia, frate sau părinte.
  • Fiecare doarme doar la el în cameră.
  • Nimeni nu se culcă înainte să-și ordoneze camera.
  • Fiecare este responsabil de ordinea de la el din cameră. Menajera face NUMAI curățenie, nu și ordine. 

Reguli pentru bucătărie

Paharele

Branding sau nu branding? Eu una detest orice fel de branding pe orice, dar mai ales pe pahare. Nu-l pot recomanda și nici înțelege, dar îl pot tolera. Cu greu.

Câte 8-10 pahare de apă, de vin, de long drinks sunt suficiente într-o gospodărie. Periodic verifică să nu sari calul.

Chiar nu ai nevoie de mai mult.

Cratițele/ Oalele

Nu ai nevoie de nicio dublură de dimensiune. Alege doar top quality. De exemplu, eu am de 12 ani doar un set de oale WMF, format din 5 piese, de la 5l la 1l. Nu am nevoie de mai mult. La oalele astea se adaugă 2 ibrice de cafea, o tigaie de clătite, una de pește, un wok și o tigaie mare, groasă și de calitate pentru gătit orice. Plus 3 vase yena, 2 vase ceramică pentru cuptor, 2 vase de fontă pentru cuptor (forme, dimensiuni, adâncimi, volume diferite), 3 forme chec & cozonac, 1 cerc pentru tort, o tavă de brioșe, 3 tăvi de tarte. Îmi sunt suficiente

Condimentele

Recomand organizarea la vedere, în sticluțe sau borcane cu etichete.

Pe măsură ce-ți diversifici paleta de condimente folosite, mai cumperi recipiente.

Proviziile alimentare

Nu ai de ce să ții în casă stocuri de paste, orez, biscuiți etc.

Cumpără cantități normale, păstrează-le fie în ambalajul lor, fie în recipiente de sticlă.

De exemplu eu păstrez în recipiente din sticlă mălai, griș, pesmet, tapioca, orez, zahăr, paste. (Numai făina o țin în pungile în care o cumpăr- nu știu de ce)

Recipientele din sticlă arată mai frumos, vezi mai ușor când e nevoie de reumplere, se face curat mult mai ușor în dulapuri. 

Textilele de bucătărie

De la prosoape la mănuși pentru cuptor, ele trebuie schimbate foarte des pentru că se murdăresc ușor, deci ar trebui să ai o cantitate suficientă.

Recomand 2 seturi de mănuși textile (sau 1 set din silicon) și 6-8 prosoape de bucătărie ptr veselă- spălate, călcate și dezinfectate la temperaturi mari.

Indiferent cât spațiu ai, nu trebuie să-l umpli pe tot.

Mare atenție!

Capcana unei bucătării mari, cu spații de depozitare multe este una perversă. Aduni și umpli toate cotloanele cu toate inutilitățile imaginabile.

Indiferent cât spațiu ai, nu trebuie să-l umpli pe tot.

Folosește din spațiul de care dispui numai ce și cât îți trebuie. E mai ușoară viața atunci când ai jumătate din dulapuri goale, decât atunci când ai toate dulapurile pline, nici tu nu mai știi cu ce.

Reguli pentru baie

Textilele

Alege prosoape sau halate în culori care să-ți placă, dar care să se potrivească și cu spațiul - ele vor fi la vedere în baie tot timpul.

Nu ai nevoie de zeci de prosoape. Noi folosim un prosop de mâini comun la fiecare baie și pe care îl schimb la 2 zile și fiecare folosește un halat sau un prosop mare pe care îl schimb săptămânal.

Noi avem în total pentru 2 băi 6 prosoape de mâini, 3 halate și 6 prosoape mari.

Covorașele de baie trebuie să fie și ele în ton cu prosoapele & halatele, dar și cu baia.

Jucăriile

Stabilește un număr rezonabil de jucării pe care îl are fiecare copil în baie. Să zicem 3.

Când dorește o nouă jucărie, copilul trebuie să învețe că trebuie să renunțe la o jucărie veche. Sau când primește o nouă jucărie, el trebuie să dea mai departe o jucărie veche dacă vrea una nouă.

Dacă jucăria primită nu se califică pentru joacă (din orice motive), atunci ea nu este despachetată și este făcută cadou unui alt copil.

Cosmeticele

Adulții au fiecare cosmeticele lui, copiii au cosmetice comune.

Fiecare categorie de membrii ai familiei are UN gel de duș, UN șampon, O mască de păr, UN scrub/spumă de baie etc.

Valabil și pentru demachiant, creme de față etc. Nu ține stocuri nenecesare. Ține rezerve numai pentru pastă de dinți, hârtie igienică, bețe de urechi.

Nu cumpăra doze mari de cosmetice, ca să nu apucați să vă plictisiți și să vreți să schimbați la jumate de sticlă.

Alege cosmetice de calitate, pentru că folositul cu măsură îți crește automat bugetul pentru genul ăsta de produse. Mai mult, devii rezonabil când cumperi mai scump.

De exemplu cremele mele de mâini care costă în medie 25 euro sunt mai eficiente și mai ieftine decât 10 creme de 3 euro, de care nu mă preocup, uit de ele, încep 3 odată etc. Din cea scumpă îmi cumpăr una la aproximativ 10 luni și mă dau cu ea în medie de 5- 7 ori pe zi.

Îmi recunosc slăbiciunile. știu că pot avea un singur gel de duș, dar știu și că nu pot avea în veci o singură ojă. Respect asta. Am câștigat acest drept la revoluție. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    First world problems....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult