Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pentru toți plângăcioșii din „noul val” al politicii…

Manifestație USR

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Noua generație de politicieni vrea să schimbe lumea. Azi, dacă se poate. Singuri, dacă îi lăsăm. Unii dintre ei n-au nici 30 de ani. Nu că eu aș avea mulți peste, dar uitându-mă la ei cred că fiecare an în plus contează. Ca-n dragoste. Că dacă Romeo și Julieta nu erau adolescenți, trăiau și acum bine mersi. Romantici până la cer, plini de intenții bune, dar foarte nerăbdători, ei dau totul într-o campanie, fie ea și internă. Vor să demonstreze, să convingă, să câștige.

Cu câtă pasiune au lăsat totul deoparte ca să schimbe lumea după Colectiv! Urlau „Corupția ucide!" și au venit „să lupte”. Ei cred că le suntem datori să îi vedem, să îi ascultăm, să le dăm microfonul. Și cumva le suntem, să știți. Că dacă n-ar fi acești donquijotiști nu s-ar mișca nimic, am trăi o distopie de ne-am închide în case și fără să umble vreun virus.

Imaginați-vă doar, dacă puteți: o lume în care Dragnea umblă demn ca președintele țării, Viorica Dăncilă e premier, Gabriela Firea este din nou primar, dansează cu Pandele in live-uri zilnice pe Facebook și Victor Ponta se face că e în opoziție. Ei comandă spoturi în care fac reclamă unei Românii prospere și imaginare și își printează în birouri diplome de doctori în toate cele și, între timp, noi ne spălăm cu apă rece și ne ștergem la fund cu diplomele obținute pe bune. Ați vomitat deja?

Ei, politicienii din vechea gardă, au avut răbdare și au și acum. N-au ajuns unde au ajuns (și nu mă refer închisoare acum) fiind supărăcioși. Așa că au și romanticii meritul lor, chiar dacă nu au răbdare. Și nici modestie. În epoca Facebook-Instagram, toți suntem influenceri și toți dăm refresh. Și ăia care nu stau pe social media sunt afectați de fenomen. Vrem brand personal și instant gratification, așa zicem în marketing, dacă nu știați.

În era noastră, suntem văzuți și apreciați imediat, cu un click. Și voi veți reacționa la acest articol cu un share, un like sau un comentariu și eu voi ști imediat dacă articolul e citit și lăudat sau nu. Și dacă rămâne neshare-uit, păi mă supăr, vă „pedepsesc" pentru că nu înțelegeți. Îmi iau jucăriile și plec pentru că m-ați dezamăgit: citiți numai cancanuri, nu ați da share la un articol deștept, scris de o persoană care a pus suflet, vă uitați la horoscop și votați corupți, la Republica mă sabotează, publică la ore aiurea, nu mai scriu pentru în Republica niciodată!!!!

Dar pe cine pedepsesc de fapt? Tinerii care intră în politică și ies înainte să se termine reclamele și să înceapă filmul nu au înțeles nimic despre cum se construiește ceva. Și mai ales nu au înțeles că nu e totul doar despre ei. Mă și întreb ce experiență profesională au, pentru că, dacă te uiți în jur, nici în mediul privat nu construiești o carieră în 3 ani și nici nu ești încântat de toți colegii sau de ce se întâmplă pe la birou, cine e promovat și cine câștigă mai bine ca tine. Întreabă orice corporatist și o să-ți spună că și în lumea lui în care se intră numai cu cartela magnetică au loc drame ca-n liceu. Unul din birou e cam lingușitor și e de fapt mai prost decât pare sau că altul a trișat la testul de evaluare și a primit un bonus, deși nu merita. Să fim serioși. Astea nu sunt probleme reale. Corporația face profit, clienții sunt mulțumiți, nimănui nu-i pasă că un coleg ți-a luat-o înainte la cantină. De ce ar fi diferit într-un partid politic?

Poate ați observat că la „ceilalți” nu se plânge nimeni. „Îmi dau demisia din PSD pentru că nu au fost corecți când au făcut listele!” – n-a spus nimeni, niciodată. Ba chiar și când sunt dați afară, cu un șut în fund, unii se încăpățânează să rămână. În timp ce la „ăștia tineri", oamenii se supără pe partid ca fii-mea pe bicicletă, după ce trage o căzătură și se jură, plângând, că nu va mai pedala în viața ei. Politicienii începători pleacă trântind uși și dând block pe Facebook!

Nicușor Dan ar putea fi exponentul acestei generații de noi politicieni supărăcioși și infantili, dar a demonstrat că nu e: a candidat de 3 ori la rând la Primăria Capitalei. Cei care îl au ca model să îl privească mai bine. Poate că pare copilul rebel al politicii, dar a demonstrat că nu e. Mai ales când a obținut susținerea PNL și a spus ori sunteți cu mine, ori împotriva mea. E corect? De fapt întrebarea e: cui îi mai pasă? O plâng unii pe Ana Ciceală de zici că a murit, iertați-mă. Reveniți-vă. N-a candidat la sectorul 3 acum, și ce dacă? Alianța a avut mai multe beneficii pentru organizație decât neajunsuri. Va candida altă dată, viața merge înainte. Vlad Teohari nu se lasă, vrea pe listă, de ai crede că pentru ciolan a intrat în politică, deși e chiar într-un partid anti-ciolan. Până la urmă, ce vrea de fapt și mai ales în cât timp vrea să obțină? Alții și-au dat demisia și candidează pentru Parlament ca independenți pentru că partidul nu-i susține. E și ăsta un mod de a afla cine s-a înscris în partid și de ce. Am vrut schimbare, iată schimbare. Dar nu e ușor, nu? Politica nu e un sprint, este un sport de anduranță.

Pe Andreea Retea o puteți urmări pe blogul ei, andressa.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De când e lumea și pământul (cuplet al nemuritorului Constantin Tănase) cei născuți mai târziu, numiți în continuare tineri (obligatoriu frumoși și liberi) vor fi în contraicție cu cei născuți mai devreme. numiți în continuare bătrâni (sau expirați, conform zicerilor celor anterior mnționați). Este, într-un fel, firesc Generațiile se mișcă, evoluează. Negarea trecutului (obligaoriu decadent) este mandatorie (nou limba corporatistă). Cei care sunt acum tineri uită un mic detaliu. Mizeria asta de viață îi va face și pe ei bătrâni. Dacă mai apucă.
    • Like 0
  • Punctual:
    - și la "ceilalți" vedem plângăcioși: nu le dat PSD ce funcție voiau, pleacă la Ponta, nu le dă nici Ponta, se întorc în PSD.
    - la înțelegerea cu PNL, Nicușor Dan exact ca un plângăcios s-a comportat, supărat că USR nu l-am primit în aclamații să-l pună direct candidat, a căutat o cale să îi ocolească.
    În cele din urmă, politicienii ăștia plângăcioși sau nu trebuie să fie capabili să le facă față unora că Dragnea sau Trump.
    • Like 0
  • Marea problema a generatiei actuale este ca se bazeaza din ce in ce mai mult pe imagine in contul eficientei. Datul din gura si batutul cu pumnul in piept in lumina reflectoarelor sau pe facebook nu inseamna ca persoana respectiva este profesionista si chiar poate ajunge la niste rezultate palpabile, masurabile. De aia se succed nenumarate actiuni intens mediatizate dar cu zero rezultate practice. De aceea rezultatele, la ceva timp dupa ce se sting reflectoarele, raman dezamagitoare, chiar nule.
    Daca te urci pe toate buturugile intalnite pe munte si clamezi cat de tare te lupti tu cu mafia padurilor nu inseamna decat ca iti faci imagine. Atat.
    Asta este de fapt problema politica a lumii intregi. In locul competentilor, adesea stersi, care chiar au demonstrat ca pot ceva se aleg de multe ori circari cu gura mare, care dau bine pe ecran.
    Pe de alta parte, un om politic trebuie sa stie sa atraga sinergiile, sa mobilizeze masele, ca sa zic asa. O vede cineva pe Ana Ciceala de exemplu, facand asta? N-am nimic cu ea, dar te plictiseste mai repede decat cotele apelor Dunarii.
    Dar cel mai important este ca persoana respectiva sa demonstreze ca a reusit sa faca ceva, in domeniul sau, inainte de a intra in politica. Degeaba ai fost premiant daca n-ai experienta practica si un golan cu scoala vietii te face sa vorbesti singur.
    Asadar e greu...


    • Like 2
  • Parerist check icon
    Pe de o parte mulți tineri au senzația că-s mesia din bula lor.
    Pe de alta parte sunt satul de partidele "traditionale" in care aleșii nu votează ce le dictează creierul și conștiința, ci șeful pe linie de partid, pentru ca ala îl pune pe locul eligibil pe lista, nu electoratul.
    • Like 3
  • Ce nu intelege lumea este ca si in corporatie daca se intampla astfel de lucuri, oameni mai puțin experimentati ajung in fata si alte nedreptati de genul asta, oamenii pleaca. Un manager bun stie sa-si pastreze oamenii si să-i faca sa se simta apreciati.
    In caz contrar, oamenii nu doar ca pleaca dar anumite companii isi creează si o reputatie de: acolo nu! Caz in care, credeti-ma, sufera si compania pentru ca nu mai poate atrage oameni de calitate.
    Nu e normal sa scuzam o nedreptate folosindu-ne de alte nedreptati.
    Vorbiti de a avea rabdare, dar oare oamenii noi, veniti din PLUS nu trebuiau sa aiba si ei rabdare si sa inceapa si ei ca USR-ul intai cu posturi de consilier si sa demonstreze ca sunt capabili de ceva? Nu credeti ca ce se întâmplă de fapt este o discriminare pozitiva a membrilor PLUS?
    • Like 3
    • @ Anda Albu
      Nume check icon
      Daca este sa comparam cu ce se poate intampla in mediul corporatist ce se intampla acum este ca o fuziune intre doua corporatii in care pe prinicipiul "best of both" se aleg cei care raman. In astfel de situatii de obicei se aplica o discriminare pozitiva si cei mici ajung sa detina pozitii mai multe decat cei mari, dupa lupte destul de incinse totusi.
      Cred ca dl. Barna - dupa fiasco-ul de la prezidentiale, ca sa isi pastreze pozitia de co-CEO la USR PLUS are nevoie mai mult de ajutorul PLUS decat cel al USR-ului, de aceea pe principiul democratic nu se baga in alegerile in filiale, iar PLUS cu mai multe experienta ii toaca pe USRisti mai naivi.
      Probleme este alta. Daca nu iti place unde pleci? La corporatii este mai usor pentru ca daca esti bun poti sa mergi in alte parte, dar aici unde la PSD, PNL? Si asa va aparea un nou partid pe dreapta.
      Oricum este un joc de putere interesant de urmarit, sper cu beneficii pentru noi cei care o sa ii votam
      P.S. Pentru PLUS este si o operatiune buna de redresare in fata electoratului de dreapta dupa anumite hibe din guvernarea tehnocrata. Se cam ajuta cu USR-ul, acum sper sa fie TOTI bine intentionati
      • Like 2
  • Se spune că facem o politică altfel..... :)
    • Like 0
  • Ana check icon
    Da, o plangem pe Ana Ciceala. O emblema a luptei antiPSD si proasta administratie din Bucuresti.
    O plangem pentru modul in care a fost data deoparte, izbita de perete, in cel mai abject mod.
    Filiala USR Sector 3 este pe punctul de a fi si ea preluata de oamenii cei noi si curati si tacuti, buni executanti de ordine ale sefilor si buni pupincuristi. Doar aici e inscris seful suprem si trebuie ca totul sa fie ordonat, sa nu cracneasca nimeni in front. Ca la PSD.
    La fel de "democratic"a fost scos si Teohari depe lista Diasporei, desi fusese votat. I se reproseaza semnatura pe o scrisoare de acum un an in care se critica noua orientare a conducerii. Cu el au semnat sute de membri, inclusiv unii care candideaza acum si pe care nu ii invalideaza nimeni. Unul validat, altul invalidat, desi au facut aceeasi "prostie".
    Oamenii cei mai noi, cei de sub 5%, au invadat un partid mai mare si, prin celebra metoda democratica "'Autobuzul',' au maturat vechiul USR.
    Lista USR la Bucuresti e o "minune"a paritatii: un partid de 3 ori mai mic, la paritate pe locuri eligibile cu partidul mai mare.
    La Senat, nelipsita Simona Spataru, absolventa de particulara(ca tot radeam de pesedisti), cepefista convinsa. Mi-e si frica sa deschid dulapul ca apare aceasta doamna. Viitoare senatoare, daca se va mai face pragul de intrare in Parlament. Ca e plina lista de suspendati, oameni care au muncit mult in campaniile electorale trecute, executati foarte "democratic", ca in PSD.
    Pe listele din tara, abia gasesti un membru USR, tot PLUS ul e pe liste. Desi n-au avut filtre de integritate la intrarea in partid, cum erau in USR, inainte ca Ghinea sa declanseze ''Ëxtinderea".
    PS: Am votat si USB ul, in 2016, pana si pe Barna l-am votat, dar, gata, s-a terminat.
    Am obosit, iau o pauza tura asta, ca mine sunt multi de-astia "plangaciosi", membrii neplangaciosi si perseverenti ai ' Autobuzului'' sunt fresh si motivati de unicul lor scop, o functie. Succes!
    PS2: cu preluarea USR ului , dispare si ultima speranta a generatiei mele, generatia 40-50 de ani.
    • Like 2
    • @ Ana
      Nume check icon
      De acord cu PS2.. Daca dau si astia cu oaistea in gard, chiar ne-a disparut si ultima speranta.
      • Like 3
  • Sustinatorii democratiei se supara cand vad cum functioneaza democratia.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Cu toate ca discutiile sunt de cateva zile bune eram curios cand va apare asa ceva si pe republica.ro. Sincer nu ma asteptam ca Dvs. sa spargeti gheata, m-as fi astept la alti jurnalisti.
    EU cred ca USR+ isi spala prea mult rufele in public si nu le face bine la imagine. Mai mult sau mai putin toate partidele isi cam spala multe rufe in public, dar de la acesti membri cu staif, studii elevate, self-made man, antreprenori educati pe cine stie unde , parca nu te-ai fi asteptat. Dar, surpriza, si ei sunt romani se comporta mai mult sau mai putin la fel ca alti politicieni.
    In plus, nu pare sa existe inca o structura reala de partid si cred ca in continuare, mai ales in filiale, sunt grupuri si grupulete pe care ii leaga numai o aversiune comuna impotriva sistemului. Si cam atat. Nu pare sa aiba o ideologie, o structura, un mod de actiune si gandire unitar in tot ceea ce fac, inclusiv in aceste alegeri interne. Toti invoca democratia - ca sa se spele pe maini la ce se intampla in filiale - dar aceast lucru nu inseamna un partid. In sfarsit, cel putin pana acum sunt bine intentionati. In anumite zone le-am dat votul la locale si asteptam ca dupa ce isi termina pelerinajele pe la TV-uri si video-bloggeri sa inceapa sa schimbe ceva.
    Dupa primul val de simpatie de la europarlamentare, redus semnificativ de dl. Barna la prezidentiale a venit valul doi de la locale. Sunt pe val acum si sper sa stie sa profite de acest lucru la alegerile parlamentare si sa se comporte ca un partid adevarat si nu ca varu' cel destept care a facut trei facultati, dar nu isi gaseste de lucru, pentru ca altfel este posibil sa nu mai fie valul trei .
    P.S. Cu toate ca multi au renuntat la servicii bune sa intre in politica, iar salariile de parlamentar nu sunt de neglijat, este posibil ca unii dintre ei sa se gandeasca si la acest lucru. Sunt destul de tineri si nu cred ca multi au atins o anumite independenta financiara sa le permita sa faca numai politica,
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult