Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Performanța lui Călin Goia. De ce îmi place imnul verii 2024, „Din toată inima pentru TEAM România”

Calin Goia - captura

„O vară de neuitat”, un titlu despre o vară care poate îi fi atribuită lui Călin Goia, solistul trupei Voltaj. Este o vară exponențială din punct de vedere al unei mândrii și demnități naționale (re)descoperite și legate de rezultatele sportive ale echipei de fotbal a României la Campionatul Mondial 2024, legate de performanțele lui David Popovici și probabil de cele ale mai multor sportivi români la Olimpiada de la Paris 2024.

În primul rând, fără a forța niște convingeri, legătura dintre Călin Goia și vara eponimă 2024 stă mai întâi în imnul sportiv al României compus de trupa Voltaj și solistul ei, un imn dedicat performanțelor sportive românești, intitulat „Din toată inima pentru TEAM ROMÂNIA”. Este un cântec antrenant, acoperitor al unei sensibilități colective și patriotice românești, un imn muzical care o să răsune întreaga vară 2024. Mai mult decât atât, acest imn a mobilizat energiile a numeroși tineri și a devenit imnul „tinereții românești” cântat la concertele pe care trupa Voltaj le-a susținut și în orașele în care administrația locală este majoritar maghiară, rezultată în urma alegerilor democratice din iunie 2024. 

Este vorba de un imn care ne unește în simțiri, în gândire și atitudini. Este o piesă devenită în mod oficial imnul sportivilor României la Olimpiada Paris 2024 care provoacă o stare de emoție colectivă, patriotică, curată și autentică, fără stridențele patriotarde din spațiul public românesc lătrate de George Simion și Diana Șoșoacă.

În al doilea rând, Călin Goia este o vedetă atipică, cu o viață și o biografie construite pe principii de exemplaritate morală din propria familie ardeleană, cu o acuratețe și robustețe a caracterului extras din tradițiile și educația din familie. În nenumărate interviuri el afirma: „iubesc România, nu pot trăi în altă parte”, „vreau să-mi cresc copiii în țara asta, să aibă valori morale sănătoase”, „îmi iubesc familia cu cei trei copii”, „îi iubesc pe cei din jurul meu” etc. Este vorba despre un patriotism curat, luminat, exemplar.

În al treilea rând, cântecele formației Voltaj ne-au însoțit îndeaproape viața de aproape trei decenii, aceste cântece transmit un mesaj optimist, punctat de accente individuale, dar și de accente din viața noastră colectivă: „20 de ani”, „Și ce?”, „De la capăt” și „10 zile”, cântec dedicat protestelor din 2017 împotriva guvernului PSD și ALDE, legat de malefacțiunile noului proiect de legi ale justiției. Textele cântecelor au un mesaj tonic, unanim asumat și reprodus. „Din toată inima pentru Team România” poate fi considerat chintesența mesajelor lansate de Călin Goia și trupa Voltaj și profilează în mod fericit individualitatea solistului, în acord cu entuziasmul colectiv generat de melodiile acestei formații.

Dacă melodia „Din toată inima pentru România” are un succes mare în această vară, ea va rămâne probabil în zona efemerității Este o melodie lungă cât o vară, adică un cântec care trece, dar eroii rămân. Este vorba de eroii români de la Olimpiada Paris 2024. Vara efemeră a lui Călin Goia este contrapusă perenității sportivilor-eroi români, cei care rămân în memoria afectivă și istorico-legendară asemenea campionilor antici care erau „niște eroi pentru oameni”, numele lor fiind amintit de-a lungul mileniilor în istoria umanității.          

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult