Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pericolul în care se află România. Întrebări nerostite de alegeri

dezbatere Lasconi Crin

Foto: Profimedia

Cele trei dezbateri din ultima săptămână de campanie nu au fost degeaba. I-au arătat pe candidați așa cum sunt, pentru cine are ochi de văzut și rațiune ca să gândească. Unii au fugit de confruntare dar doresc votul alegătorilor - ca și cum în timpul mandatului nu vor avea provocări, dispute de rezolvat și negocieri de dus. Oare vor da bir cu fugiții de la marile discuții mai tensionate?

Alții au alergat cu biblia și crucea prin platouri. Sau au arătat că o performanță academică ieșită din comun, demnă de toată lauda, nu te face neapărat un lider de votat „masiv”, adecvat vremurilor în care trăiește. Unii au mințit pe față, alții s-au bâlbâit nepermis - te-ai întreba cum ar reacționa dacă s-ar afla pentru niște minute în locul lui Zelenski, în mijlocul echipei lui Trump, într-un episod de bullying live, la televizor.

Vestea bună a acestor alegeri este că e încă democrație - se dezbate, se strigă, se argumentează, se contra-argumentează, se inventează. Iată, nu avem (și să sperăm că vom rămâne astfel) un lider absolut care-și trimite opozanții să moară într-o închisoare comunistă ruptă de lume, la muncă silnică prin deltă.

Discursurile, atacurile, scandalurile, acuzele au fost ca și cum mâine nu ar mai veni. S-a dovedit, o dată-n plus, că prea puțini candidați poartă și responsabilitatea vorbelor pe care le aruncă, prea puțini gândesc pe termen mediu și lung. Îi interesează câștigul potențial imediat, se lasă seduși de posibilitatea unei replici de dat. Și cam atât.

În cazul partidelor „pro-europene”, candidații au declarat în nenumărate rânduri că au intrat în luptă ca să salveze țara de „pericolul extremist”, „antidemocratic”, „izolaționist”.

Ca să câștige voturi, au dinamitat podurile, au incendiat punțile subțiri care i-ar fi ajutat să comunice, au otrăvit fântânile, și-au spus lucruri peste care e greu să treci, poate chiar imposibil.

Câteva întrebări le-aș considera relevante pentru aceste ultime zile ar trebui puse candidaților pro-europeni:

Domnule Crin Antonescu, în scenariul în care în turul II ar intra George Simion și Nicușor Dan, pe cine ați vota și către cine i-ați îndemna pe votanții dumneavoastră să-și îndrepte votul?

Domnule Nicușor Dan, în scenariul în care în turul II ar intra George Simion și Crin Antonescu, pe cine ați vota și către cine i-ați îndemna pe votanții dumneavoastră să-și îndrepte votul?

Doamnă Elena Lasoni, în scenariul în care în turul II ar intra George Simion și Nicușor Dan, pe cine ați vota și către cine i-ați îndemna pe votanții dumneavoastră să-și îndrepte votul? Dar dacă ar intra Nicușor Dan și Victor Ponta?

Le-aș reaminti tuturor candidaților din partea partidelor pro-europene misiunea pe care și-au asumat-o atunci când au intrat în cursă: să ne salveze de „pericolul extremist”, „antidemocratic” și „izolaționist”.

La final, i-aș îndemna să se gândească dacă au contribuit până în ultimul ceas al campaniei la salvarea de acest pericol sau dacă l-au potențat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult