Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Peste 1.000 de oameni au protestat în Cluj și București, cerând demisia Avocatului Poporului

UPDATE: Cristian Tudor Popescu: Un fost premier PNȚCD a ajuns sluga PSD

„Mulţi nu ştiu, la noi memoria e scurtă...omul acesta a fost liderul partidului lui Corneliu Coposu. Acest slugoi actual, lacheu de PSD nu e prima dată când e prompt. Poporul e fie Oprescu, fie Dragnea, toate aceste persoane se transformă în popor. De aceea domnul e Avocatul Poporului. Ceea ce e teribil... cum arată un fost lider PNŢCD, fost premier al României care ajunge în situaţia de slugă a PSD. Cum poţi să faci aşa ceva? Când ai avut un anume post, nu te joci”, a comentat, joi seară, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Știrea inițială

Peste o mie de oameni în Cluj și aproximativ 150 de persoane în București au ieșit în stradă miercuri seara pentru a cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

În Cluj protestatarii au mărșăluit prin oraș, purtând pancarte pe care scria „140.000 cerem demisia lui Ciorbea” și „Cu așa un avocat poporul riscă condamnarea”. Protestatarii au strigat „Jos, Ciorbea, jos, ești un mincinos!” și „Ciorbea, Ciorbea nu uita, azi îți vrem demisia!”

La București circa 150 de persoane s-au strâns la Universitate și au scandat „Demisia!” , „PSD, ciuma roșie”, „Ciorbea, ți-ai slujit destul stăpânii”, „Avocat pentru popor, nu valetul hoților”.

(Protest în Cluj. Foto Facebook/De-clic.ro)

Proteste împotriva lui Victor Ciorbea fuseseră anunțate pe Facebook și în orașele Craiova, Iași, Constanța, Arad, Oradea, dar aici numai câteva persoane au ieșit în stradă.

„Ieșim în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului după decizia acestuia de a ataca legea 90/2001 la Curtea Constituțională, lege care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcția de premier al României. E revoltător și inadmisibil simplu fapt că am ajuns să ,,discutăm" despre posibilitatea ca, într-o țară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcții de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea legii 90 cu atât mai puțin. Să fie clar pentru toata clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului față de lege și atacuri la adresa statului de drept”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook pe care au fost anunțate protestele.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, săptămâna trecută că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atunci cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Ce se intampla cand cei mai-presus-de-lege ajung in pozitia de a face legea? Romania.
    • Like 0
  • Incerc sa ma erijez in rolul avocatului diavolului, nu in cel al poporului. Asa ca incerc sa fiu cat se poate de obiectiv si nicidecum partizan al vreunui partid. Si asta din punctual de vedere al unui cetatean de rand, fara studii juridice dar care e in stare sa gandeasca si cu propriul lui cap, nu numai prin ceea ce i se serveste in mass media. Am crezut ca dupa '90 in Romania s-a instaurat democratia si ca fiecare cetatean are dreptul la opinie. Deasemenea ca fiecare cetatean are dreptul la aparare prin intermediul unui avocat, chiar si in cazul in care nu are dreptate sau chiar si daca e vinovat. Si atunci stau si ma intreb, de ce atatea pasiuni in cazul acesta ? Dupa cum am spus, avocatul isi face datoria si-si reprezinta clientul, fie ca are dreptate, fie ca nu are. De ce vi se pare un lucru atat de nelalocul lui demersul lui Ciorbea ? El depune sesizarea cu argumentele sale si asteapta raspunsul. Nu avem incredere in CCR ? Daca cererea lui Ciorbea e nejustificata va fi refuzata si gata ! Sau se teme cineva ca ar fi justificata si ar primi aviz favorabil ? Ar insemna ca asa este. Si atunci o mare parte din public ar fi nemultumit. Sau se teme cineva ca la CCR sunt persoane corupte dand verdicte doar intr-un anume sens ? Pana acum nu mi se pare ca deciziile lor au fost gresite, chiar si atunci cand n-au convenit (vezi referendumul de demitere al lui Basescu). Am cautat motivul pentru care Dragnea a fost condamnat si am gasit ca motivul a fost ca "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale". Ma rog, pentru unul fara studii juridice mie mi-e mai greu sa inteleg. Adica Dragnea a influentat rezultatul indemnand oamenii sa iasa la vot prin dispozitiile pe care le-a dat prin intermediul unor SMS-uri trimise in teritoriu, dar Basescu nu l-a influentat atunci cand a transmis in direct la televizor incitand oamenii sa nu iasa la vot. Si asta intr-o perioada in care nimeni nu mai avea voie sa faca astfel de propaganda. Tot Basescu a anuntat ca 2.000.000 de voturi au fost fraudate dar nici pana acum nu ne-a spus cum si prin ce mijloace. Am inteles ca s-au descoperit vreo 800 de voturi fraudate in cele din urma. Asa ca repet inca o data, lasati avocatul sa-si faca datoria si sa asteptam cu incredere decizia CCR, indifferent care o fi ea. Si s-o respectam fara alte suspiciuni.
    • Like 0
  • check icon
    Trebuiau să iasă în stradă cum 20 de ani cînd nenorocitul ăsta era prim ministru
    • Like 0
  • Ionel check icon
    https://www.dcnews.ro/sergiu-andon-scrisoare-deschisa-catre-klaus-iohannis-foarte-gre-it-foarte-periculos-i-grav-anticonstitu-ional_528945.html
    Trebuie sa invatam ca strada nu este o forma de a ne impune anumite cereri, indreptatite sau nu. Ce ar fi daca orice nemultumire care ar coaliza 2-3000 de oameni s-ar transforma in mars ? Respect orice opinie, nu si cele expuse in strada....
    • Like 1
    • @ Ionel
      Dar ce-s aia din strada, ciumati? Macar cei ce ies in strada lupta pentru niste idei, principii, reglementari normale intr o tara civilizata si prospera. Cei ce stau baricadati in casa la orice protest si jelesc sa nu cada x partid lupta doar pentru burta lor, sa o poata umple cu cat mai multa haleala si bautura. Daca n ar fi fost "strada" pe lumea asta, societatea ar fi ramas tot autista la pareri contrarii si doar un grup privilegiat ar fi putut avea dreptul la parere.
      Foarte urat sa privesti cu dispret strada, am obervat aceasta atitudine la toate televiziunile din Romania, poate exceptand Digi24, in timp ce in vest strada este incurajata si opiniile lor sunt prezentate corect la tv, nu ca aici unde sunt pociti de anumiti dobitoci formatori de laturi cu epitete ironice demne de comuna primitiva.
      • Like 2
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Pentru care idei?
      • Like 0
  • Problema tuturor statelor "orfane" de comunism este cá dupa daramarea ca la un semnal a structurilor dictatoriale nu s-a nascut si nici nu putea exista un electorat care sa cunoasca problemele transformarilor si nici nu avea un ghid pentru a se forma in grupari cu un program politic.Asa ca cei rutinati in vorbe si aproape de cazanul cu resturile de infulecat au ajuns in centrul puterii .. Acum dupa o generatie,acces la lumea libera,creste nevoia de a inlatura pojghita produsa.. Viitorul are miscarea civila,telurile formulate pe viu,in confruntare cu actualitatea..miscare care isi va crea liderii cu timpul.Orice manifestare impotriva establishmentului actual trebuie primita positiv...va dura un timp pana ce se vor articula in programe,orientari politice generale generale...sper ca internetul ca in alte tari, sa ajute la formarea noii vieti politice..
    • Like 4
    • @ Hermann Farkas
      check icon
      Ce limbaj de lemn! Lumea liberă, comunism, establishment. Creier spălat...
      • Like 0
    • @
      Dacă cineva vorbește de principii generale și nu de nume de persoane atunci tu îl ataci fiindcă din propria ignoranta nu îți dai seama ca creierul tău e cel curățat
      • Like 0
  • check icon
    Mare păcat că n-au fost de 10x mai mulți!
    • Like 2
    • @
      Ce sa va fac dragilor, la vot nu iesiti, la proteste nici atat. Inseamna ca va convine de minune sa fiti condusi de condamnati,condamnabili, borfasi. Va reprezinta interesele.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Tu ai ieșit la proteste?
      • Like 0
  • pai 150 de oameni in capitala pot fi stransi sa protesteze si impotriva folosirii deodorantului.se incearca ceva dar anemic de tot.
    • Like 2
    • @ Dorin Ambrozie
      Leonard check icon
      Ca la deszapezire :lasă! Iese vecinul eu doar parchez pe locul lui!! Spiritul civic si de unitate a fost ucis de regimul comunist si o sa mai dureze pana se reface!
      • Like 2
    • @ Leonard
      check icon
      Alt bou cu regimul comunist...,
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult