Foto: Claudiu Pândaru
„Pe 3 noiembrie ne-am aşezat pe un scaun şi am promis atunci că nu ne vom ridica până când nu vom strânge 100.000 de SMS-uri de 2 euro”, spune Melania Medeleanu, despre începuturile campaniei pentru ridicarea MagicHome, refugiul părinților care, de pe un scaun, își veghează zi și noapte copiii bolnavi de cancer. Nenumărați oameni buni au dat putere promisiunii ei de atunci și au făcut-o să se îndeplinească în mai puțin de o lună. O lună în care am văzut cu toții forța unei Românii prea puțin vizibile de multe ori, în realitatea tulburată zi de zi de nedreptăți mari și mici. Forța oamenilor care au ales să vadă, să le pese, să acționeze.
636 de oameni pe scaunul rezistenței
De la începutul campaniei pentru MagicHome, 636 de persoane au stat pe scaunul rezistenței de la Galeria Galateca. Melania Medeleanu a citit toate cele cinci caiete scrise de cei care au stat pe scaun, dar nu ar putea să îi aducă la un numitor comun. „Am găsit acolo bilețelul scris de un copil de opt ani, pe care mama lui, care a stat pe scaun, l-a pus în caiet. Dar cel mai în vârstă ocupant al scaunului a fost Mihai Șora, care are 101 ani. Pe acest scaun au stat femei și bărbați și am găsit la toți aceeași profunzime. Au stat de la medici la profesori, iar un profesor a scris: Mă uit la cei 36 de copii care sunt în clasă și mă întreb dacă voi plânge, într-o zi, pentru vreunul dintre ei. Au stat de la barmani, la militari. Pe același scaun, au stat un preot ortodox, unul catolic, un pastor adventist. Cred că singurul lucru pe care îl au în comun oamenii ăștia este nevoia de a avea un sens”, spune Melania Medeleanu.
Cum va arăta una dintre camerele din MagicHome
Peste 115.000 de SMS-uri au fost trimise în timpul campaniei, iar sumele donate de persoane fizice, dar și de companii depășesc 500.000 de euro. Suma acoperă necesarul renovării și dotării clădirii MagicHome, cumpărate deja, cu 220.000 de euro din fondurile generale ale Asociației MagicCamp, fondate de Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu. Aici vor sta părinții, dar și copiii bolnavi de cancer nevoiți să vină la tratament sau investigații dar care nu au nevoie de spitalizare. Cu ajutorul donațiilor, va fi finalizată construcția MagicHOME, care va avea o suprafață de 700 de mp și va putea găzdui între 25 și 30 de persoane în fiecare zi, oferind aproape 10.000 de mese pe an. În final, beneficiul cel mare este accesul copiilor bolnavi de cancer la tratament.
Cum va arăta una dintre camerele din MagicHome
Costurile centrului vor fi de 150.000 de euro pe an, la care se vor adăuga sumele pentru transportul familiilor care nu ar avea altfel cum să ajungă la București la tratament.
Interiorul refugiului a fost proiectat de designerul Adela Pârvu și de arhitectul Andreea Beșliu, astfel încât să inspire veselie, iar exteriorul de Alina și Cosmin Dragomir. Toți au lucrat voluntar în acest proiect.
Cum va arăta una dintre camerele din MagicHome
„Unul dintre cei care au proiectat exteriorul clădirii mi-a povestit cum a fost nevoit să stea pe un scaun lângă patul de spital pentru cineva din familie în afara țării. Mi-a spus cât a fost de greu și că nu vrea să își imagineze ce simt cei care fac asta în România. Ne-au contactat oameni care ne spuneau eu știu să fac zidărie, eu știu să pun geamuri, care se ofereau voluntari în proiect. Ne-au contactat oameni aflați în afara țării care voiau să doneze. Și oameni din România care spuneau că pot dona mai mult decât cei doi euro prin sms. Am avut zile în care 16 ore am răspuns la mesaje”, povestește Melania Medeleanu.
Clădirea, înainte de renovare
Cu ajutorul lor, MagicHome va deveni realitate. Iar ceea ce a fost mai întâi un vis, o intenție, un plan, un proiect va deveni un refugiu pentru oameni care înfruntă în fiecare zi realitatea plină de durere.
Cum va arăta clădirea după renovare
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta e viitorul.
Cauza-cauzelor relelor din sistemul public de sanatate il reprezinta monopolul absolut pe care il detine Casa Nationala de Asigurari de Sanatate asupra banilor publici alocati sistemului sanitar.
CNAS decide in mod discretionar cat si cum sa finanteze spitalul public si pe medic. Aceeasi CNAS aloca insa sume exorbitante din fondul public catre unitatile medicale private.
Ca atare, unitatile medicale private poseda o dubla finantare: banii de la CNAS plus co-plata pacientilor. Estimp, sistemul public are doar o singura sursa de finantare, adica banii ( insuficienti ) alocati discretionar de catre CNAS.
Felicitări!
Toata admirația pentru abnegația de care dați dovadă, deși mi se pare paradoxal ca energia unor OAMENI minunați, curați la suflet, cu inima cât blocul care, în loc de a cuceri cosmosul, să descopere noi surse de energie, hrană sau tratament, să se consume pe cea ce ar fi fost de drept să fi primit toți acei ce au ajuns să aibă nevoie fără să ceară. Numai apucând a viețui sinonimic apreciezi importanța lucrurilor derizorii puse la locul lor. O situație deosebită te sensibilizează și creează impresia că totul este agresiv, zgomotul, mirosul, culoarea sau lumina. După ani de suferință nu ar fi suficient de încurajator, sub tratament sau în deznădejdea de lângă omul drag bolnav, a zări că patul este deja între nori sau vederea florilor de jos în sus.