Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Peste 100.000 de români buni au făcut un mic miracol: iată cum va arăta, în imagini, refugiul părinților de lângă Institutul Oncologic București

Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu

Foto: Claudiu Pândaru

„Pe 3 noiembrie ne-am aşezat pe un scaun şi am promis atunci că nu ne vom ridica până când nu vom strânge 100.000 de SMS-uri de 2 euro”, spune Melania Medeleanu, despre începuturile campaniei pentru ridicarea MagicHome, refugiul părinților care, de pe un scaun, își veghează zi și noapte copiii bolnavi de cancer. Nenumărați oameni buni au dat putere promisiunii ei de atunci și au făcut-o să se îndeplinească în mai puțin de o lună. O lună în care am văzut cu toții forța unei Românii prea puțin vizibile de multe ori, în realitatea tulburată zi de zi de nedreptăți mari și mici. Forța oamenilor care au ales să vadă, să le pese, să acționeze. 

636 de oameni pe scaunul rezistenței

De la începutul campaniei pentru MagicHome, 636 de persoane au stat pe scaunul rezistenței de la Galeria Galateca. Melania Medeleanu a citit toate cele cinci caiete scrise de cei care au stat pe scaun, dar nu ar putea să îi aducă la un numitor comun. „Am găsit acolo bilețelul scris de un copil de opt ani, pe care mama lui, care a stat pe scaun, l-a pus în caiet. Dar cel mai în vârstă ocupant al scaunului a fost Mihai Șora, care are 101 ani. Pe acest scaun au stat femei și bărbați și am găsit la toți aceeași profunzime. Au stat de la medici la profesori, iar un profesor a scris: Mă uit la cei 36 de copii care sunt în clasă și mă întreb dacă voi plânge, într-o zi, pentru vreunul dintre ei. Au stat de la barmani, la militari. Pe același scaun, au stat un preot ortodox, unul catolic, un pastor adventist. Cred că singurul lucru pe care îl au în comun oamenii ăștia este nevoia de a avea un sens”, spune Melania Medeleanu.

Cum va arăta una dintre camerele din MagicHome

Peste 115.000 de SMS-uri au fost trimise în timpul campaniei, iar sumele donate de persoane fizice, dar și de companii depășesc 500.000 de euro. Suma acoperă necesarul renovării și dotării clădirii MagicHome, cumpărate deja, cu 220.000 de euro din fondurile generale ale Asociației MagicCamp, fondate de Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu. Aici vor sta părinții, dar și copiii bolnavi de cancer nevoiți să vină la tratament sau investigații dar care nu au nevoie de spitalizare. Cu ajutorul donațiilor, va fi finalizată construcția MagicHOME, care va avea o suprafață de 700 de mp și va putea găzdui între 25 și 30 de persoane în fiecare zi, oferind aproape 10.000 de mese pe an. În final, beneficiul cel mare este accesul copiilor bolnavi de cancer la tratament. 

Cum va arăta una dintre camerele din MagicHome

Costurile centrului vor fi de 150.000  de euro pe an, la care se vor adăuga sumele pentru transportul familiilor care nu ar avea altfel cum să ajungă la București la tratament. 

Interiorul refugiului a fost proiectat de designerul Adela Pârvu și de arhitectul Andreea Beșliu, astfel încât să inspire veselie, iar exteriorul de Alina și Cosmin Dragomir. Toți au lucrat voluntar în acest proiect. 

Cum va arăta una dintre camerele din MagicHome

„Unul dintre cei care au proiectat exteriorul clădirii mi-a povestit cum a fost nevoit să stea pe un scaun lângă patul de spital pentru cineva din familie în afara țării. Mi-a spus cât a fost de greu și că nu vrea să își imagineze ce simt cei care fac asta în România. Ne-au contactat oameni care ne spuneau eu știu să fac zidărie, eu știu să pun geamuri, care se ofereau voluntari în proiect. Ne-au contactat oameni aflați în afara țării care voiau să doneze. Și oameni din România care spuneau că pot dona mai mult decât cei doi euro prin sms. Am avut zile în care 16 ore am răspuns la mesaje”, povestește Melania Medeleanu.

Clădirea, înainte de renovare

Cu ajutorul lor, MagicHome va deveni realitate. Iar ceea ce a fost mai întâi un vis, o intenție, un plan, un proiect va deveni un refugiu pentru oameni care înfruntă în fiecare zi realitatea plină de durere.

Cum va arăta clădirea după renovare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 100 mii de romani vor sa imbunatateasca viata altora. inseamna 0.5%.
    Asta e viitorul.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Initiativa exceptionala a acestor oameni este din pacate doar o picatura de omenie intr-un nesfarsit ocean al nesimtirii si nepasarii cu care autoritatile de ieri si de azi trateaza sistemul public de sanatate.
    Cauza-cauzelor relelor din sistemul public de sanatate il reprezinta monopolul absolut pe care il detine Casa Nationala de Asigurari de Sanatate asupra banilor publici alocati sistemului sanitar.
    CNAS decide in mod discretionar cat si cum sa finanteze spitalul public si pe medic. Aceeasi CNAS aloca insa sume exorbitante din fondul public catre unitatile medicale private.
    Ca atare, unitatile medicale private poseda o dubla finantare: banii de la CNAS plus co-plata pacientilor. Estimp, sistemul public are doar o singura sursa de finantare, adica banii ( insuficienti ) alocati discretionar de catre CNAS.
    • Like 0
  • Foarte bine și frumos, cu adevărat oameni minunați cu sufletul
    Felicitări!
    • Like 0
  • Deci vreo 115 mii au catadicsit sa contribuie. Cam astia suntem azi fratilor! Dar maine?
    • Like 0
  • Daca ne permitem amenajari de targuri pentru Craciun cu tot ce inseamna asta (a se intelege, nu-i neg importanta , frumusetea ,magia ), cum de nu ne permitem sa dotam spitalele cu medicamente, seringi ,accesorii ! In secolul XXI , cu asigurare medicala la zi , medicul nu are incotro si e nevoit sa trimita apartinatorul sa cumpere medicamente , seringi , etc pentru a putea salva pacientul ?Sa inteleg ca daca esti sanatos te poti bucura de targuri si luminite, iar daca esti bolnav nu meriti sase cheltuie nici un leu pentru a te insanatosi ?
    • Like 4
    • @ Gabriela Apostol
      Târgul de Crăciun e "griş cu lapte" comparand cu banii aruncati in directia Catedralei mântuirii neamului
      • Like 4
    • @ Gabriela Apostol
      Spitalele nu aduc voturi !In schimb romanii ii voteaza pentru o manea ,un blid de fasole,o pereche de gumari,o galeata etc.Asta spune ceva despre felul cum au ajuns romanii.Nu mai punem la socooteala ca, peste 20-30 de ani , programul este sa raminem mai putini de jumatate din citi mai suntem azi.


      • Like 1
    • @ Deaconu Daniel
      Cred ca ati facut o eroare. Corect ar fi "Catedrala mânuirii neamului"
      • Like 1
    • @ Gabriela Apostol
      Își permite fiindcă nu sunt bani ei .daca ar fi corecți am avea o țară că o gradina îngrijită de ce l mai bun grădinar.Avem oameni deosebiți biti de inteligenți și invers milei,păcat că nu l i s au creat condiții pentru a crea pt a munci pt țara lor așa că au plecat
      • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Buna ziua,
    Toata admirația pentru abnegația de care dați dovadă, deși mi se pare paradoxal ca energia unor OAMENI minunați, curați la suflet, cu inima cât blocul care, în loc de a cuceri cosmosul, să descopere noi surse de energie, hrană sau tratament, să se consume pe cea ce ar fi fost de drept să fi primit toți acei ce au ajuns să aibă nevoie fără să ceară. Numai apucând a viețui sinonimic apreciezi importanța lucrurilor derizorii puse la locul lor. O situație deosebită te sensibilizează și creează impresia că totul este agresiv, zgomotul, mirosul, culoarea sau lumina. După ani de suferință nu ar fi suficient de încurajator, sub tratament sau în deznădejdea de lângă omul drag bolnav, a zări că patul este deja între nori sau vederea florilor de jos în sus.
    • Like 0
  • Oare s-a alăturat proiectului și vreun politician?
    • Like 2
    • @ Maria Rusu
      Nu, panaramele autointitulați...politicieni nu au fost în stare NICIUNUL în ultimii 28 de ani de o așa realizare. Singura lor preocupare au fost buzunarele și conturile din bănci, proprii. Vlad Voiculescu a făcut parte cu onoare din Guvernul Cioloș. El și mai mulți colegi de-ai lui au realizat și început proiecte demne de apreciat în care subiecții am fost noi, românii de rând. Nu există nici o explicație PLAUZIBILĂ mai ales din partea lui Johannis văzând lipsa totală de o formațiune politică care dă ”pe afară” de idei salvatoare, de pro democrație, de gânduri doar bune pentru poporul român și România, să nu fie numit din nou un guvern de tehnocrați cum a fost guvernul Cioloș. O singură explicație practică ar fi pentru această talpă : Johannis se teme că-și pune în pericol un alt mandat eventual, iar cloaca politică are teamă că numai are unde să-și îndese mâinile în banii de la buget. Dar cel mai mare pericol pentru cloaca politică ar fi că vor scoate de sub ”preșuri” TOATE mizeriile ascunse acum de bandiții de la putere.
      • Like 2
    • @ Maria Rusu
      Poate ca da. Mai au si ai lor probleme, nu neaparat ei, politicienii. Bine ca n-au iesit in fata, ca iesea dandana. Asa, proiectul a ramas curat. Poate mai fac unul similar, pentru ca spitalul e mare si nevoile si mai mari! Poate ca, dupa ce termina catedrala, ai nostrii plelati invata din 'legile' vechi pe care le tot citeaza si in numele carora isi ridica stabilimentele de toate felurile. Primele reguli de functionare a templelor monoteiste (nu spui care) cereau ca darile la biserica sa fie 10% din castig (nu din venit!) iar banii se foloseau pentru a-i ajuta pe cei in nevoie sa se puna pe picioare si pentru intretinerea templului. Rabinii trebuiau sa se intretina prin munca mainilor lor. Cum vi se pare o astfel de organizare si o astfel de reimpartire a bogatiei? Mai erau si multe alte reguli care, daca ar fi corect reconsiderate, ar putea duce catre o societate mai armonioasa si mai prospera, fara sa atinga libertatea individului. Si ar putea sa ne ajute sa redescoperim compasiunea, nu doar sa fim 'empatici'. Empatia nu ne ajuta sa crestem, sa ne dezvoltam ca oameni.Bravo initiatorilor si celor care il duc la indeplinire , Meritati respectul nostru, al tuturor celor care inca nu stim de unde sa apucam o problema si cum s-o rezolvam.
      • Like 0
  • Tot respectul oameni frumosi, sint pensionară si la viața mea am stat cu copiii mei in spital unde am dormit pe un scaun mai multe nopți, stiu cît este de greu, cu atît mai greu este pentru părinții care au copii cu astfel de suferințe grave.
    • Like 2
  • Eu pur si simplu va iubesc pentru ce ati realizat.
    • Like 3
  • ove check icon
    Nu sunt cuvinte destule in limba romana sa imi exprim respectul pentru toata munca voastra.Intr-o tara atat de bolnava sunteti un licar de speranta ,unul mic ,dar cat se poate de real si palpabil.Oricate probleme financiare am ,o sa donez si eu,altfel as comenta degeaba pe aici.Iar despre ce ar fi facut doamna Firea,deja am intra in glume si ridicol si chiar nu este aici locul pentru asta,nu la acest articolTot respectul si multumirea.
    • Like 3


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult