Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Peste 1300 de absolvenți și studenți și peste 30.000 de cetățeni, împotriva reinstalării lui Tudorel Toader, omul negru din Justiție, în funcția de rector

Demisia Tudorel Toader

Foto Facebook/Reset

UPDATE. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a ales miercuri, 11 martie, noul rector. Tudorel Toader a ieşit victorios din lupta cu singurul său contracandidat, conf. dr. Adrian Muraru. În cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 594 de alegători. Potrivit BZI.ro, Tudorel Toader a obţinut 283 dintre acestea, iar contracandidatul său, conf. dr. Adrian Muraru, 210 voturi.

Articolul inițial:

În ultimii 3 ani am tot protestat. În diferite moduri, unele mai creative, altele mai puțin, unele mai subtile, altele mai directe. Am încercat să transmitem un semnal, așa cum am putut noi din afară, din poziția celui care nu are nimic de pierdut, dar totuși emoțional implicați, idealiști, optimiști și cu inima plină de speranță că eforturile noastre vor fi văzute și că veți înțelege că nu sunteți singuri. Că din poziția, cunoștințele, experiența pe care le dețineți veți vedea încercările noastre ca pe o mână întinsă de către niște prieteni. Prima mână întinsă s-a petrecut la propriu: am format un lanț uman, din interior către exterior, ca un scut în jurul casei unde am crescut și ne-am format. Nu am vrut să vă ofensăm. Însă lipsa unor reacții hotărâte, asumate și în timp util din partea domniilor voastre este frustrantă și, nu o dată, greu de înțeles. Totuși, noi am continuat, fiind generația care, se pare, a încetat să-l mai ia în brațe pe „Nu se poate”, învățând singură să nu tacă și să ia atitudine.

Unii dintre dvs. ne-ați fost profesori, v-am privit cu admirație în anii studenției. Am fi vrut să vedem un semn că vă aruncați în arenă. Am sperat că acești ultimi ani au fost o lecție că nu se poate cu Tudorel Toader în fruntea instituției. Haideți, pe ultima sută de metri și după ce am văzut păreri de rău că nu s-a înscris niciun universitar în confruntarea cu Toader, să arătăm că am învățat lecțiile ultimilor ani. Nu validați o persoană care doar urmărește să bifeze funcții și pentru care universitatea e doar un accesoriu pentru propriul CV. Dl Toader a abandonat în două rânduri Universitatea pentru funcții pe care le-a considerat mai importante și mai rentabile (judecător la CCR și ministru al Justiției). A dat dovadă de superficialitate până în ultimul moment, socotind că nu este necesar să elaboreze un plan managerial nou, original, pentru candidatura sa pentru un nou mandat.

Rectorul Toader nu este diferit de ministrul Toader, așa cum ar vrea el să ne spună. Omul negru al Justiției din România nu își poate da jos mantia de apărător al celei mai toxice guvernări de la Revoluție încoace pentru a ni se înfățișa acum ca un cavaler al dreptății, al profesionalismului și al integrității.

E ultima ocazie în care putem să arătăm că, dacă ne dăm mâna și ne implicăm, ne putem salva în ultimul ceas „căminul”. Suntem alături de dvs., de aceeași parte a baricadei, nici mai sus și nici mai jos. Pentru ca Tudorel Toader să triumfe este suficient ca dvs. să nu faceți nimic. Puteți deveni eroi și să atrageți simpatia tuturor, ori puteți rămâne pasivi ca până acum. Puterea dlui Toader constă tocmai în frica voastră și în lipsa de mobilizare și pasivitate. Voi îl faceți puternic, iar fiecare om care i se opune este ceea ce-l enervează mai mult și-l face să-și arate adevărata față. Încercările lui de a vă izola și amenința arată că nu-și poate permite să aibă oponenți, pentru că libera exprimare, independența în gândire și curajul sunt contagioase. 

Peste 1300 de absolvenți și studenți și peste 30.000 de cetățeni au semnat o scrisoare prin care i-au cerut să-și dea demisia și să renunțe la a candida pentru un al doilea mandat, pentru a nu mai asocia imaginea universității cu jocurile politice pe care le-a făcut. Absolvenții și studenții, împreună cu societatea civilă, au făcut tot posibilul pentru a apăra prestigiul Universității. Ultima carte se va juca în săptămânile acestea, când vor avea loc alegerile pentru noul rector și vor putea vota toți profesorii, cercetătorii și reprezentanții aleși ai studenților, adică dumneavoastră. Prezența dumneavoastră la vot îl va legitima, iar dacă totuși trebuie să mergeți la vot singura soluție este anularea votului.

Haideți să nu izolăm și să vulnerabilizăm și mai mult Universitatea! Pentru că dacă nu veți face nimic, noi vom fi încă patru ani în fața instituției și vom găsi metode și mai creative de a protesta. Avem de partea noastră tinerețea, tenacitatea și hotărârea de a nu abandona lupta împotriva răului. Un rău care întotdeauna va triumfa atunci când oamenii buni vor sta departe. Oricât de naivi și idealiști am fi, cumva am învățat din mers și am reușit să facem tranziția de la contemplarea resemnată la acțiunea hotărâtă. Prima variantă nu a avut niciodată sorți de izbândă. Cea de-a doua, indiferent de rezultat, a câștigat respectul tuturor.

Pentru fiecare dintre noi, vine o vreme a evaluării! Haideți să facem în așa fel încât evaluarea lui Tudorel Toader să se facă acum. Nu peste patru ani, nu altădată, ci acum!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  TuTo a fost ievaluat de majoritate după chipul și asemănarea lor.
  • Like 0
 • TT a conceput o reală reformă a Justiției, parțial s-a implementat. Ce nu s-a implementat s-a datorat unor ezitări (și nu știu de ce, ex. modificarile la Legile Justiției decise de CCR, s.a., s.a.). Ce a facut TT, a făcut bine). Nu înțeleg de unde atâta înverșunare chiar din mediul unor persoane implicate în domeniu ! Acestora le propun să consemneze în scris, punctual, concret, ce îi reproșează d-lui T. Toader.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Tudorica a foat in gașca ccr. Toată lumea știe ce fel de jeg uman trebuie sa fi ca sa ajungi acolo și sa fi tolerat de pesede. Aștept cu nerăbdare momentul in care ccristii înregimentați politic in pesede o sa fie Trași la răspundere.
  • Like 3
  • @ Paul
   Când ne convine, ”gașca ccr” nu mai e gașcă ! Când un adevărat mafiot a semnat noaptea ”ca hoții” o ERATA a unei Decizii anterioare a CCR privind
   anularea rezultatelor referendumului din 2012 pentru destituirea lui Petrov (iar 7,4 milioane de voturi pentru demitere au devenit ”insuficuiente comparativ cu doar 1 milion voturi contra !!), s-a putut si CCR nu a fost numită ”GAȘCĂ” ! Acum, sub președinția lui V. Dorneanu am fost surprins
   să constat ”ralieri” de poziții și din partea (presupus) adversă ! Este mult
   mai multă dreptate la CCR decât pe vremea lui Petrov !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Paul check icon
   Amice ești idiot! Tu încerci sa justifici o crima cu alta? Ești prea tâmpit de antene ca sa vezi ca ccrul băsist și ăla pesedist sunt cam același lucru? Basescu a început sa folosească ccr ca și arma politica și jigodiile alde pesediste i-au urmat exemplul și l-au dus la paroxism. Cu ajutorul infractorilor din ccr, lighioanele pesediste și-au albit peste noapte toți criminalii, iar apoi au modificat statul așa cum au vrut ei. Încetează sa mai sugi lumina de la popa sectant de la latrina trei și pune-ți neuronul la contribuție.
   • Like 3
  • @ Paul
   JEG PORCESC nu uman acest gunoi in ale dreptatii,impreuna cu cei ce l vor vota,ca aici ii "HIBA",multi ca el in tara asta care trebuie starpiti prin VOT,
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Doar "1milion" voturi contra demiterii lui basescu? Amice pristanda, unde ai făcut clasele primare, așa știi tu să numeri? Mergi de te adapă de cunoaștere la a 3, la popa prostul răspopitul și lasa-te de analize. Spui ca tț a făcut "reforme bune"? Da, dar pentru nemernicii din psd și pentru acoliții lor. În rest, și-a bătut joc de justiție și de populația romană. A ezitat, la sfârșit, pentru că era conștient de tot ce a făcut și de frică oprobriului public. Da, până și acestui ipochimen i s-a făcut frică. În ceasul al 12-lea. Pentru tot ce a făcut își merită cognomenul de " slugărel ". Acest avorton humanoid nu mai are dreptul de a apare în fața studentilor, nu are dreptul de a pângări o facultate celebră. Este o rușine națională. Merită doar ani multi de ocnă. Un impostor, un arivist, un nimeni în realitate.
   • Like 0
 • check icon
  Dinspre personalul didactic chiar n-am așteptări, ei sunt cam 90% psd-iști (unii, că poate​ le dă și lor ceva la salariu, alții din convingeri socialiste - căci, vezi tu, e de bon ton să ai convingeri socialiste dacă te pretinzi intelectual!).
  Ce e pt mine de mirare, e cum niște oameni așa deștepți nu s-au prins încă că PSD îi manevrează . .
  Prin urmare, nu, nu vă așteptați ca diferența s-o facă corpul didactic.
  Tot strada ar putea-o face.
  Dar, "strada", ce relevanță ar avea ea în chestiune??
  • Like 6


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult