Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Peste 1300 de absolvenți și studenți și peste 30.000 de cetățeni, împotriva reinstalării lui Tudorel Toader, omul negru din Justiție, în funcția de rector

Demisia Tudorel Toader

Foto Facebook/Reset

UPDATE. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a ales miercuri, 11 martie, noul rector. Tudorel Toader a ieşit victorios din lupta cu singurul său contracandidat, conf. dr. Adrian Muraru. În cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 594 de alegători. Potrivit BZI.ro, Tudorel Toader a obţinut 283 dintre acestea, iar contracandidatul său, conf. dr. Adrian Muraru, 210 voturi.

Articolul inițial:

În ultimii 3 ani am tot protestat. În diferite moduri, unele mai creative, altele mai puțin, unele mai subtile, altele mai directe. Am încercat să transmitem un semnal, așa cum am putut noi din afară, din poziția celui care nu are nimic de pierdut, dar totuși emoțional implicați, idealiști, optimiști și cu inima plină de speranță că eforturile noastre vor fi văzute și că veți înțelege că nu sunteți singuri. Că din poziția, cunoștințele, experiența pe care le dețineți veți vedea încercările noastre ca pe o mână întinsă de către niște prieteni. Prima mână întinsă s-a petrecut la propriu: am format un lanț uman, din interior către exterior, ca un scut în jurul casei unde am crescut și ne-am format. Nu am vrut să vă ofensăm. Însă lipsa unor reacții hotărâte, asumate și în timp util din partea domniilor voastre este frustrantă și, nu o dată, greu de înțeles. Totuși, noi am continuat, fiind generația care, se pare, a încetat să-l mai ia în brațe pe „Nu se poate”, învățând singură să nu tacă și să ia atitudine.

Unii dintre dvs. ne-ați fost profesori, v-am privit cu admirație în anii studenției. Am fi vrut să vedem un semn că vă aruncați în arenă. Am sperat că acești ultimi ani au fost o lecție că nu se poate cu Tudorel Toader în fruntea instituției. Haideți, pe ultima sută de metri și după ce am văzut păreri de rău că nu s-a înscris niciun universitar în confruntarea cu Toader, să arătăm că am învățat lecțiile ultimilor ani. Nu validați o persoană care doar urmărește să bifeze funcții și pentru care universitatea e doar un accesoriu pentru propriul CV. Dl Toader a abandonat în două rânduri Universitatea pentru funcții pe care le-a considerat mai importante și mai rentabile (judecător la CCR și ministru al Justiției). A dat dovadă de superficialitate până în ultimul moment, socotind că nu este necesar să elaboreze un plan managerial nou, original, pentru candidatura sa pentru un nou mandat.

Rectorul Toader nu este diferit de ministrul Toader, așa cum ar vrea el să ne spună. Omul negru al Justiției din România nu își poate da jos mantia de apărător al celei mai toxice guvernări de la Revoluție încoace pentru a ni se înfățișa acum ca un cavaler al dreptății, al profesionalismului și al integrității.

E ultima ocazie în care putem să arătăm că, dacă ne dăm mâna și ne implicăm, ne putem salva în ultimul ceas „căminul”. Suntem alături de dvs., de aceeași parte a baricadei, nici mai sus și nici mai jos. Pentru ca Tudorel Toader să triumfe este suficient ca dvs. să nu faceți nimic. Puteți deveni eroi și să atrageți simpatia tuturor, ori puteți rămâne pasivi ca până acum. Puterea dlui Toader constă tocmai în frica voastră și în lipsa de mobilizare și pasivitate. Voi îl faceți puternic, iar fiecare om care i se opune este ceea ce-l enervează mai mult și-l face să-și arate adevărata față. Încercările lui de a vă izola și amenința arată că nu-și poate permite să aibă oponenți, pentru că libera exprimare, independența în gândire și curajul sunt contagioase. 

Peste 1300 de absolvenți și studenți și peste 30.000 de cetățeni au semnat o scrisoare prin care i-au cerut să-și dea demisia și să renunțe la a candida pentru un al doilea mandat, pentru a nu mai asocia imaginea universității cu jocurile politice pe care le-a făcut. Absolvenții și studenții, împreună cu societatea civilă, au făcut tot posibilul pentru a apăra prestigiul Universității. Ultima carte se va juca în săptămânile acestea, când vor avea loc alegerile pentru noul rector și vor putea vota toți profesorii, cercetătorii și reprezentanții aleși ai studenților, adică dumneavoastră. Prezența dumneavoastră la vot îl va legitima, iar dacă totuși trebuie să mergeți la vot singura soluție este anularea votului.

Haideți să nu izolăm și să vulnerabilizăm și mai mult Universitatea! Pentru că dacă nu veți face nimic, noi vom fi încă patru ani în fața instituției și vom găsi metode și mai creative de a protesta. Avem de partea noastră tinerețea, tenacitatea și hotărârea de a nu abandona lupta împotriva răului. Un rău care întotdeauna va triumfa atunci când oamenii buni vor sta departe. Oricât de naivi și idealiști am fi, cumva am învățat din mers și am reușit să facem tranziția de la contemplarea resemnată la acțiunea hotărâtă. Prima variantă nu a avut niciodată sorți de izbândă. Cea de-a doua, indiferent de rezultat, a câștigat respectul tuturor.

Pentru fiecare dintre noi, vine o vreme a evaluării! Haideți să facem în așa fel încât evaluarea lui Tudorel Toader să se facă acum. Nu peste patru ani, nu altădată, ci acum!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    TuTo a fost ievaluat de majoritate după chipul și asemănarea lor.
    • Like 0
  • TT a conceput o reală reformă a Justiției, parțial s-a implementat. Ce nu s-a implementat s-a datorat unor ezitări (și nu știu de ce, ex. modificarile la Legile Justiției decise de CCR, s.a., s.a.). Ce a facut TT, a făcut bine). Nu înțeleg de unde atâta înverșunare chiar din mediul unor persoane implicate în domeniu ! Acestora le propun să consemneze în scris, punctual, concret, ce îi reproșează d-lui T. Toader.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Tudorica a foat in gașca ccr. Toată lumea știe ce fel de jeg uman trebuie sa fi ca sa ajungi acolo și sa fi tolerat de pesede. Aștept cu nerăbdare momentul in care ccristii înregimentați politic in pesede o sa fie Trași la răspundere.
    • Like 3
    • @ Paul
      Când ne convine, ”gașca ccr” nu mai e gașcă ! Când un adevărat mafiot a semnat noaptea ”ca hoții” o ERATA a unei Decizii anterioare a CCR privind
      anularea rezultatelor referendumului din 2012 pentru destituirea lui Petrov (iar 7,4 milioane de voturi pentru demitere au devenit ”insuficuiente comparativ cu doar 1 milion voturi contra !!), s-a putut si CCR nu a fost numită ”GAȘCĂ” ! Acum, sub președinția lui V. Dorneanu am fost surprins
      să constat ”ralieri” de poziții și din partea (presupus) adversă ! Este mult
      mai multă dreptate la CCR decât pe vremea lui Petrov !
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Paul check icon
      Amice ești idiot! Tu încerci sa justifici o crima cu alta? Ești prea tâmpit de antene ca sa vezi ca ccrul băsist și ăla pesedist sunt cam același lucru? Basescu a început sa folosească ccr ca și arma politica și jigodiile alde pesediste i-au urmat exemplul și l-au dus la paroxism. Cu ajutorul infractorilor din ccr, lighioanele pesediste și-au albit peste noapte toți criminalii, iar apoi au modificat statul așa cum au vrut ei. Încetează sa mai sugi lumina de la popa sectant de la latrina trei și pune-ți neuronul la contribuție.
      • Like 3
    • @ Paul
      JEG PORCESC nu uman acest gunoi in ale dreptatii,impreuna cu cei ce l vor vota,ca aici ii "HIBA",multi ca el in tara asta care trebuie starpiti prin VOT,
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Doar "1milion" voturi contra demiterii lui basescu? Amice pristanda, unde ai făcut clasele primare, așa știi tu să numeri? Mergi de te adapă de cunoaștere la a 3, la popa prostul răspopitul și lasa-te de analize. Spui ca tț a făcut "reforme bune"? Da, dar pentru nemernicii din psd și pentru acoliții lor. În rest, și-a bătut joc de justiție și de populația romană. A ezitat, la sfârșit, pentru că era conștient de tot ce a făcut și de frică oprobriului public. Da, până și acestui ipochimen i s-a făcut frică. În ceasul al 12-lea. Pentru tot ce a făcut își merită cognomenul de " slugărel ". Acest avorton humanoid nu mai are dreptul de a apare în fața studentilor, nu are dreptul de a pângări o facultate celebră. Este o rușine națională. Merită doar ani multi de ocnă. Un impostor, un arivist, un nimeni în realitate.
      • Like 0
  • check icon
    Dinspre personalul didactic chiar n-am așteptări, ei sunt cam 90% psd-iști (unii, că poate​ le dă și lor ceva la salariu, alții din convingeri socialiste - căci, vezi tu, e de bon ton să ai convingeri socialiste dacă te pretinzi intelectual!).
    Ce e pt mine de mirare, e cum niște oameni așa deștepți nu s-au prins încă că PSD îi manevrează . .
    Prin urmare, nu, nu vă așteptați ca diferența s-o facă corpul didactic.
    Tot strada ar putea-o face.
    Dar, "strada", ce relevanță ar avea ea în chestiune??
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult