Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Peste o treime din magistrații din România cer retragerea proiectului de modificare a legilor justiției

Tudorel Toader - honoris causa

(Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu)

3.355 magistrați și 125 de auditori de justiție au semnat săptămâna trecută un memoriu, adresat ministrului Justiției Tudorel Toader și premierului Mihai Tudose, prin care solicită retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiției. Este vorba de mai mult de o treime din numărul total de judecători și procurori din România.

Vezi aici lista integrală a semnatarilor.

În memoriu se arată că avizul negativ al CSM, deși unul consultativ, nu poate fi nesocotit și desconsiderat.

„Deși avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat, jurisprudența recentă a Curții Constituționale a României dezvoltând și accentuând în mod deosebit o nouă dimensiune a dispozițiilor art. 1 alin. (5) din Constituție (”În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”), în sensul atașării conținutului său normativ a principiului colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului. Prin urmare, inclusiv normele legislative ce prevăd avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate în spiritul loialității față de Legea fundamentală și obligației autorităților publice de a aplica Mecanismul de cooperare și verificare şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru”, se arată în memoriul dat publicității pe 2 octombrie.

Magistrații resping toate modificările de esență ale proiectului legislativ, privind reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției, modificările privind numirile la vârful justiției (procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al DNA, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai Parchetului de pe lângă ÎCCJ și ai DNA, precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții acestora), modificările propuse privind regimul răspunderii magistraților, modificările sistemului de recrutare a magistraților – limita de vârstă (30 de ani) pentru admitere la Institutul Național al Magistraturii și cerința vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani.

Înființarea în cadrul PÎCCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de efectuare a urmării penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora reprezintă o altă prevedere pe care magistrații o contestă.

La rândul său, ambasadorul Hans Klemm spunea recent că SUA sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma Justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum în lupta anticorupție. Președintele României consideră că Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore semnalul clar venit din partea CSM, spunea săptămâna trecută purtătorul de cuvânt președintelui României.

Ministrul Tudorel Toader declara, în urmă cu o săptămână, că proiectul legilor justiției nu va fi modificat, chiar dacă CSM a dat un aviz negativ.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @ Furaţi Mai Cu Spor
  Nu am avut în vedere ideea ca magistraţii să legifereze, ci am avut în vedere faptul că ar fi fost mult mai util un protest însoţit de soluţii acceptate de tot corpul magistraţilor. Într-o asemenea situaţie, nu cred că Guvernul ar mai fi avut argumente. Faptu că se produc asemenea clivaje în legătură cu justiţia, arată că ceva important nu funcţionează la nivelul instituţiilor de bază ale statului.
  • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   CSM a transmis inca din martie 2017 propuneri privind proiectul de lege - dar se pare ca nu s-au pliat pe viziunea pesedisto-aldista: http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/28_04_2017__87881_ro.pdf
   Liviu Avram rezuma destul de simplu ceea ce s-a intamplat: "...ministrul a reglementat cu maximă minuţiozitate propunerile care au stârnit spaima sistemului judiciar, dar modificările necesare, cerute chiar de către CSM, le-a tratat superficial, incomplet şi contradictoriu..."
   • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   de acord cu dvstra. Mereu cand critici, e bine sa propui ceva mai bun in loc, nu doar sa fii gica contra. Insa nu si in cazul acesta. Imaginati-va ce scandal s-ar crea daca magistratii ar propune un pachet de legi, cum e cel vizat de Toader (imi si imaginez titlurile de prompter: Procurorii isi baga nasul unde nu le fierbe oala, etc). In plus, nu exista solutii acceptate de TOT corpul magistratilor, pentru ca si ei intre ei se dusmanesc unii pe altii.
   • Like 0
 • Din aceste mii de magistraţi nu s-a găsit măcar unu să facă un proiect mai bun?
  • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   magistratii nu fac legi, le aplica. Ei protesteaza in calitate de oameni care inteleg ce e in sistem. Sa faca Parlamentul/Guvernul ceva mai bun. Schimba codul penal de 100 de ori pe an. Poftim, ia si aplica legea, cu reguli care se schimba in fiecare zi. Nu vedeti nimic in neregula?
   • Like 1
 • Deci procurorii-s magistrați, ii văd pe listă. Tare asta. Si avocații nu-s? Dar polițiștii? Si, chiar asa, io de ce nu pot fi mare magistrat? Că-mi place să semnez petiții și să tot plătesc daune nevinovaților condamnați în Romanika și achitați apoi de CEDO. Si pe unii, și pe alții, ii plătesc "umpic", lunar, și io. Poi până când? Mega caută oameni, ADP-ul n-are destui angajați, să mai spun despre Canal?
  • Like 0
  • @ Emil Gavrilovici
   Poti fi mare magistrat daca termini o facultate de drept si dai la INM, termini si iei o duzina de examene grele. Mult succes!
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult