Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Peste o treime din magistrații din România cer retragerea proiectului de modificare a legilor justiției

Tudorel Toader - honoris causa

(Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu)

3.355 magistrați și 125 de auditori de justiție au semnat săptămâna trecută un memoriu, adresat ministrului Justiției Tudorel Toader și premierului Mihai Tudose, prin care solicită retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiției. Este vorba de mai mult de o treime din numărul total de judecători și procurori din România.

Vezi aici lista integrală a semnatarilor.

În memoriu se arată că avizul negativ al CSM, deși unul consultativ, nu poate fi nesocotit și desconsiderat.

„Deși avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat, jurisprudența recentă a Curții Constituționale a României dezvoltând și accentuând în mod deosebit o nouă dimensiune a dispozițiilor art. 1 alin. (5) din Constituție (”În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”), în sensul atașării conținutului său normativ a principiului colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului. Prin urmare, inclusiv normele legislative ce prevăd avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate în spiritul loialității față de Legea fundamentală și obligației autorităților publice de a aplica Mecanismul de cooperare și verificare şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru”, se arată în memoriul dat publicității pe 2 octombrie.

Magistrații resping toate modificările de esență ale proiectului legislativ, privind reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției, modificările privind numirile la vârful justiției (procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al DNA, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai Parchetului de pe lângă ÎCCJ și ai DNA, precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții acestora), modificările propuse privind regimul răspunderii magistraților, modificările sistemului de recrutare a magistraților – limita de vârstă (30 de ani) pentru admitere la Institutul Național al Magistraturii și cerința vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani.

Înființarea în cadrul PÎCCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de efectuare a urmării penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora reprezintă o altă prevedere pe care magistrații o contestă.

La rândul său, ambasadorul Hans Klemm spunea recent că SUA sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma Justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum în lupta anticorupție. Președintele României consideră că Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore semnalul clar venit din partea CSM, spunea săptămâna trecută purtătorul de cuvânt președintelui României.

Ministrul Tudorel Toader declara, în urmă cu o săptămână, că proiectul legilor justiției nu va fi modificat, chiar dacă CSM a dat un aviz negativ.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • @ Furaţi Mai Cu Spor
    Nu am avut în vedere ideea ca magistraţii să legifereze, ci am avut în vedere faptul că ar fi fost mult mai util un protest însoţit de soluţii acceptate de tot corpul magistraţilor. Într-o asemenea situaţie, nu cred că Guvernul ar mai fi avut argumente. Faptu că se produc asemenea clivaje în legătură cu justiţia, arată că ceva important nu funcţionează la nivelul instituţiilor de bază ale statului.
    • Like 0
    • @ Gheorghe Anton
      CSM a transmis inca din martie 2017 propuneri privind proiectul de lege - dar se pare ca nu s-au pliat pe viziunea pesedisto-aldista: http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/28_04_2017__87881_ro.pdf
      Liviu Avram rezuma destul de simplu ceea ce s-a intamplat: "...ministrul a reglementat cu maximă minuţiozitate propunerile care au stârnit spaima sistemului judiciar, dar modificările necesare, cerute chiar de către CSM, le-a tratat superficial, incomplet şi contradictoriu..."
      • Like 0
    • @ Gheorghe Anton
      de acord cu dvstra. Mereu cand critici, e bine sa propui ceva mai bun in loc, nu doar sa fii gica contra. Insa nu si in cazul acesta. Imaginati-va ce scandal s-ar crea daca magistratii ar propune un pachet de legi, cum e cel vizat de Toader (imi si imaginez titlurile de prompter: Procurorii isi baga nasul unde nu le fierbe oala, etc). In plus, nu exista solutii acceptate de TOT corpul magistratilor, pentru ca si ei intre ei se dusmanesc unii pe altii.
      • Like 0
  • Din aceste mii de magistraţi nu s-a găsit măcar unu să facă un proiect mai bun?
    • Like 0
    • @ Gheorghe Anton
      magistratii nu fac legi, le aplica. Ei protesteaza in calitate de oameni care inteleg ce e in sistem. Sa faca Parlamentul/Guvernul ceva mai bun. Schimba codul penal de 100 de ori pe an. Poftim, ia si aplica legea, cu reguli care se schimba in fiecare zi. Nu vedeti nimic in neregula?
      • Like 1
  • Deci procurorii-s magistrați, ii văd pe listă. Tare asta. Si avocații nu-s? Dar polițiștii? Si, chiar asa, io de ce nu pot fi mare magistrat? Că-mi place să semnez petiții și să tot plătesc daune nevinovaților condamnați în Romanika și achitați apoi de CEDO. Si pe unii, și pe alții, ii plătesc "umpic", lunar, și io. Poi până când? Mega caută oameni, ADP-ul n-are destui angajați, să mai spun despre Canal?
    • Like 0
    • @ Emil Gavrilovici
      Poti fi mare magistrat daca termini o facultate de drept si dai la INM, termini si iei o duzina de examene grele. Mult succes!
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult