Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lovitură dură de la CSM pentru „reforma PSD în Justiție”: Aviz negativ!

Tudorel Toader, la „evaluare”

Foto: Inquam Photos

Reforma în Justiție inițiată de PSD s-a împiedicat de Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a dat azi un aviz negativ legilor Justiției, cu un scor strâns de 10 la 8. Ministrul Tudorel Toader nu a fost prezent la ședință, el declarând, imediat după anunțarea votului, la postul Antena 3, că „se aștepta” la acest rezultat. Tudorel Toader a subliniat că nu se va opri aici și că se va duce cu pachetul legislativ în Parlament, avizul CSM fiind doar unul consultativ. Victor Alistar a fost unul dintre membrii CSM care au optat pentru un aviz pozitiv pe reforma PSD în Justiție. El spune că „votul de azi a fost politic”. La rândul său, ambasadorul Hans Klemm spunea joi că SUA sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma Justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum în lupta anticorupție. Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză, spune purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. Argumentele fiecăruia, mai jos.

  • Bogdan Mateescu, membru CSM, a votat împotrivă: „Ministerul Justiției a mimat colaborarea de multe ori. Mă mâhnește absența ministrului Justiției de la ședința CSM. Aveam să-i pun întrebări. Aș fi apreciat prezența dânsului pentru explicații suplimentare. Este un moment de cotitură”.
  • Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Antena 3: Absența mea ( de la ședința de joi a CSM - n.n.) a fost deliberată. Nu aveam ce să mai schimb. Știam că va fi un aviz negativ. Unii nu doresc reformarea sistemului. Sistemul trebuie reformat și adus în parametrii de normalitate și de constituționalitate.

Vot strâns: 10 la 8

CSM a dat aviz negativ proiectului legilor Justiției, cu 10 voturi la 8.

Proiectul fusese criticat de președintele Klaus Iohannis, de magistrați și de experții Comisiei Europene. 

Înainte de ședință, procurorul general Augustin Lazăr spunea că, „în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ” din partea magistraților CSM.

„Este o zi importantă deoarece Consiliul Superior al Magistraturii analizează proiectul privind legile Justiției. Este evident că proiectul a fost criticat de colegii noștri magistrați, a fost criticat de experții Comisiei Europene și, în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ, asta în condițiile în care dorim să se ridice monitorizarea MCV", a afirmat Augustin Lazăr. 

Legile Justiției: cele mai sensibile modificări

Proiectul legilor Justiției conține o serie de modificări, printre care scoaterea șefulului statului din procedura de numire a procurorilor șefi, numirea procurorului general și a procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT de către CSM la propunerea ministrului Justiției, preluarea Inspecției Judiciare de către MJ, precum și înființarea unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de magistrați.

Victor Alistar, la Antena3: Votul de astăzi a fost politic, nu tehnic

Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM și un apropiat al PSD, a spus la Antena3 că votul dat în CSM a fost unul politic, nu tehnic.

„E un aviz consultativ, ministrul Justiției nu este obligat să țină seama de el”, a mai spus Alistar.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: „Suntem îngrijorați că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”

Ambasadorul Hans Klemm a exprimat joi, într-o declarație pentru Digi24, îngrijorarea Statelor Unite legată de propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma justiției. În opinia oficialului american, modificările legilor justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum în lupta anticorupție, țara noastră fiind un model regiune.

(Foto: George Călin/Inquam Photos)

„Statele Unite cred că România a făcut niște pași foarte importanți pentru a asigura independența justiției și a activității procurorilor și, desigur, în termeni mai largi, în educație și așa mai departe. Spun că România s-a transformat într-un model în această regiune și pentru mine a fost un exemplu personal, dar ne dorim ca România să rămână pe acest traseu, acest traseu care a fost stabilit în urmă cu 14-15 ani”, a precizat ambasadorul pentru Digi24. „Dar suntem îngrijorați că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”, a adăugat Hans Klemm.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis: „Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM”

„Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM”, a transmis joi purtătorul de cuvânt al președintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Vot 10-8. Din cei 10 am inteles ca cel putin 8 sunt procurori care au votat in bloc contra. Cu ei a votat si presedinta CSM, judecator de profesie, care a fost de acord cu sefa DNA sa ii puna la detector pe procurorii din subordine (probabil cei care ies din rand ) !!! Nici eu, desi sunt jurist, nu agreez toate propunerile, dar sa respingi in bloc tot pachetul !!!! fiecare crede ce vrea. Iar limbajul dl Stere Gulea cu "banda de hoti.......!!!", pentru un om al culturii cum este el, lasa de dorit. Prea multa ura si extremism in luarile de pozitii la noi in tara, de o parte si de alta...
    • Like 0
    • @ Ionel
      Inteleg ca parerea celor care au votat contra (nicidecum a celor care au votat pro, care sunt clar obiectivi) este lovita de subiectivism. Dar ce ne facem cu parerea presedintelui, a SUA , a partii neimplicate in politica a breslei, a intelectualilor? Astia ce explicatie au? Dl. Stere Gulea uraste....hmmm, poate se mai uita pe la antena3, din curiozitate si atunci ii este explicata tendinta!
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Ionel check icon
      "Unii iau „statul de drept“ ca măciucă de lovit rivalii, nu ca un cadru salutar pentru extinderea drepturilor și libertăților cetățenești. În definitiv, ce se poate spune când juriști evident nepregătiți distrug și bruma de justiție din țară pentru a-și ascunde fărădelegile? Dar poți face bine țării tale corelând prețuirea limbii, tradițiilor, istoriei proprii cu nevoile de modernizare – adică cu tehnologizarea, democratizarea și încurajarea culturii reflexive – și acționând pentru acestea." Citat din dl Andrei Marga. Cat de bine se potriveste situatiei actuale....
      • Like 0
    • @ Ionel
      Stimate domn, o sa va supar si eu cu cateva observatii. Astfel:
      - Cei 8 procurori identificati de dumneavoastra dintre cei 10 erau de fapt 6, dar suna mai bine sa exagerati in sensul dorit de dumneavoastra, nu? Credeam ca exactitatea ar fi trebuit sa fie unul dintre atributele unui jurist, nu? Dar poate ma insel.
      - Nici dintre cei ce au votat "pentru" nu au fost toti de acord cu absolut toate prevederile propuse, iar diferenta dintre primii si ultimii pare a fi doar de abordare (respingere vs. aprobare cu observatii); nu-i asa ca si chestiunea asta nu prea merita luata in calcul, pentru ca ar inclina si mai mult balanta in defavoarea comentariului dumneavoastra?
      - Daca tot incepem sa contestam voturi, pai avem o chestie mult mai arzatoare - privind modul in care au ajuns unii infractori sa conduca aceasta tara. Dar este mai "cool" sa contestam doar anumite voturi, nu?
      - Sa mai adaugam si manaria prin care au fost numiti "reprezentantii societatii civile" in CSM? Unde o incadram?
      - Intr-adevar, dl. Stere Gulea a gresit cu "banda de hoti.......!!!"; exprimarea ceva mai corecta era "banda de hoti, derbedei si borfasi.......!!!" - care insa / inca nu reuseste sa cuprinda integral calitatile numitilor
      - In ceea ce priveste dl. Marga - citatul "În definitiv, ce se poate spune când juriști evident nepregătiți distrug și bruma de justiție din țară pentru a-și ascunde fărădelegile?" pare a se potrivi perfect numitilor ciordache, nicolicea, serban nicolae. Spre deosebire de ei, dl. Tudorel Toader incearca sa distruga justitia metodic, cu pregatire inalta...

      Va doresc o seara buna!
      • Like 0
    • @ Ionel
      M-ati pierdut... Dar, sa va spun un secret: statul asta, acum , este unul mafiot! Dar sa nu spuneti nimanui (sic!) (Inainte era doar corupt...)
      • Like 0
  • Paranoia ma impinge sa cred ca , "AGENTURILII STRAINI" rusesti , de aceasta data , pun in functie un guvern in Romania , Polonia , Ungaria si Bulgaria care sa fie un fel de Porti ale UE dar incuiate pe dinafara ,la care doar PUTIN are cheia. Este foarte bizar ca in aceste 4 tari se petrec exact aceleasi lucruri. In Polonia s-a reusit , in Ungaria s-a reusit , mai sunt 2 tari .Dupa ce toate aceste tari vor executa planul cred ca urmatoarea miscare va fi o alianta nord-estica cu Rusia de unde va pleca valul de instabilitate al UE si daramarea marelui bloc care tine lumea in sah economic. Dar dupa cum am inceput acest comentariu , este doar paranoia mea .
    • Like 0
  • Da, inteleg ca Antena 3 sustine ca CSM este consultativ si nu trebuie sa se tina cont de el, ce afirma SUA oricum nu conteaza, deci, tot asa , nu trebuie sa se tina cont, ...ceea ce conteaza este doar ce spune Dragnea! Care face echipa perfecta cu Traiceanu ! Bravo! Cat mai multi telespectatori sa aveti!
    • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      check icon
      Talentatii de la A3 pare ca se pregatesc pentru admiterea la Teatru...din lipsa de argumente logice !E greu sa fii spalator de cadavre...fenomenul natural de putrezire iti da batai mari de cap.ciuvicii ,grecii,gazii,...trag din greu la caruta cu roti patrate.8 din 10 la CSM nu mai reprezinta o minoritate ,e vorba danei g."se joaca"!Noaptea mintii!
      • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      Când doamna Kovesi a fost numită procuror general, dacă îmi aduc bine aminte, CSM-ul a dat un aviz negativ. Băsescu şi Macovei nu au ţinut cont de el şi au numit-o în funcţie. Domna Macovei este astăzi o personalitate recunoscută pe plan mondial... S-a înşelat CSM-ul? S-a înşelat... De ce credeţi că povestea nu se repetă?
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Iti voi da un contraexemplu la fel de graitor: coabitacul tau iubit a numit-o sef la DNA intr-o intelegere cu alt ...nefrecventabil.Dupa ce a fortat demiterea ministrului justitiei si a devenit interimar!De aia un sclav politic (ministru) n-ar trebui sa poata face "jocuri".Dar se pare ca tu folosesti logica in mod pervers,esti un caz pierdut!
      • Like 2
    • @
      Este părerea ta, dar eu nu folosesc logica într-un mod pervers, ci am relatat un fapt. La timpul respectiv, dacă mă crezi, am fost de acord cu doamna Mona Pivniceru. Iar Ponta doar a nominalizat, Băsescu a acceptat. Jocurile nu le fac cei care nominalizează, ci aceia care numesc.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Permite-mi sa te contrazic...discutand asupra unor cifre ne-am contrazis,am renuntat atunci cind m-am convins ca si matematica elementara este ...relativa pentru tine!Relatarea faptelor (cu omisiuni) poate duce la concluzii gresite?Da dau nu?Ce urmaresti prezentand doar partea convenabila?Coabitacul,macovei,tudorel-ce au in comun?Fosti sclavi(procurori) ajunsi ministri!Au senzatia ca adevarul e in desaga lor,restul sunt doar...consultativi?Ce am castigat din asta?
      • Like 2
    • @
      Eu am prezentat o realitate. Tu ai stabilit că ar fi partea convenabilă pentru mine.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Prezentarea jumatatilor de "realitate" este minciuna prin omisiune!Nu mai insista ...
      • Like 2
    • @
      Care este jumătatea de realitate pe care nu am prezentat-o?
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Citeste comentariile integral inainte de a raspunde,pierdem timp inutil!
      • Like 1
    • @ Constantin
      Parerea despre o persoana poate fi mai mult sau mai putin subiectiva ,in schimb, parerea unui specialist in drept despre un pachet de legi este mult mai aplicata. La fel si parerea celui mai democrat stat din lume....daca bunul-simt la nostru , al multor oameni, care intelegem "dedicatia" acestui pachet de legi , ca si a oamenilor pusi in ministere, ca si "alta-intrebare" ( care intra si in categoria " legi "si in categoria "oameni pusi " ) nu mai conteaza! Iar CSM a dat aviz negativ in 2009, pe motiv de lipsa de viziune. Ea a lucrat ca procuror general si pana atunci. S-a inselat? Nu stim...poate altcineva termina cu toti penalii mult mai repede si mai "iremediabil". Poate ca, intr-adevar, nu are atata viziune . (oricum nu pe calitatile astea a fost numita... si fiind fata celui mai longeviv procuror din epoca de aur, am niste semne de intrebare in ceea ce o priveste).
      Insa ceea ce stiu foarte sigur este, ca eu nu ma insel cand spun ca antena3 este cel mai scabros si marsav post tv cu tot ce contine el !
      • Like 1
    • @
      Cei de la antena 3 sunt caractere specifice jocurilor marsave cerute in fisa postului, care-si fac "meseria" pe bani multi si pentru bani si mai multi. Si, din pacate si pentru ei si pentru manipulati, de mult nu mai joaca teatru...s-au contopit cu rolurile si au devenit chiar personajele pe care le jucau... Si cat va mai trai voiculescu se vor ascuti in rol, in detrimentul nostru...
      • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      Unul dintre telespectatori e chiar aici : numele lui începe cu c și se termina cu tin . Omul se trezește de dimineața intra pe Republica , tine teoria oiței statuie vie , după care termina prin a multumi partidului ca s-a trezit dimineața .
      • Like 0
    • @ Vic Berenghi
      :)) Nu stiu, eu intotdeauna acord circumstante atenuante si prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie. In ceea ce-i priveste pe cei de la a3 trebuie sa recunosti ca sunt profesionisti! Daca vor sa manipuleze, reusesc!
      • Like 0
  • "Reprezentantii societatii civile" n-au fost de ajuns pentru mafie. Societatea civila de la Antena 3 numita de Senat. Penibil, au bagat politruci penali si o sa tot bage intr-un for al magistratilor pana distrug si aceasta institutie. Unde e separatia puterilor in stat? Ce cauta lingatorul de blide Alistar de la Felix TV, cercetat penal pentru fals in inscrisuri in CSM? Suntem o rusine de societate pentru ceea ce am putut produce. Va mai trece multa vreme pana vom avea cu adevarat reprezentanti ai societatii civile nefiltrati de mafii/servicii/grupari de interese obscure sa ne reprezinte pe noi, cetatenii simpli care nu aveam probleme cu legea, iar nu pe lotrii societatii.
    • Like 2
  • Cred ca dl. Toader o sa tina cont de observatiile CSM si va face urmatoarele modificari:
    1. Procurorii sefi vor fi propusi de societatea civila si numiti de catre Presedinte.
    2. Inspectia judiciara va fi incadrata intr-un departament ( al- 24-lea ) din cadrul administratiei prezidentiale.
    3. Procurorii vor fi incadrati intr-o noua si unica demnitate si anume aceea de 'inalti magistrati', iar in salile de judecata vor intra dupa judecatori, care vor astepta in picioare pana ce procurorii se vor aseza la mesele speciale cu 5-10 cm mai inalte dacat cele ale judecatorilor.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Eu as propune o diferenta de nivel de cel putin 1 metru pentru ca si in pozitia "in picioare" judecatorii sa priveasca in sus catre procurori...chiar mi-au placut amendamentele,pacat ca pacaliciul de la justitie nu le va citi.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Cred ca , daca ar fi ales prin vot , procurorul general ar impaca si capra si varza. Adica si penalii si societatea civila dornica de legi corecte. Votul breslei intregi! Si daca ne mai civilizam si noi, peste vreo 50 ani, tudoreii nu mai ajung sa faca modificari, decat la rasadurile de ceapa din curtile lor. Sau de usturoi! Ca sa nu le mai miroasa gurita , chiar daca mananca...orice.
      • Like 0
  • check icon
    Mai cum se "deschid" toate floricelele astea in fata A3...punem pariu ca diseara la Gadea menestrelul Tudorel se va deschide complet?Nu va mai folosi deja obosita replica "nu comentez declaratiile altor demnitari",bla-bla...Sigur ca un profesionist nu este obligat sa tina cont de observatiile altor profesionisti(asa cum declara victoras a.) ca doar de aia e profesionist sa nu posede acelasi set de valori precum ceilalti profesionisti,doar el e ghidonat de niste penali si niste... servile fine ale penalilor ce sunt oripilate de anchetarea de catre DNA a furtisagului la care au luat parte.
    • Like 1
  • Victor Alistar - reprezentantul Societății Civile CORUPTE, ales în CSM de Mafia PSD-ALDE-PMP + de niște penali de la PNL.
    • Like 1
  • cea mai mare dezamagire este Victor Alistar. Nu am inteles pe care civili ii reprezinta, ca pe “civilii“ care #rezista sigur nu!
    • Like 1
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      check icon
      De ce te dezamageste?! Ai crezut altceva despre Victoras?! Nulitatea asta este un mic trepadus format la scoala lui adrian nastase. Si suge de la tatza pesedelui inca de prin anul 1997 cand se ocupa cu chefurile pesedistilor din primaria Bucuresti. Iar in CSM a ajuns impins de alt trepadus pe care il cheama tot victor. ponta victor.
      • Like 3
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      check icon
      «Nu am inteles pe care civili ii reprezinta». Pe cei sub acoperire.
      • Like 0
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Pe civilii din familia lui, ca in ziua de azi, banul este scump si greu de facut!
      • Like 0
  • Anon check icon
    Aviz consultativ, sigur. Stiti cine o sa va mai consulte? Multimea din strada.
    • Like 4
  • check icon
    BTW: there is no «lovitură dură», it is an expcted result, as the guy says. Oh, sorry, Mr Alistar, the great expert in [Romanian] law.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult