Foto: Inquam Photos
Reforma în Justiție inițiată de PSD s-a împiedicat de Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a dat azi un aviz negativ legilor Justiției, cu un scor strâns de 10 la 8. Ministrul Tudorel Toader nu a fost prezent la ședință, el declarând, imediat după anunțarea votului, la postul Antena 3, că „se aștepta” la acest rezultat. Tudorel Toader a subliniat că nu se va opri aici și că se va duce cu pachetul legislativ în Parlament, avizul CSM fiind doar unul consultativ. Victor Alistar a fost unul dintre membrii CSM care au optat pentru un aviz pozitiv pe reforma PSD în Justiție. El spune că „votul de azi a fost politic”. La rândul său, ambasadorul Hans Klemm spunea joi că SUA sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma Justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum în lupta anticorupție. Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză, spune purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. Argumentele fiecăruia, mai jos.
- Bogdan Mateescu, membru CSM, a votat împotrivă: „Ministerul Justiției a mimat colaborarea de multe ori. Mă mâhnește absența ministrului Justiției de la ședința CSM. Aveam să-i pun întrebări. Aș fi apreciat prezența dânsului pentru explicații suplimentare. Este un moment de cotitură”.
- Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Antena 3: Absența mea ( de la ședința de joi a CSM - n.n.) a fost deliberată. Nu aveam ce să mai schimb. Știam că va fi un aviz negativ. Unii nu doresc reformarea sistemului. Sistemul trebuie reformat și adus în parametrii de normalitate și de constituționalitate.
Vot strâns: 10 la 8
CSM a dat aviz negativ proiectului legilor Justiției, cu 10 voturi la 8.
Proiectul fusese criticat de președintele Klaus Iohannis, de magistrați și de experții Comisiei Europene.
Înainte de ședință, procurorul general Augustin Lazăr spunea că, „în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ” din partea magistraților CSM.
„Este o zi importantă deoarece Consiliul Superior al Magistraturii analizează proiectul privind legile Justiției. Este evident că proiectul a fost criticat de colegii noștri magistrați, a fost criticat de experții Comisiei Europene și, în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ, asta în condițiile în care dorim să se ridice monitorizarea MCV", a afirmat Augustin Lazăr.
Legile Justiției: cele mai sensibile modificări
Proiectul legilor Justiției conține o serie de modificări, printre care scoaterea șefulului statului din procedura de numire a procurorilor șefi, numirea procurorului general și a procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT de către CSM la propunerea ministrului Justiției, preluarea Inspecției Judiciare de către MJ, precum și înființarea unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de magistrați.
Victor Alistar, la Antena3: Votul de astăzi a fost politic, nu tehnic
Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM și un apropiat al PSD, a spus la Antena3 că votul dat în CSM a fost unul politic, nu tehnic.
„E un aviz consultativ, ministrul Justiției nu este obligat să țină seama de el”, a mai spus Alistar.
Ambasadorul SUA, Hans Klemm: „Suntem îngrijorați că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”
Ambasadorul Hans Klemm a exprimat joi, într-o declarație pentru Digi24, îngrijorarea Statelor Unite legată de propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma justiției. În opinia oficialului american, modificările legilor justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum în lupta anticorupție, țara noastră fiind un model regiune.
(Foto: George Călin/Inquam Photos)
„Statele Unite cred că România a făcut niște pași foarte importanți pentru a asigura independența justiției și a activității procurorilor și, desigur, în termeni mai largi, în educație și așa mai departe. Spun că România s-a transformat într-un model în această regiune și pentru mine a fost un exemplu personal, dar ne dorim ca România să rămână pe acest traseu, acest traseu care a fost stabilit în urmă cu 14-15 ani”, a precizat ambasadorul pentru Digi24. „Dar suntem îngrijorați că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”, a adăugat Hans Klemm.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis: „Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM”
„Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM”, a transmis joi purtătorul de cuvânt al președintelui României, Mădălina Dobrovolschi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- Cei 8 procurori identificati de dumneavoastra dintre cei 10 erau de fapt 6, dar suna mai bine sa exagerati in sensul dorit de dumneavoastra, nu? Credeam ca exactitatea ar fi trebuit sa fie unul dintre atributele unui jurist, nu? Dar poate ma insel.
- Nici dintre cei ce au votat "pentru" nu au fost toti de acord cu absolut toate prevederile propuse, iar diferenta dintre primii si ultimii pare a fi doar de abordare (respingere vs. aprobare cu observatii); nu-i asa ca si chestiunea asta nu prea merita luata in calcul, pentru ca ar inclina si mai mult balanta in defavoarea comentariului dumneavoastra?
- Daca tot incepem sa contestam voturi, pai avem o chestie mult mai arzatoare - privind modul in care au ajuns unii infractori sa conduca aceasta tara. Dar este mai "cool" sa contestam doar anumite voturi, nu?
- Sa mai adaugam si manaria prin care au fost numiti "reprezentantii societatii civile" in CSM? Unde o incadram?
- Intr-adevar, dl. Stere Gulea a gresit cu "banda de hoti.......!!!"; exprimarea ceva mai corecta era "banda de hoti, derbedei si borfasi.......!!!" - care insa / inca nu reuseste sa cuprinda integral calitatile numitilor
- In ceea ce priveste dl. Marga - citatul "În definitiv, ce se poate spune când juriști evident nepregătiți distrug și bruma de justiție din țară pentru a-și ascunde fărădelegile?" pare a se potrivi perfect numitilor ciordache, nicolicea, serban nicolae. Spre deosebire de ei, dl. Tudorel Toader incearca sa distruga justitia metodic, cu pregatire inalta...
Va doresc o seara buna!
Insa ceea ce stiu foarte sigur este, ca eu nu ma insel cand spun ca antena3 este cel mai scabros si marsav post tv cu tot ce contine el !
1. Procurorii sefi vor fi propusi de societatea civila si numiti de catre Presedinte.
2. Inspectia judiciara va fi incadrata intr-un departament ( al- 24-lea ) din cadrul administratiei prezidentiale.
3. Procurorii vor fi incadrati intr-o noua si unica demnitate si anume aceea de 'inalti magistrati', iar in salile de judecata vor intra dupa judecatori, care vor astepta in picioare pana ce procurorii se vor aseza la mesele speciale cu 5-10 cm mai inalte dacat cele ale judecatorilor.