Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pilonul II de Pensii - Măgăoaia lui Ber Căciulă

Instalație Iași

În mijlocul Iașiului a răsărit, potrivit exprimării unui ieșean, „un morman de tablă și linoleum păros”. Într-adevăr, prima reacție cetățenească este să întrebi cum de-au fost basculate în inima Orașului Culturii deșeuri din demolarea vreunei hale, luate ulterior în coarne de o ciurdă de bouri iritați.

Însă măgăoaia deșchiolată este, ne deschide mintea edilul Mihai Chirica, o operă de artă. Mai mult, experții în artă modernă ai departamentului Apă Canal din Primărie atrag atenția ieșenilor că se află în fața „unei instalații unice, cu puternice influențe dadaiste”. Da, da, sunt, probabil, influențe care s-au transmis în Iași de la Moinești, locul nașterii inventatorului dadaismului, Tristan Tzara. 

Totuși, autorul instalației, adică instalatorul, cum ar veni, nu e moldovean, nu e nici măcar român – e neamț, și îl cheamă Behr, Clemens Behr. Ber-Căciulă i-aș zice eu, ca un necioplit ce mă aflu, întrucât mi se pare a aduce creațiunea sa cu căciula trântită de pământ a unui megarobot din Transformers.

Edilul Chirica îi asigură pe ieșenii buimăciți de ce văd că așa a fost și cu Picasso și, în general, cu picasoii, cum e și alde Behr. „La început nu au fost înțeleși, iar acum se dau milioane de euro pe lucrările lor. Nu vreau să mă gândesc cât o să coste lucrarea asta peste 10 ani”, a mai cuvântat, melancolic, edilul Chirica. Așa e, nici ieșenii nu vor. În schimb, sunt interesați să afle că acum costă 16.000 de euro din banii lor.

Opțiunea pentru instalatorul german arată ciudat, având în vedere că edilul Chirica este cel care declara că nu poate accepta ca prim-ministru o persoană numită Sevil Shhaideh, deoarece el este „crescut lângă statuia lui Ștefan cel Mare”. Ar fi putut, dacă nu să aleagă ceva din creația unui artist plastic moldovean, măcar să facă apel la București. Căci în Capitală avem monumente compatibile cu viziunea lui Herr Behr, în stilul curentului „Fazăr of tembelismus”: Cartoful în Țepușă din Piața Revoluției, Coastele la Grătar din Piața Presei Libere, Cactusul Unirii – Piața Alba Iulia... 

Nu am reușit să aflu ce nume poartă lucrarea. Prin urmare, propun unul: să se numească „Pilonul II de Pensii”. Am și o explicație.

Agasat de îngustimea de minte și simțire a concitadinilor săi, edilul Chirica face, totuși, după observațiile d-sale estetice, o referire monumentală la București, mai exact, tronc, Marițo, la Palatul Victoria: „Mă îngrijorează că n-a creat aceeași stare de agitație în mediul on-line faptul că se fură Pilonul II de pensii”.

Adicătelea, uitați-vă la harababura (apud Klaus Iohannis) făcută de guvernul lui Dragnea cu banii oamenilor, căci n-are sula cu prefectura, are primăria cu harababura, ca să n-o vedeți pe aia plantată de mine în centru.

Și totuși, există o asemănare între cele două harababuri. Ambele sunt produse fără să fie băgați în seamă beneficiarii.

Li s-a pus ieșenilor sub ochi mai întâi o copie (e adevărat, mai greu de realizat decât originalul!) a măgăoaiei lui Ber Căciulă, ca să se vadă dacă place cuiva?

I-a întrebat cineva pe pensionari dacă ard de nerăbdare să le grebleze banii „búgetul” lui Dăncilă?

Cine a zis că au trecut aproape 30 de ani de când Partidul hotăra ce vor, de fapt, masele, dar nu-și dau seama? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din pacate acesta este rezultatul scurtimii memoriei cetatenilor care se duc la vot ca despre cei care nu voteaza nu are rost sa discutam conform principiului "Nu votezi nu contezi !". Daca iesenii care voteaza s-ar uita putin si pe istoricul faptelor si nu al declaratiilor de campanie electorala a celui pe care pun stampila inainte de a il vota probabil ca asemenea statui nu ar mai aparea in frumosul peisaj al Iasiului.
  • Like 0
 • Iesenii despre monumentele Iasului si valahii despre ale lor.
  • Like 0
 • Cred ca a ajuns la Iasi, a vazut cum se circula si a venit cu aceasta idee. I-a iesit perfect! Nu putea sa exprime mai bine circulatia din Iasi. Intr-adevar am vazut lucrari mult mai bune, dar e artist, A transmis ce ii exprima locul.
  • Like 0
 • Pilonul II de pensii este o temă de dezbatere adevărată, nu neg. Dar de la dumneavoastră aşteptam (încă mai aştept) un editorial gen "Gelozie constituţională" din Deutsche Welle. Am citit de vreo opt ori acest articol şi nu-mi vine să cred că o asemenea analiză a fost scrisă într-o publicaţie germană, într-un moment în care Guvernul României a ales SUA şi nu Germania. Fabulos! N-am citit ceva mai bun de la celebra zicere a seniorului Raţiu: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! O frază în care a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează democraţia. L-am comparat atunci cu Sf. Augustin care a explicat Noul Testament tot într-o zicere: Iubeşte şi fă ce vrei! Filosofi care au explicat ceva în jdemii de cuvinte a mai văzut lumea, dar înţelepţi care să spună multe în puţine cuvinte...mai rar. Dacă articolul din DW apărea într-o publicaţie din SUA sau Israel, vă mărturisesc faptul că nu aş fi fost aşa de impresionat, era în logica lucrurilor. Am citit articolul cu pricina având impresia că peste România a început să pice un duş rece, dar nu cu apă rece sau cuburi de gheaţă, ci gheţari peste gheţari... Am citit articolul din DW împreună cu nişte prieteni haştagrezist...Au rămas muţi.O lecţie de democraţie şi politică externă aşa cum un mare ziarist ca dumneavoastră nu a oferit acestui popor. Şi nu pentru că nu aţi fost în stare, ci pentru că nu aţi vrut. Doar dumneavoastră ştiţi de ce aţi rămas cramponat în idioţeniile astea cu "Dragnea la puşcărie" şi "Ciuma roşie"... Probabil că Dragnea va ajunge la puşcărie... şi cu asta ce-am făcut? Dragnea este cea mai mare problemă a României? Nu, domnule Popescu. Dragnea este o obsesie a unora... Cu slugi abjecte precum L.Orban sau indecişi ca Iohannis, domnule Popescu, ce facem? .... e mult mai rău să fii ignorat și lăsat deoparte (ca omul care spune ”da” din oficiu”) decât să fii controversat și în centrul atenției, ne spune DW. Iohannis o fi citit? O fi înţeles ceva? Sau gândeşte aşa cum vorbeşte?, dacă îl credem pe Crin Antonescu... Încotro, domnule Popescu?! Asta-i întrebarea la care aşteptăm un răspuns din partea dumneavoastră. DW ne spune să nu mergem pe mâna Germaniei... PSD-ul a ales SUA... Iohannis se bălăngăne... Situaţia internaţională arată ca măgăoaia de la Iaşi...

  Poziţia adoptată de PSD este curajoasă şi seamănă foarte mult cu cea adoptată de Ceauşescu în 1968...cu menţiunea că Ceauşescu, ulterior, şi-a bătut joc de propria alegere.

  Situaţia Opoziţiei este următoarea: USR-ul nu va câştiga alegerile şi nu se va alia cu cineva, Cioloş şi partidul său încearcă marea cu degetul şi va fura din voturile USR iar PNL-ul condus de Orban se prăbuşeşte.,.. De ce nu vă preocupă această catastrofă? Mai sunt doi ani până la alegerile parlamentare şi România are nevoie de o analiză rece marca CTP. Chiar nu puteţi să vă debarasaţi de obsesii? Obsesiile îi caracterizează pe oamenii mici, iar dumneastră (încă) nu aţi ajuns un om neînsemant. Apropo, l-aţi susţinut pe Coldea până în pânzele negre, aşa o să faceţi şi cu doamna Kovesi? Portocală va fi anchetat de către o doamnă procuroare care se apropie de pensie şi care, se spune, nu prea are mamă şi tată... Ca şi dumneavoastră conduce o Dacie... Aveţi impresia că Portocală are stofă de erou? Om care merge la puşcărie sau la moarte pentru o idee? Eu nu cred. Şi mai cred că după condamnarea de la fond,va scrie topuri de hârtie. Că-i un nemernic.

  Închei prin a vă lăsa o concluzie devastatoare a DW: Impresia noastră este că, în România de azi, sunt deja prea mulți aceia care ar răspunde că ar fi bine, ba chiar că s-ar cuveni ca țara să fie dată total pe mâna procurorilor, așa cum sugeraseră aceia care, neîncrezători față de partide au anunțat ”că votează DNA”. Sigur, era un joc de cuvine, dar numai pe jumătate joc, căci altfel nu am fi asistat la episodul în care procurorii DNA au început o anchetă asupra modului în care membrii guvernului au emis o ordonanță de urgență, fiind aplaudați de o mulțime de manifestanți. Spre lauda DNA ancheta a fost totuși oprită înainte de a sosi o decizie a Curții Constituționale ca dovadă că mai exista totuși o cenzură a rațiunii. Separația puterilor rămâne, în cele din urmă, cea mai importantă achiziție a democrației. Un politician nu are dreptul să oprească o anchetă, dar niciun un procuror nu are voie să deturneze o decizie politică.
  • Like 0
 • otheh check icon
  Pana la urma vad ca ati scris textul aniversar pentru Marx.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Omul are lucrări mult mai bune decât ce e la Iaşi.
  • Like 0
  • @ Valentin
   D check icon
   Ce anume îți inspiră "arta" lui?
   • Like 0
  • @ D
   Valentin check icon
   Ce apare la Iaşi nu îmi inspiră nimic, în schimb îmi plac cele de pe siteul lui. Faţada hotelului e excelentă ca organizare a spaţiului plastic, iar instalaţia seamănă puţin cu Guernica lui Picasso (dacă nu cumva are legătură directă).
   • Like 0
  • @ Valentin
   D check icon
   Nu mă refeream strict la "opera" din Iași, ci la operele artistului, în general.
   • Like 0
  • @ D
   Valentin check icon
   Din cât am văzut, omul are mai multe faze, lucru destul de obişnuit la un artist. Ce apare pe siteul lui îmi place foarte mult. Omul stăpâneşte spaţiul plastic după toate regulile, şi cromatic şi compoziţional. Instalaţia îmi aminteşte atât de compoziţia nr. 30 a lui Jackson Pollock, cât şi de Guernica lui Picasso. Faţada hotelului mi se pare la fel de reuşită.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Victor66 check icon
   Si ce-i cu asta?
   Ce importanta o au lucrarile lui bune, atata timp cat pune accidentul acela rutier in piata publica?
   • Like 0
  • @ Victor66
   Valentin check icon
   Dap, foarte corect spus.
   • Like 0
 • Ruiz check icon
  Nimic nou sub soare. Ce nu inteleg eu este de ce ne uitam toti la astia cum se cearta pe banii nostri... Cum de are Dragnea tupeul sa ne spuna ca banii din Pilonul 2 de pensii sunt bani publici ? Nu numai banii din Pilonul 2 ci si cei din Pilonul 1 sunt bani PRIVATI. Ei apartin oamenilor care contribuie iar statul este obligat peste ani de zile sa ii returneze sub forma de pensie in cazul pilonului 1. Despre pilonul 2 nici n-are rost sa mai vorbim...
  • Like 0
 • Acum 10 ani și mai bine, cînd se demolau buticurile pe lîngă metrou „Politehnica”, era plină zona dintre bd Milea și Maniu de artă din asta. Cîte valori au fost aruncate... :P
  • Like 4
 • Sa nu creada cumva cineva ca modificarea pilonului II este tot o arta. Ce este drept, prostirea permanenta a populatiei se face cu oarecare indemanare. Din pacate nu se gaseste un critic ( de arta politica) care sa repete obsesiv temele obiective care nu pot fi rastalmacite: cat a fost imprumutul guvernului in 2018 si la ce au fost folositi banii, ce suma de bani a fost absorbita de la UE, ce investitii au fost facute in 2018 si in primul rand cum merg pregatirile cu centenarul. Este evident ca pilonul II va evolua ca in Ungaria si Polonia, dar acolo guvernantii nu distrug totul ca la noi.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  https://www.widewalls.ch/artist/clemens-behr/
  • Like 0
  • @ Valentin
   Crabu check icon
   Si, de ce, am impresia ca cea mai urata si mizerabila lucrare artistica, a lui Behr, este cea de la Iasi?
   • Like 2
  • @ Crabu
   Valentin check icon
   Fix asta gândeam şi eu. Ce e pe site e o combinaţie între ce face el şi oleacă de Picasso. Arată mult mai bine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult