Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pilonul II de Pensii - Măgăoaia lui Ber Căciulă

Instalație Iași

În mijlocul Iașiului a răsărit, potrivit exprimării unui ieșean, „un morman de tablă și linoleum păros”. Într-adevăr, prima reacție cetățenească este să întrebi cum de-au fost basculate în inima Orașului Culturii deșeuri din demolarea vreunei hale, luate ulterior în coarne de o ciurdă de bouri iritați.

Însă măgăoaia deșchiolată este, ne deschide mintea edilul Mihai Chirica, o operă de artă. Mai mult, experții în artă modernă ai departamentului Apă Canal din Primărie atrag atenția ieșenilor că se află în fața „unei instalații unice, cu puternice influențe dadaiste”. Da, da, sunt, probabil, influențe care s-au transmis în Iași de la Moinești, locul nașterii inventatorului dadaismului, Tristan Tzara. 

Totuși, autorul instalației, adică instalatorul, cum ar veni, nu e moldovean, nu e nici măcar român – e neamț, și îl cheamă Behr, Clemens Behr. Ber-Căciulă i-aș zice eu, ca un necioplit ce mă aflu, întrucât mi se pare a aduce creațiunea sa cu căciula trântită de pământ a unui megarobot din Transformers.

Edilul Chirica îi asigură pe ieșenii buimăciți de ce văd că așa a fost și cu Picasso și, în general, cu picasoii, cum e și alde Behr. „La început nu au fost înțeleși, iar acum se dau milioane de euro pe lucrările lor. Nu vreau să mă gândesc cât o să coste lucrarea asta peste 10 ani”, a mai cuvântat, melancolic, edilul Chirica. Așa e, nici ieșenii nu vor. În schimb, sunt interesați să afle că acum costă 16.000 de euro din banii lor.

Opțiunea pentru instalatorul german arată ciudat, având în vedere că edilul Chirica este cel care declara că nu poate accepta ca prim-ministru o persoană numită Sevil Shhaideh, deoarece el este „crescut lângă statuia lui Ștefan cel Mare”. Ar fi putut, dacă nu să aleagă ceva din creația unui artist plastic moldovean, măcar să facă apel la București. Căci în Capitală avem monumente compatibile cu viziunea lui Herr Behr, în stilul curentului „Fazăr of tembelismus”: Cartoful în Țepușă din Piața Revoluției, Coastele la Grătar din Piața Presei Libere, Cactusul Unirii – Piața Alba Iulia... 

Nu am reușit să aflu ce nume poartă lucrarea. Prin urmare, propun unul: să se numească „Pilonul II de Pensii”. Am și o explicație.

Agasat de îngustimea de minte și simțire a concitadinilor săi, edilul Chirica face, totuși, după observațiile d-sale estetice, o referire monumentală la București, mai exact, tronc, Marițo, la Palatul Victoria: „Mă îngrijorează că n-a creat aceeași stare de agitație în mediul on-line faptul că se fură Pilonul II de pensii”.

Adicătelea, uitați-vă la harababura (apud Klaus Iohannis) făcută de guvernul lui Dragnea cu banii oamenilor, căci n-are sula cu prefectura, are primăria cu harababura, ca să n-o vedeți pe aia plantată de mine în centru.

Și totuși, există o asemănare între cele două harababuri. Ambele sunt produse fără să fie băgați în seamă beneficiarii.

Li s-a pus ieșenilor sub ochi mai întâi o copie (e adevărat, mai greu de realizat decât originalul!) a măgăoaiei lui Ber Căciulă, ca să se vadă dacă place cuiva?

I-a întrebat cineva pe pensionari dacă ard de nerăbdare să le grebleze banii „búgetul” lui Dăncilă?

Cine a zis că au trecut aproape 30 de ani de când Partidul hotăra ce vor, de fapt, masele, dar nu-și dau seama? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult