Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Planul de creștere a birurilor este evaluat la 30 miliarde de lei, adică aproape 2% din PIB. Identic cu biciul taxelor pus de Boc în 2010

Marcel Ciolacu - Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Planul de creștere a birurilor este evaluat la 30 miliarde de lei, adică aproape 2% din PIB. Este identic cu biciul taxelor pus de Boc în 2010.

Pe regula de trei simplă, 30 de miliarde de lei înseamnă fix 5 puncte procentuale de TVA, conform bugetului pe anul curent. Deci, totalul creșterii taxelor are același impact pe care l-ar avea creșterea TVA de la 19% la 24%.

Detalii:

- majoritatea IT-iștilor vor plăti impozit pe venit, fiindcă, pe bune, aproape nici un IT-ist nu câștigă mai puțin de 10000 lei brut, deci automat va cădea sub incidența măsurii; în plus, crește taxa pe PFA în IT, de la 1% la 3% pe cifra de afaceri, astfel încât să descurajeze migrația de pe CCM pe PFA.

- constructorii, agricultorii și salariații din industria alimentară vor plăti CASS.

Per ansamblu, peste 1 milion de persoane, majoritatea în sectorul privat, sunt în pericol să își vadă salariile scăzând.

- impozitul pe dividende crește din nou, de la 8% la 10%; în Bulgaria este 5% și tot în Bulgaria impozitul pe profit este 10%, nu 16% ca la noi.

- crește TVA la mai multe produse și servicii, inclusiv la energia termică, că abia se ieftinise săraca și e păcat să nu încaseze speculanții de la Palatul Victoria cât mai mulți bani.

- crește TVA la locuințe;

- crește impozitul pe tranzacțiile imobiliare: 5% la prețul de vânzare minus 600 000 lei.

Etc.

***

Singura diferență față de 2010 este că președintele de acum stă ascuns, iar Ciolacu anunță aceste măsuri cu aerul că face ceva patriotic.

Măsurile sunt anti-economice și anti-democratice, evident. Ele sunt anti-democratice și reprezintă a doua mare fraudă politică după constituirea acestei alianțe neofeseniste, deoarece nici Ciolacu nici altcineva nu a candidat cu ele în alegeri. Din contră... Și sunt anti-economice deoarece mărind birurile nu poți decât să frânezi dezvoltarea. Cum să crezi că mărind birurile acolo unde se muncește eficient faci o faptă inteligentă?! Inteligent ar fi să faci exact invers - să frânezi acolo unde nu se muncește eficient, adică la stat. Hei, dar cum ar mai putea Ciolacu, Ciucă și restul lumii să își cumpere pantofi de 1.500 de euro, să cumuleze pensie nesimțită cu salariu și tot așa?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult