Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Planul de creștere a birurilor este evaluat la 30 miliarde de lei, adică aproape 2% din PIB. Este identic cu biciul taxelor pus de Boc în 2010.
Pe regula de trei simplă, 30 de miliarde de lei înseamnă fix 5 puncte procentuale de TVA, conform bugetului pe anul curent. Deci, totalul creșterii taxelor are același impact pe care l-ar avea creșterea TVA de la 19% la 24%.
Detalii:
- majoritatea IT-iștilor vor plăti impozit pe venit, fiindcă, pe bune, aproape nici un IT-ist nu câștigă mai puțin de 10000 lei brut, deci automat va cădea sub incidența măsurii; în plus, crește taxa pe PFA în IT, de la 1% la 3% pe cifra de afaceri, astfel încât să descurajeze migrația de pe CCM pe PFA.
- constructorii, agricultorii și salariații din industria alimentară vor plăti CASS.
Per ansamblu, peste 1 milion de persoane, majoritatea în sectorul privat, sunt în pericol să își vadă salariile scăzând.
- impozitul pe dividende crește din nou, de la 8% la 10%; în Bulgaria este 5% și tot în Bulgaria impozitul pe profit este 10%, nu 16% ca la noi.
- crește TVA la mai multe produse și servicii, inclusiv la energia termică, că abia se ieftinise săraca și e păcat să nu încaseze speculanții de la Palatul Victoria cât mai mulți bani.
- crește TVA la locuințe;
- crește impozitul pe tranzacțiile imobiliare: 5% la prețul de vânzare minus 600 000 lei.
Etc.
***
Singura diferență față de 2010 este că președintele de acum stă ascuns, iar Ciolacu anunță aceste măsuri cu aerul că face ceva patriotic.
Măsurile sunt anti-economice și anti-democratice, evident. Ele sunt anti-democratice și reprezintă a doua mare fraudă politică după constituirea acestei alianțe neofeseniste, deoarece nici Ciolacu nici altcineva nu a candidat cu ele în alegeri. Din contră... Și sunt anti-economice deoarece mărind birurile nu poți decât să frânezi dezvoltarea. Cum să crezi că mărind birurile acolo unde se muncește eficient faci o faptă inteligentă?! Inteligent ar fi să faci exact invers - să frânezi acolo unde nu se muncește eficient, adică la stat. Hei, dar cum ar mai putea Ciolacu, Ciucă și restul lumii să își cumpere pantofi de 1.500 de euro, să cumuleze pensie nesimțită cu salariu și tot așa?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.