Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Plata în contul unic

Săptămâna trecută au fost publicate două ordine ale ANAF ce adoptă procedurile aplicabile în anul 2016 pentru plata în contul unic, respectiv pentru administrarea contribuabililor mijlocii.

* OpANAF nr. 531 din 28 Ianuarie 2016 - Ordin privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic

Consultați actul normativ aici!

* OpANAF nr. 560 din 29 Ianuarie 2016 - Ordin pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a contribuabililor mijlocii şi pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii

Consultați actul normativ aici!

Și în anul 2016 se păstrează procedura plății impozitelor în contul unic, de fapt în două conturi unice în funcție de destinatarul banilor, respectiv bugetul de stat sau bugetul asigurarărilor sociale.

CITEȘTE ȘI:

Primăria care introduce în premieră poprirea automată. Conturi blocate pentru datorii începând de la 0,1 lei

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Mic ghid de plată a impozitelor și taxelor locale în 2016

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

OpANAF nr. 531/2016, aplicabil pentru plățile de impozite și contribuții începând cu 1 ianuarie 2016, enumeră tipurile de impozite ce se achită în conturile unice. În contul unic 20.A.47.01.00 regăsim un număr de 30 impozite achitate către bugetul de stat dintre care amintim:

- impozitul pe venitul din salarii,

- impozitul pe profit,

- impozitul pe venitul microîntreprinderii,

- impozitul pe venitul din dividende,

- impozitul pe venitul din drepturi de proprietate intelectuală.

Toate aceste 30 impozite sunt enumerate punctual la Anexa 1 din nomenclatorul operațiilor fiscale iar legiuitorul precizează în acest tabel temeiul normativ ce reglementează fiecare impozit.

În contul 55.02 „Disponibil al bugetului asigurărilor sociale” identificăm plata unui număr de 28 contribuții și vărsăminte pentru fondurile speciale enumerate punctual în Anexa 2 – nomenclatorul obligațiilor fiscale datorate bugetului asigurărilor sociale și fondurilor speciale.

Și în acest caz este precizat temeiul normativ ce reglementează fiecare contribuție în parte.

OpANAF nr. 560/2016 adoptă o procedură amplă privind monitorizarea și administrarea contribuabililor din categoria celor mijlocii. Aceasta surprinde mai multe posibile etape, respectiv:

a. procedura de înregistrare fiscală;

b. procedura depunerii obligațiilor declarative;

c. soluționarea deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare;

d. procedura de administrare a documentelor solicitate de contribuabilii mijlocii;

e. procedura de eliberare a documentelor solicitate;

f. procedura de plata a obligațiilor fiscale;

g. procedura de inspecție fiscală și control;

h. procedura de soluționare a contestațiilor;

i. procedura de îndrumare și asistență;

j. procedura de urmărire a înlesnirilor la plată;

k. procedura de compensare și restituire a obligațiilor;

l. procedura de executare silită;

m. procedura de monitorizare;

n. procedura de prezentare în fața instanțelor și asistență legală;

o. procedura inspecției economico-financiare.

Fiecare dintre aceste proceduri este dezvoltată în analitic cu elementele principale fiscale pe care le va urmări atât contribuabilul cât și autoritatea fiscală. Punctual, sunt enumerate formularele de depus sau procedurile de urmat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult