Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Plata în contul unic

Săptămâna trecută au fost publicate două ordine ale ANAF ce adoptă procedurile aplicabile în anul 2016 pentru plata în contul unic, respectiv pentru administrarea contribuabililor mijlocii.

* OpANAF nr. 531 din 28 Ianuarie 2016 - Ordin privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic

Consultați actul normativ aici!

* OpANAF nr. 560 din 29 Ianuarie 2016 - Ordin pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a contribuabililor mijlocii şi pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii

Consultați actul normativ aici!

Și în anul 2016 se păstrează procedura plății impozitelor în contul unic, de fapt în două conturi unice în funcție de destinatarul banilor, respectiv bugetul de stat sau bugetul asigurarărilor sociale.

CITEȘTE ȘI:

Primăria care introduce în premieră poprirea automată. Conturi blocate pentru datorii începând de la 0,1 lei

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Mic ghid de plată a impozitelor și taxelor locale în 2016

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

OpANAF nr. 531/2016, aplicabil pentru plățile de impozite și contribuții începând cu 1 ianuarie 2016, enumeră tipurile de impozite ce se achită în conturile unice. În contul unic 20.A.47.01.00 regăsim un număr de 30 impozite achitate către bugetul de stat dintre care amintim:

- impozitul pe venitul din salarii,

- impozitul pe profit,

- impozitul pe venitul microîntreprinderii,

- impozitul pe venitul din dividende,

- impozitul pe venitul din drepturi de proprietate intelectuală.

Toate aceste 30 impozite sunt enumerate punctual la Anexa 1 din nomenclatorul operațiilor fiscale iar legiuitorul precizează în acest tabel temeiul normativ ce reglementează fiecare impozit.

În contul 55.02 „Disponibil al bugetului asigurărilor sociale” identificăm plata unui număr de 28 contribuții și vărsăminte pentru fondurile speciale enumerate punctual în Anexa 2 – nomenclatorul obligațiilor fiscale datorate bugetului asigurărilor sociale și fondurilor speciale.

Și în acest caz este precizat temeiul normativ ce reglementează fiecare contribuție în parte.

OpANAF nr. 560/2016 adoptă o procedură amplă privind monitorizarea și administrarea contribuabililor din categoria celor mijlocii. Aceasta surprinde mai multe posibile etape, respectiv:

a. procedura de înregistrare fiscală;

b. procedura depunerii obligațiilor declarative;

c. soluționarea deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare;

d. procedura de administrare a documentelor solicitate de contribuabilii mijlocii;

e. procedura de eliberare a documentelor solicitate;

f. procedura de plata a obligațiilor fiscale;

g. procedura de inspecție fiscală și control;

h. procedura de soluționare a contestațiilor;

i. procedura de îndrumare și asistență;

j. procedura de urmărire a înlesnirilor la plată;

k. procedura de compensare și restituire a obligațiilor;

l. procedura de executare silită;

m. procedura de monitorizare;

n. procedura de prezentare în fața instanțelor și asistență legală;

o. procedura inspecției economico-financiare.

Fiecare dintre aceste proceduri este dezvoltată în analitic cu elementele principale fiscale pe care le va urmări atât contribuabilul cât și autoritatea fiscală. Punctual, sunt enumerate formularele de depus sau procedurile de urmat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult