Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

PNL pregătește „marele șoc”. Vicepremierul Raluca Turcan: Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe desființarea Secției Speciale și ar putea organiza anticipate odată cu alegerile locale

Guvernul Orban și Klaus Iohannis

(Foto; Octav Ganea/ Inquam Photos)

Guvernul Orban vrea să desființeze controversata Secție Specială pentru investigarea magistraților și, dacă nu este posibil altfel, o va face prin asumarea răspunderii în Parlament, a declarat vicepremierul Raluca Turcan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Asumarea-șoc ar putea să aibă loc la începutul lui 2020 și ar putea să includă și alegerea primarilor în două tururi. Ar fi primul pas pentru anticipate, în condițiile în care UDMR, ALDE și PSD nu susțin aceste două legi foarte sensibile și, în consecință, ar putea depune o moțiune de cenzură.

„A rămas ca, în următoarea perioadă, să purtăm negocieri să vedem dacă putem desprinde o majoritate parlamentară ca să trecem legea PNL de desființare a Secției Speciale. În paralel, pentru că v-am spus că legea e importantă, vrem să obținem avizul CSM, care își alege un nou președinte în 10 decembrie, și, după avizul CSM, să luăm decizia ce facem. Mergem pe respingerea înființării secției speciale în Senat, poate se întâmplă ca la Camera Deputaților cu recursul compensatoriu, sau ne asumăm răspunderea”, a spus vicepremierul.

Ar fi al treilea moment în care Guvernul Orban anunță că îți asumă răspunderea, după „pachetul” de legi pe justiție și cel pe economie, dar nu și ultimul. „Este foarte posibil să fie o a treia asumare și alte asumări dacă vom constata că în parlament lucrurile nu se mișcă”, a subliniat Turcan.

Vicepremierul a precizat că alegerile anticipate rămân un obiectiv pentru PNL, care își dorește ca acestea să aibă loc odată cu alegerile locale de anul viitor. 

„Multă lume spun că nu sunt posibile, noi spunem că rămân un obiectiv. Și nu doar un obiectiv care ți-ar da o eficiență mai mare la guvernare, ci un obiectiv valoros pentru democrația românească. Pentru că, odată ajungând la alegeri anticipate, va exista nota de plată și factura plătită de PSD. Un partid cu porniri nedemocratice va fi trimis la un procent mic, sper eu, în Parlament. În timp ce forțele democrate din România să poată să obțină un vot, astfel încât să dea o guvernare solidă câțiva ani la rând.

Noi la anul avem alegeri locale. Ideal ar fi să nu facem acest efort al alegerilor de mai multe ori sau în perioade relativ apropiate de timp și să încercăm să le comasăm. Aceasta este o variantă, cred eu, optimă pentru democrație, tangibilă și necesită în același timp o determinare foarte mare a celor care guvernează. A noastră, premierul Orban și echipa de miniștri, de a nu ne crampona de funcții”, a declarat Turcan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • PNL, partidul care a ajuns la putere cu o majoritate ... minoritară practică o democrație originală, mult mai originală decât a celui care a inventat termenul. Șeful partidului, care strigă sus și tare că dorește să promoveze meritocrația și profesionalismul, în perioada în care a fost obligat să „presteze” pe piața liberă a muncii, a reușit să ocupe două posturi de consilier cu un salariu lunar cumulat în „valoare” de ... 3000 lei ! Președintele țării, la fel de determinat în a promova meritocrația, predă guvernarea țării pe mâna unui astfel de profesionist, iar acesta din urmă începe să se înconjoare de o liotă de consilieri de stat și consilieri, care mai de care mai „profesioniști” ceea ce lasă loc de ... suspiciuni rezonabile că ar avea ceva datorii de plătit. Și pentru că actualul PNL este de fapt ceva din vechiul PNL absorbit în PDL, adăpându-se din experiența lui Boc, începe cu asumarea răspunderii pe majoritatea legilor, sfidând parlamentul și de fapt voința electoratului. Frumos sau duios ... România normală trecea !
  • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Si care e problema, "tovarase", ca dl.Orban a castigat acel salariu? Valoarea unui om sta in marimea salariului sau?
   Aruncati cu noroi, fara exemple, ceea ce va include in sleahta de postaci, platiti sau nu, ai fostului partid de la guvernare.
   Din partea mea, un cinstit "Hai sictir!"
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Aveti dreptate, cum sa nu? Parol monser! Asadar:
   - Primo: Orban - nu bun ca nu castigat salariu mare; Dancila buna - castigat baban ca europarlamentar (de nici doi bani ca valoare, dar de jdemii de euro ca leafa). Sau poate Tudose. Sau poate Grindeanu. Toti recunoscuti ca mari antreprenori, cu realizari deosebite in industria frecarii mangalului pe bani babani. Dar, mnooo, aia au fost pesedei - deci nu se aplica in cazul lor acelasi criteriu, nu?
   - Secundo: asumarea raspunderii nu este totuna cu ordonanta de urgenta, nu strica sa mai studiati putintel; in cazul primei - parlamentul poate demite mintenas guvernul, ceea ce nu prea suna a sfidare - nu? Dar, pe de alta parte, nu-i asa, ce frumoase vremuri cu OUG 13, OUG 114, ... Ce vremuri, cat profesionalism si cata dedicatie pentru acest popor nerecunoscator.... unde esti tu dragnea? (lacrimi in public, unii plang chiar cu muci)
   - Tertio: completati dumneavoastra, ca vad ca le stiti bine!
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Da si nu. Nu ma intereseaza salariul lui Orban chiar daca nu cred povestea cu aia 3000 lei/lunar. E o mare vrajeala, dar prinde la fraieri. Dar unde este meritocratia in guvernul Orban!! Inafara de Berbeceanu care mai e profesionist pe acolo!? Sunt foarte buni la dat din gura. Vorba nu costa. N-au decat sa desfiinteze tot ce vor. Intreb ptr un prieten-- pe cand o lege a raspunderii magistratilor??
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   Cam sta valoarea unui om in marimea salariului: daca in viata privata ar fi demonstrat calitati de management si antreprenoriat, asta ar fi fost o recomandare ca poate folosi aceste calitati si in fruntea guvernului. Nu prea are de trecut in CV altceva decat "politician".
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Alegerile anticipate ar trebuii organizate cât mai curând până nu-și revin copii de suflet a lui Nea Nelu.Căt despre locale , cred că se vor face într-un singur tur.Nici un primar în funcție nu dorește două tururi.
  • Like 1
 • Aștept să văd că se întâmplă. Strategic, e util pentru PNL să facă alegeri parlamentare cât mai repede, înainte să apuce să scadă ei și să își mai revină USR+ și PSD. Îi ajută și cu localele în ipoteza, foarte probabilă, că primarii se vor alege într-un singur tur și că nu vor avea pe nicăieri candidați comuni cu USR+.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult