Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PNL pregătește „marele șoc”. Vicepremierul Raluca Turcan: Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe desființarea Secției Speciale și ar putea organiza anticipate odată cu alegerile locale

Guvernul Orban și Klaus Iohannis

(Foto; Octav Ganea/ Inquam Photos)

Guvernul Orban vrea să desființeze controversata Secție Specială pentru investigarea magistraților și, dacă nu este posibil altfel, o va face prin asumarea răspunderii în Parlament, a declarat vicepremierul Raluca Turcan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Asumarea-șoc ar putea să aibă loc la începutul lui 2020 și ar putea să includă și alegerea primarilor în două tururi. Ar fi primul pas pentru anticipate, în condițiile în care UDMR, ALDE și PSD nu susțin aceste două legi foarte sensibile și, în consecință, ar putea depune o moțiune de cenzură.

„A rămas ca, în următoarea perioadă, să purtăm negocieri să vedem dacă putem desprinde o majoritate parlamentară ca să trecem legea PNL de desființare a Secției Speciale. În paralel, pentru că v-am spus că legea e importantă, vrem să obținem avizul CSM, care își alege un nou președinte în 10 decembrie, și, după avizul CSM, să luăm decizia ce facem. Mergem pe respingerea înființării secției speciale în Senat, poate se întâmplă ca la Camera Deputaților cu recursul compensatoriu, sau ne asumăm răspunderea”, a spus vicepremierul.

Ar fi al treilea moment în care Guvernul Orban anunță că îți asumă răspunderea, după „pachetul” de legi pe justiție și cel pe economie, dar nu și ultimul. „Este foarte posibil să fie o a treia asumare și alte asumări dacă vom constata că în parlament lucrurile nu se mișcă”, a subliniat Turcan.

Vicepremierul a precizat că alegerile anticipate rămân un obiectiv pentru PNL, care își dorește ca acestea să aibă loc odată cu alegerile locale de anul viitor. 

„Multă lume spun că nu sunt posibile, noi spunem că rămân un obiectiv. Și nu doar un obiectiv care ți-ar da o eficiență mai mare la guvernare, ci un obiectiv valoros pentru democrația românească. Pentru că, odată ajungând la alegeri anticipate, va exista nota de plată și factura plătită de PSD. Un partid cu porniri nedemocratice va fi trimis la un procent mic, sper eu, în Parlament. În timp ce forțele democrate din România să poată să obțină un vot, astfel încât să dea o guvernare solidă câțiva ani la rând.

Noi la anul avem alegeri locale. Ideal ar fi să nu facem acest efort al alegerilor de mai multe ori sau în perioade relativ apropiate de timp și să încercăm să le comasăm. Aceasta este o variantă, cred eu, optimă pentru democrație, tangibilă și necesită în același timp o determinare foarte mare a celor care guvernează. A noastră, premierul Orban și echipa de miniștri, de a nu ne crampona de funcții”, a declarat Turcan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PNL, partidul care a ajuns la putere cu o majoritate ... minoritară practică o democrație originală, mult mai originală decât a celui care a inventat termenul. Șeful partidului, care strigă sus și tare că dorește să promoveze meritocrația și profesionalismul, în perioada în care a fost obligat să „presteze” pe piața liberă a muncii, a reușit să ocupe două posturi de consilier cu un salariu lunar cumulat în „valoare” de ... 3000 lei ! Președintele țării, la fel de determinat în a promova meritocrația, predă guvernarea țării pe mâna unui astfel de profesionist, iar acesta din urmă începe să se înconjoare de o liotă de consilieri de stat și consilieri, care mai de care mai „profesioniști” ceea ce lasă loc de ... suspiciuni rezonabile că ar avea ceva datorii de plătit. Și pentru că actualul PNL este de fapt ceva din vechiul PNL absorbit în PDL, adăpându-se din experiența lui Boc, începe cu asumarea răspunderii pe majoritatea legilor, sfidând parlamentul și de fapt voința electoratului. Frumos sau duios ... România normală trecea !
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Si care e problema, "tovarase", ca dl.Orban a castigat acel salariu? Valoarea unui om sta in marimea salariului sau?
      Aruncati cu noroi, fara exemple, ceea ce va include in sleahta de postaci, platiti sau nu, ai fostului partid de la guvernare.
      Din partea mea, un cinstit "Hai sictir!"
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Aveti dreptate, cum sa nu? Parol monser! Asadar:
      - Primo: Orban - nu bun ca nu castigat salariu mare; Dancila buna - castigat baban ca europarlamentar (de nici doi bani ca valoare, dar de jdemii de euro ca leafa). Sau poate Tudose. Sau poate Grindeanu. Toti recunoscuti ca mari antreprenori, cu realizari deosebite in industria frecarii mangalului pe bani babani. Dar, mnooo, aia au fost pesedei - deci nu se aplica in cazul lor acelasi criteriu, nu?
      - Secundo: asumarea raspunderii nu este totuna cu ordonanta de urgenta, nu strica sa mai studiati putintel; in cazul primei - parlamentul poate demite mintenas guvernul, ceea ce nu prea suna a sfidare - nu? Dar, pe de alta parte, nu-i asa, ce frumoase vremuri cu OUG 13, OUG 114, ... Ce vremuri, cat profesionalism si cata dedicatie pentru acest popor nerecunoscator.... unde esti tu dragnea? (lacrimi in public, unii plang chiar cu muci)
      - Tertio: completati dumneavoastra, ca vad ca le stiti bine!
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Da si nu. Nu ma intereseaza salariul lui Orban chiar daca nu cred povestea cu aia 3000 lei/lunar. E o mare vrajeala, dar prinde la fraieri. Dar unde este meritocratia in guvernul Orban!! Inafara de Berbeceanu care mai e profesionist pe acolo!? Sunt foarte buni la dat din gura. Vorba nu costa. N-au decat sa desfiinteze tot ce vor. Intreb ptr un prieten-- pe cand o lege a raspunderii magistratilor??
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Cam sta valoarea unui om in marimea salariului: daca in viata privata ar fi demonstrat calitati de management si antreprenoriat, asta ar fi fost o recomandare ca poate folosi aceste calitati si in fruntea guvernului. Nu prea are de trecut in CV altceva decat "politician".
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Alegerile anticipate ar trebuii organizate cât mai curând până nu-și revin copii de suflet a lui Nea Nelu.Căt despre locale , cred că se vor face într-un singur tur.Nici un primar în funcție nu dorește două tururi.
    • Like 1
  • Aștept să văd că se întâmplă. Strategic, e util pentru PNL să facă alegeri parlamentare cât mai repede, înainte să apuce să scadă ei și să își mai revină USR+ și PSD. Îi ajută și cu localele în ipoteza, foarte probabilă, că primarii se vor alege într-un singur tur și că nu vor avea pe nicăieri candidați comuni cu USR+.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult