(Foto; Octav Ganea/ Inquam Photos)
Guvernul Orban vrea să desființeze controversata Secție Specială pentru investigarea magistraților și, dacă nu este posibil altfel, o va face prin asumarea răspunderii în Parlament, a declarat vicepremierul Raluca Turcan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Asumarea-șoc ar putea să aibă loc la începutul lui 2020 și ar putea să includă și alegerea primarilor în două tururi. Ar fi primul pas pentru anticipate, în condițiile în care UDMR, ALDE și PSD nu susțin aceste două legi foarte sensibile și, în consecință, ar putea depune o moțiune de cenzură.
„A rămas ca, în următoarea perioadă, să purtăm negocieri să vedem dacă putem desprinde o majoritate parlamentară ca să trecem legea PNL de desființare a Secției Speciale. În paralel, pentru că v-am spus că legea e importantă, vrem să obținem avizul CSM, care își alege un nou președinte în 10 decembrie, și, după avizul CSM, să luăm decizia ce facem. Mergem pe respingerea înființării secției speciale în Senat, poate se întâmplă ca la Camera Deputaților cu recursul compensatoriu, sau ne asumăm răspunderea”, a spus vicepremierul.
Ar fi al treilea moment în care Guvernul Orban anunță că îți asumă răspunderea, după „pachetul” de legi pe justiție și cel pe economie, dar nu și ultimul. „Este foarte posibil să fie o a treia asumare și alte asumări dacă vom constata că în parlament lucrurile nu se mișcă”, a subliniat Turcan.
Vicepremierul a precizat că alegerile anticipate rămân un obiectiv pentru PNL, care își dorește ca acestea să aibă loc odată cu alegerile locale de anul viitor.
„Multă lume spun că nu sunt posibile, noi spunem că rămân un obiectiv. Și nu doar un obiectiv care ți-ar da o eficiență mai mare la guvernare, ci un obiectiv valoros pentru democrația românească. Pentru că, odată ajungând la alegeri anticipate, va exista nota de plată și factura plătită de PSD. Un partid cu porniri nedemocratice va fi trimis la un procent mic, sper eu, în Parlament. În timp ce forțele democrate din România să poată să obțină un vot, astfel încât să dea o guvernare solidă câțiva ani la rând.
Noi la anul avem alegeri locale. Ideal ar fi să nu facem acest efort al alegerilor de mai multe ori sau în perioade relativ apropiate de timp și să încercăm să le comasăm. Aceasta este o variantă, cred eu, optimă pentru democrație, tangibilă și necesită în același timp o determinare foarte mare a celor care guvernează. A noastră, premierul Orban și echipa de miniștri, de a nu ne crampona de funcții”, a declarat Turcan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aruncati cu noroi, fara exemple, ceea ce va include in sleahta de postaci, platiti sau nu, ai fostului partid de la guvernare.
Din partea mea, un cinstit "Hai sictir!"
- Primo: Orban - nu bun ca nu castigat salariu mare; Dancila buna - castigat baban ca europarlamentar (de nici doi bani ca valoare, dar de jdemii de euro ca leafa). Sau poate Tudose. Sau poate Grindeanu. Toti recunoscuti ca mari antreprenori, cu realizari deosebite in industria frecarii mangalului pe bani babani. Dar, mnooo, aia au fost pesedei - deci nu se aplica in cazul lor acelasi criteriu, nu?
- Secundo: asumarea raspunderii nu este totuna cu ordonanta de urgenta, nu strica sa mai studiati putintel; in cazul primei - parlamentul poate demite mintenas guvernul, ceea ce nu prea suna a sfidare - nu? Dar, pe de alta parte, nu-i asa, ce frumoase vremuri cu OUG 13, OUG 114, ... Ce vremuri, cat profesionalism si cata dedicatie pentru acest popor nerecunoscator.... unde esti tu dragnea? (lacrimi in public, unii plang chiar cu muci)
- Tertio: completati dumneavoastra, ca vad ca le stiti bine!