Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

PNL, sinucidere în direct. Ultimul partid istoric merge pe drumul PNȚ

Florin Cîțu, congres PNL

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ultimul partid istoric tocmai s-a înjunghiat singur pe la spate. Liderii organizațiilor locale au ascuțit cuțitele bine și le-au înfipt atât de adânc în corpul ultimului partid istoric.

Au făcut asta în timp ce micii sfârâiau la tarabele de la Romexpo

Nu a câștigat vreo echipă, ci doar o gașcă decuplată de România și au făcut asta probabil în așteptarea a 450 de miliarde de lei, bani pe care să îi dirijeze către sponsorii politici.

Fondurile de coeziune ale UE + PNRR + PNDL 3 = 450 miliarde de lei. Despe asta este vorba, nu despre convingeri sau doctrină. Este vorba despre bani, atât!

Acest congres al PNL a fost despre bani, putere, influență și cam atât. Liberalism nu mai avem în România. Acel „liberal” din Partidul Național Liberal ar trebui scris cu „l” de astăzi înainte. Nu este nimic liberal în ceea ce s-a întâmplat la Romexpo . Poate ar fi un moment bun ca PNL să ia exemplul USR PLUS, iar președintele să fie ales de toți membrii partidului, nu doar de către cei aleși, pardon, numiți, pe sprânceană, astfel încât o gașcă cu fonduri de sute de miliarde în așteptare să câștige.

De fapt, despre asta au vorbit de la tribuna Romexpo, despre bani. În rest, discursuri demagogice.

PNL are un nou președinte. Înțelege acesta ce se întâmplă în România? De fapt, îi pasă?

Înțelege domnul de la Palatul Victoria că nivelul de trai al românilor nu este unul „wow”? Știe oare că aceștia se bucură „big time” atunci când reușesc să se descurce cu banii din salariu de la o lună la alta?

Știe că fiecare dintre românii ce muncește în această țară este un Superman?

Păi, nu cred că știe. Și probabil nu cunoaște detalii simple precum faptul că de când a preluat guvernarea nu a realizat nimic notabil. În afară de lupta pentru șefia PNL nu a contat nimic altceva. Și mai grav, a creat o criză guvernamentală ce își poate găsi alinarea în brațele PSD.

Cu cine va guverna PNL?

Cu USR PLUS? Prin vocea lui Cristian Ghinea, foștii parteneri ai PNL tocmai au refuzat orice implicare a USR PLUS într-un guvern condus de Florin Cîțu. Iar Dacian Cioloș, posibil viitor președinte al USR PLUS numai mesaje de dragoste nu a transmis în direcția lui Florin Cîțu.

UDMR? Posibil, însă nu fac majoritate, deci au nevoie de USR PLUS. Care, mă repet, tocmai au refuzat orice colaborare cu actualul șef al PNL.

Cu PSD? Și-ar mai trage un glonț în picior. O astfel de colaborare ar avea efecte devastatoare pentru PNL la următoarele alegeri. Da, ar putea cere susținerea parlamentară a PSD, dar cu ce riscuri la adresa scorului obținut la urne?

În opinia noului șef al PNL, PSD este răul suprem și „cel mai toxic partid din România”

Însă dacă nu cu PSD, atunci cu cine va guverna PNL? Care este soluția magică pentru a securiza 234 de voturi în parlament? Răspunsul este că nu au nicio soluție. Începând cu gongul de final al congresului PNL vor trebui să ofere nu răspunsuri demagogice la probleme reale ale societății românești, ci soluții.

Ce va face Ludovic Orban?

Imediat după anunțarea rezultatului votului a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În loc de concluzie

Noapte bună PNL, tocmai au apus 146 de ani de liberalism. Ultimul partid istoric dispare în aplauzele delegaților. Este Florin Cîțu un urmaș al Brătienilor? Decideți dumneavoastră.

Articol publicat pe https://project-e.ro/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Ar fi interesant de verificat cati dintre cei care au fost alesi in forurile de conducere vin sau au trecut prin PSD sau PDL, sa nu mai vorbim despre delegatii care au votat.
    De acolo poate veni un raspuns de ce acest partid se indreapta spre disparitie.
    • Like 2
    • @ Liviu
      Binențeles că este revanșa pedeliștilor care cică s-au unit cu liberalii când i-a ușuit matrozul.
      Despre isprava președintelui,nu mai zic!
      PNL este pe la mijlocul toboganului și dacă va rămâne în parlament în 2024,va fi strictamente din mila PSD.
      Se răsucesc în morminte ctitorii acestul partid(PNL),bărbați de stat cu adevărat,nu pițifelnici,șmenari și isterici ca cei văzuți sâmbătă în congres la Romexpo.
      • Like 1
  • Un munte de aroganta, egocentrism si...fudulie (sper ca stiti cu ce "rimeaza"!) care ne distruge inca o optiune de vot, poate nu ideala dar, pana ieri, mai curatica. Titlul inspirat din realitate, nu este o fictiune.
    • Like 2
  • Maron_S check icon
    Adio !
    • Like 1
  • Vladov Vladov check icon
    "PNL, sinucidere în direct."

    A fost executat si ultimul personaj marcant al unui partid, in adevaratul sens al cuvantului.
    Chiar daca era un epigon al celor care au reinfiintat partidul in 1990, Campeanu, Quintus, etc.

    Si odata cu el va disparea si ultimul Partid, in adevaratul sens al cuvantului din Romania.

    "Emanatii revolutiei" desi au capatat o experienta majora in disimularea jocurilor murdare sub regula democratiei, raman ceea ce sunt: un front comun strans al baronilor locali din cele 41+1 judete, pentru mentinerea privilegiilor dobandite in urma emanatiei.

    Toate celelalte asa -zis partide sunt grupuri de interese pe diferite criterii, nu neparat financiare, care au inteles ca singura cale de a isi atinge scopurile este cea politica, respectiv accesul in structurile de conducere.

    Nu au nicio treaba cu Politica, in adevaratul sens al cuvantului.

    Nu au nicio treaba cu interesul national, cu planuri de viitor, cu dezvoltarea cu nimic. Interesul propriu si atat.

    Daca ii intrebi, habar nu au care este programul partidului lor sau ca macar exista un astfel de program. Habar nu au ca exista o ideologie liberala. Si nici nu ii intereseaza.

    Poporul, care este de fapt tara, este pentru ei doar o suma de "neni", fara identitate si fara caracteristici (familie, sentimente, suflet, necesitati= termeni necunoscuti) asupra carora calculeaza cate voturi ies, cati trebuie lasati pe drumuri, cati trebuie scosi la pensie, cati trebuie sa moara prin lipsa de medicatie si cati trebuie sa mai fie convinsi sa plece din tara (in special calificati si harnici) pentru a nu mai incurca socotelile.

    Nu trebuie sa fii "Casandra" ca sa vezi realitatea.
    • Like 3
  • Casargoz check icon
    Despre PNRR PNL si USR atat:
    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24876359-cum-explica-sts-cloud-guvernamental-finantat-500-milioane-euro-prin-pnrr-este-10-ori-mai-scump-decat-proiect-initiat-guvernul-dancila.htm
    • Like 1
    • @ Casargoz
      check icon
      Un troll nenorocit. Intrați pe linkul lui și o să vă convingeți!
      • Like 0
    • @ Casargoz
      check icon
      Un troll nenorocit. Intrați pe linkul lui și o să vă convingeți!
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu văd ce-i rău în acel proiect: articolul precizează clar că prețul ala mic inițial era așa din 2 motive: au trebuit să se limiteze la maxim 50 mil și era oricum pentru o primă fază. În final spune că alte țări au prevăzute sume duble. Prezintă ce spun unii și alții, după mine corect. Și mai am un indiciu: mă uit la celelalte titluri ale publicației și îmi pare în ordine. Nu ca la Știri pe surse ori altele. E un articol explicativ și nimic mai mult. E favorabil.

      • Like 0
  • Desi imi place articolul , autorul cred ca greseste. Catu are foarte mulit bani la dispozitie sa-si cumpere orice majoritate parlamentara vrea. Eu cred ca asta a fost planul de la inceput , sa mearga cu USR+ pe un val de simpatie pana se aproba PNRR si dupa un sut in fund. Oamenii lui Catu au legaturi adanci si serioase cu PSD , unii fiind chiar fosti PSD-isti. Singura dilema este daca o sa reuseasca chiar sa aduca banii care sa fie papati de clientela de partid PNL/PSD/UDMR. Daca va reusi, PNL va deveni un al doilea PSD , un partid condus de borfasi si interese , cu un cvasi permanent 30%-35% datorat unei clientele de partid ancorate la pomeni la fel ca in cazul PSD. Singura mea speranta este ca o sa se incaiere cu PSD mai devreme sau mai tarziu, desi cu PSD poate lucra mult mai usor si previzibil la furat decat cu USR+ . De fapt de asta, toti trag in USR+ de la europarlamentare incoace . USR+ sunt prea necopti pentru politica romaneasca asa cum o vad politicienii de azi care si-au dat mana peste tara tot timpul cand a fost ceva de furat. In rest PNL n-a avut niciodata treaba cu Bratienii sau cu conceptul liberalismului . Poate singurul conducator serios pe care l-a avut vreodata PNL a fost Valeriu Stoica. In rest, numai martafoi ...
    • Like 4
  • De ce aceasta boceala? Au (avut vreodată) vreo strategie proprie, națională, sau primesc mutările în plic de la stăpânii lor? Sigur ca e vorba despre bani, cum este vorba despre prețul trădării.
    Dar liberalism, niciodată! Niște golani cu ifose. O fraza care pune laolaltă numele Brătianu cu cele ale acestor paiațe este o insulta la adresa întemeietorului României moderne.
    • Like 3
  • Ha! Actualul PNL -partid istoric? Nici pomeneala, e o simpla coincidenta (voită) de nume… Si nu aveti dreptate că nu au nici o solutie. Au una evidenta si pe care probabil o vor aplica: sustinere pe sub masă din partea PSD cu negocieri acerbe si desigur secrete pentru orice demers. Este o solutie care se potriveste mănușă personalităților calpe din numitul PNL.
    • Like 6
    • @ Adin Tabacu
      Vladov Vladov check icon
      O mica observatie. Actualul PNL a fost pana alaltaieri partid istoric. A fost reinfiintat in 1990 de fosti membri supravietuitori ai istoricului PNL, care au racolat in timp discipoli sa le fie urmasi.

      In 30 de ani, fostii membri au plecat pe calea fara intoarcere, iar discipolii lor nu s-au putut adapta noului trend politic, fiind eliminati de rechini rand pe rand.

      PNL a murit alaltaieri, sambata, 25 septembrie 2021.

      A ramas doar o sleahta de mafioti, care isi va desfasura actiunile sub brandul "PNL".

      Un fel de Steaua Bucuresti.
      • Like 6
  • PNL - ca si celelalte partide - a fost sinucis de catre Servicii.
    • Like 2
  • Casandrele apar ca ciupercile după ploaie.
    Corul bocitoarelor...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult