Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pomană cu teste COVID. Previzibil, „testul Firea” nu ne va spune altceva decât… Firea

Gabriela Firea doctoriță

Foto: Facebook Gabriela Firea

Pentru anumiți politicieni, a da și a primi șpagă pare a fi singurul troc pe care-l înțeleg. Vin alegerile și marile adunări în jurul grătarelor nu dau bine la televizor. Ele desigur ar strânge destui pomanagii care ar risca un COVID pentru mici și bere gratis. În lipsa grătarelor, dar avidă de voturi, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, aruncă cu moneda momentului, testul dacă ai sau nu COVID.

„Obiectivul proiectului îl reprezintă limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populației Municipiului București - precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia -, prin testarea PCR pentru virusul SARS-CoV-2 […] pentru 11.000 de cetățeni ai Municipiului București care solicită, în mod voluntar, înscrierea în cadrul proiectului” (Sursa)

Obiectiv măreț, proiect degeaba. S-au făcut astfel de studii în multe țări, precum Anglia. Studiile sunt utile pentru că se poate observa:

- gradul diferit de infectare pe anumite categorii (fie ele de vârstă, de ocupație, de gen etc.). Astfel s-a văzut în Anglia că procentul celor infectați și care lucrează cu pacienți este mult mai mare decât media națională. De asemenea și că cei care lucrează afară (muncitori pe șantier, livratori de pizza) au și ei o rată mai ridicată a infecției decât cei care lucrează de acasă. În timp ce nu se observă diferențe între bărbați și femei la numărul de infectări (cu toate că bărbații sunt suprareprezentați în numărul morților și al cazurilor severe);

- câți dintre cei infectați sunt asimptomatici;

- câți au anticorpi împotriva COVID (au avut virusul și acum au un anumit grad de imunitate);

- în ce stadiu al epidemiei suntem. Avem 10.000 de infectări în București la momentul acesta sau 100?

Toate aceste date ar fi utile factorilor de decizie publici și ar trebui să ghideze o eventuală mare sau, dimpotrivă, mică relaxare. Dar proiectul Firea nu răspunde la niciuna dintre aceste întrebări. În primul rând, fiind un studiu pe baza de voluntariat și nu un eșantion aleatoriu, singurele date de care putem fi siguri este dacă Ion Popescu are sau nu COVID în momentul în care i s-a luat salivă din gât. Nici de asta nu putem fi foarte siguri, pentru că testele PCR au un grad de eroare și rezultatul depinde, în parte, și de aptitudinea celui care bagă bățul în gât.

De ce nu obținem date reprezentative pentru întreagă populație a Bucureștiului? Pentru că dacă se înscriu voluntari la test mulți livratori de pizza sau vânzători la magazin, iar aceste categorii au o rată de infectare mai mare decât populația generală, atunci vom crede greșit că Bucureștiul bubuie de COVID. Dimpotrivă, dacă la test se înscriu doar IT-iștii care lucrează de acasă și au timp să completeze formularele proiectului, atunci vom crede, la fel de greșit, că pandemia în București s-a terminat.

Proiectul nu ne va zice nici câți bucureșteni au avut COVID și acum au anticorpi. Spre deosebire de studiul englez menționat mai sus, Firea nu dă bani și pentru teste de sânge care să observe prezența anticorpilor, date de asemenea foarte utile în a vedea stadiul pandemiei în cel mai mare oraș din România.

Ce se va obține din acest proiect? Absolut nimic, un zero mai mic decât dacă cei 200 lei erau dați cash celor 11.000 de bucureșteni. Nefiind date cu valoare statistică care să permită generalizarea rezultatelor, faptul că un Popescu asimptomatic află peste o săptămâna (2, 3, 4 ?) când va avea loc studiul că nu are COVID, nu reprezintă un câștig nici măcar pentru el. Foarte simplu, el se poate infecta ziua următoare la supermarket. Și atunci de ce se face proiectul? Pentru a se crea impresia că se dă ceva populației.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Banci in parc pentru ologi, cinema stradal pentru orbi, concerte pentru surzi, testare la misto pentru membrii de partid intru fidelizare.
    • Like 0
  • Excelent. Simplu si cuprinzator. Hai sa zicem ca va specula Firea cine stie ce informatie. Important e ca ea pare ca s-a zbatut!!! Din cate stiu cica ar face si teste de anticorpi, dar cred ca nu de-alea performante, ci cu grad mic de veridicitate...oricum, la acest capitol inca se studiaza si la altii, ca nu se stie inca ce relevanta au anticorpii ca forta de aparare contra Covid19 si ca bataie in timp...Asa ca, madam Firea se afla si ea in treaba sa ramana in istorie :)....
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult