Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pompierii români, lăudați în presa din Grecia: Par să vină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare

IGSU - pompierii romani in Grecia

Foto Facebook IGSU

Cei 108 pompierii români care intervin pentru stingerea incendiilor din Grecia au fost lăudaţi în presa elenă. „Pompierii români care au venit în ţara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înfiinţat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie. 

În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă şi cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau maşini, pentru a nu împiedica circulaţia. Aşadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate”, scrie publicaţia fimes.gr, citată de News.ro.

Imagini cu pompierii români care se luptă pentru stingerea incendiilor de vegetaţie din Grecia au fost publicate pe pagina de Facebook a IGSU. „Misiunea din Grecia este o lecţie şi pentru salvatorii români, fiind nevoiţi să acţioneze pe un teritoriu în care incendiile de vegetaţie şi fond forestier se manifestă diferit faţă de ce au întâlnit la noi în ţară”, se arată în postarea IGSU.

„Chiar dacă în imagini nu se văd toţi cei 108 pompieri care, în aceste zile, acţionează în Grecia, vrem să le mulţumim tuturor pentru eforturile de limitare a incendiilor care au cuprins insula Evia! Suntem conştienţi că trebuie să înfrunte, în afară de incendii, şi temperaturile ridicate, deloc uşor de suportat! Condiţiile sunt grele, însă sunt pregătiţi să facă faţă celor mai dificile situaţii. Misiunea din Grecia este o lecţie şi pentru salvatorii români, fiind nevoiţi să acţioneze pe un teritoriu în care incendiile de vegetaţie şi fond forestier se manifestă diferit faţă de ce au întâlnit la noi în ţară! Aveţi grijă de voi!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cinste lor!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult