Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pontul spălatului pe mâini

Craciun.

Oameni buni, români creștini, adicătelea nu venitúri păgâne, când vă puneți acum la sfânta masă de Crăciun, ca să vă împărtășiți din trupul Mântuitorului, care e Porcul, întâi de a fi Mielul, nu e nevoie să vă spălați pe mâini. Aveți de grijă doar ce vorbe scoateți pe gură între două îmbucături și un pahar de sângele Domnului.

Căci spune Sfânta Scriptură:

„Atunci fariseii și cărturarii din Ierusalim au venit la Iisus și I-au zis: De ce calcă ucenicii tăi datina bătrânilor?: că nu-și spală mâinile când mănâncă”. [...] Chemând la Sine mulțimile, Iisus le-a zis: „Ascultați și înțelegeți: nu ceea ce intră în gură îl spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea îl spurcă pe om”.

Atunci apropiindu-se ucenicii I-au zis: „Știi că fariseii, auzind acest cuvânt, s-au mâniat?”. Iar El, răspunzând, a zis: „Orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl Meu ceresc va fi smuls din rădăcină. Lăsați-i: sunt călăuze oarbe orbilor; și dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă”. Și Petru, răspunzând, I-a zis: „Lămurește-ne parabola aceasta”. Iar El a zis: „Chiar și voi sunteți nepricepuți?Nu înțelegeți că tot ce intră în gură se duce în pântece și iese afară? Dar cele ce ies din gură pornesc din inimă, și acelea sunt cele ce îl spurcă pe om. Că din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, hoții, mărturii mincinoase, defăimări. Acestea sunt cele ce îl spurcă pe om; dar a mânca fără să-și fi spălat mâinile, asta nu-l spurcă pe om”. (Matei, 15, 1-20)

Mai mare mirarea cum de preoții antivacciniști, în cap cu ÎPS Mache, n-au folosit învățătura asta biblică. Păcat nu e să mănânci cu mâinile murdare. Păcat nu e să nu porți mască. Păcat nu e să nu te vaccinezi. Căci toate acestea sunt, cum spune Iisus, despre ce intră în om: jeg și văzduh cu microbi și viruși vii, vaccin cu viruși amețiți sau, mai rău, meșteriți de om. Ele nu pot să-l spurce, pe om zic, cel mult să-l omoare, dar va fi un mort curat.

Un gânditor gradat pe care l-am întâlnit în armată, proceda la fel de logic, dar pe baza altei credințe: „Nu mă spăl pe mâini că abia atunci enervezi microbii și se dau la tine”. 

În ce mă privește, dacă m-aș fi aflat atunci printre ucenicii lui Hristos, cred că aș fi îndrăznit să-L întreb: Dar, Învățătorule, vorbele spurcate care ies puhoi din gura unora, pot să intre în mine, prin gură nu, dar prin urechi și ochi, și rămân înlăuntrul meu, nu ies pe cur – ele nu îmi fac rău? Nu ajung să mă spurce și pe mine, cum îl spurcă pe cel ce le rostește? N-ar trebui să mă spăl pe ochi și pe urechi de izâna asta, ca s-o împiedic să mă îmbolnăvească? Și, atunci, poate că și pe mâini ar trebui să mă spăl, măcar ca Pilat din Pont de sângele ce-l va arunca mulțimea asupra Ta?

Orice mi-ar fi răspuns Fiul Omului, i-aș fi urat să aibă un Crăciun fericit, că până la tăierea mielului de Paște mai e!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult