Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pontul spălatului pe mâini

Craciun.

Oameni buni, români creștini, adicătelea nu venitúri păgâne, când vă puneți acum la sfânta masă de Crăciun, ca să vă împărtășiți din trupul Mântuitorului, care e Porcul, întâi de a fi Mielul, nu e nevoie să vă spălați pe mâini. Aveți de grijă doar ce vorbe scoateți pe gură între două îmbucături și un pahar de sângele Domnului.

Căci spune Sfânta Scriptură:

„Atunci fariseii și cărturarii din Ierusalim au venit la Iisus și I-au zis: De ce calcă ucenicii tăi datina bătrânilor?: că nu-și spală mâinile când mănâncă”. [...] Chemând la Sine mulțimile, Iisus le-a zis: „Ascultați și înțelegeți: nu ceea ce intră în gură îl spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea îl spurcă pe om”.

Atunci apropiindu-se ucenicii I-au zis: „Știi că fariseii, auzind acest cuvânt, s-au mâniat?”. Iar El, răspunzând, a zis: „Orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl Meu ceresc va fi smuls din rădăcină. Lăsați-i: sunt călăuze oarbe orbilor; și dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă”. Și Petru, răspunzând, I-a zis: „Lămurește-ne parabola aceasta”. Iar El a zis: „Chiar și voi sunteți nepricepuți?Nu înțelegeți că tot ce intră în gură se duce în pântece și iese afară? Dar cele ce ies din gură pornesc din inimă, și acelea sunt cele ce îl spurcă pe om. Că din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, hoții, mărturii mincinoase, defăimări. Acestea sunt cele ce îl spurcă pe om; dar a mânca fără să-și fi spălat mâinile, asta nu-l spurcă pe om”. (Matei, 15, 1-20)

Mai mare mirarea cum de preoții antivacciniști, în cap cu ÎPS Mache, n-au folosit învățătura asta biblică. Păcat nu e să mănânci cu mâinile murdare. Păcat nu e să nu porți mască. Păcat nu e să nu te vaccinezi. Căci toate acestea sunt, cum spune Iisus, despre ce intră în om: jeg și văzduh cu microbi și viruși vii, vaccin cu viruși amețiți sau, mai rău, meșteriți de om. Ele nu pot să-l spurce, pe om zic, cel mult să-l omoare, dar va fi un mort curat.

Un gânditor gradat pe care l-am întâlnit în armată, proceda la fel de logic, dar pe baza altei credințe: „Nu mă spăl pe mâini că abia atunci enervezi microbii și se dau la tine”. 

În ce mă privește, dacă m-aș fi aflat atunci printre ucenicii lui Hristos, cred că aș fi îndrăznit să-L întreb: Dar, Învățătorule, vorbele spurcate care ies puhoi din gura unora, pot să intre în mine, prin gură nu, dar prin urechi și ochi, și rămân înlăuntrul meu, nu ies pe cur – ele nu îmi fac rău? Nu ajung să mă spurce și pe mine, cum îl spurcă pe cel ce le rostește? N-ar trebui să mă spăl pe ochi și pe urechi de izâna asta, ca s-o împiedic să mă îmbolnăvească? Și, atunci, poate că și pe mâini ar trebui să mă spăl, măcar ca Pilat din Pont de sângele ce-l va arunca mulțimea asupra Ta?

Orice mi-ar fi răspuns Fiul Omului, i-aș fi urat să aibă un Crăciun fericit, că până la tăierea mielului de Paște mai e!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult