Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pop, soția și ticăloșia

Liviu Pop și soția

Foto: Soția fostului ministru al Educației Liviu Pop a ajuns consilier la Ministerul Educației. “Nu pot îngrădi un secretar de stat sau un coleg de-al meu să ia consilier soția”, a declarat pentru Edupedu.ro Liviu Pop

Cred că unul dintre rolurile noastre, ale intelectualilor din spațiul public românesc, este să identificăm erorile de logică și de raționament din discursurile publice, mai ales din cele vădit manipulatoare, și să explicăm publicului unde se află eroarea și mai ales de ce aceste erori nu sunt niciodată doar greșeli inocente. Să demonstrăm că ele nu sunt dovada unei inteligențe rafinate, ci, dimpotrivă, a unei inteligențe foarte mediocre, dar care are reflexul supraviețuirii cu tupeu printre cei inteligenți.

Puterea actuală, reprezentată la vârful ei de niște persoane cu o foarte slabă educație și cu o logică înspăimântător de șubredă, ne dă exemple zilnice de distorsionări ale sensului și adevărului. Pentru că puterea are puterea de a-și impune propriile adevăruri (cu forța și prin canalele sale mediatice agresive), ea consideră că nu mai trebuie să se îngrijească și de înțelesul și de logica celor spuse. Orice aberație repetată până la sațietate devine, prin cedare, banalitate. De aceea cred că nu trebuie să lăsăm, ca intelectuali, ca aceste aberații să devină familiare și să ne conducă să acceptăm absurdul mistificărilor propuse de niște oameni nu doar inculți, ci și mincinoși ori rău-intenționați.

Un prim exemplu azi, din unul dintre campionii nonsensului aflat la putere, Liviu Pop. Acesta spune că „nu pot îngrădi un secretar de stat sau un coleg de-al meu să ia consilier soția”. Să zicem că trecem peste formularea dezastruoasă a cuiva care nu a cunoscut niciodată limba română și nici n-o va cunoaște. Unde e eroarea și mistificarea aici? Mai întâi, în reflexul permanent al celui aflat la putere de a se considera neputincios („nu pot”), precum și în banalizarea faptului propriu-zis („haideți, că nu e mare lucru, nu e de acum, e din vară...”).

Dar mistificarea propriu-zisă constă în imaginarea unei situații absurde în care Liviu Pop s-ar fi dovedit abuziv și neînțelegător față de un coleg care vrea cu orice preț să o angajeze tocmai pe soția lui, iar el nu și nu, se opune.

Nedreptatea și abuzul vin de fapt nu din închipuita neputință, ci din aceea că „un secretar de stat ia consilier soția” (cum „ia”?), adică taman pe ea și nu pe altcineva, pe ea, prima venită sau nu, cea mai potrivită, cum ne spune soțul ipocrit, cea care are fix profilul de care e nevoie, fix pentru postul existent, fix la momentul potrivit.

Acești siluitori ai logicii și ai bunului simț ne prezintă drept o fericită coincidență ceea ce este o corupere până în străfunduri a societății românești: sunt mii de profesori și profesoare în România care au „dublă specializare franceză-engleză”, sunt mii de profesori și profesoare care cunosc sistemul preuniversitar. Dar pentru ei nu se organizează niciodată niciun concurs, pentru ei nu se întâmplă niciodată o asemenea aliniere fericită a astrelor care să-i propulseze în ministere. Asta se întâmplă numai pentru soțiile senatorilor sau pentru copiii lor (vezi cazul baronului Buzatu cu copilul secretar de stat, și el cu profil „fix” cum se cerea, iar părinții au invocat fix același argument, că nu-i puteau interzice să fie secretar de stat). Banii din dările și impozitele noastre se potrivesc fix în salariile acestei oligarhii care se întinde ca o metastază peste toate instituțiile din România, pentru că mereu și mereu se găsește fix postul care trebuia fix pentru persoana care avea nevoie de el. Concursul, transparența, competența? O poveste de alții inventată.

Lipsa de logică deci ca sursă a ticăloșiei și a lipsei de șansă pentru oamenii cinstiți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • reflexul supraviețuirii!
  M-am saturat sa aud discursul despre prostie si inteligentza! Prostia care ma supara cel mai mult este prostia inteligentzilor incapabili de altceva decat de remarcat greseli gramaticale! Avem 5-6-7 partide pline (?!) de inteligenti incapabili sa se uneasca intr-o opozitie care sa invinga reflexul supraviețuirii domnului Pop si altor neinteligenti ca el. Un milion de oameni au iesit in strada sub lozinca #rezist si chiar asta fac: rezista! Aiurea: domnul Pop rezista, milionul rabda! Milionul nu vrea sa faca politica. Milionul refuza sa se inscrie in partide adica vrea o democratie fara partide!? Aferim!
  • Like 0
 • Despre domnul POP
  Acest individ nu știe nici matematica și nici nu stie s o comunice elevilor. De altfel nu prea a profesat. Mai grav este ca a fost învățător si de aici s a cocoțat pe scara sindicatului până în vârf.( marturia unei coleg de sindicat). E plina școala românească de ”popi”, de mediocri lacomi și cu tupeu. N avem ce face.
  • Like 2
 • Gabriei check icon
  Parafrazând o zicere clasica am putea spune ca nu nesimtirea ar trebui sa ne sperie cel mai mult, ci nemărginirea ei.
  Problema cea mai mare este ca acest oficial al statului roman își poate permite sa susțină fățiș nepotismul in instituțiile publice pentru ca știe ca in afara de câțiva oameni care se mai exprima pe forumuri fb etc. exista o majoritate tăcută de cetățeni care se exprima ca el și gândesc la fel. Sa fim realiști, cei mai mulți dintre concetățenii nostrii cred ca singura modalitate prin care poți obține o slujba buna in aceasta țara este “sa cunoști pe cineva”. Sunt foarte putini cei care cred ca munca sarguincioasa și competenta profesională pot sa contrabalanseze “sfânta pila” atunci când e vorba de o promovare. Și asta din păcate e valabil nu numai “la stat” ci și in mediul corporatist din România. Minstrii vin și pleacă dar mentalitatea unui popor e greu de schimbat.
  • Like 4
 • Omul este o emblema a nonsensului, este un brand printre idioti.
  De la sotia lui, persoana care presupunem ca il iubeste si apreciaza, la ce sa ne asteptam? "Merita" promovati astfel de oameni...
  • Like 2
  • @ Iulian Sanducu
   Pe mine, dintre toate aberatiile acestei fiinte, ma incurca maxim acest paradox: limba romana este o limba foarte logica,are sansa sa fie si o limba fonetica si cu toate astea, individul ,care a terminat matematica, o silueste pe toate partile...
   • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult