Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Populația va putea cumpăra titluri de stat direct de la Trezorerie. Viorel Ștefan: „În acest an ne vom împrumuta cu 69 de miliarde de lei”

Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect prin care populația va putea cumpăra titluri de stat direct din Trezorerie, acest instrument prin care statul se poate finanța de pe piața internă fiind utilizat și în trecut, a declarat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Oficialul de la Finanțe a precizat că obiectivul este mutarea ponderii împrumuturilor de pe piața externă pe piața românească, în moneda locală, iar „acest lucru se întâmplă”.

„Mai este o chestiune. Este vorba de instrumentele prin care ne împrumutăm. Există un instrument pe care azi nu-l mai folosim, l-am folosit în 2000-2004 și înseamnă acele titluri din Trezorerie, fiecare român să își poată lua direct (titluri de stat - n.n.) de la Trezorerie, să nu se mai facă prin sistemul bancar”, a spus ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan la emisiunea „În fața” de la Digi24.

În prezent persoanele fizice pot să cumpere titluri de stat după ce își deschid un cont special la una dintre băncile comerciale agreate în sistem.

Ministrul Finanțelor a precizat că se lucrează la proiect, dar „problema nu e simplă” și „înseamnă ca Trezoreria să se reseteze”.

„Cred că în scurt timp vom putea ieși și cu acest instrument. (...) Dacă tot există bani este bine să existe o paletă cât mai largă de instrumente prin care statul să se poată împrumuta din banii populației”, a adăugat Viorel Ștefan.

Ministrul Finanțelor: România se va împrumuta în 2017 cu 69 de miliarde de lei

Pe de altă parte, întrebat dacă poate confirma că în trei luni și jumătate, Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009, ministrul Finanțelor a răspuns afirmativ, dar a adăugat că situația din 2009 nu este comparabilă cu cea din 2017.

„Cifrele sunt confirmate, dar nu sunt comparabile. Dacă vreți să comparăm 2009 cu 2017, în 2009 datoria publică guvernamentală contractată pentru finanțarea deficitului și datoriilor ajunse la scadență a fost de 86 de miliarde de lei. (...) Pentru 2017 noi avem o strategie de administrare a acestei datorii publice guvernamentale, avem un program indicativ de finanțare a datoriei care a fost făcut public de la începtul anului și care indică faptul că în acest an ne vom împrumuta cu 69 de miliarde de lei, din care 24 de miliarde înseamnă finanțarea deficitului pentru acest an și diferența de 45 de miliarde înseamnă datorie care va ajunge la scadență anul acesta și trebuie refinanțată”, a precizat ministrul Finanțelor. 

O analiză publicată de Digi24.ro arată că în acest an, în trei luni și jumătate, Guvernul s-a îndatorat cu 4,697 miliarde euro, adică echivalentul a 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de Guvernul Boc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult