Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Populația va putea cumpăra titluri de stat direct de la Trezorerie. Viorel Ștefan: „În acest an ne vom împrumuta cu 69 de miliarde de lei”

Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect prin care populația va putea cumpăra titluri de stat direct din Trezorerie, acest instrument prin care statul se poate finanța de pe piața internă fiind utilizat și în trecut, a declarat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Oficialul de la Finanțe a precizat că obiectivul este mutarea ponderii împrumuturilor de pe piața externă pe piața românească, în moneda locală, iar „acest lucru se întâmplă”.

„Mai este o chestiune. Este vorba de instrumentele prin care ne împrumutăm. Există un instrument pe care azi nu-l mai folosim, l-am folosit în 2000-2004 și înseamnă acele titluri din Trezorerie, fiecare român să își poată lua direct (titluri de stat - n.n.) de la Trezorerie, să nu se mai facă prin sistemul bancar”, a spus ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan la emisiunea „În fața” de la Digi24.

În prezent persoanele fizice pot să cumpere titluri de stat după ce își deschid un cont special la una dintre băncile comerciale agreate în sistem.

Ministrul Finanțelor a precizat că se lucrează la proiect, dar „problema nu e simplă” și „înseamnă ca Trezoreria să se reseteze”.

„Cred că în scurt timp vom putea ieși și cu acest instrument. (...) Dacă tot există bani este bine să existe o paletă cât mai largă de instrumente prin care statul să se poată împrumuta din banii populației”, a adăugat Viorel Ștefan.

Ministrul Finanțelor: România se va împrumuta în 2017 cu 69 de miliarde de lei

Pe de altă parte, întrebat dacă poate confirma că în trei luni și jumătate, Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009, ministrul Finanțelor a răspuns afirmativ, dar a adăugat că situația din 2009 nu este comparabilă cu cea din 2017.

„Cifrele sunt confirmate, dar nu sunt comparabile. Dacă vreți să comparăm 2009 cu 2017, în 2009 datoria publică guvernamentală contractată pentru finanțarea deficitului și datoriilor ajunse la scadență a fost de 86 de miliarde de lei. (...) Pentru 2017 noi avem o strategie de administrare a acestei datorii publice guvernamentale, avem un program indicativ de finanțare a datoriei care a fost făcut public de la începtul anului și care indică faptul că în acest an ne vom împrumuta cu 69 de miliarde de lei, din care 24 de miliarde înseamnă finanțarea deficitului pentru acest an și diferența de 45 de miliarde înseamnă datorie care va ajunge la scadență anul acesta și trebuie refinanțată”, a precizat ministrul Finanțelor. 

O analiză publicată de Digi24.ro arată că în acest an, în trei luni și jumătate, Guvernul s-a îndatorat cu 4,697 miliarde euro, adică echivalentul a 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de Guvernul Boc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Si eu care cumpar titluri de stat ce castig? Pimesc dobanda. Misto. Voi cetatenii luati bani cu imprumut si va mariti salariile. Pe urma platiti donanda pentru marirea de salar. Daca nu munciti si nu produceti un profit mai mare decat dobanda pe care o da statul, atunci inseamna ca veti intra in faliment. Ce inseamna asta? Inseamna ca pentru a putea plati datoria statul-adica voi cetatenii- va trebui sa vindeti o parte din proprietatea statului. Cui? In primul rand celor care au cumparat titluri de stat. Cine sunt acestia? Pai cei care au furat pana acum si au bani. Cei care au facut cu adevarat economii se gandesc ceva mai departe. Mai sunt si starinii. Dar scopul e ca acestia sa fie ocoliti daca se poate.
  O noua forma de privatizare-absolut legala. Poblema nu e la cei ce cumpara titluri de stat. Problema e la cei ce gestioneaza banii imprimutati. Si care ii rispiesc.
  Similar cu privatizarea din ' 90. Metoda MEBO. Ai cumparat o fabrica de stat si ai garantat creditul la banca cu insusi patrimoniul firmei cumparate. Nu ai pus nici un ban. Nu ai adus nici o contributie. Trebuia sa ai doar relatii la banca ca sa-ti dea banii. In rest totul bine.
  Acum e acelasi mecanism. Ce tepe stiu sa ia romanii.
  Privatizarea continua. Sub alta forma. Peste vreo 20 de ani va vezi trezi cu o noua patura de bogati. Iar nivelul vostru de trai va fi cam acelasi.
  Acesta e un truc prin care unii folosesc banii vostri ca sa cumpere proprietata de stat. Adica proprietatea voastra.
  Asta se intampla fiindca societatea are ura impotriva intreprinzatrlui privat si isi imagineaza ca "statul" e mai binevoitor.
  Dar se pare ca se naste o noua forma de economie- o struto-camila, socialsmul capitalist. Statul este si arbitru si jucator. Iar statul sunt functionarii publici.
  Vom vedea cum vor folosi banii. Mi se pare ca directia seamana foarte mult cu ce facea statul in Italia. O colborare intre stat si mafie. Companii cu capital mixt. O parte pune statul si o parte pune mafia.
  Pe astia nu-i intereseaza ce se intampla cu economia romaneasca. In primul rand ei trebuie sa castige, bani sau proprietati. Daca intamplator economia romaneasca are de castigat e bine, daca nu atunci e la fel de bine. Ei si-au asigurat viitorul.
  ca stat/trezorerie e mai simplu sa discuti cu 100.000 de indivizi neorganizati, decat cu o banca ce isi cunoaste interesele. Daca vor fi neveoiti sa-si ceara drepturile vor sta prin instanta decenii la rand. Cu o banca nu poti face asa ceva, ca nu vei mai primi bani de la nicuna.
  • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult