Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Povestea lui Rațiu cel muncitor, băiatul cu părul albastru. „Tata a plâns, pentru că toate sacrificiile lor se întorceau acum cu bucurie…” 

Andrei Rațiu la Euro 2024. Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia

Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia

Echipa națională a României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal din Germania, iar printre cei mai buni jucători antrenați de Edi Iordănescu a fost Andrei Rațiu. Fotbalistul de 26 de ani a devenit deja vedetă pe rețele sociale, grație culorii părului său. Rațiu însă este și unul dintre cei mai muncitori tricolori pe teren. 

Andrei Rațiu are 26 de ani și joacă la echipa spaniolă Rayo Vallecano. Părinții lui au plecat în Spania când el încă nu era la școală.

Primele mele amintiri sunt cu bunicii mamei. Aveam 4 ani când am rămas cu fratele meu, cu doi ani mai mic, la Aiud. Părinții au plecat în Spania pentru o viață mai bună, cum se spune. Mai veneau uneori să ne vadă. Am făcut în țară doar grădinița și clasa I. Apoi, când eu aveam 6 ani, mama și tata ne-au adus cu ei în Spania, pe mine și fratele meu. În Aguaviva, o localitate cu vreo 600 de locuitori, din Teruel, Aragon. Tata muncea în construcții, iar mama în bucătăria unui restaurant. Prima amintire din fotbal o am totuși din țară, unde băteam mingea pe stradă în Aiud”, povestea fundașul român într-un interviu acordat în 2021 pentru ProSport.

Am făcut doi ani fotbal în sală! Futsal! Așa am fost remarcat de Andorra CF, un club de fotbal la vreo 30 km distanță de casă. Tot din Teruel, nu Andorra din Principat! M-am bucurat tare că pot începe fotbalul în Spania, dar pentru familie a fost tare greu. Mama mă ducea și mă aducea de la antrenamente zi de zi, 30 de kilometri, se chinuia mult”, mai declara Andrei Rațiu în același interviu.

Rațiu a fost crescut de Villarreal, apoi a ajuns la Huesca, în liga secundă din Spania, devenind între timp titular indiscutabil pe partea dreaptă a naționalei României, mai scria ProSport.

Foto: Marc Schueler / imago sportfotodienst / Profimedia

„Am făcut totul pentru fotbal”

În interviul din 2021, Andrei Rațiu povestește cum s-a integrat la Villarreal și că familia sa a avut încredere maximă în el.

M-am integrat foarte ușor în Spania, că eram copil și te adaptezi repede când ești mic, îți dai seama. La turneul de la Zaragoza m-au văzut scouterii lui Villareal și m-au monitorizat până în vară, la final de sezon, când m-au chemat să dau probe. Le-am trecut și așa am început la Villareal C, a treia echipă a clubului, de juniori. M-am mutat din Aragon în Castellon. Toată familia s-a mutat pentru mine în Castellon. Părinților și fratelui nu le-a fost ușor, dar au crezut în mine. Când am ajuns, vreun an de zile a fost cumplit, ai mei nu aveau de lucru, așa că tata a început să facă naveta la Madrid, muncea în construcții câte o săptămână și venea când putea acasă, la finaluri de săptămână.

Am făcut orice și totul pentru fotbal, cred că ăsta a fost secretul de la bun început! Uite, eu jucam extremă dreapta. La Villarreal C, eram mijlocaș central și chiar extremă stânga! Am tăcut și am jucat, mi-am văzut de treabă și de plăcerea asta mare a mea, fotbalul. Mai jucam și extremă dreapta uneori. Când el era antrenor la Villarreal B, echipa secundă, m-a observat și i-a plăcut de mine, așa că m-a chemat la lot, dar să joc… fundaș dreapta! A patra poziție era deja. Dar nu a fost nicio problemă, a avut ochi bun! Și așa m-am consacrat fundaș dreapta. În 2019, când Calleja a devenit antrenor principal la Villarreal, am debutat pentru seniori în Europa League”, a ținut să precizeze fotbalistul român. 

Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia

Debutul în naționala României și coafura inedită

ProSport mai informează că Andrei Rațiu a debutat pentru naționala României în meciul câștigat cu Islanda, scor 2-0, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022.

Tata a plâns de fericire! I-am scris pe whatssup înainte de meciul din Islanda, cu vreo oră înainte de meci, când am aflat. «Tată, o să joc primul meci pentru România la seniori!» Și era cu Islanda, în deplasare, decisiv la momentul acela pentru șansele noastre de calificare! A plâns, pentru că toate sacrificiile lor se întorceau acum cu bucurie… Mi-a răspuns să fiu eu însumi. Când îți spune asta cineva care te iubește, e mai mult decât dacă ți-ar spune că te iubește!”, a mai povestit Andrei Rațiu.

Coafura inedită a lui Andrei Rațiu a fost remarcată și de presa internațională, precum cotidianul italian Corriere della Sera.

Vă mai amintiți de România la Cupa Mondială din 1998? Gheorghe Hagi și restul echipei cu părul aurit au reușit să treacă de grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia. Douăzeci și șase de ani mai târziu, istoria se repetă (mai mult sau mai puțin) la România-Ucraina, primul meci al celor două naționale la Euro 2024: Andrei Florin Rațiu (fundaș dreapta) afișează un păr albastru singular pe teren. Poate un omagiu adus acelei echipe, ultima capabilă să joace o Cupă Mondială. Dar există și mai multe lucruri în spatele ei, și anume viteza sa mare. De fapt, părul albastru amintește de Sonic, ariciul imaginar care a depășit și el viteza sunetului în jocurile video din anii 1990. A fost o alegere făcută de jucător după salvarea obținută cu Rayo și calificarea la Euro 2024, obținută la 8 ani de la ultima oară, prin clasarea pe primul loc în Grupa I”, au scris jurnaliștii italieni, citați de G4Media.

Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia 

După calificarea României în optimile EURO 2024, Andrei Rațiu a declarat că echipa națională că el şi colegii săi vor „trage cât mai tare” pentru ca acesta să fie doar începutul. „Dinaintea meciului ştiam că trebuie să luptăm cu orice şi oricine, nu ne-a interesat că ploua, că adversarii erau duri şi că terenul a fost prost. Suntem împreună, calificarea e şi a lor (n.r – a suporterilor) şi o să tragem cât mai tare ca să fie doar începutul”, a spus Raţiu la Pro Arena după meci, citat de News.ro.

România a câștigat grupa E și va juca cu Olanda pe Allianz Arena, la Munchen, marți, de la ora 19:00! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    E un fenomen simptomatic. Niște băieți care au muncit foarte mult, dar care n-au reușit victoria. De unde vine problema? Din educație, sau - mai corect spus - dintr-o mentalitate generalizată a educației. Școala românească produce insule. Fiecare pentru el, fiecare trage pe tarlaua lui, cu ochii pe cel de lângă noi ca să nu ne-o ia înainte.
    Educația românească cultivă INDIVUDUALISMUL, nu COLABORAREA. Problema e că o echipă de fotbal nu se bazează doar pe tehnică, ci și pe o mentalitate a colaborării. Cu cât e mai pronunțată acea colaborare, cu atât mai bine funcționează echipa.
    Sistemele performante de educație sunt COLABORATIVE. Cetățenii pe care-i produc nu merg pe principiul fiecare pentru el, ci toți pentru unul, unul pentru toți. Acesta este principiul corect, și nu funcționează doar în fotbal. O echipă de fotbal e imaginea unei națiuni. Așa cu e echipa, așa e țara din care provine. Rezultatul? Îl bănuiam.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult