Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Povestea scârbei de a vota, a lehamitei de a ne rupe 30 de minute din prețiosul timp și candidații care ne put. Cât de bine ne-am „scos” ultima dată când am lipsit de la vot?

voteaza - vot - locale

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile locale din București, în urmă cu 4 ani, prezența la vot a fost de 33,23%, au votat doar 595.822 cetățeni. Au urmat 4 ani superbi, în care Capitala României a înflorit, problema traficului a fost, în sfârșit, rezolvată, nu au fost probleme cu rețeaua de distribuție a apei calde. Nu au fost probleme, absolut deloc, cu încălzirea.

În sfârșit, București arată ca o capitală europeană, iar promisiunile din campania din 2016 au fost respectate.

Cu sârmele au fost niște probleme, dar nu cu calitatea vieții cetățenilor. Nu a contat că nu ai mers la vot, ai văzut? Aleșii tăi s-au ținut de cuvânt tocmai pentru că le pasă de tine și sunt oameni de onoare, care se țin de cuvânt. Cinste lor!

Da, București, această capitală care stă cu cinste lângă orașe precum Viena, Budapesta, Berlin, Roma, Paris sau Bruxelles.

Au urmat, apoi, alegerile din 11 decembrie 2016. Prezența la urne – 39,42%. Ce frumos era afară. Ce frumos a fost la munte, la mall, la mami, la buni sau la iubi. Ce frumos a fost la mare, era plină faleza de turiști târzii.

Oamenii nu au votat și bine au făcut, au câștigat de două ori. Pe de o parte s-au plimbat, pe de altă parte au câștigat dreptul la jogging și sărituri și scandări, imediat în 2017, în ianuarie. Și au demonstrat aproape trei ani de zile.

În 2016, am așteptat ca din partea partidelor să candideze Iisus, apostolii, eventual îngerașii. Uite că nu a candidat nici Iisus, nu au candidat nici apostolii săi, iar îngerașii s-au lăsat așteptați să vină. România a intrat în Dragnosferă.

Bun, cele de mai sus sunt un pamflet, evident. Și ați înțeles asta.

Dacă pentru unii, acel vot era unul pentru care nu doreau să se murdărească de tuș, pe finele lor degețele, pentru că, nu-i așa: „nu mă reprezintă nimeni” sau „votul meu nu contează”, pentru cei ce au luat puterea a contat.

A contat că ai stat acasă, că ai fost scârbit, că nu ai făcut o alegere. Da, candidații nu sunt mereu perfecți, dar nici noi nu suntem, însă fără a merge la vot vom ajunge să fim conduși de cei mai incapabili și incompetenți dintre ăia care ne put.

Dacă după lipsa de implicare și prezența extrem de scăzută, de la alegerile locale din 2016, din București, au urmat 4 ani, atât rușinoși, dar și dezastruoși pentru bucureșteni, după prezența slabă la urne, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, au urmat 3 ani, în care am ajuns să ne punem problema dacă mai rămânem în Uniunea Europeană.

Acum putem face o schimbare. Și să nu ne așteptăm ca lucrurile să se schimbe peste noapte. Edilii de succes ai acestei țări nu au rezolvat problemele orașelor pe care le conduc într-un singur mandat, însă au dat o direcție corectă acelor orașe. Nu mai menționez acele orașe, cert este că București nu se află printre ele.

30 de minute, atât îți ia să votezi. Ultima dată nu ai făcut-o, te-ai p…t în el de vot, ai făcut asta și a mirosit 4 ani. Încă miroase. Acum ce vei face?

Articol preluat de pe site-ul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Domnule Vuta, meritocratie, acesta este cuvantul cheie, nu votul negativ.
    Iar din prisma acestui lucru niciun candidat nu merita votul.
    N.Dan vine cu aceeasi poveste de peste 8 ani, absolut niciun plan coerent in afara de a le da in cap smecherilor de la imobiliare. Tzatza Firea atat o duce capul, atat face. Cat despre restul nici nu are rost sa mai vorbim.
    • Like 0
  • Mai omule. Eu nu inteleg de ce te publica republica.ro, dar cred ca ar trebui sa te cenzurezi singur. Dupa ce ne-ai spus ca impactul maririi pensiilor cu 40% este 10% din PIB (evident fals, demonstrabil si demonstrat), acum vii cu alta petarda. Imi pare rau ca nu ma mai pot adresa cu formula de politete, dar deja este prea mult.

    "au urmat 4 ani, atât rușinoși, dar și dezastruoși pentru bucureșteni, după prezența slabă la urne, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, au urmat 3 ani, în care am ajuns să ne punem problema dacă mai rămânem în Uniunea Europeană."

    In ce constau cei 4 ani "dezastuosi" pentru Bucuresti? Rog raspuns concret. Si nu cel "furat" din mainstream media ca sunt 4 blocuri fara apa calda.

    Cand ne-am pus porblema daca iesim din UE? Dati macar un exemplu, o pozitie publica a unui oficial in directia asta

    Eu inteleg ca PSD-ul este cel mai rau. Da, sunt de acord, am calculat eu singur.. Dar nu pot anchieasa la genul asta de opinii partinice, fara argumente, fara nimic tangibil, povesti scrise pe legende lansate de maintream media. Ma simt prost ca voi vota un partid care este implict sustinut de genul asta de "articol"
    • Like 2
    • @ Sever Lupu
      @Sever Lupu
      Vă salut, stimate domn. Comentariile dumneavoastră sunt mereu binevenite și aduc valoare discuției. Le apreciez sincer.
      Vă invit să scrieți un material despre impactul asupra bugetului, in cazul majorării cu 40% a punctului de pensie. Veți ajunge la un efort bugetar de aproximativ 23 de miliarde de euro, adică peste 10% din PIB. Dar sunt convins că puteți formula un punct de vedere valoros.
      Ca surse de inspirație va recomand concluziile Consiliului Fiscal sau cele ale BNR. Este un punct de plecare, sunt convins că veți găsi surse și mai valoroase.
      Dar cel mai corect ar fi sa prezentați un material pe această temă.
      In legătură cu celelalte afirmații, vă invit sa mergeți la vot. Sunt convins că doriți să fiți parte a unui efort pozitiv.
      • Like 1
    • @ Claudiu Vuta
      da, sunt. va rog sa imi spuneti cum pot scrie un articol in Republica.ro in care sa demonstrez ca nu intelegeti ceea ce scrieti? am scris o data si repet: impactul maririi pensiilor la 40% fata de 14% este de ~2.2% din PIB. TOT BUGETUL DE PENSII CU 40% marire va reprezenta peste 10% din PIB. dar, vorbim in termeni de relevanta: relevant este ca Guvernul considera 14% OK si 40% ca nefiind OK. Vorbim de 26% diferenta neagreata, iar la un buget de 80 de mld in 2020, inseamna un impact de ~21 mld lei. Deci, 14% este OK, 40% nu este OK. deci, +21 mld nu este OK din legea asta. ce e atat de greu de inteles?? Rog republica.ro sa imi dea drept de scriere
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      pentru cei care nu au urmarit telenovela asta, dau copy/paste din ceea ce ai scris: "Impactul acestei legi este de peste 10% din PIB sau 22,9 miliarde euro, doar în 2021."

      Impactul acestei legi este in jur de 2% din PIB. Cred ca in orice curs de formare profesionala in domeniul financiar inveti ce inseamna "relevanta". Relevant in legea asta este ca mareste pensiile de la 14% la 40%. Asta este impactul, sorry. Si este cam 2% din PIB. Impactul legii in mod elementar logic nu are cum fi de 10% din PIB, inainte de asta pensiile reprezentau ~8%
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      oricum, pana imi da mie republica. ro dreptul de a publica articole (nu cred ca se va intampla vreodata, pentru simplul fapt ca are o orientare) hai sa trecem peste chestiune legata de pensii si raspunde te rog clar si concis la intrebarile pe care ti le-am adresat
      • Like 0
    • @ Sever Lupu
      Paul check icon
      Ia zi-ne și noua dom’le, ca vad ca te pricepi la numere, da’ banii astia care in cuantum reprezint impactul despre care vorbim, de unde vin? Vin cumva din excedentul bugetar al României? Sau vin din împrumuturi? Ia mai zi-ne, cine ne împrumuta noua bani, pe cât timp, la ce dobânda? Si dacă tot am ajuns aici, ia zi-ne și cata valoare bagă in economie acești bani?
      • Like 2
    • @ Sever Lupu
      Se vede ca esti bugetar sau asistat social. Ca numai voi impartiti banii asa usor. Doar nu ii greu sa dai cand nu ii al tau. Tu si "neamurile" tale ati pus Romania pe butuci. Pai si mie imi este usor sa dau. De ce 40% , hai sa facem 100% . Si la bugetari sa crestem cu 80% . La sanatate sa dam cu 50% plus. La politie vreo 40%. Invatamant 90%. Gata am dat. Acum fa tu calculele. Sunt sigur ca nu am dat prea mult.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult